A szemüveg tisztításának és ápolásának ideális módja

Így törődjön szemüvegével!

Kristálytiszta lencse – nagyszerű érzés, amikor tisztítás után felvesszük a szemüvegünket és újra zavartalanul látunk. Hát nem lenne csodálatos, ha a lencsénk mindig tiszta lenne? Ha többé nem lennének ujjlenyomatok, zsír- és koszfoltok? A lencse szakszerű ápolása nem csak jobb látást biztosít, hanem meghosszabbítja a lencse élettartamát is. A nem megfelelő tisztítás a modern lencsékben még akkor is kárt tehet, ha van rajtuk keményréteg, ami ellenálló a karcolódásokkal szemben. A JOBB LÁTÁS tanácsokat ad a helyes tisztításhoz, hogy gyorsan és alaposan, mégis kíméletesen tudjuk megtisztítani a lencsét otthon és menet közben is.

Amire mindenképp figyelni kell a tisztítás során az optimális látás érdekében

A papírzsebkendő, póló vagy ingujj akkor sem a legjobb megoldás, ha minden kötél szakad. A különféle ruhadarabok és a papírzsebkendő szinte mindig hagy valamennyi koszt vagy porszemeket a lencsén, így mikrométer nagyságú karcokat okoz. Ezek fokozatosan rontják a lencse teljesítményét, így a látását is. Karcokat sem a műanyag, sem az üveg lencséről nem lehet eltávolítani. Még ha látszólag csak esztétikai is a baj, az aprócska karcokon keresztül a fény szóródik, így zavarja a szemet. Emiatt általában új szemüveget kell vennünk.

A szemüveg helyes tisztítása – így csináljuk

A következő szabály az alapos otthoni tisztításra, valamint a gyors és hatékony út közbeni tisztításra is vonatkozik: mindig az legyen az első, hogy egy mikroszálas törlőkendővel vagy összehajtott nedves törlőkendővel kíméletesen áttöröljük a lencsét, így eltávolítjuk a kosz nagy részét.

1. Gyors tisztítás – akár útközben is

Ne engedjen a csábításnak, hogy a ruháját vagy például sálját használja még akkor sem, ha gyorsan kell megtisztítania a szemüvegét. A ZEISS törlőkendő tökéletes megoldás, ha otthonától távol lesz koszos lencséje – alig foglal helyet és mindig használatra kész. Sőt, nem tartalmaz káros adalékokat.

Szükség esetén egy egyszerű mikroszálas törlőkendő is megoldást jelent, de a száraz törlőkendő gyakran nem elég, főként ha zsíros szennyeződéseket kell eltávolítani. Jobb, ha először a tisztítóspray-vel benedvesítjük a törlőkendőt és ezután tisztítjuk meg a lencsét.

Miért van az, hogy a látszerészek néha mégis ellenzik a törlőkendők használatát? Amikor a törlőkendők először megjelentek a piacon, sokszor olyan anyagokat tartalmaztak, amik kárt tettek a lencsében (pl. apró fadarabokat). Azóta ez a probléma megoldódott. A ZEISS nedves törlőkendő mikrométer nagyságú cellulóz rostokból áll; kíméletesen tisztítja a lencsét anélkül, hogy nyomot hagyna rajta; s ami a legfontosabb, nem tartalmaz más vegyszereket. Továbbá okostelefonok és tabletek kijelzőjét is tökéletesen megtisztítja - anélkül, hogy nyomot hagyna.

2. Alapos tisztítás otthon

A ZEISS nedves törlőkendő mellett a ZEISS tisztítóspray és mikroszálas törlőkendő kombinációja tökéletes választás a szemüveg otthoni tisztításához. Ez ugyanolyan hatékony, mint a folyó víz használata – csak éppen sokkal gyorsabb. A tisztítóspray-t a mikroszálas törlőkendőre vigyük fel, ne közvetlenül a lencsére. Fúrt kereteknél figyelnünk kell a furatokra, normál kereteknél pedig a csavarlyukakra. Ha ezekbe gyakran kerül folyadék, az hosszú távon kárt tehet a szemüvegben, ezért jobb, ha a törlőkendőre visszük fel a tisztítószert. Így a szemüvegben nem teszünk kárt, de van elég nedvesség ahhoz, hogy eltávolítsuk a koszt, sminket vagy zsíros szennyeződéseket.

Megjegyzés:
Időnként a mikroszálas törlőkendőt is ki kell mosni – lehetőség szerint maximum 40°C-on, öblítő nélkül. Ha öblítőt is használ, később a használata során a kendő nyomot hagyhat a lencsén.

3. A keret tisztítása – mit tanácsol a szakember?

Ha nem gondoskodunk megfelelően a keretről, megsérülhet..
Ha követi az alábbi tanácsokat, kerete mindig olyan jó állapotban marad, mint újkorában:

  • Langyos folyó vízzel jól megtisztíthatja a lencsét. A keretet mindig annál a felénél fogja meg, amelyiket épp tisztítja, így biztosan nem görbíti meg és nem töri el.
  • Higiénikus, ha időnként a keret széleit és a papucsokat is megtisztítja. Ezáltal a szemüveg jobban felfekszik majd az orrára, mivel ha eltávolítja a zsíros szennyeződéseket, nem fog csúszkálni.

4. Időnként kényeztesse szemüvegét: speciális gondoskodás ultrahangos szemüvegtisztítóval

Az alapos és kényelmes tisztításra a legjobb garancia egy ultrahangos tisztító. Ha ezt beszerez az interneten vagy egy speciális boltban, használhatja otthon, vagy fordulhat akár látszerészéhez is. Ez az eljárás távolítja el a koszt a legkíméletesebben és leghatékonyabban, így szemüvege és lencséi néhány perc alatt visszanyerik eredeti fényüket. Fontos: a tisztítóban rendszeresen cserélje a vizet.

Ha nem szeretne saját készülékre költeni, látszerésze szívesen megtisztítja szemüvegét ultrahangos szemüvegtisztítójával. A legjobb, ha ezt fél évente beütemezi. Egy ilyen készülék ma már a látszerész alapfelszereltségének része.

A szemüveg tárolásának legjobb módja

Szemüvege is megérdemli, hogy meglegyen a maga helye! Amikor nem viseli, tartsa kemény tokban. Ha nincs kéznél a tok, mindenképpen biztonságos helyre tegye le szemüvegét a lencsével felfelé. Az is fontos, hogy szemüvege ne legyen extrém hőmérsékletnek kitéve, mivel a 80°C fölötti hőmérséklet még a legidőállóbb lencsében és keretben is kárt tehet. A műanyag lencsénél különösen ügyelni kell arra, hogy ne tegyük ki magas hőmérsékletnek, a magas hőmérséklet rossz hatással lehet a réteg tartósságára (például az antireflex rétegére). Az extrém hőingadozás a réteg és az alaplencse eltérő szerkezete miatt repedéseket okozhat a rétegen, ezért sem a tokot, sem a szemüveget nem ajánlott hosszabb ideig szaunában vagy nyáron az autó műszerfalán hagyni.

Így lehet szemüvege hosszabb ideig tiszta és karcmentes

Nemcsak a tökéletes tisztítás befolyásolja az optimális látást, hanem maga a lencse is. A gyöngyképző hatású speciális keményrétegek (mint például a DuraVision® Platinum a ZEISS-től) különösen ellenállóvá teszik a lencsét a karcolódásokkal szemben, és felszínükön nehezebben tapadnak meg a por-, kosz- és nedvességcseppek. Ebből kifolyólag a lencse hosszabb ideig marad tiszta, így tisztítani is jóval egyszerűbb. Ezenkívül kevesebb idejébe telik majd, hogy gondoskodjon a lencséiről - és hosszabb lesz az élettartamuk is.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Hogyan ápoljam a dioptriás szemüvegemet? Amennyiben megfelelően ápolja a szemüvegét, sokkal tisztábban lát majd. Tippeket is adunk.

Egészség + megelőzés 2017. okt. 16.

Tags:

Kristálytiszta előnyök a szemüvegesek számára ZEISS szemüvegtörlő kendők szemüvegekhez és más optikai felületekhez.

Egészség + megelőzés 2017. okt. 16.

Tags:

Kapcsolódó termékek