Műanyag- vagy üveglencsék?

Melyik vásárlónak melyik alapanyag a legjobb? Végezze el a házi feladatát szemüvegvásárlás előtt és jobb lesz a látása.

Ezt az alapvető kérdést teszik fel mindig, amikor szemüveget vásárol: Műanyag- vagy inkább üveg szemüveglencséket szeretne? Amikor dönt, ne feledje, hogy a szemüvegének erősnek, szépnek, törhetetlennek, kényelmesnek és végül, de nem utolsósorban, könnyen viselhetőnek kell lennie. Az alábbi megállapítás mind a műanyag-, mind az üveg szemüveglencsékre igaz: a legalkalmasabb alapanyag kiválasztása egyéni tényezőktől függ, úgy mint a látásélesség és az egyéni ízlés.

Az üveg szemüveglencsék

Az üveg szemüveglencsék – azaz a természetes üvegből készült lencsék a szakmai besorolás szerint – valamikor a normát jelentették. Kivételes karcállóságuknak köszönhetően még ma is megállják a helyüket az optometriában. A fogyasztók számára is jó hír, hogy olcsóbbak, mint a hasonló műanyaglencsék. Súlyos ametrópia esetében viszonylag vékony lencsékkel is biztosítani tudják a szükséges korrekciót, és ezt az esztétikai szempontot nem szabad alábecsülnünk.

Természetes üveg ajánlott a bifokális vagy multifokális lencsékhez bifokális vagy multifokális lencsék is, mivel a különböző anyagokat úgy lehet összeolvasztani, hogy nem jönnek létre észrevehető átmenetek. A nagyobb anyagvastagság általában optikailag tisztábbá teszi a lencsét, a szemüveg tisztábbnak tűnik, és mentes a zavaró színes szegélyektől (az úgynevezett diszperziótól).

Amikor fény éri a szemüveglencséket, akkor a fény megtörik, és alkotóelemeire bomlik. Ez egy zavaró és látható színskálát hoz létre, amely a prizmákra is jellemző. A diszperzió néven ismert hatás intenzitása a felhasznált anyag minőségétől függ: jó minőségű anyag esetében minimális a diszperzió. A színes szegély-hatást az úgy nevezett Abbé szám alapján mérjük: minél nagyobb a szemüveglencse anyagának az Abbé száma, annál kisebb a diszperzió. A természetes üveg előnye: lényegesen gyengébb színes szegélyeket eredményez még akkor is, ha a törésmutatója megegyezik a műanyag lencsékével.

Minél nagyobb a szemüveglencse anyagának a törésmutató tartománya (más néven a törésmutatója), annál vékonyabb lesz a kész üveg. Az erős dioptria értékeknél ezért magas törésmutatójú lencseanyagok használata javasolt, mivel a magasabb törésmutató csökkenti a lencsék vastagságát és így a szemüveg súlyát. Például: egy 1,6-os törésmutatójú lencse mindig vékonyabb, mint egy 1,5-ös törésmutatójú lencse azonos dioptriában.

Az üvegnek egyértelmű előnye: a törésmutató tartománya 1,5 és 1,9 közötti, míg a szerves alapanyag (= műanyag) törésmutató tartománya csak 1,5 és 1,74 közötti. Az üveg nagyobb sűrűségű anyag, mint a műanyag. Az eredmény: az üvegből készült szemüveglencsék még azonos törésmutató mellett is vékonyabbak, mint a műanyagból készültek, ugyanakkor lényegesen nehezebbek is.

Műanyag szemüvegek – csak gyerekeknek és sportolóknak?

A műanyag lencséket - más néven organikus (szerves) lencséket - ma is mindenféle szemüvegben használják, és egyben a legjobbak a sport-, és a gyermekszemüvegek esetében.

  • Ezek a lencsék nagyon könnyűek, ezért viselésük kényelmes. Emellett rendkívül ellenállóak.
  • E tekintetben a felhasznált műanyag - típusától függően - akár 100-szor jobban teljesít, mint az üveg.
  • Sőt, a műanyag lencsék komolyabb védelmet nyújtanak a repülő szikrák ellen is (például tűzijáték, tábortűz, hegesztési és csiszolási munkák során) és nem törnek szilánkosan, amely jelentős biztonsági tényező lehet sok hétköznapi helyzetben.

Hátrányuk: az üvegekkel összehasonlítva a műanyagok alacsony karcállósággal rendelkeznek. Emiatt sokkal érzékenyebbek, és plusz ápolást igényelnek. Megoldásként egy speciális bevonatot lehet alkalmazni, például olyat, amely taszítja a szennyeződést és megkeményíti az anyagot (mint a DuraVision Platinum réteg).

A műanyag másik előnye: Miközben a természetes üveg csak néhány színárnyalatra színezhető aránylag magas költséggel, a műanyag lencséket gyakorlatilag bármely színárnyalatra könnyen be lehet festeni. A műanyag a legjobb választás azok számára, akik a színes lencséjű szemüveget divatos kiegészítőként szeretnék viselni.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Kezdje itt az online vizsgálatot Végezze el az Online Látásellenőrzést és ellenőrizze látásának minőségét!
Látásjavító segédeszközök munkavégzéshez: Amikor a jobb látás egyszerűen nem elég ZEISS precíziós nagyítók azok számára, akiknek élesen kell látniuk a részleteket a munkájuk során
Mi a különbség a személyre szabott és a hagyományos szemüveglencse között? Hogyan segíthet a szemüveglencse abban, hogy visszanyerjük természetes látásunkat?
Hogyan hozhatják ki a látásából a legtöbbet a modern korrekciós szemüveglencsék? Beszélgetés a ZEISS-szel az átfogó látásvizsgálatról és a binokuláris látásra optimalizált korrekciós szemüveglencsékről.

Kapcsolódó termékek