Nincs egyetlen olyan arc, amelyik szimmetrikus, és nincs két olyan ember, akinek a két szeme ugyanolyan távolságra van egymástól.

A szemüveglencsék csak akkor tudnak teljes hatékonysággal működni, ha a szemüvegkeretet pontosan beállítják az adott személyhez.

Gyermekként felfedeztük, hogy az arcunk két oldala nem ugyanolyan, vagyis nem szimmetrikus. Ha egy tükröt tart függőlegesen az orrnyerge fölé, és megnézi az arcának a két oldalát, láthatja, hogyan nézne ki az arca, ha szimmetrikus lenne, és milyen furcsa lenne. Ez megmutatja azt is, mennyire különbözőképpen látunk a jobb és bal szemünkkel a szemüvegünkön keresztül. Ezért amikor az optikus beállítja a szemüveglencséket a kerethez, nagyon fontos, hogy az optikus tudja, hogy a szemüveg viselője hol néz át a szemüvegén. Csak ily módon lehet a szemüvegeket megfelelően becsiszolni az adott keretbe.

A szemüveglencsék csak azt követően tudnak teljes potenciállal teljesíteni, miután a szemüvegkeretet pontosan beállítják a viselő személyhez.
A szemüveglencsék csak azt követően tudnak teljes potenciállal teljesíteni, miután a szemüvegkeretet pontosan beállítják a viselő személyhez.

Tudta Ön, hogy még a legjobb precíziós lencsék sem tudnak a legmagasabb potenciállal teljesíteni, ha a centrálást, vagy a szemüveglencsék beállítását az adott szemüvegkerethez nem jól végezték el, illetve a szemek közötti távolságot, az arc és a testtartás arányait nem jól mérték meg? Ilyen módon a látásélesség akár 40%-a elveszhet. Ez fontos az egyfókuszú lencséknél és különösen fontos a progresszív lencsék centrálásánál. A progresszív lencséknél mind a három látási zónát (távoli, közbenső és közeli) optimálisan kell beállítani. Ideális esetben, normál testfelépítésnél, a szemüveg viselőjének kényelmesen kell tudnia olvasni a közeli területen, számítógépen dolgozni a közbenső zónán, és vezetni távoli zónán átnézve. A helyes centrálás és a kiválasztott lencse kialakítása természetesen döntő szerepet játszik a progresszív lencsék spontán megszokásánál. Egy milliméter eltérés kritikus lehet.

A jobb szem elemzése
A jobb szem elemzése

A múltban az optikusok kézzel végezték a szemüveglencsék centrálásához szükséges méréseket. A szemüveg viselője átnézett a kiválasztott szemüvegkereten, és az optikus filctollal megjelölte a pupillák helyét és a szemek közötti távolságot.

Ma az optikusok sokkal pontosabban tudnak dolgozni – egy tizedmilliméter pontossággal. A ZEISS i.Terminal®2-je objektív képet ad a szemüveg viselőjéről a kerettel együtt. A kiválasztott kerettel együtt a vevő a centráló készülék előtt áll, és a centrálás egy kiváló minőségű fényképpel történik egyszerűen, gyorsan és rendkívül pontosan. Ez azért előnyös, mert kényelmesebb a szemüveg viselője számára, mivel az optikusnak nem kell belépnie a vevő személyes terébe ahhoz, hogy elvégezze a mérést. A szemüveg viselőjének a lehető leglazábban kell állnia, és úgy kell átnéznie a szemüvegen, ahogy a mindennapi életben tenné. Minél pontosabban tudja az optikus, hogy Ön hogyan néz át az új szemüvegen, annál jobban be tudja állítani a szemüveglencséket. Az i.Terminal®2 csúcstechnológiás kamerával és intelligens ZEISS szoftverrel dolgozik, amely egy kattintással megméri a központosítási adatot, elmenti azt és elvégzi a szemüveglencsék legyártásához szükséges számításokat.
 

Tanácsunk:

Ha a kezdeti megszokási időszak után nem érzi kényelmesnek új szemüvegét, akkor lehet, hogy a centrálást nem megfelelően állították be. Kérjük, beszéljen erről az optikusával.

ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!
ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Látásproblémák felismerése Rövidlátás, távollátás, asztigmia és így tovább: Melyek a tipikus látásproblémák és hogyan lehet őket korrigálni?
A szemüveg története A kezdeti „olvasókövektől” a divatos kiegészítőkig
Jobb látás az idősebbek számára 40 éves kor fölött általában mindenkinek szüksége van szemüvegre. A progresszív lencsék visszaállíthatják a 100 %-os látást.
Erre csak a szemüvege képes! A kontaktlencse nagyon jó alternatíva a szemüveg mellett – mégis van még néhány látáskorrekciós megoldás, mely csakis a jó öreg szemüveggel lehetséges.

A látás részletesen 2017. okt. 16.

Tags:

Kapcsolódó termékek