Gyermekeink szeme világa

Amikor egy gyermek megszületik, azonnal lát. Ugyanakkor a látásélességének később kell kialakulnia.

Egy édesanya életének a legcsodálatosabb pillanatai, amikor karjában tartja újszülött gyermekét és a kicsi szemei felragyognak, arcán mosoly bujkál. Ebben az életkorban a kisbaba szemei még fejlődnek és nem tudja teljesen beazonosítani a környezetét. A kicsinyeknek meg kell tanulniuk járni és beszélni, a szemeiknek pedig meg kell tanulniuk látni.

Éppen ezért fontos tudnunk, hogy a tipegők közel 20 százaléka négy éves kor alatt valójában látási problémákkal küzd. Viszont semmi ok az aggodalomra: a mai modern gyermekszemüvegek sikeresen fejleszthetik gyermeke látáskészségét.

Minden ember a DNS-ében hordozza a látáskészségét és a mozgáskészségét – azon információkat, amelyek végül lehetővé teszik, hogy lássunk, járjunk és fussunk. Az újszülött szemei képesek a látásra attól a pillanattól fogva, hogy erre a világra megszületik. Ugyanakkor egy kisbaba látása közel sem annyira fejlett, mint egy felnőtté. Először ki kell fejlesztenie a saját látásélességét, vagyis azt a készséget, amely majd lehetővé teszi bizonyos részletek felismerését és tárgyak azonosítását. Valójában meglehetősen sok időbe telik, amíg az ember eléri a sasszem látásélességét:

A látásképesség fejlődése – újszülöttől a tipegőig

 • Élete első hónapjában a kisbaba látása homályos, de meg tudja különböztetni a sötétet és a világost. A látóhatára körülbelül 30 centiméterig terjed.
 • A második hónap során már elkezdi felismerni az arcvonásokat és a mintákat. Az aprócska emberpalánta már képes megkülönböztetni a színeket.
 • A harmadik és a negyedik hónap során a gyermek már elkezd mosolyogni a szüleire és meg tudja különböztetni a színeket, és egy körülbelül 25 centiméteres sugárban már tisztán lát.
 • Az ötödik hónaptól kezdve a kisbaba már képes felismerni a szüleit. Ezt egyértelműen észre lehet venni, hiszen ha megpróbálunk titokban kisurranni a szobából, a baba hangosan tiltakozik.
 • A hatodik hónaptól kezdve a gyermek elkezd tárgyak után nyúlni, és már tisztán látja a távolban lévő dolgokat is.
 • A hetedik hónaptól a kisbaba már nem csak megragadja a tárgyakat, hanem képes azokat megfordítani, sőt forgatni is.
 • A nyolcadik hónaptól a kis huncut már különbséget tud tenni az ismerős és az idegen arcok között.
 • A kilencedik hónaptól kezdve a mutató-, és a hüvelykujjak aktív eszközökké válnak és még a legkisebb tárgyakat is képesek elképesztő pontossággal megragadni.
 • A tizenegyedik hónaptól a tipegő, amikor megkérdezik, hogy „Hol van az apukád?” már válaszolhat úgy, hogy elfordítja a fejét, és szemével őt keresi.
 • A tizenkettedik hónaptól kezdve a gyermek bizonyos tárgyakat ad a szülei kezébe és azt várja, hogy használják azokat. A kisbaba szeme már a gyorsan mozgó tárgyakat is képes követni.
 • A gyermek negyedik születésnapjára a látásélessége eléri egy felnőtt látásélességét.
 • Amikor a gyermek eléri a 6 – 7 éves kort, a látáskészsége már szinte teljesen kialakult.
 • Egy 8-9 éves gyermek esetében a látómező fejlettsége olyan, hogy a gyermek már képes teljes eseménysorokat vagy eseményeket felismerni. Emiatt, ahogy a németek mondanák, már „közlekedésre alkalmas”, vagyis biztonságosan tud közlekedni, már ami a látását illeti.

Az agynak is időre van szüksége

A gyermek szemei még nem érték el a teljes érettséget. A szem csapjai, amelyek nélkülözhetetlenek az éleslátásban (a fényt elnyelő idegsejtek a csapokon találhatók), még az anyaméhben fejlődnek ki. Ugyanakkor nem nyerik el végleges formájukat csak azután, hogy a kisbaba megszületik. Nem csak a szemnek, az agynak is időre van szüksége a fejlődéshez. Míg a gyermek szeme elnyeli a környezeti fényt, a kapott inger feldolgozása az agyi központban történik, ahol a tényleges kép kialakul.

Látászavarok felismerése és kezelése

Amennyiben a látászavart időben felismerik és kezelik, a gyermek látása megfelelően fejlődhet.

A gyermekszem megfelelő fejlődésének a biztosítására az agynak bizonyos impulzusokra van szüksége. Viszont ha gond van a szemekkel, ezek az impulzusok nem biztos, hogy megjelennek. Amennyiben a látásproblémákat időben felismerik és kezelik, a gyermek látása megfelelően fejlődhet. Kérjen időpontot a szemészénél, ha a kisbabájánál vagy kisgyermekénél az alábbiakat figyeli meg, mivel ezek látászavarokat jelezhetnek:

 • Egyértelműen látható és állandó kancsalság;
 • Kényszeres fejtartás egy bizonyos szögben;
 • Feltűnően nagy szemek;
 • Fény kerülése, vagy nem reagál a fényre;
 • A szem állandó dörzsölgetése az ujjakkal és grimaszolás;
 • A szemek forgatása anélkül, hogy bármire fókuszálna;
 • A gyermek nem tudja megfogni a tárgyakat, amelyekért nyúl.


Nagyobb gyermekek esetében a látászavart az alábbi dolgok is jelezhetik: 

 • A gyermek gyakran megbotlik, vagy beleütközik a bútorokba;
 • Komolyabb látászavar sötétedéskor, vagy sötétben;
 • Az iskolai eredmények hirtelen romlása;
 • A gyermek nem szeret olvasni;
 • A gyermek elkülönül más gyerekektől;
 • A visszatérő fejfájás is jelezhet látászavarokat.

Amikor a gyermekeknek látászavarai vannak

Minél korábban ismerik fel a problémát, a kezelés annál gyorsabb és hatékonyabb lesz.
Minél korábban ismerik fel a problémát, a kezelés annál gyorsabb és hatékonyabb lesz.

A gyermekek a tanult dolgok közel 90 százalékát a szemükkel észlelik. Éppen ezért kulcsfontosságú az esetleges látászavarok korai felismerése. Mint bármely egészségügyi probléma esetében, itt is igaz az alábbi aranyszabály: Minél korábban ismerik fel a problémát, a kezelés annál gyorsabb és hatékonyabb lesz. Az alábbiakban áttekintést nyújtunk a leggyakoribb látászavarokról:

Távollátás (hipermetrópia)
A gyermek könnyen felismeri a távoli tárgyakat, viszont nagyon kell erőlködnie, hogy lássa a közeli tárgyakat is. Mivel ez gyakran túl nagy erőfeszítést jelent az agynak, fejfájás és szemvörösség alakulhat ki; a gyermek nem tud koncentrálni, nyugtalan, és gyorsan elfárad, amikor olvas vagy ír. Fontos megjegyeznünk: a legtöbb kisbaba és totyogó távollátó, viszont ez az állapot a gyermek életének az első évei során helyreáll.

Rövidlátás (miópia)
A retina előtt gyűlnek össze a fénysugarak, amelyek távolból a szembe jutnak, mivel a szem túl hosszú vagy a szemlencsék fénytörő ereje túl nagy. Azok a gyermekek, akiket ez a látászavar érint, nagyon aktívan vesznek részt minden olyan tevékenységben, amely közel van. Ugyanakkor nehezen tudják követni a televízió képernyőjén megjelenő képsorokat, meglátni a labdát labdajáték közben, vagy az írást az iskolai táblán. Ezek a gyerekek hajlamosak sokat kancsalítani vagy pislogni, hogy megpróbálják a látászavarukat kompenzálni, vagy tisztábban lássák a távolban lévő tárgyakat.

Asztigmatizmus
Ezt a látászavart szintén a szaruhártya egyenetlen görbületeként írják le. A szabálytalan alakú szaruhártya görbületek okozzák a homályos és torz látást. A görbület szabálytalanságának a súlyosságától függően a gyermek az egyenes tárgyakat többé-kevésbé torzan fogja látni.

Kancsal látás (kancsalság)
A köznyelvben azokat az embereket, akik nem tudnak mindkét szemükkel egyszerre ugyanarra a céltárgyra fókuszálni, kancsalnak nevezzük. A szakértők ezt az állapotot kancsalságnak nevezik. A teljes emberiség körülbelül öt százaléka szenved ettől a látászavartól, amely nem okoz semmiféle fájdalmat. Általában csak az egyik szemet érinti. A fixálás hibásan befelé, kifelé, felfelé vagy lefelé irányul. Úgy is mondhatjuk, hogy a szem olyan fix pontra fókuszál, amely nem vág egybe a szem legélesebb látásával, vagyis a kép a retina nem megfelelő pontjára fókuszálódik. Ennek következménye: az agyban két különböző kép jön létre, egy éles és egy elmosódott. Munkájának megkönnyítésére az agy megtanulja elnyomni a számára elfogadhatatlan képet. Ezért a gyermek a látáshoz a megfelelően működő szemét használja inkább. A háttérbe szorított szem nem képes teljesen kifejleszteni a látásélességét – ezért erre „lusta szemként” hivatkozunk. Ahogy telik az idő, a látása még rosszabb lesz. Amennyiben nem kezelik a súlyos kancsalságot, az egyébként egészséges szemnél látászavarok alakulhatnak ki. Az emiatt létrejövő állapot a tompa látás – egy életre szóló hibás működés, amelynek más következményei is vannak. Az a gyermek, aki csak egyetlen szem használatától függ, nem tudja kifejleszteni a térbeli látáskészségét, valamint a motorikus készségek fejlődésében is visszamarad. Felnőttként az ilyen állapottól szenvedő személy komoly problémákkal szembesül, például autóvezetés közben. Viszont jó hírünk is van: amennyiben a kancsalságot a 10-12 hónapos kor előtt felfedezik, az állapotot gyorsan és hatékonyan lehet kezelni. A gyermek egy éves kora után a helyreállító folyamat tovább tart.

A gyermekszemüvegek védelmet nyújtanak

A divatos megjelenés sokat számít
A divatos megjelenés sokat számít

Manapság a gyermekszemüvegeket divatosnak tartják, és a szemüveget viselő gyermekek már nem válnak könnyen a gúnyolódás tárgyává.

A gyermekregények mesehősei sokat segítenek a szemüveges gyerekeknek. Régen elmúltak azok az idők, amikor a gyerekek makacsul tiltakoztak a szemüvegviselés ellen. Manapság a gyermekszemüvegeket divatosnak tartják, és a szemüveget viselő gyermekek már nem válnak könnyen a gúnyolódás tárgyává. Egy dolgot meg kell jegyeznünk: a gyermekszemüvegek kereteit egyedi igényekre szabják. Felül a keret nem nyúlhat a gyermek szemöldökének az alsó széle felé. Alul nem érhet hozzá a gyermek arccsontjához. Biztosítsuk, hogy oldalt a szemüveg ne nyúljon túl a szemek szélein. Azért, hogy a szemüveg ne zavarja a gyermeket játék vagy más tevékenységek közben, a szárakat a halántékoknál úgy kell vezetni, hogy ne legyen nagy a hézag. A gyermekeknek készített szemüvegek legyenek könnyűek, erősek és hajlékonyak. Bizonyosodjon meg teljesen arról, hogy a keret nem kényelmetlen és nem nyom. Szinte mondanunk sem kell: A divatos megjelenés sokat számít!

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Tökéletes látás gyermekeknek A gyermekszemüvegeknek szigorú követelményeknek kell megfelelniük

Kapcsolódó termékek