10 tanács kontaktlencséhez

Milyen kontaktlencsék állnak rendelkezésünkre, melyik mire képes és milyen szempontokat kell figyelembe venni a jobb látás érdekében?

Egy pár kontaktlencse és egy szemüveg jó csapatot alkotnak. Sokaknak együtt biztosítják az aktív és dinamikus életstílushoz szükséges nagyobb vizuális szabadságot például sportolás vagy nyaralás közben. Kontaktlencsével leplezni lehet, hogy korrekcióra van szükség és szemüveg nélkül az arc is természetesebb látványt kelt. Ha 10 tanácsunkat követi, szeme frissességét és egészségét a kontaktlencse tartós használata mellett is megőrizheti.

1. Kinek milyen kontaktlencse való?

Először is arról kell meggyőződnie, hogy a korrekciója lehetővé teszi-e a kontaktlencse használatát:

Kontaktlencsével korrigálható a rövidlátás (miópia) és a távollátás (hipermetrópia), valamint az olyan látáshibák is, mint az asztigmia és a presbiópia. Azonban a szemek eltérő tengelyállását kiigazító prizmakompenzációt nem lehet alkalmazni kontaktlencsénél. Ezt a heterofóriának nevezett eltérő tengelyállást csak szemüveglencsével lehet orvosolni.

A kontaktlencsék két típusa a lágy és a kemény lencse.

A lágy kontaktlencséket tovább osztályozzuk aszerint, mennyi ideig használhatóak csere nélkül. Ezt nevezzük modalitásnak, azaz kihordási időnek. Jelenleg 4 különböző kihordási idő áll rendelkezésünkre. Létezik napi, kéthetes, havi és féléves csereidejű kontaktlencse valamint kiterjesztett viselési idejű lencse is, amit 30 napig lehet hordani anélkül, hogy el kellene távolítani a szemből.

A kemény kontaktlencséknek két fő típusa van. A normál kemény kontaktlencsét egyénileg illesztik a viselő szeméhez, és az alapanyagától függően egy vagy két évig lehet hordani. A nappali viselet után éjszakára ki kell venni. Az orthokeratológiai kontaktlencsét alvás közben kell viselni és reggel kell kivenni.
Ez a kontaktlencse éjszaka megváltoztatja a szaruhártya alakját, hogy ennek hatására másnap nélkülözni lehessen a látásjavítást.

Csakúgy, mint a szemüveg esetében is, a kontaktlencse illesztését mindenképp szakembernek kell végeznie. Tanácsokért forduljon látszerészéhez, aki részletesen el tudja magyarázni, melyik kontaktlencse felel meg leginkább az igényeinek. Szívesen segít megtanulni, hogyan tudja behelyezni és eltávolítani a lencsét és elmondja, mi a legjobb módja a lencse ápolásának.

Vigyázzon az egészségére: Ha kontaktlencsét visel, járjon rendszeresen kontrollra látszerészéhez.  

Tisztaság. A kontaktlencse-viselők legfontosabb alapelve.

2. Tisztaság. A kontaktlencse-viselők legfontosabb alapelve.

Ha egy szemüveget nem tisztítunk megfelelően, rosszabbul fogunk látni. Ez zavaró lehet, de nem káros. A kontaktlencsével nem ez a helyzet. Itt a tisztításnak és ápolásnak különösen fontos szerepe van, mivel a kontaktlencse közvetlenül a szemgolyón helyezkedik el. Akármennyire is alapvetően hangzik, nagyon fontos kezet mosni a kontaktlencse behelyezése és eltávolítása előtt.

A csapvíz nem steril. Ezért a kontaktlencse öblítéséhez mindig sóoldatot használjon, a lencse és a tok tisztításához pedig megfelelő tisztítófolyadékot. A tokot havonta le kell cserélni. Arra is mindig oda kell figyelni, hogy a tisztítófolyadék palackján a kupak baktériummentes legyen. Nem szabad közvetlenül érintkeznie az ujjal vagy a kontaktlencsével. A lejárati idő után ne használja a tisztítófolyadékot. Ha kivette a kontaktlencsét, azonnal tisztítsa meg és fertőtlenítse, a tokba helyezés előtt először kézzel.

A kontaktlencsét mindig higiénikusan, megfelelő tokban, tárolófolyadékban tartsa. Használat után cserélje le az oldatot, hogy biztosítsa a baktériummentességet. Az all-in-one ápolófolyadék a lencse tisztítására és tárolására is alkalmas. Fontos, hogy az adott lencséhez megfelelő tisztítószereket használjon, így elkerülheti a káros kémiai reakciókat.

Mennyi ideig lehet viselni egy kontaktlencsét? Mi a jó a szemnek?

3. Mennyi ideig lehet viselni egy kontaktlencsét? Mi a jó a szemnek?

Nem szabad egész nap kontaktlencsét viselni. A szemnek szüksége van pihenésre. És friss levegőre. A szakemberek általában azt javasolják, hogy ne viseljük nyolc óránál hosszabb ideig a kontaktlencsét.
Azonban nincs konkrét szabály, mivel a viselési idő egyénenként változó, a kontaktlencse típusa és minősége is befolyásolja. Mindenképp tartsa be a megadott viselési időt, a tisztításra vonatkozó utasításokat, a lejárati időt, hogy a lencse semmiképp ne bántsa a szemét. Legjobb, ha vásárlás előtt a kontaktlencse oxigénáteresztő képességét is ellenőrzi, mivel többek között ennek is fontos szerepe van a viselési időre nézve. Ezt a Dk érték (relatív permittivitás) jelöli. Ezt az alapanyag és bizonyos mértékben a kontaktlencse hőmérséklete is befolyásolja. Tanácsért forduljon látszerészéhez.

Az állandó kontaktlencsét azoknak fejlesztették ki, akik allergiásak az ápolófolyadékokra. Tisztázza látszerészével, hogy ez Önnek megfelelő-e, mivel ezt 30 napon át, állandóan, éjjel-nappal viselni fogja. Még arra sincs szükség, hogy időközben tisztítani vagy fertőtleníteni kivegye a lencsét.

Ha a szemén a gyulladás bármilyen jelét észreveszi vagy a lencse zavarja, fájdalmat okoz, vegye ki és használja a szemüvegét. Komoly megfázás vagy magas láz esetén is így járjon el. Amikor a betegsége elmúlt, fontos, hogy egyeztessen orvosával, hogy használhatja-e még ugyanazt a lencsét vagy a biztonság kedvéért jobb, ha lecseréli. Ez különösen fontos a havi és a féléves viselési idejű lencséknél.

4. Száraz szem és szemterhelés kontaktlencsénél

Kétségtelen, hogy a kontaktlencse extra szabadságot biztosít, de sok viselőnél problémát is okoz, ami nem más, mint a: száraz szem. Ilyenkor szemcsepp segíthet. De nem bármelyik szemcsepp. Arról, hogy kontaktlencse használata mellett melyik szemcsepp jó és azt milyen gyakran és milyen adagolással kell alkalmazni, egyeztessen látszerészével vagy szemész szakorvosával. Könnyebbséget jelenthet a szemnek az is, ha rövidebb időkre szemüvegre vált. Esténként, egy hosszú irodai munkanap után például tegye kontaktlencséjét fertőtlenítőbe és vegye fel inkább a szemüvegét.  

Csapatmunka: nem szemüveg VAGY kontaktlencse, hanem szemüveg ÉS kontaktlencse

5. Csapatmunka: nem szemüveg VAGY kontaktlencse, hanem szemüveg ÉS kontaktlencse

A ZEISS-nél végzett tanulmányaink azt mutatják, hogy egyre többen szeretnek szemüveget hordani és gyakran váltogatják a különböző stílusú darabokat. Tudta, hogy van olyan ZEISS szemüveglencse, amit kimondottan úgy fejlesztettünk ki, hogy frissességet biztosítson a kontaktlencse használata után? A ZEISS EnergizeMe szemüveglencse többet nyújt, mint egy tipikus szemüveg. Az innovatív kialakítását kimondottan a kontaktlencse-viselők vizuális szokásaihoz és a digitális világ vizuális feladataihoz optimalizáltuk.  

6. Ez a másik irányban is igaz: sport/úszás/nyaralás – a napi lencse érdekes alternatívája lehet a szemüvegnek bizonyos helyzetekben

Szükség esetén szemüvegről minden különösebb nehézség nélkül lehet napi kontaktlencsére váltani. Például nyaralás vagy sportolás közben. Látszerésze ebben az esetben is örömmel segít kiválasztani, hogy elsőre vagy alkalomszerű használathoz melyik lencse ideális.

Napszemüvegre a kontaktlencse-viselőknek is szükségük van.
Mindenképpen UV-szűrős kontaktlencsét válasszon, hogy szaruhártyáját és szemének belsejét védje a káros UV-sugarakkal szemben. És még így is vigyázni kell, ha az UV-ról van szó. A kontaktlencse nem biztosít teljes körű védelmet az UV-sugárzással szemben, mivel csak a szem egy részét fedi. Ezért a napszemüveg elengedhetetlen kellék a kontaktlencse-viselők számára is. 

7. Speciális alkalmakhoz színes kontaktlencse

Egy színes kontaktlencsének mindig nagy sikere van. Még akkor is, ha nem is korrekciós. Szeretne egy különleges alkalomból feltűnést kelteni vakítóan kék szemével? Vagy a csodálatos ruhájához tökéletesen passzoló csábító zöld szemével nyűgözne le mindenkit egy vacsorán? Vagy farsangi jelmezéhez keres végső simításként félelmetes macskaszemet? Egy kontaktlencsével bármi lehetséges. Csak bátran! Próbálja ki őket! A szem gyakran többet mond ezer szónál. A színes kontaktlencsének ugyanaz a törődés jár, mint színtelen párjának: az egészséges szem nélkülözhetetlen feltétele a megfelelő tisztítófolyadékkal végzett alapos tisztítás

Speciális alkalmakhoz színes kontaktlencse

8. Kontaktlencse éjszaka? Mit mondanak a szakemberek?

Vannak éjszakák, amikor nincs idő alvása! És ilyenkor hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy kontaktlencsét viselünk. Hová is tehetnénk a lencsét egy átmulatott éjszaka közepén? Még az ilyen helyzetekben sem szabad megfeledkeznünk a szemünkről és a másnapról. Az ilyen napokon, vagy inkább éjjeleken a legjobb, ha napi lencsét használ. És természetesen ugyanolyan alaposan kell kezet mosni, hogy megelőzze a fertőzéseket. Egy napi lencsénél nem olyan nagy probléma, ha elveszíti vagy a szemből kivéve koszos lesz. Használat után egyszerűen eldobhatja, nem kell fertőtlenítenie. Később egy szemrevalóan vékony lencsével ellátott divatos kerettel irányíthatja magára a figyelmet. A trükk a szemüveg és a kontaktlencse kombinációja!

Kontaktlencse éjszaka? Mit mondanak a szakemberek?

9. Modern látás a digitális világban. Mi az, ami változott?

Gyorsan megnézzük az e-mailjeinket, a WhatsApp üzeneteinket, egy videót a YouTube-on; üzeneteket váltunk egy barátunkkal vagy olvasunk egy könyvet a tabletünkön. A digitális készülékek, például az okostelefonok, e-olvasók és társaik már ugyanolyan szerves részeit képzik a mindennapjainknak, mint a táskánk, újságunk vagy kocsikulcsunk. Ez azonban megterhelő a szemünknek. Ezeket a digitális készülékeket közelebbről nézzük, mint a könyveket olvasnánk, a szemünknek sokkal gyakrabban kell fókuszt váltania a közeli és távoli tárgyak között, mint korábban. A digitális korban a modern látás az egyik legnagyobb feladat elé állítja szemünket. És ez alól a kontaktlencse-viselők szeme sem jelent kivételt. Ilyenkor a pihenéshez a szemüveg lehet a tökéletes megoldás! Ha hosszabb ideig használunk okostelefont, tabletet vagy hasonló digitális készüléket azzal megerőltethetjük és kifáraszthatjuk a szemünket. A ZEISS EnergizeMe szemüveglencsét kimondottan kontaktlencse-viselők igényei alapján fejlesztettük ki egy speciális technológiával, ami megkönnyítheti a könyvek és digitális készülékek olvasását is, így tökéletes lehetőséget biztosítanak a digitális szemterhelés megelőzésére.

10. Progresszív kontaktlencse. Több korrekció egy lencsében.

A presbiópia életkorunk előrehaladtával a legtöbbünket érinti. Progresszív lencsére van szükségünk, ami közelre, távolra és a kettő között mindenhova segítséget nyújt. A kontaktlencse, jelen esetben progresszív vagy multifokális, ilyenkor is jó megoldás lehet. Különböző verziók közül választhatunk. A legegyszerűbb megoldás, ha a távoli kontaktlencsét egy olvasószemüveggel kombináljuk. Vagy az egyszemes módszer, ami azt jelenti, hogy az egyik szem kontaktlencséje közelre a másiké pedig távolra van korrigálva. A többiről a megszokás és agyunk gondoskodik. Ennek azonban a térlátás láthatja kárát és a jobb és bal szem korrekciója között nem lehet nagy az eltérés.

Az „egyidejű rendszer” alapja egy olyan kontaktlencse, ami a közeli és távoli dioptriákat váltakozva biztosítja egy lencsén belül. Különböző kialakítások használatosak. A progresszív kontaktlencsénél a közeli és távoli dioptria mindig körkörösen van elrendezve. Vannak modellek, melyeknél a távoli tartomány középen, a közeli zóna pedig kívül helyezkedik el. Még olyan lencse is van, aminél a kettő között az átmeneti zónának is van egy köre vagy aminél a dioptria körönként váltakozik. Mindkét tartományt egyidejűleg érzékeljük. Agyunk hozzászokik a „helyes" kép látásához közvetlen közelre és a messzi távolra.

Fontos kipróbálni és szakember segítségét kérni. Nem mindenki tudja megszokni ezt a típusú lencsét.  

ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!
ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Hogyan fertőtleníthetem a szemüvegemet, és hogyan előzhetem meg a párásodást maszkviselés közben?
10 tanács, hogy megőrizze szeme egészségét Így előzheti meg a száraz szem és a szemfáradtság kialakulását.

Egészség + megelőzés 2019. ápr. 18.

Tags:

Glaukóma, azaz zöldhályog – minden, amit tudnia kell a vakság kialakulásának második legfőbb okáról A glaukóma egy súlyos, a szemnyomást érintő szembetegség.

Egészség + megelőzés 2019. márc. 14.

Tags:

Ezért kell egy gyerekszemüvegnek a lehető legjobb UV-védelmet biztosítania Amit minden szülőnek tudnia kell a gyerekek szemének káros UV-sugárzással (UV) szembeni védelméről.

Kapcsolódó termékek