Régi szemüveglencsék – új szemüvegkeretek, ez még lehetséges?

Hogyan segíthet Önnek az optikus egy új keret modell keresésében, ha már nem szereti a régi szemüvegkeretét, de a lencsék még mindig tökéletesen megfelelnek a szemének?

A divat egyre gyorsabban változik. És most nem csak a ruhákról és a cipőkről beszélünk, ugyanez igaz a szemüvegkeretekkel kapcsolatban is. Míg két évvel ezelőtt a vékony modellektől vert hevesebben a szemüvegesek szíve, most a vastagabb szemüvegkeretek vannak divatban. És ki tudja, mi lesz a divat jövőre. Azonban nem mindig kell új szemüveget vásárolni. Bizonyos esetekben az optikus át tudja rakni a jelenlegi szemüveglencsét is egy új szemüvegkeretbe, ha az optimális látást biztosít Önnek.

A divat olyan gyorsan változik, hogy néha nem könnyű követni. Egyik évben az élénk színű ruha a legutóbbi trend, nem sokkal azelőtt pedig ugyanaz a ruha csak lenéző tekinteteket vonzott. De a divatirányzatok nem csak a farmerre, a ruhákra, blúzokra, ingekre és cipőkre vannak hatással. A szemüvegkeret egy másik kiegészítő, amellyel kapcsolatban állandóan új irányzatok jelentkeznek. És természetesen ez újra és újra bekövetkezik, és Önnek hirtelen már nem is tetszik annyira a mostani szemüvegkerete. De ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy Önnek új szemüvegre van szüksége? „Bizonyos körülmények között át lehet tenni a régi szemüveglencsét új szemüvegkeretbe"- mondja Heike Rudolph, a Niemand Optik optikusa Berlin Charlottenburgban.

Ilyen esetekben bizonyos adatok, az úgynevezett centrálási adatok játszanak fontos szerepet. A modern szemüveglencsék teljesítményének optimális kihasználása érdekében a centrálási adatokat precízen kell meghatározni. Ez a precizitás egyre inkább megköveteli a legújabb technológia alkalmazását, mint amilyenek a nagy pontosságú mérőrendszerek, például a modern centráló berendezések, vagy a forradalmi i.Profiler rendszer a ZEISS-től.

A modern szemüveglencsék egyedileg bemért és személyre szabott lencsék, mint például az egyfókuszú szemüveglencse, a ZEISS Monofocal Individual, vagy a progresszív lencse, a ZEISS Progressive Individual 2 a ZEISS-től.

A személyre szabott lencsék optikai teljesítményének optimális kihasználása érdekében az optikus a következő centrálási adatokat veszi fel: távolság a pupilla középpontja és a keret középpontja között, távolság a keret alsó széle és a pupilla középpontja között, távolság a hátsó üvegfelület és a szaruhártya csúcsa között, a lencse felülete és a függőleges sík közötti szög (szakkifejezés: dőlésszög), valamint a két lencsék felülete által bezárt szög (amit íveltségnek hívnak). A centrálási adatoknak ez a kiterjedt listája bizonyítja a modern szemüveglencsék igen kényes funkcionalitását, és szemlélteti a szem, a szemüveglencse és a megfelelő szemüvegkeret közti kölcsönhatás fontosságát. Ezért csak nagyon kevés esetben lehet a „régi” személyre szabott lencséket új keretbe rakni. A használt szemüveglencsék átcsiszolása új szemüvegkeretbe a leggyakrabban csupán a standard egyfókuszú szemüveglencsék esetében lehetséges, mert csak a pupillák közti távolságnak kell azonosnak lennie. A standard egyfókuszú lencsék esetében a többi centrálási adatra általában nincs szükség. „Természetesen a szemüveglencse erőssége szintén döntő szerepet játszik" – mondja a szakértő Heike Rudolph. „Minél erősebb egy szemüveglencse optikai hatása, annál kisebbek a toleranciák".

progresszív lencsék még problémásabbak. „Ebben az esetben a toleranciák sajnos még kisebbek, mert a lencséknek lehetővé kell tenniük az éles távolba látást, az olvasást és a köztes távolságba történő látást” – mondja Heike Rudolph. A szemüveglencsének ezért technikai mesterműnek kell lennie, mert nem csak egyidejűleg kell korrigálnia a rövidlátást vagy a távollátást és az időskori látásromlást, tiszta látást is kell biztosítania minden távolságban. „Jelen esetben csak nagyon kevés olyan eset van, amikor a régi szemüveglencsét bele lehet rakni egy új szemüvegkeretbe" – mondja a berlini székhelyű optikus.

A szemüveglencse állapota egy további tényező, amit figyelembe kell venni. Nem lehet erősen karcos, mert az utólagos beállítás újabb megterhelésnek teszi ki a lencse felületét. Ezzel szemben egy új szemüveglencse behelyezése a régi szemüvegkeretbe nem jelent semmiféle problémát. Bárki, aki úgy találja, hogy a szemüvegkeret tökéletesen megfelel neki, és elégedett vele, új lencsét tetethet bele az optikusával. Amennyiben a keret anyaga megfelelő, semmi ellenvetés nem lehet ezzel szemben.

ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!
ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Látásproblémák felismerése Rövidlátás, távollátás, asztigmia és így tovább: Melyek a tipikus látásproblémák és hogyan lehet őket korrigálni?
A szemüveg története A kezdeti „olvasókövektől” a divatos kiegészítőkig
Jobb látás az idősebbek számára 40 éves kor fölött általában mindenkinek szüksége van szemüvegre. A progresszív lencsék visszaállíthatják a 100 %-os látást.
Erre csak a szemüvege képes! A kontaktlencse nagyon jó alternatíva a szemüveg mellett – mégis van még néhány látáskorrekciós megoldás, mely csakis a jó öreg szemüveggel lehetséges.

A látás részletesen 2017. okt. 16.

Tags:

Kapcsolódó termékek