Amikor a szemüvegkeret túl szoros. Jó tanácsok pihentető látáshoz és a tökéletes illesztéshez.

Legyen szó a szárakról, orrnyeregről vagy a keret formájáról, számos kritikus feltétele van a tökéletes látásnak.

A szemüvegkeret nyomja a halántékát, a látás megerőltető, a szemüveg orrnyerge bosszantóan kényelmetlen? Mit tehet, amikor a szemüvegkerete nem illeszkedik megfelelően? Mire kell odafigyelnie szemüvegkerete vásárlásakor és beállításakor, hogy mindenképp pihentető, jobb látásban legyen része?

Végre! Látása tökéletes a megfelelően illesztett szemüvegnek és szemüveglencsének köszönhetően – de hirtelen a szárak nyomják a halántékát, az orrnyereg kezd kényelmetlenné válni vagy a szemüveg folyton lecsúszik az orrán. Az állandóan pihentető látás nem csak a jól megválasztott szemüveglencsén múlik. Ahhoz, hogy a szemüvegkeret mindig kényelmes legyen, és ne zavarja a viselőjét, számos más tényezőnek is megfelelőnek kell lennie. Több módja is van annak, hogy nagyobb viselési komfortot érjünk el, és még csak nem is kimondottan időigényesek. A JOBB LÁTÁS összegyűjtött néhány tanácsot a jobban illeszkedő szemüvegekre vonatkozóan.

A szemüveglencsék helyes kiválasztása

Általában a vékony és pehelysúlyú lencsék kényelmesebbek is. A műanyag szemüveglencsék ebből a szempontból előnyösebbek, mivel akár 50%-kal könnyebbek lehetnek az üvegnél (például speciális műanyagból készült magas törésmutatójú lencsék a ZEISS-től.) Az általános szabály szerint minél könnyebb egy szemüveglencse, annál kényelmesebb hordani.

 

Nincs több nyom: a szemüveg optimális orrnyerge

Az orrnyereg azon kevés pontok egyike, ahol a szemüvegkeret találkozik az arcunkkal, így még fontosabb, hogy optikusunk tökéletesen állítsa be. Különösen fontos, hogy meggyőződjünk arról, hogy a papucsok „határozottan” felfekszenek, azaz a papucsok felülete a lehető legnagyobb területen érintkeznek az orral, valamint mindenhol megfelelően helyezkedjenek el. Máskülönben a szemüveg gyorsan elveszítheti biztos tartását. A műanyag szemüvegkeretek választásánál ezt különösen figyelembe kell venni, hiszen ezeknél a kereteknél az orr körüli részen igen nehéz utólagosan állítani. Fémkeretes szemüvegek esetén a papucs számtalan különböző méretben és alapanyagból kapható, cseréjük és igazításuk könnyen megy. Optikusa az optimális illeszkedés minden jellemzőjével tisztában van, örömmel ad ezekről részletes tanácsot.

 

Megfelelően beállított szemüvegszár

A szemüveg szárait úgy kell az arc formájához igazítani, hogy ne nyomják a halántékot. Az ilyenfajta nyomást gyakran tévesen a szemüveg helyes illeszkedéseként értelmezik, azonban az ideálisan beállított szárak csak enyhén szorítanak a fül mögött, éppen annyira, hogy a szemüveg ne nehezedjen az orra. Ha a szemüveg túl szoros, a szárak elcsúsznak felfelé, a keret pedig lecsúszik az orron.

Azt is érdemes tudni, hogy bizonyos helyzetekben a műanyag keretek szárai enyhén eldeformálódhatnak az időjárásból adódó hőmérsékletváltozások miatt. Ha ez kényelmetlenséget okoz, optikusa egyszerűen vissza tudja nyerni a keret eredeti formáját.

Tippek aktívan sportolóknak: A fémkeretekhez szilikonból készült szárvégek és borítások vízlepergetők, valamint biztos tartást és ideális illeszkedést garantálnak komoly izzadás közben is.

 

A szemüvegkeret

A szükséges látásjavító-segédeszköz típusától függően az ideális szemüvegkeretnek két teljesen különböző feltételnek kell eleget tennie (például progresszív lencséknél). Általános szabály szerint azonban a szemüveg ideális mérete két tényező kombinációjából adódik: a pupillatávolságéból és a szemgödör méretéből. A keret felső részének a szemöldök alatt és a mélyítővonal fölött kell elhelyezkednie. Így lehet részünk ideális látásban, mivel a keret vagy a lencse széle nem lóg bele a képbe. Arányos illeszkedés érdekében olyan keretet ajánlunk, mely szélessége nem sokkal nagyobb a viselő arcáénál, és lehetővé teszi a viselő számára, hogy a lencse közepén nézzen keresztül. Bővebben...

Optikusa mindig szívesen segít, ha a keret szorít, még akkor is, ha a szóban forgó keretet nem tőle vásárolta.

 

Szemüveg gyerekeknek

Kényelmes és mindig határozottan a helyén van, nem csúszkál. A megfelelően illesztett keret a gyerekszemüveg egyik legfontosabb ismérve, így szeretnénk néhány tanácsot adni a legjobb modell kiválasztásához. A kerek forma már bizonyított a gyerekszemüvegeknél, hiszen a gyerekek mindig szeretnek kinézni a keret széle fölött, a kerek keretek esetén azonban nagyobb területen nézhetnek át. A fémből készült kereteket „nyerges híd” is erősíti: az orrnyergen elhelyezkedő, egymással összekapcsolódó szilikonpapucsok különösen kényelmes illeszkedést biztosítanak. Bővebben…

 

Apró nedves törlőkendők, hatalmas eredmények – újdonság a szemüveglencsék ápolásában

Ha már itt tartunk, néhány szó a tisztításról. Az új ZEISS nedves törlőkendők biztosítják a tökéletesen illesztett szemüveglencsék kellő tisztaságát. Független tesztek szerint aktív hatóanyagaik új, innovatív kombinációjának köszönhetően a legtöbb tisztító módszerhez képest hatékonyan és kíméletesebben tisztítják a szemüveglencséket és egyéb felületeket (pl. fényképezőgépek vagy mobiltelefonok kijelzőjét). Mi több, a szemüveglencsén napközben nyomot hagyó izzadtságot és zsírt is könnyedén eltávolíthatja velük bőréről.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Hogy találhat jó optikust? Elmondjuk, mire figyeljen az első vizsgálattól kezdve a szemüveg illesztéséig
Ellenőrzőlista szemüvegvásárláshoz Közellátó szemüveg, távollátó szemüveg, progresszív szemüveg, sportszemüveg, olvasószemüveg, munkahelyi szemüveg. De mit kell egy szemüvegnek tudnia?
Árt a szemnek a nem megfelelő szemüveg, vagy az elégtelen világítás? Elmagyarázzuk Önnek, hogy mi történik, ha túlságosan megerőlteti a szemét
Tegye fel az alábbi kérdéseket a következő látásvizsgálat alkalmával!

Kapcsolódó termékek