Látásjavítás ma: Az utóbbi 10 év változásai

Volker Meyer és Heinrich Rath a németországi Aalen Egyetemről megosztja tapasztalatait a JOBB LÁTÁS-sal

Olasz szerzetesek a 13. században a hegyekben talált berill kristályokat felhasználva készítették el részben csiszolt lencsékből a mai modern szemüvegek elődeit. Azóta számos fejlesztés történt a látásjavítás területén. A látásproblémákra minden eddiginél személyre szabottabb megoldások állnak rendelkezésünkre, a mérési módszerek folyamatosan egyre pontosabbá válnak. De mik a legfrissebb újítások, irányzatok a szemészeti optikai iparban? Hogy utána járjunk, a JOBB LÁTÁS a németországi Aalen Egyetem optometristaképző szakának két oktatóját kérdezte.

Volker Meyer, optometrista, 1995 óta vezeti saját üzletét a Franfruthoz közeli Bruchköbel városában. 10 éve dolgozik előadóként az Aalen Egyetemen, ahol üzletvezetést, marketinget, látásvizsgálatot és értékesítést tanít. Ezenfelül a ZEISS Akadémián is oktat, valamint számos olyan csoportot vezet, amely lehetőséget biztosít az optikusok és optometristák számára, hogy megosszák egymással tapasztalataikat. Heinrich Rath okleveles optometristamester több mint 40 éve dolgozik ezen a területen, sok tiszteletbeli posztot tölt be a szakmában (Német Optikusok Szövetsége, Iparkamara, stb.). Munkájában az optometristák folyamatos képzésére koncentrál. Az elmúlt 3 évben elkötelezett előadóként vesz részt az Aalen Egyetem optometria és audiológia szakán.
Volker Meyer, optometrista, 1995 óta vezeti saját üzletét a Franfruthoz közeli Bruchköbel városában. 10 éve dolgozik előadóként az Aalen Egyetemen, ahol üzletvezetést, marketinget, látásvizsgálatot és értékesítést tanít. Ezenfelül a ZEISS Akadémián is oktat, valamint számos olyan csoportot vezet, amely lehetőséget biztosít az optikusok és optometristák számára, hogy megosszák egymással tapasztalataikat. Heinrich Rath okleveles optometristamester több mint 40 éve dolgozik ezen a területen, sok tiszteletbeli posztot tölt be a szakmában (Német Optikusok Szövetsége, Iparkamara, stb.). Munkájában az optometristák folyamatos képzésére koncentrál. Az elmúlt 3 évben elkötelezett előadóként vesz részt az Aalen Egyetem optometria és audiológia szakán.

JOBB LÁTÁS: Meyer úr, Rath úr, hogyan változott az optikai szakma az elmúlt 10 évben? Hogyan változott a képzés?

Volker Meyer: Fontos megjegyezni, hogy az optikák üzleti modelljei között nagy különbségek jelentek meg az utóbbi 10 évben. Egyrészről egyes helyeken egyre alacsonyabb árakon kínálnak szemüvegeket; másrészről a profi optikusok inkább a kimagasló minőségre, összetett és személyre szabott megoldásokra kezdtek összpontosítani. Hasonló változásokat figyelhetünk meg más termékcsoportoknál is.

Egy másik irányzatnál azt tapasztalhatjuk, hogy az optikusok egy csoportja jobban koncentrál a divatra, míg mások inkább a szemüveglencsék mögött rejlő technológiára, az optometriára specializálódnak.

Heinrich Rath: Azért van lehetőség arra, hogy ilyen mértékben koncentráljanak a szemüveglencsék mögött rejlő technológiára, mivel az utóbbi években a berendezések komoly fejlődésen mentek keresztül. Manapság már különlegesen fejlett lehetőségek állnak a rendelkezésünkre ahhoz, hogy kimagaslóan precíz méréseket végezzünk. Vegyük például az i.Profiler®-t a ZEISS-től. A következő optikusgeneráció képzésénél erre a készülékre mindenképpen figyelmet kell fordítani. Ugyanakkor rengeteg új termék is megjelenik a piacon, például speciális szemüveglencsék és keretek. Egyre fontosabb a szemüvegviselőkkel való együttműködés, mindig az egyedi helyzetet kell elemezni ahhoz, hogy a legjobb látásjavító megoldást találhassuk meg viselő számára. A különféle új technológiák minden eddiginél fontosabbá teszik az átfogó látásvizsgálatot! Jelenleg intézményünkben a képzés és a záróvizsga 50%-át a szakma teszi ki, másik 50%-a pedig a látásvizsgálatra összpontosul. 

JOBB LÁTÁS: Milyen új termékek állnak a viselők rendelkezésére? Ezek esetén szükséges a speciális konzultáció?

Volker Meyer: A látás megváltozott, így természetesen a ZEISS-hez hasonló szemüveglencse-gyártók a hozzájuk alkalmazkodó megoldásokat fejlesztenek. Jelenleg mindennapjainkban fontos szerepet játszanak a számítógépek, okostelefonok és navigációs rendszerek. Ebből következően látásunknak sokkal több és változatosabb helyzetben kell helytállnia. Szemünk egyre gyakrabban és gyorsabban vált különböző munkatávolságok között. Közelre nézünk olvasáskor, közepesen távol lévő számítógépeket és navigációs rendszereket használunk, majd távolra is tisztán szeretnénk látni különösen vezetés közben. Így különösen a progresszív szemüveglencsékkel szemben is új elvárásokat támasztunk, hiszen ezek azok, a lencsék amelyek eltérő távolságokra is jó látást biztosítanak. A ZEISS kifejlesztette az úgynevezett officelens szemüveglencséket, amelyeknél a köztes tartományt kimondottan a viselő igényei szerint lehet optimalizálni, ezáltal biztosítható, hogy a viselőnek pontosan az adott vizuális szituációhoz igazított tiszta, pihentető látásban legyen része.

Heinrich Rath: Természetesen ez azt jelenti, hogy a szemüvegviselőknek egyedi konzultációt kell nyújtani. Egyetlen szemüveg nem tud eleget tenni minden igények, szorosan együtt kell működnöm a viselővel ahhoz, hogy megállapítsuk, van-e szükség speciális vizuális feladathoz második szemüvegre például napszemüvegre vagy sportoláshoz alkalmas szemüvegre.

JOBB LÁTÁS: Mondhatjuk, hogy a jobb technológia (mint például az i.Profiler® és az i.Terminal® a ZEISS-től) megváltoztatta a konzultáció minőségét vagy akár javított is rajta?

Volker Meyer: A mérőberendezések most már több lehetőséget biztosítanak az őket használó optometristák számára, mint korábban. Az i.Profiler® lehetővé teszi számunkra, hogy a hullámfront technológia segítségével végezzünk méréseket. Ez pontos profilt ad a szemekről, ugyanakkor azt is megmutatja, hogyan viselkedik látásunk tág pupillák esetén, például szürkületben vagy sötétben. Ez alapján sokat megtudhatunk nemcsak a korrekcióról, hanem más látásproblémákról is, mint például a kezdődő szürke hályogról. Ha ilyen típusú problémák merülnek fel vagy ezekre utaló állapotot tapasztalunk, javasoljuk az ügyfélnek, hogy keressen fel szemorvost.

i.Terminal® 2 a ZEISS-től
i.Terminal® 2 a ZEISS-től

Heinrich Rath: Optometristaként szeretnénk a lehető legprecízebbek lenni, de természetesen úgy akarunk dolgozni, hogy azt a fogyasztók is megértsék. Végső soron a fogyasztóknak tudniuk kell, hogy mit kapnak a pénzükért cserébe. Az i.Terminal® készülék mérése alapján illesztjük a szemüveglencséket a szemüvegkeretbe. Ennél a feladatnál minden milliméter számít. Ahhoz hogy teljes mértékben kihasználjuk a lencsék adottságait, és pihentető látást garantálhassunk fontos, hogy a viselő az olvasó, a köztes és a távoli tartományok használatakor a lencse adott tartományhoz tervezett részén nézzen át.

Tehát ez azon múlik, hogy a készülék pontos mérést végez-e. Persze nagy szerepet játszik az emberi tényező és a belefektetett mestermunka is. Optometristaként tudnom kell, hogyan értelmezzem és hasznosítsam a mért adatokat, hogyan válasszak megfelelő terméket és réteget, hogyan válasszak a vizuális követelmények alapján szemüvegkeretet, majd hogyan centráljam és illesszem a keretet úgy, hogy az kényelmes legyen és megfelelően helyezkedjen el az orron és a füleken. Ebből a tekintetből ma jelentősen több lehetőség áll rendelkezésemre, mint tíz évvel ezelőtt! A minőség ezekből a részletekből áll össze, ezek azok, amelyek elkülönítik a tömegszemüvegek vagy az interneten rendelt szemüvegek piacát az optometrista szakemberek által kínáltakétól, hiszen az utóbbiak a minőségre fókuszálnak.

i.Profiler® a ZEISS-től
i.Profiler® a ZEISS-től

JOBB LÁTÁS: Jobban látnak az emberek manapság, mint korábban?

Volker Meyer: Igen! A hozzánk hasonló optometristák hozzá tudják segíteni az ügyfeleket ahhoz, hogy jobban lássanak. Sajnos az egyre nagyobb számban elérhető olcsón előállított szemüvegek miatt a látás romolhat is. A technológia, a precíz illesztésbe fektetett idő, és a személyre szabottság egyszerűen több pénzbe kerül az egyszerű megoldásoknál. A szemüveg sosem lehet szabványosított termék, mindig egyedi marad.

Heinrich Rath: Ez abból is látszik, hogy sosem lehet a terméket előre kipróbálni. A szemüveget először el kell készíteni, illeszteni kell, ebben van a művészet. Ha nem működik, és a viselőnek fejfájást okoz, előfordulhat, hogy a sok apró csavar meghúzásakor hiba csúszott a folyamatba. De okozhatja ezt akár a keret is, ha korábban fémet használt a viselő, ami könnyebb, most pedig egy szaru keretet választott, ami nehezebb. Akár lélektani oka is lehet annak, hogy a viselő nem elégedett a szemüvegével.

Volker Meyer: És az embereknek egyszerűen hozzá kell szokniuk az első progresszív szemüvegükhöz. Ebben azonban segít minket az agyunk! Egy idő után az agy tudja, hogy a szemüveglencse melyik részén kell keresztülnézni ahhoz, hogy jól lássunk. Viszont sajnos a „rossz látáshoz” is hozzá lehet szokni. Ilyen esetben az ember a rossz tartás miatt fellépő hátfájástól szenved, vagy nem hozza ki a legtöbbet a látásából. Nekünk, optometristáknak személyre szabott tanácsadást kell nyújtanunk ezekkel a problémákkal kapcsolatban.

Heinrich Rath: Amikor kifejlesztették az első progresszív lencséket, egy közismert professzor azt mondta, a progresszív lencséket sosem fogják elfogadni a szemüvegviselők. Abban az időben még mindig a bifokális lencsék voltak népszerűek. Ezek a lencsék két részből álltak, így az úgynevezett képeltolás jellemezte őket. Ilyen a progresszív lencsék esetében nem jelentkezik, azonban minden lencsének van egy optikailag definiálatlan területe is. Ez a terület a lencse minőségétől és kialakításától függően lehet kisebb vagy nagyobb. Természetesen a professzor tudott erről, de nem számolt agyunk értelmezési képességével. A látás végső soron nem egyezik az érzékeléssel. Manapság már elsősorban progresszív lencséket használnak a presbiópia korrekciójára, ezek a lencsék különösen népszerűek.

JOBB LÁTÁS: Mit gondol, milyen irányba mutatnak a jövőbeli fejlesztések?

Volker Meyer: A fejlesztések továbbra is a szemüveglencsék minőségére és a kialakítása fognak irányulni. Ebben a tekintetben még nem értük el a maximumot. A progresszív szemüveglencsék fejlesztésében még vannak lehetőségek. Ezenkívül azt gondolom, hogy valami történni fog a szemüveglencse-alapanyagok terén is, amely még vékonyabb és mégkönnyebb szemüveglencséket fog eredményezni. És még mindig van fejlődési lehetőség a szilikát szemüveglencsék, azaz az üveg lencsék területén is.

Heinrich Rath: Azt hiszem, a fotokromatikus, fényre sötétedő szemüveglencsék terén is lesznek további fejlesztések. Nagyszerű lenne például, ha egy nap az okostelefonunk egyik applikációját felhasználva módosítani tudnánk a szemüveglencsénk színét...

ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!
ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Látásjavító segédeszközök munkavégzéshez: Amikor a jobb látás egyszerűen nem elég ZEISS precíziós nagyítók azok számára, akiknek élesen kell látniuk a részleteket a munkájuk során
Mi a különbség a személyre szabott és a hagyományos szemüveglencse között? Hogyan segíthet a szemüveglencse abban, hogy visszanyerjük természetes látásunkat?
Hogyan hozhatják ki a látásából a legtöbbet a modern korrekciós szemüveglencsék? Beszélgetés a ZEISS-szel az átfogó látásvizsgálatról és a binokuláris látásra optimalizált korrekciós szemüveglencsékről.
Eltérnek a látásvizsgálatok eredményei. Ez hogy fordulhat elő? Avagy: Mikor a legjobb látásvizsgálatot végezni?

Kapcsolódó termékek