Egészség és megelőzés

Minden tudnivaló szeme egészségéről és annak megőrzéséről.

Szemünk agyunkkal együttműködve úgy festi le a környezetünket, mint semelyik más érzékszervünk. És mindegyikünk merőben másként, egyedi módon érzékeli a környezetét, mindenki másként lát! Az, hogy mit látunk nemcsak attól függ, hogy milyen jól látunk, hanem attól is, hogy valójában mit akarunk látni – ízlésünk, tapasztalatunk és az emlékeink mind befolyásolják, hogy mit érzékelünk. Benyomásaink 80 százalékát szemünkön keresztül szerezzük.

De még ennél is sokkal többről van szó: gyakran halljuk, hogy szemünk a lélek tükre, s ennek jó oka van. Azt is megmutatja például, hogy érezzük magunkat, hogy boldogok vagyunk-e vagy szomorúak, feszültek vagy fáradtak. És ez még látásminőségünket is befolyásolhatja. Ha feszültek vagyunk a látásvizsgálat közben, a vizsgálat eredménye nem ugyanaz lesz, mintha nyugodtak lennénk és jókedvűek. Valamint a napközben látottak elkísérnek minket éjszaka is. Alvás közben dolgozzuk fel a napközben látott képeket. Még az anyaméhben lévő magzat is érzékeli a fényt.

Ezért nagyon fontos, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk szemeink védelme érdekében. Más szóval a rendszeres látásvizsgálat elengedhetetlen.

Miért annyira fontos a jó látás? Ha az egyik érzékszervünk nem működik megfelelően, akkor a többi érzékszervnek kell átvennie a munkát. A szemnek fontos szerepe van ebben.

Egészség + megelőzés 2017. okt. 16.

Tags: Megelőzés

ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!

Szemünk a modern világban újszerű kihívásokkal áll szemben

Manapság a számítógépek, laptopok, okostelefonok és tabletek folyamatos használata, de még a tévénézés is azt jelenti, hogy szemünk a korábbiaknál jóval hosszabb ideig fókuszál azonos távolságra. Ez megerőltető lehet szemünk számára. A nap végére megfájdulhat a fejünk és a hátunk és meghúzódhat a nyakunk.

A szemtorna hatékonyságáról megoszlanak a vélemények. De egy dolgot bátran állíthatunk: ha egy közeli tárgyra (pl. a monitorra) sokáig fókuszálunk, a nap folyamán rendszeresen kell rövid szüneteket beiktatnunk, hogy szemünk felfrissülhessen. Ennek legegyszerűbb módja, ha rendszeres időközönként a távolba nézzünk anélkül, hogy bármire fókuszálnánk. Ha lehet, óránként öt percet.

És ez nem csak a felnőttekre vonatkozik. Ahhoz, hogy a gyerekek idővel kihasználják a látásukban rejlő összes lehetőséget, a lehető legkülönfélébb közeli és távoli ingereknek kell kitenniük a szemüket. Ma már közismert tény, hogy azoknál a gyerekeknél gyakrabban fordul elő rövidlátás vagy miópia, akik túl sok időt töltenek közeli feladatokkal, például sokat olvasnak, festenek vagy játszanak tableten vagy számítógépen.

A testmozgás, a napfény és a kiegyensúlyozott étrend is legalább olyan fontos a szemünknek, mint az általános egészségi állapotunknak. Mindenképpen igyunk minden nap elég vizet! A helytelen táplálkozás (túl sok sav és az olyan ételek fogyasztása, amelyekből hiányoznak a vitaminok és a tápanyag), a dohányzás, bizonyos gyógyszerek és a testmozgás hiánya nem tesz jót a szemünknek. Ma már úgy gondoljuk, hogy a szem számos megbetegedését főként a keringési rendellenességek okozzák. A túl sok közvetlen napfény is kárt tehet szemünkben. Tegye meg a szükséges óvintézkedéseket, és szeme meghálálja majd ezt Önnek.

Hogyan fertőtleníthetem a szemüvegemet, és hogyan előzhetem meg a párásodást maszkviselés közben?

10 tanács, hogy megőrizze szeme egészségét

Így előzheti meg a száraz szem és a szemfáradtság kialakulását.

Egészség + megelőzés 2019. ápr. 18.

Tags:

Glaukóma, azaz zöldhályog – minden, amit tudnia kell a vakság kialakulásának második legfőbb okáról

A glaukóma egy súlyos, a szemnyomást érintő szembetegség.

Egészség + megelőzés 2019. márc. 14.

Tags:

Ezért kell egy gyerekszemüvegnek a lehető legjobb UV-védelmet biztosítania

Amit minden szülőnek tudnia kell a gyerekek szemének káros UV-sugárzással (UV) szembeni védelméről.

Milyen napszemüveg passzol tökéletesen a kedvenc elfoglaltságához?

Minden alkalomra van tökéletes napszemüveg

UV- és tükröződés elleni védelem

Mi a különbség?

UV-védelem a mindennapokban

Ablaküveg, ruházat és szemüveg. Melyik szűri az UV-t? És melyik nem?

Mérsékelt és súlyos szürhehályog

Minden, amit a műtétekről, kezelési lehetőségekről és a megelőzésről tudnia kell

Egészség + megelőzés 2018. máj. 28.

Tags:

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén