Duzzadt, vörös, sötét karikás, égő szem

Minden tudnivaló a lehetséges okokról és a visszaszorításukról

Előfordul, hogy szeme duzzadt, vörös, sötét karikás és ég? Ezeknek a kellemetlen tüneteknek rengeteg oka lehet. A JOBB LÁTÁS elmondja, mitől ég, duzzadt, vörös és sötét karikás a szeme, és hogyan lehet ezt megelőzni?

Túl kevés alvás, rossz szemüveg, szemgyulladás vagy túl sok munka a képernyő előtt. Érzékeny szemünket számos dolog irritálhatja. Így nem igazán meglepő, hogy gyakori panasz a duzzadt, vörös, sötét karikás és égő szem. Azonban vannak hatékony megelőzési módok. Elmondjuk, melyek ezek.

Duzzadt szem

A duzzadt szem tünetei:

A szem és a szemhéj telt és duzzadt lesz, időnként vörös és nyomásra érzékeny. Gyakran viszket, könnyezik és ég. A probléma általában mindkét szemet érinti; nagyon ritka, hogy a tünetek csak az egyik szemen jelentkezzenek.

Duzzadt szem
A duzzadt szem okai:

Talán már ismer néhány dolgot, amitől gyakran beduzzad a szeme. Egy gyors pillantás reggelente a tükörbe és már jönnek is az emlékek, milyen volt az éjszaka: túl keveset aludt, áporodott volt a levegő (a szoba túl meleg és levegőtlen volt) még az is lehet, hogy jól kisírta magát egy romantikus filmen és szemét túlterhelte, így az bedagadt. Ez azért is van, mert a bőr a szem körül jóval vékonyabb, mint az arc többi részén. Ebből adódóan a terhelés és fáradtság jelei itt sokkal jobban látszanak. De az is lehet, hogy szeme öröklött hajlam miatt duzzadt vagy az öregedés velejárójaként. És emellett még számos egyéb oka is lehet:

 

 • Ha a vacsorája nagyon sós és protein dús, reggelre bedagadhat a szeme. Erre rátesz még egy lapáttal az is, ha túl sokáig fekszik vízszintesen, így a szem környékén a nyirokfolyadék pang. Azaz éjszaka a folyadék összegyűlik és duzzadást okoz.
 • Allergia (általában pollenre, porra és állatszőrre) és bizonyos gyógyszerekkel vagy ételekkel szembeni intolerancia is okozhatja a szem duzzadását
 • Akut neurodermatitis miatt is beduzzadhat, fájhat és/vagy kiszáradhat a szem.
 • Sőt, bizonyos szemgyulladások is okozhatnak duzzadást, például a kötőhártya-gyulladás vagy az árpa.
 • A szembetegségek egyéb betegséget is jelezhetnek. Például a szem duzzadását kiválthatja vese- vagy szívbetegség, magas vérnyomás vagy a pajzsmirigy alulműködése. A szem akkor is be szokott dagadni, ha megfázunk, és ez kiterjed az orrmelléküregekre is.
 • Kiszáradás miatt is dagadhat a szem.
 • Szintén okozhat duzzadást a száraz szem, amit például az okoz, ha túl sokáig viselünk kontaktlencsét, sok időt töltünk fűtött térben vagy sokat dolgozunk számítógép előtt.
 • Bizonyos gyógyszerek kiszárítják a szemet, így duzzadást okoznak.
 • Duzzadás jelentkezhet külső behatások, például ütés hatására is.
 • Amikor a menstruáció ideje alatt ösztrogén termelődik, vannak nők, akiknél előfordul, hogy szemhéjuk környéke vizesedik.  
Így mulaszthatja el a duzzadást:
Számos különböző gyógymód alkalmazható attól függően, mi okozza a duzzadást. Alapszabály, hogy ha a tünetek nem múlnak el maguktól, ajánlott szakorvoshoz fordulni, aki megállapítja, hogy mi okozza azokat. Ugyanez igaz visszatérő tünetek esetén is és akkor, ha a tünetek hirtelen jelentkeznek és hosszabb ideig nem múlnak el.
 
 
Sok egyszerű és bejáratott házi gyógymód létezik, ami elősegítheti a duzzadás gyors enyhülését. Mint a legtöbb duzzadás esetén, a hideg a szemnél is csodákra képes. Helyezhet a duzzadt szemhéjra hideg teafiltert (a zöld tea leviszi a duzzanatot) vagy kipróbálhat egy hűsítő uborkapakolást is.
 
 
Fontos: Előfordulhat, hogy az ízesített fekete tea allergiás reakciót vált ki. Ha így történik, a teafiltert azonnal távolítsa el. Egy másik praktikus megoldás: tegyen két teáskanalat a fagyasztóba öt percre. Ezután helyezze a kanalakat homorú belsejükkel duzzadt szemeire. A hideg jóleső érzést nyújt és csökkenti a duzzanatot. Fontos: A kanalakat ne hagyja túl hosszú ideig a fagyasztóban, használatuk előtt győződjön meg róla, hogy nem túl hidegek. A kanalak nem okozhatnak kellemetlen érzést. Ha mégis, azonnal távolítsa el a kanalat a szeméről. Várjon egy kicsit, amíg a fém elkezd felmelegedni.
 
 
Ha gyakran duzzadt a szeme, ajánlott a hideg szemmaszk használata (ezt gyógyszertárakban vagy drogériákban szerezheti be). A zselével töltött maszk kellemesen hideg, így nyugtatja és frissíti a szem körüli érzékeny bőrt. Ha a duzzadás oka a száraz szem, speciális szemcsepp segítségével a könnyfilm stabilizálódhat és a szem megőrizheti nedvességét. Így csökken az irritáció. Ha a duzzadást allergia okozza, (gyógyszertárban kapható) antihisztamin segítheti az akut tünetek gyors enyhülését. Allergia kezelésére speciális gyógyszereket alkalmaznak, amik csökkentik vagy megelőzik az allergiás reakciókat. Egy különleges immunterápia, a deszenzibilizáció is segíthet legyőzni az allergiát. Az eljárás során az allergiáját kiváltó anyagot kis adagban a beteg szervezetébe juttatják. Később ezt többször megismétlik. A kúra hossza hat hónap és három év között változik. Így a szervezet fokozatosan „elfogadja” az allergént jó esetben anélkül, hogy bármilyen védekező reakciót produkálna. Ha a duzzadást magas vérnyomás, vese- vagy szívbetegség okozza, szakorvosa segít megtalálni az okot legjobban kezelő kúrát.
 
Ha a duzzadást neurodermatitis okozza, akut tünetek esetén a szakorvos általában kortizon tartalmú kenőcsöt ír elő. Mivel a kenőcsök és krémek nem alkalmazhatók bárhol a bőrön, mindig egyeztessen kezelőorvosával, mielőtt a szem körüli érzékeny területen használna valamit.
 
Gyulladás miatt is bedagadhat a szem. Számos különböző gyógymód alkalmazható attól függően, mi okozza a duzzadást.
 
 
A duzzadt szem megelőzése:

Mivel a szem duzzadásának számos oka lehet, megelőzési módból is sokfélét ismerünk. Amikor csak lehetősége van rá, kerülje a leggyakoribb kiváltó okokat. Például este az alkoholfogyasztást vagy a sós és protein dús ételeket. Emellett megelőzheti a szem duzzadását, ha követi az alábbi tanácsokat:

 

 • Aludjon, amennyit csak tud és próbáljon rendszert vinni az alvásába. Legtöbbünknek hét óra alvásra van szüksége.
 • A hálószobája ne legyen túlfűtött, mert azzal irritálhatja a szemét. Mindenkinek más az ideális hőmérséklet, de általános szabály, hogy a hálószobában a hőmérsékletet 16 és 20 fok között jó tartani.
 • Mivel a rossz levegő is irritálhatja a szemet, alapos és rendszeres szellőztetéssel elkerülheti, hogy szeme duzzadt, irritált és száraz legyen.
 • Szeme a kiszáradás miatt is lehet száraz és duzzadt. Ezért is fontos a bőséges folyadékbevitel. Naponta két liter víz fogyasztása ajánlott. A kevesebb cukorfogyasztás is segíthet megelőzni a szem duzzadását.
 • Számos allergia okozhat duzzadt szemet és karikákat.
 • A bőrt irritálhatja a túlzott cukor- vagy alkoholfogyasztás és az illatosított vagy tartósítószert tartalmazó kozmetikumok is. Neurodermatitis esetén ezek miatt beduzzadhat a szem. Ezért ha valaki neurodermatitisben szenved, mindenképp figyeljen oda az egészséges életmódra és kerülje a káros bőrápolók használatát.
 • Ha gyulladás okozza a duzzadást, a gyulladás típusától függően több megelőzési mód létezik.  

Sötét karikák a szem alatt

A szem alatti sötét karikák tünetei:

A szem alatti bőr besötétedik. Attól függően, hogy mennyire sötétek a karikák, a tekintet elgyötörtté válik. A nagyon sötét karikáktól betegnek nézünk ki. Az érintett terület barnás, kékes, szürkés vagy kékes-lila. A sötét karikák oka általában ártalmatlan, nem szabad összetéveszteni a monoklival, ami egy ütés nyoma.

Sötét karikák a szem alatt
A szem alatti sötét karikák oka:

Leggyakrabban a sötét karikák csupán ideiglenes, esztétikai problémát jelentenek. Két fő okuk lehet:

 

1. A bőrben túl sok pigment termelődik (hiperpigmentáció)

A bőr színét többek között a melanin szabályozza, ami egy pigment. Nagyrészt ez a sejtjeinkben lévő anyag határozza meg bőrünk tónusát. Minél több melanin termelődik, annál sötétebb a bőrünk. Ha a szem körül sok melanin rakódik le, kékes vagy kékes-szürke karikák jelennek meg. Az orvosok ezt hiperpigmentációnak vagy melasmának nevezik. A hiperpigmentáció okozta sötét karikák örökölhetők. Néhány egyéb lehetséges ok:

 

 • Gyulladás, betegség és kiütés (neurodermatitis, kontaktallergia)
 • Gyakori és erős UV-sugárzás
 • Bizonyos gyógyszerek

 

2. Látható véredények

A sötét karikák másik leggyakoribb oka, hogy látszanak a véredények. A szem alatt a bőr és a bőr alatti szövetek kimondottan vékonyak. Vannak, akiknél olyannyira, hogy a bőrön keresztül látszanak az alatta lévő véredények. Emiatt az érintett terület sötétebb, ezért a sötét karikák barnásnak tűnnek. Minél kevesebb oxigén jut a véredényekhez, annál jobban látszanak a bőrön át. Ennek az az oka, hogy a vér sötétebb, ha az oxigénszintje alacsony. A látható véredényekkel összefüggésben az alábbi tényezők okozhatnak sötét karikákat:

 

 • Vese- és pajzsmirigybetegség
 • Szennyező anyagok (pl. levegő- és vízszennyeződés, kipufogógáz)
 • Kiszáradás
 • Rossz étrend, vashiány
 • Kábítószer, alkohol és nikotin
 • Stressz
 • Alváshiány

Így tüntetheti el a sötét karikákat:

Egyszerű házi gyógymódok segítségével csökkentheti a sötét karikák akut tüneteit. Egyik ilyen a hideg vízbe mártott mosdókesztyű. Ha ezt a sötét karikákra helyezi öt-tíz percre, a véredények a hideg hatására összehúzódnak, így a sötét karikák elhalványodnak. Hasonló hatást érhet el a duzzadt szem kezelésénél is alkalmazott (gyógyszertárakban vagy drogériákban kapható) zselével töltött szemüveg vagy maszk és a fekete vagy zöld tea is. Öntsön meleg vizet két zöld- vagy feketetea-filterre, hagyja kihűlni, majd az enyhén kinyomott filtereket helyezze az érintett területre. A tea koffeintartalma összehúzza a bőr alatti véredényeket, így a sötét karikák elhalványodnak. Fontos: Előfordulhat, hogy az ízesített fekete tea allergiás reakciót vált ki. Ha így történik, a teafiltert azonnal távolítsa el. Az érintett területen a keringés finom masszírozás hatására felélénkülhet, ez szintén jó a sötét karikák ellen.

Így tüntetheti el a sötét karikákat

A sötét karikákat gyorsan és egyszerűen elrejtheti. Csak egy kis korrektor kell hozzá! Ha egy mód van rá, a korrektor ne szárítsa, hanem inkább hidratálja a bőrt. Ha bőre érzékeny vagy allergiára hajlamos, illatmentes korrektort használjon. Tanács: Bőrénél vagy alapozójánál eggyel világosabb árnyalatot válasszon.

A szem alatti sötét karikák megelőzése:

A kiváltó októl függően a sötét karikák kialakulásának megelőzésére több módszer is létezik. Ha a sötét karikákat a rossz étrend okozza, hatékony megelőzés lehet, ha egészséges étrendre vált. Ha a kiváltó ok alváshiány vagy stressz, esetleg kábítószer-, alkohol- vagy nikotinfogyasztás, egy kiegyensúlyozottabb életmód csodát fog tenni. A kiszáradás is gyakran okoz sötét karikákat. Így a bőséges folyadékbevitel is hatékony megelőzési forma.

Vörös vagy fájó szem

Vörös vagy fájó szem tünetei:

Enyhe vagy komoly fájdalom az egyik vagy mindkét szemen. Gyakran egyszerre jelentkezik viszketés, égő érzés és könnyezés.

Vörös vagy fájó szem
Vörös vagy fájó szem okai:

A kötőhártyában vagy az alatta lévő ínhártyában kitágult véredények és a fokozott keringés okozza a vörösödést. Ezeket a véredényeket jól lehet látni az ínhártya fehérje előtt, és mivel olyan sok van belőlük, a szem hirtelen vörös lesz, amikor a keringés fokozódik. Az orvosok ezt fokozott érrajzolatnak nevezik. Fájdalmat az alábbiak okozhatnak:

 

 • Szemhéjszéli gyulladás, például allergia miatt
 • Magas szemnyomás
 • Száraz szem, pl. száraz levegő miatt
 • Alváshiány
 • A szem túlterhelése pl. túl sok idő a számítógép előtt vagy nem elegendő pislogás
 • Egy szétrobbant ér, ami lehet egy fertőzés vagy sérülés eredménye
 • Nem vagy nem megfelelően korrigált látásproblémák
 • Túl hosszú ideig tartó kontaktlencse-viselés
 • Vírusfertőzés, például herpesz
 • Kozmetikumok, smink és szempillaspirál (ezektől összeragadhat a szemhéjak széle)
 • Kötőhártya-gyulladás  
Így mulaszthatja el a vörösséget és a fájdalmat:

Attól függően, mitől vörös és fáj a szem, számos különböző kezelés alkalmazható. A szem nagyon érzékeny szerv. Ha kétsége merül fel, mindenképp forduljon orvoshoz, ne próbálja saját maga kezelni a problémát. Ha a szem nagyon kiszárad, emiatt vörös és fáj, a műkönny segítségével biztosíthatja a szükséges nedvesítést. Ha allergia áll a háttérben, antihisztamin vagy kortizon tartalmú szemcsepp és szemkenőcs hozhat gyors enyhülést. Bakteriális fertőzés esetén szakorvosa antibiotikum-kúrát ír elő. Ha a szem vörösödését és fájdalmát a nem vagy nem megfelelően korrigált látásprobléma okozza, szakorvosa látásvizsgálat után megfelelő szemüveget tud javasolni. Kontaktlencse esetén: ha kontaktlencse használata mellett gyakran vörös vagy fáj a szeme, segíthet, ha rövidebb ideig tartja bent a lencsét vagy más márkát vagy ápolófolyadékot választ.

A vörösödés és a fájdalom megelőzése:

Mivel számos oka lehet annak, hogy a szem vörös és fáj, megelőzési módból is sokfélét ismerünk. Kerülje a tipikus okokat, például az olyan külső tényezőket, mint a száraz levegő, huzat, klóros víz, cigarettafüst és por. Ezek bármelyike kötőhártya-gyulladást okozhat, ami vörös szemmel és fájdalommal jár. Ha mindennap sminkeli magát, tisztítsa rendszeresen szemhéjmirigyeit. Ez egyszerű: tíz percre helyezzen szemére egy meleg, nedves ruhát. Ezután finoman masszírozza át szemhéját egy szálmentes vattakoronggal. Ha a szemhéj mirigyeiből folyadék szivárog, az könnyen eltávolítható egy nedves fültisztító pálcikával. Ha kontaktlencsét használ, mindenképp olvassa el az ápolószer használati útmutatóját és ne lépje túl a gyártó által javasolt viselési időt. Ha szeme azért vörös és fáj, mert túl sok időt tölt a számítógép előtt, rendszeres szünetekkel megelőzheti a tüneteket (pl. egy ideig pislogjon folyamatosan vagy nézzen ki az ablakon). Egy speciális számítógépes szemüveg nagyobb látáskomfortot tud nyújtani.

Égő szem

Az égő szem tünetei:

A szem viszket, ég, irritált és néha sajog és fáj. Az égő érzést gyakran egyéb panaszok is kísérik, például vörös és fáj a szemünk, idegentest-érzést tapasztalunk, a szemhéj viszket, érzékenyek leszünk a fényre és könnyezik a szemünk.

Égő szem
Az égő érzés okai:

A száraz szem (keratoconjunctivitis sicca) gyakran jár égő érzéssel. Mivel nincs elég könny ahhoz, hogy a kötőhártya és a szaruhártya nedves maradjon, ez irritációt, így égő érzést okoz. Ez lehet azért, mert a könny minősége nem megfelelő vagy azért, mert nem termelődik megfelelő mennyiségű könny. Az égő érzést más dolgok is okozhatják, például:

Így mulaszthatja el az égő érzést:
Számos különböző gyógymód alkalmazható attól függően, mi okozza az égő érzést. Ha szeme ég, gyors enyhülést érhet el speciális szemcseppel. A szemcsepp stabilizálja a könnyfilmet és nyugtatja a kötőhártyát. Ha allergia áll a háttérben, antihisztamin vagy kortizon tartalmú szemcsepp és szemkenőcs hozhat gyors enyhülést. Bakteriális fertőzés esetén szakorvosa antibiotikum-kúrát ír elő. Ha a szem vörösödését és fájdalmát a nem vagy nem megfelelően korrigált látáskárosodás okozza, a megfelelő korrekció segít. Kontaktlencse esetén: Ha kontaktlencse használata mellett gyakran ég a szeme, segíthet, ha rövidebb ideig tartja bent a lencsét vagy más márkát vagy ápolófolyadékot választ.
Az égő szem megelőzése:
Kerülje a tipikus okokat, például az olyan külső tényezőket, mint a száraz levegő, huzat, klóros víz, cigarettafüst és por. Ezek bármelyike kötőhártya-gyulladást okozhat, ami égő szemmel jár. Ha kontaktlencsét használ, mindenképp olvassa el az ápolószer használati útmutatóját és ne lépje túl a gyártó által javasolt viselési időt. Ha szeme azért ég, mert túl sok időt tölt számítógép előtt, rendszeres szünetek beiktatásával szüntetheti meg a tünetet. Például időnként nézzen a távolba és pislogjon, hogy szemét benedvesítse és pihentesse. Egy speciális számítógépes szemüveg nagyobb látáskomfortot tud nyújtani.

Fontos: Bár a tünetek nagy része ártalmatlannak tűnik, súlyos betegségre is utalhatnak. Ha kétségei merülnek fel vagy a tünetek súlyosbodnak, azonnal forduljon orvoshoz! Ez különösen kritikus, ha nem tud rájönni, mi okozza a tüneteket. Szakorvosa kórtörténetét felmérve pontos diagnózist tud felállítani.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

10 tanács, hogy megőrizze szeme egészségét Így előzheti meg a száraz szem és a szemfáradtság kialakulását.

Egészség + megelőzés 2019.04.18.

Tags:

Glaukóma, azaz zöldhályog – minden, amit tudnia kell a vakság kialakulásának második legfőbb okáról A glaukóma egy súlyos, a szemnyomást érintő szembetegség.

Egészség + megelőzés 2019.03.14.

Tags:

Ezért kell egy gyerekszemüvegnek a lehető legjobb UV-védelmet biztosítania Amit minden szülőnek tudnia kell a gyerekek szemének káros UV-sugárzással (UV) szembeni védelméről.
Milyen napszemüveg passzol tökéletesen a kedvenc elfoglaltságához? Minden alkalomra van tökéletes napszemüveg

Kapcsolódó termékek