A szem allergiás megbetegedései – gyors gyógyírek

Hatékony kezelés, hatékony védelem.

Nyár van. Szénanátha szezon. Elég néhány napnyi tavaszi napsütés és legtöbbünk már várja is a lusta, meleg nyári napokat. Sokaknak azonban erről más jut eszükbe: a rettegett allergia, amelytől bepirosodik, viszket, könnyezik és bedagad a szemük. És ezek a problémák a szemüveg- és kontaktlencse viselők számára még súlyosabbak. Ebben a pollen a bűnös. Számos szervünket támadhatja allergiás reakció, de minden bizonnyal a szem szenved a leginkább. A JOBB LÁTÁS a szem allergiás megbetegedéseinek okait és lehetséges kezelési módjait vizsgálja, valamint a rendelkezésre álló gyógyíreket, amelyek enyhítik az akut tüneteket.

Mi is történik pontosan egy allergiás reakció során?

Ha szervezetünk idegen vagy olyan anyaggal kerül kapcsolatba, amely veszélyt jelenthet számára, akkor egy védekező mechanizmust indít be. Az ilyen anyagok egyik csoportját az allergének alkotják. Ezek főként apró fehérjék, amelyek nagy általánosságban nem jelentenek veszélyt a szervezetre.

Azonban az allergiával küzdők szervezete olyan ellenanyagokat termel, amelyek a bőrben és a nyálkahártyában különböző szövethormonokat szabadítanak fel. Az allergiás tünetek szempontjából a legfontosabb ezen hormonok közül a hisztamin. Számos allergiás reakciót vált ki, például viszketést, légszomjat vagy a véredények fokozott tágulását.

Amikor az allergén először bejut a szervezetbe, az immunrendszer védekezik. Ez a folyamat mindannyiszor megismétlődik, ahányszor a kapcsolat létrejön. Ez azt jelenti, hogy ha a szervezet egyszer túlzott immunreakcióval válaszol egy anyagra, akkor később is mindig így fog. Másképpen fogalmazva az anyaggal való ismételt kapcsolat nagyon gyorsan allergiás reakciót vált ki. Általában néhány percen belül, de van, hogy csak egy órával később.

A szem reakciója kimondottan súlyos. A kötőhártya és a nyálkahártya azonnal reagál az idegen anyagra, a véredények kitágulnak, folyadék szabadul fel. Ez számunkra könnyeket, orrfolyást, duzzadást vagy pirosodás jelent. A könnyek fokozatosan kimossák az allergéneket a szemből, így enyhítik a tüneteket.

De van kéznél segítség! A megfelelő szemüveg biztonságot nyújt.

A szénanátha szezonban a szemüveg plusz védelmet nyújt a megerőltetett szem számára. A napszemüveg és a normál korrekciós szemüveg is. Az allergiától szenvedők számára ideális választás egy ívelt vagy a halántéknál széles keret. Ez megvédi az érzékeny szemet az erős fénytől, a huzattól és részben a levegőben szálló pollentől is. További információk…

Mi váltja ki valójában a szem allergiás reakcióját?

Az évszak függvényében általában a pollen okozza a legtöbb problémát. Azonban sok más tényező is irritálhatja a kötőhártyát: állatszőr, poratka, gombaspóra, rovarméreg vagy bizonyos ételekkel, például a glutamáttal szembeni intolerancia. Kimondottan fontos kideríteni, hogy pontosan mi okozza a beteg allergiáját. Erre a célra a bőrgyógyászok és allergológusok különböző tesztekkel állnak a rendelkezésünkre. Ilyen például a Prick-teszt, amely kimondottan a pollenallergia felderítésére szolgál. A teszt során különböző polleneket tartalmazó cseppeket visznek fel a bőrre, majd a bőrt megkarcolva juttatják be ezeket a szervezetbe. Aggodalomra semmi ok! Ez nem hagy hegeket. Körülbelül 20 perc elteltével az orvos a bőr reakciójából meg tudja állapítani, hogy fennáll-e allergia, ha igen mire, és kialakíthatja a megfelelő kezelést.

Az Epicutan tesztet elsősorban a bőrre kerülő és ott allergiás reakciót kiváltó anyagok azonosítására használják. Itt több tapaszt helyeznek a páciens hátára. A tapaszok a feltételezett allergéneket tartalmazzák. Az általában 24-48 órán át viselt tapaszok ránézésre megmutatják az orvosnak, hogy a bőr mely anyagra allergiás.

Kezelhető a szem allergiás megbetegedése?

Igen. Vagy hosszú távú kezeléssel (deszenzibilizálással), amely a hízósejt stabilizátorok használatából áll, vagy H1-receptorgátló gyógyszerrel. Ha ismerjük a szem allergiás megbetegedésének kiváltó okát, akkor a célzott immunterápia, más néven hiposzenzibilizálás vagy deszenzibilizálás az esetek 70 százalékában használ. A hat hónap és három év közötti hosszúságú kezelés során a páciensnek az allergiát kiváltó anyagot ismételten erősen hígított formában adagolják. Így a szervezet fokozatosan „fogadja el” az allergént anélkül, hogy védekező reakciót produkálna.

Ha a páciens nem reagál erre a terápiás módszerre, akkor speciális antiallergén szemcsepp vagy orrspray lehet a hatékony alternatíva. A gyógyszer stabilizálja a hízósejteket, így a bennük lévő hisztamin nem szabadul fel. Emiatt az allergiás reakció egyáltalán nem alakul ki vagy csak nagyon kis mértékben. A gyógyszert rendszeresen, a megfelelő időben kell szedni. Azonban csak megelőzésre alkalmas, az akut tüneteket nem enyhíti. Naponta többször kell bevenni a pollenszezon kezdete előtt két-három héttel. Az ilyen gyógyszerek általában vény nélkül beszerezhetők.

Ha olyan akut vagy súlyos tünetekről van szó mint például az erős viszketés, akkor a megfelelő kezelést a különösen szelektív H1-receptorgátlók jelentik. Ezek módosítják a kötőhártya véredényeinek gyulladáscsökkentő anyagainak áteresztő képességét, gátolják a hisztamin receptorokat, így megelőzik a gyulladásos hisztamin reakciót. Az ilyen anyagot tartalmazó szemcseppek vénykötelesek.

Mi segít a kontaktlencse-viselőknek?

A lágy kontaktlencsét viselők kimondottan rossz helyzetben vannak, ha szénanáthától szenvednek. Bár az antiallergén szemcseppek nagyszerűen enyhítik a szénanátha tüneteit, a lágy kontaktlencse nem reagál kimondottan jól rájuk, mivel a kemény kontaktlencsénél nagyobbak a pórusai. A szemcsepp lerakódik ezekben a pórusokban, és feloldja a kontaktlencse anyagát, így további irritációt okoz a kötőhártyán és a szaruhártyán. Azoknak, akik szénanáthában szenvednek és lágy kontaktlencsét viselnek a legjobb megoldás egy ívelt keretű napszemüveg és a napi kontaktlencse kombinációja. Ez utóbbi zárt csomagból származik, így nem kerül kapcsolatba pollennel.

Gyakorlati tanácsok a mindennapokhoz

Az alábbi tanácsokat követve minimálisra csökkentheti a pollennel való érintkezést:

  • Egy egyszerű, de nagyon hatásos tanács: tisztítsa rendszeresen szemüvegét! Speciális ZEISS törlőkendővel, amely nem tartalmaz mesterséges illatosítót vagy agresszív üvegtisztító szert.Akasszon ki a lakásban több nedves törölközőt. Ezek begyűjtik a levegőben szálló pollen egy részét.
  • Az ablakokat tartsa becsukva, és csak meghatározott időben szellőztessen. Olyankor, amikor a legalacsonyabb a levegő pollentartalma, azaz vidéken este 7 és éjfél között, városban reggel 6 és 8 között.
  • A szőnyegeket porszívózzuk rendszeresen vagy cseréljük le őket laminált padlóra vagy parkettára.
  • Mossuk meg arcunkat és öblítsük ki szemünket vízzel naponta többször is, mossunk hajat lefekvés előtt, és csukott ablaknál aludjunk.
  • Ne a hálószobában vetkőzzünk le, hanem inkább a fürdőszobában. Ott a zuhanytól keletkező pára miatt a ruhán lévő pollen nem fog szállni a levegőben.
  • Vezetés közben tartsuk csukva az ablakokat, a szellőzőrendszerben alkalmazzunk szűrőt.
ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Rontja a szemét a rossz fényviszonyok melletti olvasás? A népszerű mítosz, amelyet már szinte mindenki hallott: a rossz fényviszonyok melletti olvasás rontja a szemet. Azonban a legújabb kutatások azt mutatják, hogy ez egyáltalán nem igaz.

Egészség + megelőzés 2017. okt. 16.

Tags: Megelőzés

A sárgarépa valóban jó a szemnek? Fiatal korunktól kezdve halljuk, hogy a sárgarépa jó a szemnek. Sajnos ez csak bizonyos mértékig igaz.

Egészség + megelőzés 2017. okt. 16.

Tags: Megelőzés

Szemtorna gyakorlatok A szemünk minden nap keményen dolgozik. Néhány egyszerű szemtorna gyakorlattal megpihentetheti a szemét és felfrissítheti a látását.

Egészség + megelőzés 2017. okt. 16.

Tags: Megelőzés

Miért annyira fontos a jó látás? Ha az egyik érzékszervünk nem működik megfelelően, akkor a többi érzékszervnek kell átvennie a munkát. A szemnek fontos szerepe van ebben.

Egészség + megelőzés 2017. okt. 16.

Tags: Megelőzés

Kapcsolódó termékek