Szemszárazság – mit tegyünk, ha ég és viszket?

A szemszárazság az egyik leggyakoribb ok, amiért az emberek szemorvoshoz fordulnak.

A szemszárazság kellemetlen, és fájdalmas is lehet. Lehetséges oka, hogy probléma van a szem természetes nedvesedésével, vagyis a test nem termel elegendő könnyet. Ezt kiválthatják környezeti tényezők, betegség vagy gyógyszerek, és a szemorvos mindig tud segíteni.

Ég és viszket, és úgy érzi, mintha apró homokszemek karcolnák a szemét. Egyre több ember szenved a szemszárazság miatt. A probléma gyakori témája a blogoknak és fórumoknak. Sokan vannak, akik keveset tudnak a szemnek erről a betegségéről, ezért ideje tájékozódni. 

Szemszárazság vagy "a szem nedvesedési zavara ", miben jelentkezik?

Szemszárazság vagy "a szem nedvesedési zavara ", miben jelentkezik?

A szemszárazságot sok dolog okozhatja, beleértve a környezeti tényezőket, mint pl. a nagyon erős napfény, a savas kipufogógázok, a levegőben szálló pollen és por, vagy a számítógép képernyője előtt végzett munka. A cabriovezetőket és kerékpárosokat is gyakran érinti a szembeszél miatt. Szemszárazság szabadság alatt is előfordulhat, mivel az üdülőhelyeken a legtöbb úszómedencének magas a klórtartalma, és ez irritálja a szem érzékeny kötőhártyáját.

Szemszárazságot okozhatnak azonban az olyan gyógyszerek is, mint pl. az antidepresszánsok és bétablokkolók. A menopauzától szenvedő nők is nagyon gyakran érintettek, mivel a hormonális változások miatt csökkenhet a könnytermelés.

Végül, de nem utolsósorban a nem megfelelően kezelt látási problémák is okozhatnak szemszárazságot, mivel a szem könnyen túlterhelődhet. Az optometrista vagy szemorvos által végzett rendszeres szemvizsgálat gyorsan tisztázhatja a helyzetet.

Hogyan nedvesedik a szem?

Ahhoz, hogy jobban megértse, mi történik a szemével, érdemes először megérteni, hogyan működik a szem. A sót, glükózt és fehérjét tartalmazó könnyet a könnymirigyek választják ki. Amikor pislogunk a szemhéjunkkal, egyenletesen eloszlatjuk a könnyet, amelynek eredményeként vékony könnyfilm keletkezik. Ennek a filmnek több feladata van: leöblíti az idegen részecskéket, és kenőanyagként szolgál, ami biztosítja, hogy a szemhéja csússzon a szemén. Ezen kívül a könny biztosítja, hogy a szaruhártya egyenletes nedvességet kapjon, és ellátja a szemét oxigénnel és tápanyagokkal.

Két lehetséges oka van annak, hogy a szemet nem fedi teljesen könnyfilm: a könnymirigy nem termel elég folyadékot, vagy a könny összetétele nem megfelelő.

Bár a „száraz szem” fogalma közismert és általánosan használt, az orvosok ma a szem nedvesedési zavaráról beszélnek.

Mindkét fajta problémára a kémiai úton előállított úgynevezett „műkönny” jelenti a legjobb megoldást. A műkönnyeket cseppek vagy gél formájában lehet kapni, és a könny helyettesítőjeként működik. Az alsó kötőhártyazsákba kell csepegtetni. Ez után zárja be és forgassa a szemét, hogy egyenletesen eloszlassa a hatóanyagokat. De legyen óvatos: ha hosszú ideig vagy nagyon gyakran használja, akkor a szeme kevesebb könnyet fog termelni. Ezért nagyon fontos, hogy beszéljen a szemorvosával a betegsége lehetséges okairól, és ha lehet, küszöbölje ki azokat.

Ha a helyi kezelés nem segít, akkor utolsó mentsvárként mindig ott van a kisebb műtét lehetősége.

A megelőzés segíthet

Ezen túlmenően minden ember tehet a szeme védelmének érdekében. Fontos, hogy elegendő fény mellett olvasson, de kerülje az erős vagy vakító fényt. A számítógép képernyőjét ne állítsa túl világosra, és 45 perc után pihentesse a szemét néhány percig. Amikor szélnek vagy erős napfénynek van kitéve, viseljen kiváló minőségű szemüveget vagy napszemüveget, hogy megvédje a szemét.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Hogyan fertőtleníthetem a szemüvegemet, és hogyan előzhetem meg a párásodást maszkviselés közben?
10 tanács, hogy megőrizze szeme egészségét Így előzheti meg a száraz szem és a szemfáradtság kialakulását.

Egészség + megelőzés 2019. ápr. 18.

Tags:

Glaukóma, azaz zöldhályog – minden, amit tudnia kell a vakság kialakulásának második legfőbb okáról A glaukóma egy súlyos, a szemnyomást érintő szembetegség.

Egészség + megelőzés 2019. márc. 14.

Tags:

Ezért kell egy gyerekszemüvegnek a lehető legjobb UV-védelmet biztosítania Amit minden szülőnek tudnia kell a gyerekek szemének káros UV-sugárzással (UV) szembeni védelméről.

Kapcsolódó termékek