Hogyan állított fel a ZEISS szabadalma (EP0039497) új szabványokat a progresszív lencsék terén 30 évvel ezelőtt

Segítség az időskori látásromlás esetén – akkor és most

Az időskori látásromlás, a közeli tárgyakra történő fókuszálás egyre csökkenő képessége mindig különleges kihívást jelentett a lencsegyártóknak, mivel a lencsék felületének kialakításakor sok különböző optikai felszínt kell összehozni. A "Szent Grál"— a homályos rész nélküli tökéletes progresszív lencse kialakítás utáni kutatás a mai napig folyik. Az 1980-as évek kezdetén a Carl Zeiss matematikai részlegén dolgozó fiatal alkalmazott nagy sikert ért el a progresszív lencsék fejlesztésében.

A 20. század kezdete óta napirenden van az olyan szemüveglencse gyártásának ötlete, amely a távolitól a közeli tárgyakig éles látást biztosít az időskori látásromlásban szenvedő személyeknek. A progresszív lencsék megvalósításával először 1909-ben próbálkoztak. Ezek a kísérletek azonban sikertelenek voltak. A lencséket soha nem vezették be a piacra, mert túl sok hibájuk volt. Áttörést csak 1956-ban ért el a Société des Lunetiers-nél dolgozó Bernhard Maitenaz, és az ő progresszív lencséjét szabadalmazták is. Ezzel lefektették a mai progresszív lencsék alapkövét. A Carl Zeiss "Gradal" néven 1970 óta értékesíti ezt a típusú progresszív lencsét.

Mit jelent a progresszív lencséknél a horizontális szimmetria?

Az 1970-es évek végén egy frissen végzett fiatal matematikus csatlakozott a Carl Zeiss céghez. Saját kezdeményezéséből nem csak új progresszív lencse kialakításokat tervezett meg időigényes, vonalzós matematikai lencse- és területszámításokkal, hanem megírta az ehhez szükséges számítógépes programokat is. És ez még a lyukkártyás és nagyon korlátozott kapacitású nagyszámítógépek idejében volt.

Ifjú alkalmazottunknak csak egyetlen célja volt – olyan progresszív lencsét kínáljon a jövő szemüvegeseinek, amely segíteni tud nekik abban, hogy jobban és természetesebben lássanak, és amelyet kényelmesen tudnak viselni és megszokni. Addig egyik dolgot sem sikerült megvalósítani ezek közül.

Gerhard Fürter, a matematikus, mérföldkőnek számító lépést valósított meg a progresszív lencsék kifejlesztésében a matematikai részleg vezetőjével, Hans Lahres-sel együtt, ami igazolást is nyert 1981-ben, amikor a Carl Zeiss megkapta a szabadalmat EP0039497 szám alatt. Alapvető lépés történt az egyedi progresszív lencsék felé.

De mi volt annyira új és forradalmi a "Gradal HS" progresszív lencsékben?

A Carl Zeiss 1983-ban vezette be a piacra az innovatív "Gradal HS" progresszív lencsét. Az új szemüveglencse kulcsfontosságú tulajdonsága a Gerhard Fürter által kifejlesztett "horizontális szimmetria" (HS) volt. Ez biztosítja az egyenértékű vizuális képet a jobb és bal szemnél, valamint a kényelmes, binokuláris látást, vagyis a háromdimenziós látást. A komfortszint és a megszokás jelentősen javult. A horizontális szimmetria biztosítja, hogy a szemüveg viselője mindkét szemével egyformán éles képet kapjon egy tárgyról.

Addig az időpontig a progresszív lencsék fejlesztése megakadt a közeli látómezőnél. A távollátástól eltérően, amikor olvasunk, a pillantásunk lefelé valamint az orrhoz is közelítve mozdul. A Gradal HS előtt emiatt a progresszív lencséket elforgatták az orr felé kb. 10°-kal mindkét oldalon. Sajnos ez azt jelentette, hogy a horizontális szimmetriát nem lehetett többé fenntartani. Fürternek sikerült kiküszöbölnie a lencse elfordításának szükségességét a közeli tartományban. Ennek eredményeként a horizontális szimmetria előnyeit újra fent lehetett tartani a térlátáshoz. A torzításokat sikerült elkerülni. A szemüveglencse képes volt jobban alkalmazkodni minden helyzethez. Végül az új progresszív lencséket viselőik jobban meg tudták szokni a nagyobb látótérnek köszönhetően, különösen a közeli tartományban, például olvasáskor. Vékonyabb és laposabb lencséket is lehetett gyártani, amelyek kiváló képalkotó tulajdonságokkal rendelkeztek, így a szemüvegek viselői egyszerre tisztán láthattak és jól is nézhettek ki.

ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!

Progresszív lencsék napjainkban

Az évek során a fiatal matematikus fontos vezetővé vált a Carl Zeiss-nél, ahol ma is dolgozik. Óriási fejlődés történt a progresszív lencsék területén a Gradal HS kifejlesztése óta, és ez történik még ma is. A szemakrobatika és a hosszú megszokási idő már mind a múlté. A progresszív lencsék megvetették a lábukat a piacon, és különösen népszerűek. A progresszív lencséket nagymértékben egyénre lehet szabni – mint az Ön látásához szabott ruhát. Az egyedi progresszív lencsék legújabb generációja a ZEISS Progressive Individual 2.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Látásproblémák felismerése Rövidlátás, távollátás, asztigmia és így tovább: Melyek a tipikus látásproblémák és hogyan lehet őket korrigálni?
A szemüveg története A kezdeti „olvasókövektől” a divatos kiegészítőkig
Jobb látás az idősebbek számára 40 éves kor fölött általában mindenkinek szüksége van szemüvegre. A progresszív lencsék visszaállíthatják a 100 %-os látást.
A ZEISS freeform technológiával készült személyre szabott lencséinek 10 éves története Valami, amit mindenki lehetetlennek gondolt: progresszív lencsék, amelyek éppannyira egyediek, mint viselőjük – az új mérce.

Kapcsolódó termékek