Az UV-sugárzás előnyei és hátrányai

Miért fontos az UV? Milyen kockázatokkal jár?

Az intenzív UV-sugárzás tudjuk, hogy károsíthatja a bőrünket és szemeinket. Ennek ellenére szervezetünk nem boldogulna UV-fény nélkül, sok előnyünk származik belőle. A JOBB LÁTÁS bemutatja az UV különböző típusait. Mik az UV-sugárzás előnyei és hátrányai? Milyen előnyünk származik belőle? Milyen kockázatokkal jár?

Az UV-sugárzás előnyei

Ha nyár, akkor kikapcsolódás a napon! Sokak számára ez az év legjobb időszaka. A szabadban élvezik a jó időt, teraszokon kávézgatnak, amennyi időt csak lehet, parkokban és strandokon töltenek. Ha szóba kerül az UV, leginkább a káros hatásairól beszélünk. De az UV-sugárzásnak számos előnye is van számunkra. Az UV-fény több anyagcsere-folyamatot is befolyásol embereknél, növényeknél és állatoknál is. De a digitális életmódunk velejárója, hogy több időt töltünk beltérben, így nem jutunk annyi napfényhez. Ezért még inkább fontos, hogy gyakrabban menjünk ki a szabadba és kint tevékenykedjünk, hogy jobb legyen a közérzetünk és megőrizzük egészségünket. Ugyanakkor megfelelő védelemről kell gondoskodnunk amikor a napon vagyunk. Ez szemeinkre ugyanúgy igaz, mint a bőrünkre. A teljes körű védelem érdekében ajánlott magas minőségű napszemüveget vagy az UV-t 400 nm-ig szűrő színtelen lencsét viselni.1 Ennek az az oka, hogy az UV-sugárzás többféleképpen is károsíthatja szemeinket, de sok lehetőségünk van arra is, hogy megóvjuk magunkat ezektől.

Sötét és sötétebb – változó fényviszonyokhoz alkalmazkodó intelligens napszemüveglencsék.
Melyik a kedvenc színe és stílusa?


Az UV-sugárzás hátrányai

Ha sok időt töltünk a napon, intenzív sugárzásnak vagyunk kitéve. Ez kárt tehet a bőrünkben és a szemeinkben, ha nem védjük őket a naptól és nem használunk például egy jó UV-védelmet biztosító napszemüveget. Az UV-sugárzás okozta krónikus szemsérülést nem lehet gyógyítani. De pontosan milyen káros hatásai vannak az UV-sugárzásnak szemeinkre és bőrünkre nézve?

UV-sugárzás okozta szemsérülés

Ha a napfénnyel szembeni védelemre gondolunk, először a bőr jut eszünkbe. De szemünk is érzékeny az UV-sugárzásra. Nemcsak napsütésben, de az árnyékban is. Nemcsak délben, hanem egész nap. Minden nap. Az UV-sugárzás a visszaverődések és a szóródás miatt a talajszinten még egy borús napon is elérheti a 70-75%-ot.2 A víztükör például akár az UV-sugárzás 20 százalékát, a friss hó durván 88 százalékát, a homok akár 25 százalékát, a beton pedig nagyjából 12 százalékát verheti vissza.3

Minél előbb elkezdünk az UV ellen védekezni, annál jobb. De sosem késő elkezdeni!

A gyerekek szeme kimondottan érzékeny az UV-sugarakkal szemben. 20 éves korunkra már nagyjából fele annyi UV-sugárzás ér bennünket, mint 60 éves korunkig. Vagyis 20 éves korunkig nagyjából ugyanannyi UV-sugárzásnak vagyunk kitéve, mint 20 és 60 éves korunk között!4

Ha nem védekezünk, sérülhet a szemhéjunk, a szem körüli bőr, és akár különböző, például a szaruhártyát érintő betegségeink is kialakulhatnak. Ilyen például a kötőhártya-gyulladás és a photokeratitis (más néven ultraibolya keratitis). Ez az elnevezés a szaruhártya károsodására utal, amit a magas hegyekben jellemző erős UV-sugárzás okoz. Folyamatos intenzív fénynél fennáll a veszélye annak, hogy a szemlencse fátyolossá válik, ami korai szürkehályog kialakulásához vezethet. Az UV-sugárzás hatására akár daganatok is kialakulhatnak a szemhéjon.

Ahhoz, hogy hatékonyan védjük a szemeinket és körülöttük a bőrt, napszemüveg és az UV-sugárzással szemben 400 nm-ig teljes körű védelmet biztosító normál, színtelen lencsék használata ajánlott. Így a védelem az időjárási viszonyoktól függetlenül biztosított. Még borús napokon is.


Tanácsunk kontaktlencse-viselőknek: bár vannak UV-védelmet nyújtó kontaktlencsék, ezek az érzékeny szemhéjat és a szem szélső részeit nem védik. Ezért ajánlott beruházni egy jó minőségű napszemüvegbe, ami a beeső fényt is kizárja.

Az UV-sugárzás káros hatásai a bőrre

Az UV-sugárzás a bőrben is kárt tehet. Tudjuk, hogy ha túl sokat napozunk a szabadban vagy túl sok időt töltünk szoláriumban, azzal nő a bőrrák kialakulásának kockázata. Ezért az UV-sugárzás a bőrrák kialakulásának fő oka. Komoly kockázatot jelent, hogy a szemre általában nem gondolunk a napfénnyel szembeni védelem kapcsán. Valójában a bőrrákos esetek 5-10%-ában érintett a szem.5 Ahhoz, hogy ezt az érzékeny területet védjük az UV-sugárzással szemben, napszemüveg és az UV-sugárzással szemben 400 nm-ig teljes körű védelmet biztosító normál lencsék használata ajánlott. Ez a szem körüli területet is védi a korai öregedéstől, melyet elsősorban az UV-sugárzás okoz. A túlzásba vitt napozás hatására hosszú távon gyakran kitágulnak a pórusok és a véredények, roncsolódik a kötőszövet, mitesszerek alakulnak ki és kiszárad a bőr. A napégés és bőrpír mellett az UV-sugárzás különböző tüneteket okozhat, amiket gyakran együttesen „napallergiaként” említünk. Az orvostudományban azonban nem ismert a napfény- vagy napallergia. Amire az emberek ilyenkor gondolnak, azok inkább tünetek, mint egy konkrét allergia. Az olyan betegségek esetén, amiket az emberek gyakran napallergiának neveznek, a háttérben a napfény, pontosabban a fény UV tartalma áll. Például gyakori betegség az UV okozta polimorf napkiütés, más néven napekcéma. A tünetei általában akkor jelentkeznek, amikor sok napfény éri a bőrt, például az első hosszú tavaszi séta alkalmával. Az érintett terület erősen viszket, kipirosodik, felhólyagosodik vagy csomók keletkeznek rajta. A tünetek eltérő erősséggel jelentkezhetnek attól függően, milyen a beteg bőre. Bizonyos gyógyszerek UV-sugárzás melletti alkalmazása okozhat olyan reakciókat, amik allergiára emlékeztetnek. Az orvosi nyelv ezt a betegséget fototoxikus vagy fotoallergikus fotodermatitisznek nevezi.

Az acne aestivalis gyakran felmerül az UV-sugárzás okozta bántalmakkal kapcsolatban. A bőrön hirtelen viszkető vörös foltok, pöttyök, hólyagok és csomók jelennek meg. Az „akne” megnevezés félrevezető, mivel ez nem az akne tankönyvi esete, csak hasonlóak a tünetek. Ez a reakció valójában a napekcéma egy kivételes formája. Az acne aestivalis kiváltó oka nemcsak az erős UV-A-sugárzás, ez elsősorban egy allergiás reakció a naptejre. Bár a pontos oka ismeretlen, azt tudjuk, hogy okozhatja a bőr zsírmirigyeinek gyulladását, ha a zsíros naptejet UV-sugárzás éri. Ez a reakció váltja ki a korábban említett tüneteket.

Tanács: Bizonyos esetekben megelőzheti az acne aestivalis kialakulását, ha olyan speciális naptejet használ (speciális boltokban szerezheti be), ami rendszeres használat mellett nyugtatja az érzékeny bőrt.

Ha strandon napozik, mindenképp óvja szemét egy magas minőségű, 400 nm-ig védelmet biztosító UV-szűrős napszemüveggel és rendszeresen kenje be magát naptejjel, hogy elkerülje a napégést. A ZEISS PhotoFusion fényre sötétedő lencse 400 nm-ig komplett UV-védelmet nyújt.

ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!

Mit értünk pontosan UV-sugárzás alatt? Honnan jön?

A Földön az UV-sugárzás legjelentősebb forrása a Nap. Az emberek gyakran UV-fénynek is mondják. Fizikában ez persze nem helyes, mivel nem konkrétan fényről van szó, hanem inkább sugárzásról. Bár a fény és a sugárzás is elektromágneses hullámokból áll és az úgynevezett elektromágneses spektrum része, ahol ezek a hullámok koncentrálódnak, a két dolog mégis különbözik: a fényt képesek vagyunk érzékelni. A „sugárzás” a hullámhossz-spektrum láthatatlan része, ami magába foglalja az infravörös, a röntgen, a mikrohullámú és az UV-sugarakat.

A látható spektrum

Az UV különböző típusai

Az UV-sugaraknak különböző fajtái vannak, mindegyik másként hat az emberi szervezetre. UV-A-, UV-B- és UV-C-sugárzásokat különböztetünk meg.

Az UV különböző típusai

UV-C-sugárzás

(100 és 280 nm között) szinte soha nem hatol be a bőrbe és a retinába, de nagy dózisától kipirosodik a bőr és begyullad a szem. Az UV-C-sugárzás sejtpusztító hatású, ezért fertőtlenítőszerekhez is használják. Még ha káros is lenne az UV-C-sugárzás, nincs szükség különleges óvintézkedésekre, mivel az ózonréteg teljesen elnyeli, még azokon a területeken is, ahol az ózonréteg sérült.

UV-A-sugárzás/UV-B-sugárzás

Az UV-A-sugárzásnak (315 és 400 nm között) és az UV-B-sugárzásnak (280 és 315 nm között) hasonló hatásai vannak az emberi szervezetre. Közepesen tartós és tartós akut sérülést okoznak:

Akut sérülés:
Mérsékelt mennyiségben az UV-A- és UV-B-sugarak barnítanak, de nagy mennyiségben bőrpírt, kiütéseket, allergiát vagy napégést váltanak ki például a szemhéjon. Az UV-B-sugárzás akut photokeratitiszt (más néven UV-keratitiszt) okoz, ami a szaruhártya egyfajta sérülése.

Közepesen tartós sérülés:
Az UV-sugárzás kötőhártya-gyulladást okozhat.

Tartós sérülés:
Az UV-A-sugárzás felgyorsíthatja a bőr öregedésének folyamatát (a bőr UV-sugárzás által kiváltott öregedése), és ronthatja a látásunkat. Növeli a makula degeneráció (AMD) korai kialakulásának kockázatát. Az UV-A-sugárzás bőrrákot okozhat a szemhéjon, veszélyes elváltozásokat a szaruhártyán és akár szürkehályog kialakulásához is vezethet. Szerte a világban a vakságot 48%-ban szürkehályog okozza. A betegségek körülbelül 20 százalékát pedig az UV-sugárzás váltja ki vagy súlyosbítja. Kutatások szerint az UV-A és UV-B sugárzás részben felelős lehet a melanóma kialakulásáért is. A kötőhártya és a szaruhártya szélének szövetnövekedése (pl. pterygium conjunctivae) és a Pinguecula az erős UV-sugárzás tipikus következményei.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Gyors sötétedés. Gyorsan kivilágosodik: modern fényre sötétedő lencse A ZEISS PhotoFusion X fényre sötétedő lencsével a nap 24 órájában kitűnő látásban lehet része kint a szabadban, és beltérben is

Életmód + divat 2022. szept. 16.

Tags: Napszemüvegek

Fényre sötétedő lencsék a kényelmesebb látás, a rugalmas használat és a szem védelme szolgálatában 10 tipp a JOBB LÁTÁS-tól: kiknek ideálisak a ZEISS fényre sötétedő szemüveglencsék, és mikor érdemes viselni őket?

Életmód + divat 2022. szept. 16.

Tags: Napszemüvegek

Hogyan fertőtleníthetem a szemüvegemet, és hogyan előzhetem meg a párásodást maszkviselés közben?
Nem minden napszemüveg egyforma A Jobb Látás Útmutató elmagyarázza, hogy mit kell tudnia az UV-védelemről, a színezett és polarizált lencsékről, a tükrös réteggel ellátott lencsékről és minden egyéb tényezőről, ami segíthet Önnek megtalálni az egyéni igényeinek megfelelő napszemüveget.

Sport + szabadidő 2019. jún. 25.

Tags: Napszemüvegek

Kapcsolódó termékek