Kontaktlencse vagy szemüveg?

Mindkettő jó választás. Ez valójában csak ízlés kérdése és persze annak a kérdése, hogy mi jó a szemének.

Akár megcsókol valakit, akár labdajátékot játszik vagy lovagol: A szemüvegkeret néha tényleg útban van. A szemüveg lencséi bepárásodhatnak, és ez képes akár egy romantikus pillanatot is elrontani. Emiatt sok rövidlátó és távollátó ember kontaktlencsét választ. A kontaktlencse kicsi, szinte láthatatlan és még az ametrópia (rendellenes fénytörés) súlyosabb eseteit is képes korrigálni. Azonban sok érv szól a szemüveg viselése mellett is - és néha nem tudunk boldogulni nélküle.

Azok, akiknek csak olvasás és vezetés során van szükségük látásjavító segédeszközre, jobban járnak a szemüveggel. A szemüveget gyorsan fel és le lehet venni, nem igényel komolyabb karbantartást és nincsenek pluszköltségei. Továbbá a kontaktlencse nem képes korrigálni néhány látáshibát:: például a kancsalságot, vagy a binokuláris látási problémák bizonyos formáit. Nem használható kontaktlencse a diabétesz vagy a "száraz szem" egyes eseteiben sem. Ilyenkor csak a klasszikus szemüveglencse és szemüvegkeret kombinációja jöhet szóba.

Mindezektől eltekintve a kontaktlencse szinte minden szemnek megfelelő. Az előnyeit különösen a sportolás és a szabadidős tevékenységek során mutatja meg: a kontaktlencse nem párásodik be, és nem csúszik el, így korlátlan látóteret, valamint természetes megjelenést biztosít a szemnek és a kontaktlencsét viselő személy arcának. Azonban nem csak a jó megjelenés írható a kontaktlencse javára, hanem jó néhány orvosi érv is a kontaktlencsék viselése mellett szól: például egy szabálytalan görbületű szaruhártyát csak megfelelően kiválasztott kontaktlencsével lehet korrigálni. Ezen kívül innovatív megoldásként a speciális lencsék a ZEISS-től lehetővé teszik, hogy nagyon speciális látáshibák esetén is kontaktlencsét viselhessünk.

A kontaktlencsék két fajtája

A kontaktlencsék két fajtája

Lényegében kétfajta kontaktlencse létezik: a merev gázáteresztő lencsék (amelyeket „kemény” lencséknek hívunk), és a lágy lencsék.

Manapság a kontaktlencsék használata széles körben elterjedt. A kontaktlencséket magas víztartalom és optimális oxigénáteresztő képesség jellemzi, így alig észrevehetőek. Az eredmény: nagy mértékben kompatibilis, spontán jellegű és kényelmes viselés – öröm viselni reggeltől estig és bármilyen alkalommal.

A ZEISS márkájú lágy kontaktlencsék napi vagy havi eldobható kontaktlencsékként kerülnek forgalomba. A ZEISS kontaktlencsék kivételes látásélességet, vagyis tökéletes látást biztosítanak egészen a lencsék széléig, valamint garantálják az egyszerű behelyezést és eltávolítást. A széles választéknak köszönhetően optimálisan illeszkedő lencséket találunk minden szemre. Kaphatók egyszínű és háromszínű kontaktlencsék is azoknak, akik szívesen változtatják meg a külsejüket.

Merev gázáteresztő kontaktlencsék, amelyeket „kemény” lencséknek hívunk. Hosszabb időt vehet igénybe, hogy megszokjuk a kemény lencséket, viszont ezek sokkal tartósabbak, kevesebb karbantartást igényelnek, és bizonyos látáshibák egyetlen korrekciós lehetőségét jelentik. A kemény lencsék kiváló hosszú távú kompatibilitással rendelkeznek, köszönhetően a jelentős szennyeződés ellenállóságuknak és a lehető legjobb oxigénáteresztő képességüknek: amennyiben a látáshiba mértéke nem változik, a kemény lencséket általában évekig viselhetjük gond nélkül.

Mindkét lehetőségre ugyanazok a szabályok vonatkoznak: Kulcsfontosságú a megfelelő személyreszabottság és a gondos ápolás. A kontaktlencse vásárlást meg kell előznie a megfelelő próbaviselésnek és az esetlegesen szükséges módosításnak. A higiénia terén valamennyivel több figyelmet kell fordítanunk a kontaktlencsékre, mint a szemüveglencsékre és a szemüvegkeretre: a kontaktlencse használatakor fontos, hogy alaposan tisztítsa meg a kezét, a lencséket és a tartót (kövesse a gyártó gondos használati utasításait!). Ezen kívül ajánlott rendszeresen szemvizsgálatra menni optometristájához - gázáteresztő kontaktlencsék esetén évente egyszer, lágy lencsék esetén pedig félévente.

Nehezen tud dönteni? Pedig nem kell törnie a fejét. Ideális esetben a kontaktlencsét szemüveggel együtt vásároljuk, így mindig kéznél van a legjobb megoldás, és az alkalomhoz legjobban illő látástámogatást tudja választani: szemüveget az irodában, és kontaktlencsét szórakozáshoz.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Szemüveg, kontaktlencse vagy lézeres műtét – melyik a jó Önnek? Körülbelül az emberek felének van látásproblémája. Ezt azonban most már könnyű korrigálni, mivel gyakorlatilag az összes látásproblémára van megfelelő megoldás.

Kapcsolódó termékek