Szemüveg helyett műtét?

Újra kitűnően láthat szemüveg nélkül – ezt ígérik a lézeres szemműtéttel. De vigyázzon: az eljárás kockázatokkal jár.

Sok látásromlásban szenvedő ember nagyon izgatottá válik, amikor a reklámokban azt hallja, hogy a lézeres szemműtét teljesen kockázatmentes. Csábítóan hangzik az olyan páciensek számára, akik a gyenge látás miatt csak látássegítő eszközzel tudják érzékelni a környezetüket. A szemműtétet fontolgatóknak azonban nem szabad elfelejteniük egy fontos tényt: az ilyen operációt mindig egészséges szöveten végzik el. Határozott kockázatok vannak, és a páciensek maradandó károsodást szenvedhetnek.

Valóban könnyűnek tűnik: a lézeres eljárás csak 30 másodpercig tart, feltételezhetően teljesen fájdalommentes és a szemmel állítólag még aznap élesen lehet látni. Az orvosok már 20 éve lézersugarakkal alakítják a szaruhártya optikai törőerejét. Ha minden jól megy, a páciensnek nem lesz többé szüksége szemüvegre. Ez így történik egy tökéletes világban – a lézeres műtét azonban nem teljesen kockázatmentes.

Alapvető szempontok, amelyeket a lézeres műtétet tervező pácienseknek figyelembe kell venniük:

 • 21 éves kor alatti személyeknél nem lehet elvégezni, mivel a szem fejlődése még nem fejeződött be;
 • Nem alkalmas olyan fénytörési rendellenességhez, amely nemrégiben több mint 20%-kal változott meg;
 • Nem lehet használni elégtelen könnyfilm miatti rendellenességek esetén;
 • Nem lehet alkalmazni olyan pácienseknél, akiknek olyan szembetegségük van, mint például vírusos szaruhártya-gyulladás;
 • Nem lehet alkalmazni szürke hályogban szenvedő betegeken, mert ehhez először hagyományos műtétre van szükség. Az elhomályosult szemlencsét mesterséges lencsével kell helyettesíteni. Határozott előny: a távollátó szemüvegre általában nem lesz szükség a műtét után;
 • Terhes nőknél nem alkalmazható, mert a rendellenes fénytörés ingadozó lehet a terhesség kilenc hónapja alatt;
 • Ne vállalja a műtétet, ha olyan általános betegségekben szenved, mint reuma, sebgyógyulási rendellenességek, anyagcsere betegségek, monophthalmia;
 • Nem szabad alkalmazni nagyon súlyos fénytörési rendellenesség esetén (-6,00 dioptriánál vagy +4,00 dioptriánál nagyobb)

A lézeres műtét miatt előforduló komplikációk

Amikor a lézeres szemklinikák grandiózus ígéreteit hallgatja, meg sem fordulna a fejében, hogy a lézeres szemműtét számos komplikációt eredményezhet. Valóban, az eljárás következményeként vakító fénnyel szembeni érzékenység és csökkenő mezópiás látás alakulhat ki. A világos tárgyak különösen vakítónak tűnhetnek, és a sugarak tűzijátékhoz hasonló fénypontokból indulhatnak ki.
Fátyolos látás is előfordulhat, amikor fénygyűrűk jelennek meg a fényforrások körül, különösen éjszaka. Ezen kívül, szellemkép tűnhet fel árnyékként kissé eltolva az élesen kirajzolódó kép mellett. A szemnek okozott ilyen sérülés sokszor helyrehozhatatlan.
A lézeres szemműtéten átesett emberek körülbelül 40 százaléka ideiglenesen vagy tartósan szemszárazságban szenved. A másik dolog, amit észben kell tartani: minél súlyosabb a rövidlátás, a lézernek a szaruhártya annál nagyobb részét kell elpárologtatnia. Jelenleg nem lehet látni a hosszú távú következményeit ennek az eljárásnak, amelynek eredményeként a szaruhártya sokkal vékonyabb lesz.

Szemüveg nélküli élet?

Kétségtelen, hogy a lézeres módszereknél jelentős fejlődés történt az elmúlt 20 év alatt. Ennek ellenére nem mindig teljesedett be az a remény, hogy szemüveg nélkül élhet az ember. A fénytörési hibákat korrigáló sebészeti eljárás nem tud nulla dioptriát eredményező pontos korrekciót elérni, ami szemüveggel valóban lehetséges.

A másik korrekció, amit csak szemüveggel vagy kontaktlencsével lehet elérni, a változó feltételekhez történő alkalmazkodás. A pácienseknek figyelembe kell venniük, hogy az időskori látásromlás 40-45 éves kortól szemüveggel korrigálható. Azoknak, akik ilyen rendellenességben szenvednek és lézeres szemműtéten estek át, utána is szükségük lesz olvasószemüvegre.

Ezen kívül a fénytörési rendellenesség nem stabil tényező. Változhat, és az esetek három százalékában változik is néhány éven belül. Különösen a súlyos fénytörési rendellenességben szenvedőknél nagyobb annak a kockázata, hogy az állapotuk a lézeres eljárás után három évvel ismét rosszabbodni fog. Ami azt illeti, a hormonális rendellenességek és kötőszöveti betegségek miatt a személy újra rövidlátóvá válhat.

Hogyan hat a lézeres műtét?

Több lézeres műtéti módszer érhető el manapság. A LASIK műtét az egyik, amelyről a legtöbb páciens tud, és ez a legelterjedtebb. Az eljárást három lépésben hajtják végre:

 1. Bevágás
  Egy vékony lebenyt (kb. 0,14 mm vastag) vágnak le a szaruhártya felső rétegéből kb. 90%-ban egy automatikus mikrosíkkal.
 2. Lézer
  A lebenyt felhajtják, mint egy könyv fedőlapját. A lézersugár elpárologtatja a szaruhártya szövetét az optikai zónában rövidlátás esetén, illetve a külső szélen távollátás esetén. 
 3. Védelem
  Végül a lebenyt visszahajtják az eredeti helyzetébe, mint egy természetes kötést. A lebeny odatapad, de nem fog maradandóan összenőni újra.
ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

A szemöldök nem hazudik Mit árul el rólunk a szemöldökünk

A látás részletesen 2019. ápr. 23.

Tags: Látás alapjai

Hogyan működik a színlátás? És mit jelent azok számára, akik napszemüveget viselnek?
Mit takar a szem forgáspontja? A szem egy speciális pontja, amely kiemelkedő szerepet játszik a ZEISS szemüveglencsék gyártásában
A Látás Megértése: A ZEISS kutatása az alapvető látásfolyamatok területén A németországi Tübingeni Egyetemen a ZEISS Vision Science Lab alapkutatásokat végez a látás területén

Kapcsolódó termékek