Tíz tanács a megfelelő réteg kiválasztásához

JOBB LÁTÁS új rétegekkel a nagyobb kényelem és tartósság érdekében

A rétegek jelentik a szemüveg elkészítésénél a tökéletes befejező simításokat. Technikai remekművé varázsolják szemüvegét, amely segítségével kimagasló látáskomfortban lesz része. A csupán a megfelelő korrekció alapján készült szemüveg nem tudja garantálni az optimális látást. A JOBB LÁTÁS összegyűjtött 10 tanácsot a rétegekkel kapcsolatban arra vonatkozóan, melyek felelnek meg leginkább igényeinek, és milyen szempontokat javasolt figyelembe vennie, amikor új szemüveget vásárol.

1. Az antireflex (AR) réteg minden lencse kötelező tartozéka. De mitől jó egy AR réteg?

Minden lencsefelület visszaveri a fényt, ez egy elkerülhetetlen jelenség, amely sokszor igazán bosszantónak bizonyul. De van kéznél megoldás. A kiváló minőségű AR réteg nem csak a jó megjelenést biztosítja azáltal, hogy láthatóbbá teszi a lencse mögött szemeit, hanem a legtöbb zavaró visszatükröződést is kiküszöböli. Az AR rétegek jelentősen megkönnyítik az éjszakai vezetést és az olvasást. És azoknak is hasznára van, akik Önre néznek, mivel szinte nincs visszatükröződés a lencse elülső felületén, így tisztán láthatják szemeit. A kiváló minőségű AR réteg több rétegből tevődik össze, melyek az optimális hatás érdekében kölcsönhatásban állnak egymással. Így a különböző hullámhosszúságú fények által okozott és különböző irányból keletkező visszaverődések minimalizálódnak, ezzel a szemfáradtság is csökken.

Tipp: A ZEISS új rétegeinek segítségével jobb látásban lehet része. Az innovatív technológiájának köszönhetően, a DuraVision® Platinum réteg további 20 százalékkal csökkenti a zavaró visszatükröződéseket.

2. Milyen előnyöket nyújtanak a keményrétegek?

Manapság a legtöbb vásárló műanyag lencse mellett dönt. Ezek a lencsék azonban nincsenek olyan kemények, mint az üvegből készült szemüveglencsék, kevésbé törékenyek és könnyebben karcolódnak. Emiatt mindenképpen ajánlott speciális keményréteggel ellátni őket az élettartamuk fokozása érdekében. Ezáltal a felületük kevésbé lesz kényes a látást hátrányosan befolyásoló karcokkal szemben.

A ZEISS új DuraVision® Platinum rétegkombinációja egy antireflex réteget és egy rendkívül tartós keményréteget ötvöz. Ez a réteg úgy védi meg az AR réteggel ellátott műanyag szemüveglencséket, hogy olyan keménnyé teszi azokat, hogy teljesítményük megegyezik az üveg szemüveglencséjével vagy még túl is tesz azon. 

*A tanulmányok szerint a DuraVision® Platinum réteggel ellátott szemüveglencsék akár háromszor is keményebbek a műanyag szemüveglencsék jelenlegi generációinál*!

3. A fokozott látáskomfort és a hosszabb élettartam mellett vannak más előnyei is ezeknek a szemüveglencséknek?

Igen. A DuraVision® Platinum technológiát felvonultató szemüveglencsék 9 ultravékony rétegből állnak. Ezeknek a rétegeknek négy feladatot kell ellátniuk. Először az alaplencse keményréteget kap, melyet különböző antireflex rétegek követnek, majd végül a CleanCoat réteg zárja a sort. A legfelső réteg lezárja a lencsét és tökéletesen sima felületet képez. Ennek eredményeképp a kosz- és nedvességgyöngyök lecsúsznak a lencse felszínéről, így az tovább marad tiszta. Amikor pedig mégis szükségessé válik a tisztítása, az sokkal egyszerűbben és kényelmesebben elvégezhető.

ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!

4. Ez azt jelenti, hogy az antisztatikus és vízlepergető tulajdonságokkal rendelkező rétegekkel ellátott szemüveglencsét tisztítani is könnyebb?

Igen. Először is, az ilyen réteggel ellátott szemüveglencsék kiváló antisztatikus tulajdonsággal bírnak, ami azt jelenti, hogy sokkal lassabban koszolódnak, és jóval kevesebb port és szöszt vonzanak. Másodsorban a víz- és olajlepergető réteg egyszerű tisztíthatóságot garantál. A lencséit minden nehézség nélkül megtisztíthatja ZEISS törlőkendővel, vagy langyos folyóvízzel leöblítheti, majd lerázhatja a maradék vízcseppeket. Általában még mikroszálas törlőkendővel sem kell áttörölnie őket, mivel a nedvességgyöngyök lecsúsznak a felszínükről, mint ahogyan a lótuszlevélről is.

5. Mi a legjobb módszer a rétegzett lencsék tisztítására?

Ne használja ruháit vagy zsebkendőjét a lencsék tisztítására! Az apró koszszemcsék megkarcolhatják lencséit. Akkor pedig búcsút inthet a tiszta látásnak. A sok apró karcolás elhomályosíthatja a lencse felületét. Ezért ne tisztítsa lencséit ruhájával, papírzsebkendővel és egyéb hasonló alkalmatosságokkal.

A langyos folyóvíz vagy a ZEISS tisztító spay és mikroszálas törlőkendő használatát javasoljuk a mindennapos tisztításhozSzükség esetén használhat ZEISS törlőkendőt, mely nem tesz kárt a rétegben. Ezek a törlőkendők egyesével vannak csomagolva, tehát mindig kéznél vannak, és hatásuk tartós. Garantálják a jobb látást és a hosszabb élettartamot is.

6. Vannak más külső tényezők is, amelyek kárt tehetnek a lencséimben?

Igen, sok van! Lencséi sérülhetnek, ha leejti szemüvegét; ha a nem megfelelő tárolás miatt megkarcolódnak; vagy ha túl magas vagy túl alacsony hőmérsékletnek teszi ki őket. Egy meleg nyári napon az autóban kialakuló hőség is, például olyasvalami, amit jobb elkerülni. Ugyanez vonatkozik a szaunára, vagy otthon a radiátor közelébeni elhelyezésre. A szemüveg egyszerűen nem ezekre a környezeti tényezőkre lett kitalálva. A viselők gyakran alábecsülik a lencse felszínén megbúvó, vagy a lencse tisztítására használt zsebkendő vagy ruhadarabon rejtőző koszszemcsék által okozott veszélyt. Ez mind karcokat eredményezhet. Erre a problémára a modern keményréteg orvosságot jelent, mivel segítségével szemüveglencséi ellenállóbbak lesznek a karcolódásokkal szemben és megnő élettartamuk is.

7. Mi a helyzet a gyerekekkel? Az ő szemüveglencséik esetén is van szükség valami speciálisra?

Az AR réteg a gyermekeknél is nagyon fontos. Legkésőbb akkor, amikor elkezdik az iskolát. Ennek a rétegnek az ára nagyon ésszerű keretek között mozog. Csak kérdezze optikusát, ha szeretne többet tudni. És a keményréteg természetesen kötelező eleme a gyermekszemüvegnek. Csak így tudnak szembenézni a gyermekek mindennapjainak nehézségeivel. Fontos, hogy olyan optikust válasszon, akinek van tapasztalata a gyermekek speciális igényét illetően. Az ideális gyermekszemész mindenre kiterjedő, gyermekbarát módon végzi el gyermeke szemvizsgálatát, hogy biztosíthassa, hogy gyermeke pontosan az egyedi igényeinek megfelelő szemüveget kapjon.

8. Vigyen színt az életébe! Csak barna napszemüveglencséje lehet?

Barna, zöld, szürke. A napszemüveglencsékhez általában társított színek nem kimondottan izgalmasak. A világ pedig egy igen színes hely! A tervezett felhasználási terület függvényében egy finom színezés javíthatja a látásminőségét, jó hatással lehet a hangulatára, és egyedi, divatos stílust teremthet. Az olyan elnevezések, mint a fűszeres piros (Spicy Red) és a pöpec pink (Pretty Pink) magukért beszélnek. Vagy valami elegánsra vágyik? A csúcsminőségű „fekete” színezés akár 95%-os fényelnyelést biztosít, és számos különböző árnyalatban kapható, hogy tükrözze az aktuális stílusokat. Igény szerint optikusa bármilyen divatszínben tud ajánlani szemüveglencsét. Egységes, átmenetes vagy divatos kettős színezéssel. Fontos megosztania optikusával, hogy milyen alkalmakkor és milyen helyzetekben szándékozik használni színezett napszemüveglencséit. Mindennap? Napszemüvegként? Speciális (sport) tevékenységekhez? Optikusa örömmel ad tanácsot.

9. A ZEISS színezett napszemüveglencséi a szivárvány minden színében kaphatók. Milyen szempontokat ajánlott figyelembe vennie?

A színezett napszemüveglencséknek számos előnyük van. Nem csak megjelenéséhez adnak valami kimondottan személyes pluszt, de a kontrasztérzékelést is fokozzák, hangulatára is jó hatással vannak, csökkentik a mesterséges fény által keltett tükröződéseket, segítenek elrejteni a ráncokat és javítják az általános látáskomfortot. Azonban frizurájához, sminkjéhez és öltözetéhez is illeszkedniük kell. Ha nem igazi rajongója a harsány színeknek, akkor pont Önnek találták ki a pasztell színeket. Tipp: A szemüvege először is a frizurájához és az arcformájához illeszkedjen! Ezután jöhet az öltözete! A szőke és a sötét hajszínhez szinte minden színezés passzol. A pink és a lila nagyon jól áll a vörös hajúaknak. És ne feledkezzen meg a bőrszínéről! Az is nagyon fontos. A vibráló színek legjobban a sápadt bőrszínnel harmonizálnak.

Arról is fontos gondoskodnia, hogy a szemüveglencse és a keret színét ne nyomja el a túl domináns smink a szemén. A szemhéjtus és a szempillaspirál természetesen nagyszerű választás a szemek kiemelésére. A rúzs is kötelező kellék, annak érdekében, hogy szemei és ajkai tökéletes összhangot alkossanak. Így a színezett napszemüveglencse pontosan azt a megjelenést fogja szavatolni, amit keresett. Legyen az egzotikus vagy elegáns. Az alapszabály szerint minél feltűnőbb a szemüvege, annál egyszerűbb öltözéket tanácsos választania hozzá. Más szóval bánjon takarékosan az ékszerekkel és a kiegészítőkkel, amikor színezett napszemüveglencsét visel. Mellesleg optikusától bármilyen színű napszemüveglencsét rendelhet. Csupán adjon egy színmintát (például kedvenc táskája színét) és ő megrendeli Önnek a hozzá passzoló lencséket. További információk a ZEISS színválasztékról...

10. Hogyan működnek a fényre sötétedő lencsék és kinek ajánlott a használatuk?

A fényre sötétedő szemüveglencsék számos szituációban helytállnak a mindennapjainkban. Ha szemüveget hord és gyakran ki-be jár normál fényviszonyok mellett, akkor hasznára válhat, ha a ZEISS PhotoFusion X modern, fényre sötétedő lencséivel alternatív napvédelmi megoldást választ. Ezek a lencsék jóval hamarabb reagálnak a változó fényre, mint a fényre sötétedő lencsék korábbi generációi, napfényben gyorsan elérik legsötétebb árnyalatukat, beltérben pedig néhány másodpercen belül ismét szinte teljesen kivilágosodnak. A kivilágosodási folyamat sebessége kimondottan fontos annak érdekében, hogy biztosítsuk például azt, hogy ne maradjon „sötétben” amikor erős napfényből betér egy üzletbe. A PhotoFusion X szemüveglencsék 100 százalékos UV-védelmet is biztosítanak bármilyen árnyalatnál, mindig magas optikai minőség mellett. A ZEISS PhotoFusion X fényre sötétedő lencsék minden olyan színben és kialakításban kaphatók, amelyek az idei nyáron nagy slágerek lesznek a hírességek körében. Lehet szó laza, divatos vagy elegáns stílusról vagy akár gyerekekről. További információk a ZEISS új fényre sötétedő szemüveglencséiről...

Feltűnt, hogy mostanában hunyorog még közepesen világos beltéri világításnál is? A fényre sötétedő szemüveglencséket az ilyen helyzetekhez is ajánljuk. Zökkenőmentesen alkalmazkodnak akármilyen fényviszonnyal legyen is dolga, és mindig könnyed, kényelmes látást biztosítanak.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Kék fény: a jó és a rossz Mennyi kék fényre van szükségünk? Mikor és hogyan kell védekeznünk vele szemben?
Állandó tiszta látás a csúcstechnológiás rétegeknek köszönhetően Innovatív szemüveglencse-rétegek, melyek optimálisan védik szemüveglencséjét és növelik látáskomfortját

Kapcsolódó termékek