Mi a különbség a személyre szabott és a hagyományos szemüveglencse között?

Hogyan segíthet a szemüveglencse abban, hogy visszanyerjük természetes látásunkat?

Ránézésre nem lehet megmondani a különbséget egy személyre szabott és egy hagyományos szemüveglencse között. De akkor miben térnek el egymástól? Mely szemüvegviselőnek válik leginkább javára az egyedileg optimalizált szemüveglencse? Ezt a kérdést tette fel a JOBB LÁTÁS Volker Gahrnak, a Carl Zeiss Vision vezető projektmenedzserének.

JOBB LÁTÁS: Gahr úr, miben tér el egy személyre szabott normál társaitól?

Volker Gahrnak, a Carl Zeiss Vision vezető projektmenedzserének
Volker Gahrnak, a Carl Zeiss Vision vezető projektmenedzserének

Volker Gahr: Nos, nyilván még egy normál szemüveglencse is valamilyen szinten a viselő egyedi igényeihez van igazítva. Hiszen végül is a korrekció alapján választunk lencsét, vagyis a megfelelő dioptriát a kiválasztott keretben a megfelelő helyre illesztjük, hogy a viselőnek jobb látásban lehessen része. Ha valaki más az én szemüvegemet veszi fel, nem valószínű, hogy optimális látásban lesz része. Amikor egyedileg „optimalizált” szemüveglencséről beszélünk, akkor igazából arról van szó, hogy a viselő egyéb lényeges személyes információit is figyelembe vesszük a lencse optikai kialakításánál, azáltal, hogy az ő igényeihez igazodva számítjuk ki a lencse ideális felületét.

Általában az optometrista vagy a szemész elvégzi a refrakciót és felírja a szükséges dioptriát.

Milyen lencsére van szükség?

  • Egyfókuszú szemüveglencsék a távoli látáshoz
  • Egyfókuszú szemüveglencsék közeli vizuális feladatokhoz (pl. olvasószemüvegek)
  • Progresszív lencsék
  • Milyen dioptria, speciális cilinder...

A következő lépés a keret kiválasztása. De a hagyományos megközelítés csak ennyit takar. Természetesen a hagyományos szemüveglencsét ajánló optometrista is fel fogja jelölni a kiválasztott keretnél mindkét szem egyenesen előre tekintési irányát, hogy biztosíthassa, hogy a ZEISS-hez hasonló cégtől rendelt lencsét helyesen csiszolják be. De a lencsék végső helye - amit a választott keret határoz meg - nem lesz figyelemebe véve a lencsék kiszámítása közben.

JOBB LÁTÁS: Tehát a legnagyobb különbség az egyedileg optimalizált szemüveglencséknél az, hogy a kerethez igazítják...? 

Volker Gahr: Ez természetesen fontos különbség, bár nem ez az egyetlen. Minél pontosabban tudja a ZEISS, hogy egy viselő hogyan néz át a szemüveglencséjén, annál pontosabban tudja megalkotni a lencsét, így a viselő a lehető legtermészetesebb és legoptimálisabb módon fog keresztülnézni rajta. Ez azt jelenti, hogy optikailag tökéletes látásjavító segédeszközt kap, amely pontosan az ő egyedi igényeihez igazodik. De ahhoz, hogy ezt elérjük, az optometristának az egyenesen előre tekintés fókuszpontja mellett más egyedi paramétereket is meg kell határoznia, és ezeknek tized milliméter pontosságúnak kell lenniük.

Például, milyen távolságban szokott lenni a szem a könyvtől vagy a számítógép képernyőjétől? Pontosan milyen magasságban néz át a választott kereten? Hogyan befolyásolja a viselő látását a keret dőlésszöge? Ez olyasmi, ami nem csak a kereten, de a viselő arcformáján is múlik. Mekkora az LC távolság, azaz mekkora távolság van a lencse hátsó felszíne és a szaruhártya csúcsa között? Milyen íve van a keretnek? A keret méreteit és a lencse szélességét és magasságát pontosan le kell mérni.

ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!

Az Ön személyre szabott szemüvegei

Minél pontosabban méri le az optometrista ezeket a paramétereket, annál precízebben tudja a ZEISS az optikát, azaz a lencse kialakítását optimalizálni. Annak biztosítása érdekében, hogy a keret és a lencse végül ne csússzon le a viselő orrán, a további adatok kiszámítása előtt az optometrista beállítja a keret helyzetét az orrnyergen.

JOBB LÁTÁS: Egy örökkévalóság ezeket a paramétereket lemérni? És hogyan lehet tényleg olyan pontos?

Volker Gahr: Itt jön be a képbe technológia. Az i.Terminal®2 – a ZEISS centráló rendszere – csúcstechnológiás kamerát használva készít objektív képeket a viselőről és a keretről mind szemből, mind oldalról. Ezután a program számítja ki az összes fontos adatot és elmenti egy fájlba. Az i.Terminal®2 tized milliméter pontossággal mér, mégis a teljes mérés nagyon kevés időbe telik, annak ellenére, hogy rendkívül precíz adatokat ad minden fontos paraméterről.

JOBB LÁTÁS: Tehát hogyan kapunk egyedileg optimalizált szemüveglencsét?

Volker Gahr: Az optometrista az i.Profiler® készülékkel gyűjti össze a refrakció, a centrálás és bizonyos esetekben az objektív mérés minden mért értékét. Miután minden jellemző tisztázott amire szükség lehet, mint például a szemüveglencse alapanyaga, a réteg típusa vagy bármilyen színezés és árnyalat, ezeket mind elküldik a ZEISS-nek. Itt tervezik meg egyedileg a szemüveglencséket az optometrista specifikációi alapján, majd itt gyártják le őket csúcstechnolgiás freeform technológiával. A ZEISS volt az egyik úttörő a technológia kifejlesztésében, és még ma is, folyamatosan igyekszünk javítani ezen a lencsegyártási eljáráson.

A freeform technológiának köszönhetően a lencséket pontosan a szemüvegviselő és a kiválasztott keret specifikációk alapján lehet elkészíteni. Ez visszaállítja a viselő lehető legtermészetesebb látását, különösképp a progresszív lencsék esetében, a lehető legnagyobb és legélesebb látómezőket hozva létre ezzel a különböző távolságokban. Lehetetlen pihentető és természetes látást elérni, ha nem teremtünk tökéletes harmóniát a keret, a lencse, az egyéni vizuális igények és a viselő arcformája között. Tökéletlen megoldással a viselőnek valószínűleg hatalmas erőfeszítéseket kell majd tennie ahhoz, hogy a két szem által formált két képet összhangba hozza egy összefüggő egésszé. Emiatt nehéz hozzászokni a lencséhez, a viselő fejfájást és feszültséget tapasztalhat.

JOBB LÁTÁS: Tehát a progresszív lencse jellegzetes minősége a lencsékben tükröződő egyedi paraméterektől függ?

Volker Gahr: Pontosan. Összehasonlításképp képzelje azt, hogy egy távcsövön néz keresztül. Nagyon kifinomult optikán néz keresztül, de ha a távcsövet nem megfelelő távolságban tartja a szemétől, akkor a látvány elhomályosodik. Vagy képzelje azt, hogy egy kulcslyukon néz keresztül. Csak akkor lesz része jó, pihentető látásban, ha szemét nagyon közel teszi a kulcslyukhoz. Így is megmutathatja a különbséget:

Progresszív lencse-választék

Egy egyedileg optimalizált progresszív szemüveglencse előnye az, hogy már rögtön a kezdetektől könnyebb megszokást biztosít. Persze mindenkinek időre van szüksége ahhoz, hogy megszokja az új progresszív szemüveglencsét. Az, hogy mennyire, az személyenként jelentősen eltér. De az biztos, hogy egy személyre szabott progresszív szemüveglencséhez sokkal gyorsabban hozzá lehet szokni.

JOBB LÁTÁS: Egy utolsó kérdés: Milyen típusú szemüvegviselőnek válik leginkább javára az egyedileg optimalizált szemüveglencse?

Volker Gahr: Általánosságban azt mondhatjuk, hogy mindenki a lehető legjobb megoldást kapja, ha egyedileg optimalizált szemüveglencsét választ. De minél magasabb és bonyolultabb a korrekció, annál jobban észreveszi a hagyományos szemüveglencsékhez képesti teljesítményjavulást, látása annál nagyobb eséllyel válik pihentetőbbé és stresszmentesebbé.

Azok, akiknek problémáik vannak az éjszakai látással, az i.Scription® technológiánkat is használhatják arra, hogy a lencse dioptriáját egyedileg az éjszakai látásnak vagy gyenge fényviszonyoknak megfelelően optimalizálják. Ez különösen azoknál az embereknél fontos, akiknek a korrekciója ideiglenesen megváltozik, ha a pupillájuk jelentősen kitágul. Az egyéni látásproblémákat a lencse dioptriájának optimalizálására irányuló további lépésekkel lehet áthidalni.

De sok más ügyfél is van, akinek előnyös lehet az egyedileg optimalizált szemüveglencse. Vegyük például az irodai lencséket. Ez a felhasználási terület lehetővé teszi számunkra, hogy a szemüveglencsét a viselő munkahelyi igényeihez optimalizáljuk, különösen a számítógépes és az ahhoz hasonló munkáknál használt köztes tartományban. Nagyon fontos, hogy optometristájával átbeszélje a kórtörténetét ezzel kapcsolatban, mert neki különösen tiszta képet kell kapnia arról, hogy Önnek milyen egyedi vizuális igényei vannak, és azokat hogyan lehet figyelembe venni.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Kezdje itt az online vizsgálatot Végezze el az Online Látásellenőrzést és ellenőrizze látásának minőségét!
Látásjavító segédeszközök munkavégzéshez: Amikor a jobb látás egyszerűen nem elég ZEISS precíziós nagyítók azok számára, akiknek élesen kell látniuk a részleteket a munkájuk során
Hogyan hozhatják ki a látásából a legtöbbet a modern korrekciós szemüveglencsék? Beszélgetés a ZEISS-szel az átfogó látásvizsgálatról és a binokuláris látásra optimalizált korrekciós szemüveglencsékről.
Eltérnek a látásvizsgálatok eredményei. Ez hogy fordulhat elő? Avagy: Mikor a legjobb látásvizsgálatot végezni?

Kapcsolódó termékek