Jobb látás az idősebbek számára

40 éves kor fölött általában mindenkinek szüksége van szemüvegre. A progresszív lencsék visszaállíthatják a 100 %-os látást.

Hirtelen problémát okozhat átfűzni a cérnát a tű fokán, vagy a szemétől távol kell tartania az újságot, hogy el tudja olvasni. Ezek az első tünetei az időskori látásproblémáknak. Ez egy természetes folyamat, ami miatt nem kell aggódnunk. Szerencsére már léteznek olyan jó szemüvegek és progresszív lencsék, amelyekkel olyan élesen láthatunk, mint a sas.

Általában 40 és 50-éves korunk között kezdődik: A lencse és a sugárizmok a szemünkben elveszíthetik rugalmasságukat. A szem többé nem képes automatikusan beállni és fókuszálni különböző távolságokra, vagyis arra a folyamatra, amit a szakemberek akkomodációnak hívnak. Ez a folyamat megváltoztatja a szemlencse domborúságát a távolságok beállításához.

Ha azonban ez a folyamat nem működik rendeltetésszerűen, problémák adódnak a közeli látással. Ha a lencse lapos marad a közelre való nézéskor, törőereje jelentősen romlik. Következésképpen, a közelről a szembe érkező fénysugarak egy, a retina mögötti ponton gyűlnek össze, homályos képet alkotva.

Távollátó egyének sokkal korábban találkozhatnak ezzel a problémával. A hipermetróp (távollátó) embereknek kitűnő a látásuk távolra, de a közeli dolgok látásával gondjaik vannak. Ennek oka: A szemgolyó túl rövid, és a bejövő fénysugarak nem egy pontban vetülnek a retinára.

Látás 40 fölött

A közellátó emberek szemüveg nélkül jobban láthatják a közvetlenül előttük lévő tárgyakat, mint szemüveggel. Azonban a szemüveg állandó fel- és levétele elég zavaró lehet. Következésképpen a legjobb megoldás – akár normális volt a látása, akár közel- vagy távollátó volt – egy személyre szabott szemüveg.
Akiknek korábban normális látásuk volt, azoknak eleinte csak olvasószemüvegre lesz szükségük. Azonban a kor által előidézett problémák az évek múltával erősödnek. Sokaknak a köztes távolságú látásuk javítására is szükség lesz.
Ilyen esetekben a progresszív lencsés szemüveg a tökéletes megoldás, amely zónái illeszkednek a különböző látótávolságokra – optikai választóvonal nélkül és folyamatos átmenettel.
A progresszív lencsék legfontosabb előnye az, hogy a szem egyik képről a másikra tud ugrani és élesen ráfókuszálni, mindegy, hogy a tárgy távol van, vagy közel.

Látási megoldások munkahelyre, 40 fölött

Ma már léteznek a köztes és kis távolságokra kiterjesztett zónájú speciális munkaszemüvegek is, olyan viselőknek, akik sokat dolgoznak számítógép előtt. E különleges progresszív lencse optimálisan a felhasználó és a képernyő közötti távolsághoz van igazítva. A lencsék minősége különösen fontos a progresszív szemüvegek esetében. Ha nem felelnek meg a szigorú minőségi elvárásoknak, nagyon nehéz lehet megszokni ezeket a szemüvegeket.

Mik azok a bifokális és trifokális lencsék?

Mik azok a bifokális és trifokális lencsék?

A bifokális és trifokális lencsék a progresszív lencsék elődei. Ideális megoldást jelentenek azoknak, akik nem szeretik a progresszív lencséket, vagy nem tudják megszokni őket. Sokan még mindig ezeket részesítik előnyben, habár az ilyen típusú lencsék csak alternatívát nyújtanak és kompromisszumos megoldások, mivel a válaszvonal a lencsében egy képugrást eredményez, és ezek a szemüvegek nem tudnak minden látómezőt lefedni.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Látásproblémák felismerése Rövidlátás, távollátás, asztigmia és így tovább: Melyek a tipikus látásproblémák és hogyan lehet őket korrigálni?
A szemüveg története A kezdeti „olvasókövektől” a divatos kiegészítőkig
Jobb látás az idősebbek számára 40 éves kor fölött általában mindenkinek szüksége van szemüvegre. A progresszív lencsék visszaállíthatják a 100 %-os látást.
Hogyan állított fel a ZEISS szabadalma (EP0039497) új szabványokat a progresszív lencsék terén 30 évvel ezelőtt Segítség az időskori látásromlás esetén – akkor és most

Kapcsolódó termékek