Szemüveg, kontaktlencse vagy lézeres műtét – melyik a jó Önnek?

Körülbelül az emberek felének van látásproblémája. Ezt azonban most már könnyű korrigálni, mivel gyakorlatilag az összes látásproblémára van megfelelő megoldás.

A szem a legfontosabb érzékszervünk. Az orvostudománynak eddig nem sikerült megtalálni a természetes látásromlás megakadályozásának módját. A szemüveg, a kontaktlencse vagy a műtét azonban majdnem mindenkinek lehetővé teszi, hogy élesen lásson. Az alábbiakban megtalál mindent, amit a szemüveg, kontaktlencse vagy műtét előnyeiről és hátrányairól tudni kell.

Az orvostudomány és a technika fejlődésének köszönhetően ma az optometrista vagy a szemészorvos majdnem mindenkinek tud segíteni, akinek látásproblémája van. A szemüveg, a kontaktlencse és a lézeres szemműtét egyaránt az élesebb látás elérését szolgáló módszerek. A látási gyengeségek javítását szolgáló minden egyes ilyen lehetőségnek vannak előnyei és hátrányai. Az alábbi információk segítségével eldöntheti, melyik a legjobb Önnek:

Szemüveg, kontaktlencse vagy lézeres műtét

Szemüveg – abszolút klasszikus, mely minden alkalomra megfelelő és a 13. század óta használják

A szemüveg a látási problémák korrigálásának legáltalánosabb és leghatékonyabb módja. A modern, egyénre szabott szemüvegek ma már gyakorlatilag minden alkalomra és minden látási szükséglethez rendelkezésre állnak.

Előnyök:

Könnyű viselni, és a modern keretek és szemüveglencsék miatt nagyon kényelmes. A ma használt magas törésmutatójú műanyag lencsék segítségével jelentősen csökkenthető a nagy dioptriájú szemüvegek súlya. A modern progresszív lencse lehetővé teszi, hogy viselője minden távolságban élesen lásson. A tükröződéscsökkentő bevonat megakadályozza a zavaró fényvisszaverődéseket, a fényre sötétedő (fotokromatikus) lencse pedig elsötétedik, amikor ultraibolya fény éri. Említenünk sem kell, hogy a szemüveg megvéd a szennyeződéstől, huzattól, portól és rovaroktól. Ideális szemüveg kapható minden alkalomra: most már létezik munkaszemüveg is azok számára, akik rendszeresen számítógép vagy tablet előtt dolgoznak, vagyis akik kényelmesen és élesen akarnak látni a közeli és közepes távolságokban. Ezeket az egyéni szükségleteknek megfelelően lehet beállítani. Ugyanez vonatkozik az aktív életet élők számára készült sport és szabadidős szemüvegekre. A speciális formatervezési és gyártási technológia most már lehetővé teszi, hogy az egyénre szabott dioptriával készült lencsét beillesszék az erősen ívelt szemüvegkeretbe. A speciális, innovatív bevonatoknak köszönhetően még a korábban meglehetősen kényes műanyag lencsék is tartós, precíziós látási segédeszközökké váltak.

Hátrányok:

Az erős dioptriájú szemüveglencse kényelmetlenül vastag és nehéz lehet. Bepárásodhat, amikor a szabad levegőről bemegy a melegre. Néha a szemüveg kényelmetlen lehet, például amikor az oldalán fekszik, például TV nézéskor vagy olvasáskor. Ezen kívül egyes szemüveglencséknél a geometria miatt homályos területek vannak, amelyek a minőségtől függően többé-kevésbé lehetnek hangsúlyosak.

Kontaktlencse – eldobható vagy személyre szabott

A kicsi és gyakorlatilag láthatatlan műanyaglencse jelenti az első számú alternatívát a szemüveggel szemben. Különösen a modern és személyre szabott kontaktlencse pontos korrekciót tesz lehetővé majdnem minden látásproblémához. Kontaktlencse kapható mind rövidlátáshoz, mind távollátáshoz. A technológia ma már annyira fejlett, hogy időskori látásromláshoz is kapható kontaktlencse. Ez úgy működik, mint a szemen lévő progresszív lencse. Multifokális kontaktlencseként is ismert.

Előnyök:

A kontaktlencse csak kis mértékben nagyítja vagy kicsinyíti a képet. A perifériás látás is éles, és nem szakítja meg semmilyen él, mint egyes szemüvegeknél. A kontaktlencse nem párásodik be, ami döntő tényező egyes szakmáknál, mint például a tengerész, szakács, színész és atléta esetén. Ezen túlmenően, a jobb és bal szem eltérő látásromlását is könnyen korrigálni lehet vele.

Hátrányok:

Bizonyos fokú kézügyesség szükséges a kontaktlencse behelyezéséhez. Ha túl hosszú ideig viseljük, akkor ronthatja a szem oxigénellátását. Vásárláskor kérdezze meg az optikusát, hogy jó e a kontaktlencse oxigénáteresztése. Azoknak, akik szemszárazságban szenvednek, kemény kontaktlencsét kell viselniük. A lencseviselés megszokása egyénről egyénre nagymértékben eltérő. Vannak, akik gyorsan megszokják, másoknak több időre van szükség. A kontaktlencse több karbantartást igényel, mint a szemüveg. Ez különösen fontos, mivel a helytelen karbantartás és a szennyeződés miatt fertőzések következhetnek be. Multifokális lencse esetén problémák lehetnek a távoli és közeli tartományok közötti váltásnál, vagy hosszabb időre lehet szükség a megszokáshoz.

Lézeres műtét – kis beavatkozás, nagy hatás

A lézeres műtéttel végzett látáskorrekció lehetősége körülbelül 20 éve elérhető. Többféle eljárás létezik, mint pl. Femto-LASIK, LASIK (laser in situ keratomileusis - lebenykészítés mellett végzett lézeres beavatkozás), LASEK (laser-assisted subepithelial keratectomy – lézeres hámszövet alatti szaruhártya eltávolítás) és a PRK (photorefractive keratectomy – fotorefraktív keratektómia), valamint a minimál invazív ReLEx SMILE kezelési módszer. Az orvos dönti el, hogy melyik a legjobb módszer a páciens számára. A Femto-LASIK módszert tartják a leginkább ismert és korszerű módszernek. Femtoszekund lézer segítségével vékony lebenyt vágnak le a szaruhártyáról, amit oldalra hajtanak. Ezt követően az excimer lézer eltávolítja az adott típusú látásromlás korrekciójához szükséges szövetet, mindezt néhány másodperc alatt. Rövidlátás esetén a szaruhártya laposabb, míg távollátás esetén nagyobb a görbülete. Amikor az eljárást elvégezték, a lebenyt visszahajtják a helyére. A páciensek az eljárás után rövid idővel újra élesen látnak. Az optimális eljáráshoz az orvosnak meg kell állapítania, hogy egyáltalán elvégezhető-e a lézeres szemműtét. Az eljárás most már ambuláns kezelés keretében zajlik, és mindössze néhány percig tart.

A Carl Zeiss Meditec új, kíméletes ReLEx™ SMILE kezelési módszere forradalmasítja a lézeres kezelést
A Carl Zeiss Meditec új, kíméletes ReLEx™ SMILE kezelési módszere forradalmasítja a lézeres kezelést

A Carl Zeiss Meditec új, kíméletes ReLEx™ SMILE kezelési módszere forradalmasítja a lézeres kezelést

Az összes fenti módszer közül a Carl Zeiss Meditec új ReLEx SMILE kezelési módszere az első, amelynél a látásromlás korrekcióját lebenyeltávolítás nélkül lehet elérni. Ez sokkal kevésbé invazív eljárás a szem szempontjából. A sértetlen szaruhártyán belül lézerrel létrehoznak egy vékony, lencse alakú szövetdarabot, melyet lencsécskének neveznek, és ezután egy négy milliméternél kisebb nyíláson keresztül eltávolítják ezt a szaruhártya alól. Ez 80 százalékkal kisebb bevágási területet jelent a szaruhártya felső rétegében, mint előzőleg (a LASIK-nál) és a kezelési idő is rövidebb.

Előnyök:

A műtét után nincs szükség szemüvegre. A modern lézeres látáskorrekciós eljárásokkal még az időskori látásromlás is korrigálható. A lézeres szemműtét jó megoldás lehet azok számára, akik nem tudják megszokni a szemüveget, vagy nem bírják a kontaktlencse viselést. Az alkalmazott módszertől függ, hogy milyen dioptria-tartományban kell korrigálni a látásromlást. Például a ReLEx SMILE általában maximum mínusz 10 dioptriát tud korrigálni. Egyéb követelmények: a szemnek teljesen kifejlettnek kell lennie (a páciensnek általában 18 évesnél idősebbnek kell lennie). A rövid- vagy távollátás, asztigmatizmus állapota nem változhatott az utóbbi két év alatt. A szaruhártyának is bizonyos vastagságúnak kell lennie. Ha tapasztalt orvost választ, akkor ennek a műtétnek nagyon kicsi a kockázata.

Hátrányok:

A lézeres sebészet alapvetően egészséges szerven végrehajtott invazív eljárás. A lehetséges mellékhatások és komplikációk közé tartozik az ideiglenes szemszárazság. Ezek a tünetek maximum tizenkét hétig tarthatnak. Még ha az eljárás sikeres is, lehet, hogy a látásromlást nem lehet teljesen korrigálni, és továbbra is szükséges szemüveget viselni. Az autoimmun betegségekben szenvedő páciensek nem eshetnek át lézeres szemműtéten, sem a legtöbb cukorbeteg, mivel ez a betegség károsíthatja a szaruhártyát. Óvakodjon a külföldről kapott olcsó ajánlatoktól. Egy vizsgálat kimutatta, hogy jelentős hiányosságaik vannak.

Beültethető multifokális lencsék – műtéti segítség időskori látásromlás esetén

Az időskori látásromlás korrigálásának viszonylag új lehetősége a beültethető multifokális lencse. Bár az első ilyen műlencsék rugalmatlanok és merevek voltak, a korszerű modellek különösen rugalmasak, hajlékonyak és egy apró bemetszésen keresztül behelyezhetők a szembe. Az eljárás szemenként csak 10 percet vesz igénybe, és néhány napon belül elvégezhető. A helyi érzéstelenítésnek köszönhetően teljesen fájdalommentes. Az eljárás során a multifokális lencsét általában a lencsetokban helyezik el, és egy kampó segítségével tartják a helyén. Új technológia segítségével sikerült optimalizálni a közeli, köztes és távoli zónák szerkezetét, ami jelentősen növeli a látásélességet az összes tartományban, és minimálisra csökkenti a csillogás kockázatát.

Előnyök:

A multifokális lencsék új generációja nagyon jól megszokható, és nem okoz fájdalmat vagy kényelmetlenséget az érzés, hogy idegen test van a szemében. Főként olyan személyeknél végzik el, akik az életkorral együtt járó szürkehályogban szenvednek. Világszerte évente körülbelül 20 millió ember esik át szürkehályog-műtéten. A klinikai tanulmányok szerint a páciensek 90 százalékának nincs többé szüksége látássegítő eszközre a műtét után. A műtét egész életre szól, és nincs szükség további eljárásra, mivel a refrakciós értékek általában stabilak maradnak. A páciensek bármilyen napi feladatot el tudnak végezni, és még sportolni is tudnak.

Hátrányok:

Bizonyos patológiai elváltozásokban szenvedő páciensek nem alkalmasak az eljárásra. Ha egy páciensnek ilyen szemrendellenessége van, akkor bármilyen lehetséges szürkehályog műtétet meg kell beszélni a szemészorvossal a konzultáció során.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Kezdje itt az online vizsgálatot Végezze el az Online Látásellenőrzést és ellenőrizze látásának minőségét!
Látásjavító segédeszközök munkavégzéshez: Amikor a jobb látás egyszerűen nem elég ZEISS precíziós nagyítók azok számára, akiknek élesen kell látniuk a részleteket a munkájuk során
Mi a különbség a személyre szabott és a hagyományos szemüveglencse között? Hogyan segíthet a szemüveglencse abban, hogy visszanyerjük természetes látásunkat?
Hogyan hozhatják ki a látásából a legtöbbet a modern korrekciós szemüveglencsék? Beszélgetés a ZEISS-szel az átfogó látásvizsgálatról és a binokuláris látásra optimalizált korrekciós szemüveglencsékről.

Kapcsolódó termékek