Hogyan hozhatják ki a látásából a legtöbbet a modern korrekciós szemüveglencsék?

Beszélgetés a ZEISS-szel az átfogó látásvizsgálatról és a binokuláris látásra optimalizált korrekciós szemüveglencsékről.

Minden szemüvegviselő számára ismerős a látásvizsgálat, azaz a szubjektív refrakció, mely során az optometrista próbakeretet ad ránk, majd megkér minket, hogy olvassuk fel a betűket vagy számokat, vagy azonosítsuk be, hogy a különböző méretben kivetített gyűrűkből melyik irányban hiányzik egy darabka. Miközben eltérő próbalencséket helyez a próbakeretbe, mi jelezzük, hogy jobban vagy rosszabbul látunk-e azokkal. Ez az az aprólékos folyamat, amely során az optometrista pontosan meghatározza, milyen korrekcióval rendelkező szemüveglencse teszi számunkra lehetővé a tiszta és éles látást. De vajon létezik-e ennél jobb és precízebb módszer? A JOBB LÁTÁS Carsten Kreß, a Carl ZEISS szemészeti optikai berendezések termékmenedzserével beszélgetett.

JOBB LÁTÁS: A látásvizsgálat a szemüvegvásárlás legfontosabb része. Mi jellemzi a mai modern szubjektív refrakciót?

Carsten Kreß: Ez így igaz. A ZEISS-nél a látásvizsgálatot illetően az a fő célunk, hogy minden egyes szemüvegviselő látásából a lehető legjobbat hozzuk ki. Ez talán nyilvánvalóan hangzik, de mi valóban azt akarjuk, hogy a szemüvegviselők pontosan olyan korrekciójú szemüveglencséket kapjanak, amelyek a számukra elérhető lehető legjobb látást nyújtják. Nem az általánosan 100%-osnak nevezett látóélességet próbáljuk elérni, hanem a maximumot célozzuk meg, ami azonban személyről személyre változik.

JOBB LÁTÁS: Ennek mik az előfeltételei?

Carsten Kreß: Maguk a vizsgálati körülmények is döntő súlyúak a szubjektív refrakció során. A hagyományoknak megfelelően a látásvizsgálat még mindig gyakran falra vetített vizusjelekkel történik. Emiatt a vizsgálati helyiségben sötétnek kell lennie, hogy a vizusjelek a lehető legjobb kontraszt mellett legyen láthatóak. Ez kedvezőtlen lehet, mivel a fényviszonyok nagyban eltérnek azoktól, melyek között a későbbi korrekciót a szemüvegviselő használni fogja.

Ennek eredményeképp a ZEISS már 1958 óta fejleszt hátulról megvilágított vizusjeleket használó berendezéseket. Ez azt jelenti, hogy a szubjektív refrakciót nappali fényviszonyok között lehet végezni. A távoli látás vizsgálatánál jelenleg használt készülék az i.Polatest®, amely a vizusjeleket egy speciálisan módosított LCD kijelzőn mutatja meg. Ennek a látásvizsgáló berendezésnek egy másik nagy előnye, hogy minden alkalommal más vizusjeleket generál. Következésképp szükség esetén a vizsgáló újabb adag vizusjelet tud felolvastatni az ügyféllel, aki így sem megunni sem megjegyezni nem tudja azokat. Azt is lehetővé teszi az optometrista számára, hogy különböző vizusjeleket használjon, például betűket, számokat, Landolt-gyűrűket, Snellen-villákat vagy akár szimbólumokat gyerekek vagy írni-olvasni nem tudók számára.

A megfelelő olvasószemüveg vagy munkahelyi szemüveglencse kiválasztásához a közeli látást szükséges vizsgálni, melyhez szintén rendelkezésünkre áll egy hasonló berendezés. A látásvizsgálat ilyenkor egy hordozható, kézben tartható készülék, a Polatest® N Classic használatával zajlik az ügyfél által a mindennapokban alkalmazott olvasó- vagy munkatávolságnál. Például képzeljünk el egy zenészt, akinek pontosan el kell tudnia olvasni a kottát egy bizonyos távolságról. Van rá mód, hogy a korrekciós szemüveglencsét pontosan erre az olvasótávolságra optimalizáljuk, ha ezt már a szubjektív refrakció során is figyelembe vesszük.

JOBB LÁTÁS: Igaz az is, hogy az i.Polatest® készülékkel a látásvizsgálatot mindkét szemen egyszerre lehet végezni? És ennek mi a jelentősége?

Carsten Kreß: A vizsgálat menete a következő. Az optometrista az i.Polatest® készüléket használva először egy szemre optimalizálja a korrekciót, majd külön a másikra is – ez a szokványos egyszemes vizsgálat. Azonban mivel az ügyfeleknek általában két szeme érintett a látásban, a két szem együttműködését szintén vizsgálni kell. Ezért biztosítunk polarizált teszteket is a Polatest® készülékhez, és maga a Polatest® név is ebből adódik.

A vizsgálatba illesztett binokuláris teszt a kapcsolt heterofória felismerését is lehetővé teszi. Összességében a binokuláris vizsgálat célja a két szemmel egyszerre tapasztalt, jó és fáradtság nélküli látásélmény. Az így kiválasztott tesztlencséket mindennapi használatra szánt korrekciós szemüveglencsék formájában kapja meg az ügyfél.

Carsten Kreß: Sokan még csak nem is tudnak arról, hogy binokuláris problémáik vannak. Van például két páciens, akik komoly megerőltetéshez kapcsolódó panaszokról számolnak be (ilyenek a fejfájás, az égő szemek, vagy a nagyfokú fényérzékenység), vagy olvasási nehézségekről, csökkent mélységérzékelésről, és állandó izomgörcsről, amely a fej enyhe, szinte észrevehetetlen döntéséből adódik, de mélyreható vizsgálatok ellenére sem derült ki, mi a problémájuk. Ezek a személyek gyakran nem felismert kapcsolt heterofóriától szenvednek, amely rendszerint prizmás szemüveglencsével korrigálható. Azonban aggodalomra semmi ok, hiszen a korrekciós szemüveglencsék semmilyen esztétikai hátrányt nem jelentenek a viselő számára. Egy polarizált vagy binokuláris vizsgálat átfogó kórtörténeti elemzéssel együtt tisztázhatja a kérdéseket.

JOBB LÁTÁS: Hogyan működnek ezek a vizsgálatok?

Carsten Kreß: Mint az egyszemes vizsgálatnál is, az ügyfél a látásvizsgáló készüléket nézi. Azon egy speciális technológia, amely a 3D-s kivetítéshez hasonlít, a szemeknek külön-külön csak részeket mutat a tesztből, miközben a tesztközeg két szemmel nézve normálisan látszik. Az ügyfél arra vonatkozó visszajelzései alapján, hogy minden tesztrészletet egyszerre lát-e vagy bizonyos részek eltolódnak-e a többitől, a binokuláris látását javító korrekciós lépéseket teszünk.

A német ajkú országokban igen elterjedt binokuláris látást javító korrekciós módszert H.-J. Haase már 1953-ban kifejlesztette, így azt róla nevezték el. A Haase mérést és korrekciós eljárást Németországban az MKH mozaikszóval rövidítik. Azonban a kórtörténet adatai alapján az optometristák más binokuláris teszteket és módszereket is használhatnak az i.Polatest®-en a binokuláris látás kiegyensúlyozására.

JOBB LÁTÁS: Gyerekek is szenvedhetnek kapcsolt heterofóriától?

Carsten Kreß: Természetesen. Általában nagyon fontos a gyermekek és a csecsemők látását rendszeresen vizsgálni. Hihetetlen, milyen sok látásproblémát kompenzál maga az agy, különösen gyermekkorban. A jobban látó szem végzi el az összes feladatot, a rosszabbul látó pedig egyszerűen el van nyomva. Ezt minél előbb felismerik és mérik, annál jobb eséllyel kezelhető célirányosan a látásprobléma, és ezzel a segítséggel a gyermekek fejleszthetik a binokuláris látásukat. Sokszor még átfogó látásvizsgálatra sincs szükség. Például a szülők mozgó tesztekkel vizsgálhatják a követő mozgást: csak egy tárgyat kell mozgatni különböző irányokból a gyermek látóterében és megfigyelni, hogy mindkét szem egyenletesen, egyenetlenül vagy ugrálva követi-e a tárgyat. Ha az egyik szem másképp reagál, javasoljuk, hogy vizsgáltassa meg szemét optometristával.

Ismeretes, hogy az olyan problémák, mint az írástudatlanság, a nyugtalanság, és a koncentrálás hiánya vagy gyermekeknél a figyelemhiányos hiperaktivitás látásproblémákhoz köthetőek.

Gyermekeknél a látásvizsgálat elvégezhető, amint beszélni tudnak. Ezt megelőzően, például koraszülötteknél a megfigyelés vagy egyéb mérési módszerek alkalmazhatók.

JOBB LÁTÁS: Miért végez sok optometrista objektív látásvizsgálatot a szubjektív refrakciót megelőzően?

Carsten Kreß: Általában az autorefraktorokat használják objektív látásvizsgálatra. Ilyenkor az ügyfél belenéz a készülékbe, amely egymás után mindkét szemnél automatikusan megméri az ametrópiát. A ZEISS-nél az autorefaktort i.Profiler®-nek nevezzük és hullámfront technológia alkalmazásával mérjük. Ez a technológia lehetővé teszi a magasabb rendű aberrációk mérését, melyeket később figyelembe tudunk venni a például szürkületkor vagy alkonyatkor előforduló gyenge fényviszonyokra optimalizált korrekciós szemüveglencsék gyártásánál. Az objektív látásvizsgálattal való kezdés egyik előnye egyértelmű: nem szükséges a vizsgálóban hosszú vizsgálatnak, s ezzel fokozott terhelésnek kitenni az ügyfeleket. Az i.Profiler® az optometrista számára gyorsan biztosít megbízható mérési eredményeket, melyek lehetővé teszik, hogy azonnal belekezdhessen a szubjektív refrakcióba és a binokuláris vizsgálattal együtt mindenre kiterjedően optimalizálja a korrekciós szemüveglencsét.

ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!

A látásvizsgálati eredmények magyarázata:

A látásvizsgálat közben meghatározzuk a szem optikai korrekciójának refrakciós értékét, miközben megakadályozzuk a szem akkomodációját, azaz, hogy a szemlencse a helyzethez alkalmazkodva éles képet alkosson.

0,00 dpt (dioptria) = normál látás (emmetrópia)

nem 0,00 dpt (dioptria) = ametrópia

pl. sph +2,00 dpt (dioptria) = távollátás vagy túllátás (hiperópia) – presbiópiánál is; ez utóbbi esetben közeli addíciónak nevezzük (Add)

pl. sph -1,00 dpt (dioptria) = miópia

cyl 1,00 dpt (dioptria) = cilinderes ametrópia (asztigmia) – a szem a pontot rúdnak vagy vonalnak látja

Mi is a kapcsolt heterofória?

Ha a binokuláris látás normális, mindkét szem azonosan lát egy adott tárgyat. Kapcsolt heterofórtia esetén a szemizmok mozgása nincs egyensúlyban, így a problémától szenvedő személy számára a látás csak igen nagy energia befektetés árán valósul meg. A szemek erőltetése nélkül az eredmény kettős látás lenne. A kapcsolt heterofóriától szenvedők (önkéntelenül is) kénytelenek kompenzálni ezt a látásproblémát, ez pedig számos panaszhoz vezet. Ezt talán a normál testfelépítéstől való eltéréshez hasonlítható legjobban, pl. amikor az egyik láb rövidebb a másiknál. Ez gyakran hátfájást és feszültséget eredményez, amit könnyen kompenzálni lehet a cipőben egy megfelelő talpbetéttel. A prizmás szemüveglencse kompenzálhatja a kapcsolt heterofóriát.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Kezdje itt az online vizsgálatot Végezze el az Online Látásellenőrzést és ellenőrizze látásának minőségét!
Látásjavító segédeszközök munkavégzéshez: Amikor a jobb látás egyszerűen nem elég ZEISS precíziós nagyítók azok számára, akiknek élesen kell látniuk a részleteket a munkájuk során
Mi a különbség a személyre szabott és a hagyományos szemüveglencse között? Hogyan segíthet a szemüveglencse abban, hogy visszanyerjük természetes látásunkat?
Eltérnek a látásvizsgálatok eredményei. Ez hogy fordulhat elő? Avagy: Mikor a legjobb látásvizsgálatot végezni?

Kapcsolódó termékek