Árt a szemnek a nem megfelelő szemüveg, vagy az elégtelen világítás?

Elmagyarázzuk Önnek, hogy mi történik, ha túlságosan megerőlteti a szemét

A nem megfelelő szemüveg lehetetlenné teszi, hogy kihasználhassa a látásában rejlő összes lehetőséget. Ez az életminősége jelentős romlásához is vezethet. Gondolja meg ezt: az étteremben az étlap olvasása rémálommá válik, vagy a vezetés során bizonytalanul érzi magát. Ez több kérdést vet fel: károsíthatja a szemét, ha a szemüvege túl erős (túlkorrekció) vagy túl gyenge ( alulkorrekció)? Mi a következménye, a látómező nem ideális voltának? A szemfárasztó, vagy a nem megfelelő megvilágítás – legyen az túl erős vagy gyenge – veszélyt jelenhet a szemei számára? A JOBB LÁTÁS egy áttekintést kínál Önnek.

Árt a szemének, ha a szemüveges korrekciója nem optimális?

Nem! A rosszul elkészített szemüvegnek nincs semmilyen tartós hatása a szemek egészségére. Itt azonban különbséget kell tennünk a felnőttek és a gyermekek még fejlődésben lévő szemei között. Egy nem megfelelően elkészült szemüveg kétségtelenül hátrányos hatást gyakorolhat a gyermekek és a fiatal felnőttek látására. A gyermekek látóképessége nem tökéletes. Ez azt jelenti, hogy a látásuk nem ideális. Egy gyermek látása fokozatosan fejlődik ki: a közvetlen közelből kiindulva, mikor az édesanyját szemléli, a közeli tartományon keresztül, amely később a festés vagy olvasás szempontjából fontos, egészen a távoli térlátásig. Más szavakkal: ez a kisfokú messzelátás kezdetben tulajdonképpen előnyös. Ehhez a gyermek növekvő korával végül is alkalmazkodik. Egy szemüveg segíthet a gyermek optimális látásának kifejlesztésében. A látáshibák nem károsítják a felnőttek szemeit – mindegy, hogy rövid-vagy távollátók-e, vagy nem megfelelő szemüveget viselnek-e. Éppen ellenkezőleg, a szemek megtanulják a különböző távolságok élesre állítását és a látásteljesítményük módosítását, valamint lehetőség szerint a konkrét helyzetre való alkalmazkodást. Ha ez helyzet hosszabb ideig fennáll és a szemét túlzottan igénybe veszi, akkor már határozottan észlelhető tünetek jelentkeznek.

Milyen negatív következménnyel jár, ha az adott szemüveg nem megfelelő?

A viselő személy szemeihez nem optimálisan elkészített szemüveg különböző tünetekhez vezethet. Ez egy tipikus probléma: Ön észreveszi, hogy a szemüveg nem biztosítja a kifogástalan látást. Ez a látása szubjektív romlásához vezet. Ez ugyan nem károsítja, de természetesen megerőlteti a szemét. És ez azt jelenti, hogy a szemének keményebben kell dolgoznia. Az számtalan következménnyel járhat, beleértve a fejfájást, tarkófájást, egészen a szédülésig és a kettőslátásig. Az égő vagy viszkető szemek további tünetek lehetnek. Ezek nem csak a nem megfelelő szemüvegek következményei. Az ok száraz levegő is lehet. Egy nem megfelelően elkészített szemüveg azonban jelentősen szerepet játszik a probléma létrejöttében.

ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!

A nem megfelelően elkészült szemüveg tartós viselése károsíthatja a szemet?

Egyáltalán nem. Nem származik semmilyen hátránya abból, ha a látóképessége idővel romlik, és egy korábban optimálisan elkészített szemüveg már nem biztosít ideális korrekciót. Elképzelhető, hogy nem ismeri fel azonnal, hogy már nem hasznosítja a teljes látási lehetőségét – Ön egyszerűen már hozzászokott a helyzethez. Így a csökkent látásteljesítmény gyakran csak egy objektív forrásból derül ki, például egy jogosítvány igénylésekor.

A mesterséges fény, mint például a mobiltelefon vagy a laptop képernyő tükröződése egyaránt problémamentes a szemekre?

Abszolút. Csak a közvetlen napfény lehet veszélyes, mert a szemlencse a fényt közvetlenül a recehártyán központosítja. Ez hasonlít a kameralencsének a szenzorra gyakorolt hatására. Ez a veszélyes hőhatás következtében elegendő a sejtek folytonos károsításához. Bizonyára tapasztalt már Ön is egy rövid ideig tartó vakságot, ha közvetlenül a napba nézett. A látóképessége a szaruhártya idegvégződéseinek túlingerlése miatt átmenetileg megszűnt. Hosszabb ideig a napba tekinteni a szeme tartós károsodásához is vezethet.

A közönséges fény, mint például a mobiltelefon vagy a laptop képernyője által kibocsátott fény azonban teljesen veszélytelen. Azok tartós használata sem teszi ki a szemeket semmilyen veszélynek. Mi ennek az oka? Egyrészt, ezeket a készülékeket általában biztonsági vizsgálatoknak vetik alá. Másrész az emberi szem beépített védelmi mechanizmusokkal rendelkezik – mint például a szempilla és szemöldök – amelyek elegendő védelmet biztosítanak a zavaró túl erős fény ellen. Még a reflexreakciók, mint a hunyorgás, vagy a szem lezárása is elegendők a fény hatékony mérsékléséhez. Ezek egészen ösztönös reakciók. Más szavakkal, a szemeink automatikusan védik magukat – hogy ne kapjanak túl sok fényt!

Tudja egyébként, hogy mindennek mi köze van a „látóélességéhez”?

A látóélesség a szem látóteljesítményének meghatározására általánosan alkalmazott kifejezés: hogy milyen jól képes felismerni a mintákat és körvonalakat, függetlenül attól, hogy 100%-os látással rendelkezik-e, vagy látásproblémákkal küzd, hogy szemüveget visel-e vagy nem. Ez az érték a személyektől függően különböző. Egy külön látási teszttel határozható meg, és az életkortól függ. 1,0 – egy jó, átlagos látásélesség. Fiatal korban a látásélesség 1,0 és 1,6 között van. Ez az érték azonban az életkor előre haladtával romlik. A 70 év feletti személyeknél általában 0,6 és 1,0 között mozog. A gépkocsi vezetéséhez legalább 0,7-es érték szükséges.

A szemüveg elkészítésénél ez a látásélesség természetesen egy fontos szerepet játszik: A szakember megméri az Ön objektív látásélességét, majd meghatározza, hogy milyen kiegészítő törőerő szükséges a szaruhártyán az élesen kirajzolódott képek fenntartásához. A cél: a lehető legjobb látásélesség elérése.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Hogy találhat jó optikust? Elmondjuk, mire figyeljen az első vizsgálattól kezdve a szemüveg illesztéséig
Ellenőrzőlista szemüvegvásárláshoz Közellátó szemüveg, távollátó szemüveg, progresszív szemüveg, sportszemüveg, olvasószemüveg, munkahelyi szemüveg. De mit kell egy szemüvegnek tudnia?
Tegye fel az alábbi kérdéseket a következő látásvizsgálat alkalmával!
Tanácsok a szemorvos kiválasztásához

Kapcsolódó termékek