Ellenőrzőlista szemüvegvásárláshoz

Közellátó szemüveg, távollátó szemüveg, progresszív szemüveg, sportszemüveg, olvasószemüveg, munkahelyi szemüveg. De mit kell egy szemüvegnek tudnia?

Mire kell figyelnie, amikor új szemüveget vesz? Mit kell tudnia? Milyen hibákat kerülhet el, és hogyan lehet még elégedettebb új szemüvegével? JOBB látás a szemüvegvásárláshoz szánt átfogó ellenőrzőlistával: közellátó szemüvegekhez, távollátó szemüvegekhez, progresszív szemüvegekhez, sportszemüvegekhez, olvasószemüvegekhez vagy munkahelyi szemüvegekhez.

Mielőtt megveszi új szemüvegét - Mit kell tudnia a szemüvegvásárlásról?

A szemüvegvásárlás legfontosabb része, hogy találjon egy optikust, akinek van Önre bőven ideje, és részletes információkkal és tanácsokkal látja el Önt. A szemüveg kimondottan személyes és egyedi, mindennap használt tárgy, melynek tökéletesen kell illeszkednie Önhöz és életstílusához. Mi több, számos különböző tényező befolyásolja azt, mennyire látunk jól új szemüvegünkben. Ezért még inkább fontos, hogy optikusunkkal átfogó konzultációt tartsunk, alaposan kikérdezzük és megkapjuk válaszainkat, valamint hogy megfelelő látásvizsgálaton essünk át sietség nélkül és kellő szakmai tapasztalattal. A vizsgálatnak stresszmentes, nyugodt körülmények között kell zajlania. Például nem ajánlott látásvizsgálatot végezni szénanátha ideje alatt, mivel az irritációval és migrénnel jár. A látásvizsgálat során ejtett hibákat már nem lehet korrigálni a kész szemüvegen, ezek gyengébb látáskomfortot és tökéletlen látásjavítást eredményezhetnek. A legrosszabb esetben a következmény akár az is lehet, hogy a viselő nem fogja tudni megszokni szemüvegét. Tehát szánjon bőven időt erre a fontos lépésre és ehhez ragaszkodjon az optikus részéről is!

 

Függetlenül attól, milyen szemüveget vásárol, az alábbi pontok kritikus szerepet játszanak a választásban:

  • Mire szeretné használni az új szemüveget?
  • Írja le részletesen, milyen körülmények között fogja hordani szemüvegét mind a munkában, mind szabadidejében.
  • Van olyan betegsége, amely befolyásolhatja látását?
  • Mi az, amit szeret és mi az, amit nem a régi szemüvegében?
  • Milyen rétegekre lehet szüksége?

A kiindulópont a megfelelő szemüveglencse kiválasztása. Arra is fontos figyelni, hogy

a választott keretnek passzolnia kell a személyes stílusához, ugyanakkor vizuális igényeinek is meg kell felelnie.
Derítse ki, melyik szemüveglencse-alapanyag és dioptria felel meg a legjobban Önnek. A jó alapanyagtól a szemüveg kényelmesebb, praktikusabb és esztétikusabb lesz.
Beszéljen optikusával az olyan extrákról, mint az antireflex réteg, a keményréteg, a CleanCoat, a színezések és a szűrők. Ezek további előnyöket és védelmet biztosítanak, és segítenek, hogy a szemüveg még inkább illeszkedjen konkrét igényeihez.Mire kell figyelnie a keret kiválasztásánál?

A szemüveglencsén felül a keret is nagyon fontos. Azonban amikor különböző kereteket próbál fel a látványon túl mást is figyelembe kell vennie. Különösen fontos a hosszú távú viselhetőség és kényelem szempontjából, hogy a keret hogyan passzol az archoz. A keretnek megfelelően kell illeszkednie az archoz. Nem szabad nyomást éreznie az érintkezési pontoknál, vagyis a fülnél vagy az orron. Az optikusnak úgy kell az archoz beállítania a szárakat, hogy ne érezzen nyomást a halántékán, még akkor sem, ha sokáig viseli a szemüveget. Az ideálisan beállított szárak csak egy enyhe nyomást gyakorolnak a fül mögötti részre, ezzel elkerülik, hogy az orra nehezedjen a keret súlya. Az általános szabály az, hogy akkor van jól beállítva a szemüveg, ha nem is vesszük észre viselet közben.

A keret akkor helyezkedik el ideálisan az arcon, ha a szemöldök a felső íve fölött vagy közvetlenül mögötte van. Ez garantálja a legjobb látást, mivel a képet nem zavarja a keret vagy a lencse széle. Legyen körültekintő a méret kiválasztásánál, az ideális méretet a szemei közötti távolság és szemgödrének mérete határozza meg. Azonban a keret nem lehet sokkal szélesebb az arcnál, és nem szabad hozzáérnie az arccsonthoz sem. Ha hozzáér, a lencse párásodni fog, a keret pedig megnyomja az arcot. A nagy keretek napjainkban divatosak, kényelmes látást, jó viseletet nyújtanak.

1// Egyfókuszú vagy olvasószemüvegek

Ha ez az első szemüvege, kérje meg optikusát, hogy magyarázza el részletesen a különböző típusú lencsék közötti eltéréseket. Magas dioptria esetén a magas törésmutatójú alapanyagok jelenthetik a legjobb megoldást, hiszen csökkentik a lencse súlyát és vastagságát is.
Ha kiválasztották a lencsét a vizsgálóban a próbakerettel, szánjon rá időt, főleg, ha most először vásárol szemüveget, és nézelődjön egy ideig a kiválasztott lencsében, sétáljon körbe a helyiségben, esetleg olvasson valamit normál olvasótávolságban.

1// Egyfókuszú vagy olvasószemüvegek

Az olyan extrák, mint az antireflex réteg, a keményréteg vagy a lencse tisztítását megkönnyítő CleanCoat is igen hasznosak lehetnek. Optikusa örömmel elmondja, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre. Kimondottan fontos, hogy mikor szeretné használni a szemüvegét. Minden nap? Tartalékként? Vagy csak különleges alkalmakkor? A rétegeknek is különleges szerepük van, ha például gyakran vakítja a napfény vagy a szembe jövő járművek fényszórója. Talán a fényre sötétedő szemüveglencse a legjobb megoldás Önnek.

Ha már hozzá van szokva a szemüvegviseléshez, beszélje át optikusával, hogy mi az, amit kimondottan kedvelt korábbi szemüvegében, és mi az, ami nem volt ideális. Az erre vonatkozó apró részletek nagyon fontosak lehetnek, pihentetőbbé és kényelmesebbé tehetik látását. A különböző technológiákat és rétegeket is folyamatosan fejlesztjük.

Sokaknak az olvasószemüveg az első szemüvege. Alapvetően két típust különböztetünk meg: normál olvasószemüveget hagyományos keretben és félhold alakú olvasószemüveget. A félhold alakú olvasószemüvegnél lefelé nézve a lencsén keresztül nézhet át, ha a lencse fölé emeli tekintetét, akkor pedig normálisan lát. A normál olvasótávolság (vagyis a szeme és a könyv vagy az e-olvasó közötti távolság) és a szemei közötti távolság mindkét verziónál fontos tényező ahhoz, hogy ideálisan lehessen meghatározni a lencse dioptriáját. Hasznos lehet otthon jegyzetet készíteni néhány mindennapos szituációról, például hogy milyen messzire tartja arcától a mobiltelefont vagy a könyvet, ha ülve olvas, és milyen messze, ha fekve. Milyen messze van a laptop képernyője a szememtől? Tudta, például, hogy okostelefonját közelebb tartja szeméhez, mint egy könyvet olvasás közben? Ez az értékes információ segít optikusának vizuális szokásainak megfelelően optimalizálni olvasószemüvegét.

2// Progresszív szemüvegek – kristálytiszta, éles látás minden távolságra

A progresszív szemüveglencsék, bár ma már nagyon elterjedtek, apró optikai remekműveknek számítanak. A cél egy olyan szemüveg elkészítése, amellyel olyan jól lát, mint eredetileg szemüveg nélkül. Ezért egy lencsének több megoldást is magában kell foglalnia észrevétlen átmenettel és optimálisan ahhoz, hogy biztosítsa a két szem legideálisabb együttműködését. Ez egy nagy szakértelmet, alapos matematikai tudást és adott szemüvegviselő pontos ismeretét igénylő optikai kihívás.  

2// Progresszív szemüvegek – kristálytiszta, éles látás minden távolságra

A progresszív szemüveglencsék elkészítéséhez speciális módszert alkalmazunk. A lencse csiszolásakor különböző funkciókat építenek be egy adott lencsébe a közeli vizuális feladatokhoz, a távoli vizuális feladatokhoz és az köztes tartományhoz. Mi több, a progresszív lencsének nem csak egyenesen előre tekintéskor kell az éles látást elősegítenie, hanem akkor is, ha oldalra, felfelé vagy lefelé néz. Ezeket az apró felületeket optimálisan össze kell hangolni egymással és aprólékosan kell kiszámítani őket. Emiatt optikusa a minőség és a személyre szabottság különböző szintjeit kínálja, hogy Ön tudjon választani. Kérje meg optikusát, hogy részletesen magyarázza el tanácsait, így nagyon hamar hozzá tud szokni szemüvegéhez és természetes látásban lehet része.

Alapvető szabály, hogy a progresszív szemüveg kerete ne legyen túl kicsi, hogy legyen elég hely a különböző látómezőknek. Ezenfelül az optikusnak már azelőtt el kell kezdenie a szemüveg beállítását, hogy Ön felvenné azt. A szemüveglencsék precíz centrálása az új keretben kritikus fontosságú. Nyaki fájdalmat és fejfájást okozhat, ha a beállítás akár csak néhány milliméterrel is eltér, és így az is előfordulhat, hogy nem tudja teljes mértékben kihasználni a progresszív szemüveg előnyeit.

További információk:

Jobb látás időskorban

Progresszív szemüvegek - apró remekművek

Tanácsok a progresszív szemüvegek jobb viselési komfortjának érdekében

Mi a különbség a személyre szabott és a tömeggyártott szemüveglencse között?

3// Tiszta kilátások a munkában – szemüvegek szakembereknek

Az olvasószemüveghez hasonlóan, a munkahelyi szemüvegeknél is nagyon fontos szerepet játszik a lencse és a látni kívánt tárgy közötti távolság. Ebben az esetben ezt „munkatávolságnak” hívjuk. Ezért mielőtt munkához vesz szemüveget, meg kell határoznia a szükséges látótávolságot: milyen messze ül általában a kijelzőtől? Milyen távolságra tartom a kezemben a megmunkálandó tárgyakat? 

3// Tiszta kilátások a munkában – szemüvegek szakembereknek

És ez nem minden! Gyakran van megbeszélése munkatársaival vagy ügyfeleivel és nem tud könnyen és kényelmesen fókuszt váltani a különböző látótávolságok között? Az üveg vagy a műanyag szemüveglencse felel meg jobban az igényeimnek?

A munkahelyen különösen jól és kényelmesen kell látnia, és gyors fókuszváltásokra van szüksége különböző látótávolságok között. A lencse ebben is segíthet, ha pontosan elmondja optikusának, mire is van szüksége. Néhány esetben tanácsos lehet speciális munkaszemüveget használni a mindennapos használatra szánt szemüveg helyett.

További információk:

Jobb látás és nagyobb kényelem a munkahelyen


ZEISS Officelens - Megoldás a tökéletes látásra a munkahelyen


Akár fogorvos vagy kozmetikus, legyen tökéletesen éles látásban része munkaszemüvegében
Szemüveg digitális eszközök használóinak

 

4//Biciklizés, síelés, stb. – Miben mások a sportszemüvegek?

Az ideális szemüveg kiválasztásában központi szerepet játszik az, hogy pontosan hol fogja viselni új sportszemüvegét. Milyen sporthoz és milyen szituációkban fogja viselni szemüvegét? Például a biciklis szemüvegnek megfelelő UV-védelmet és szél elleni védelmet kell nyújtania, mondjuk a keret méretéből és íveltségéből adódóan. A polarizált lencséjű szemüveg ideális védelmet nyújt a tükröződésekkel szemben és kiváló megoldás, ha a fény és az árnyék folyamatosan váltakozik. 

4//Biciklizés, síelés, stb. – Miben mások a sportszemüvegek?

A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében a sisakot viselő sportok szerelmesei vigyék magukkal sisakjukat az optikushoz. A síelőknek azonban a kontaktlencse jó alternatívája lehet egy második szemüveg, amit a síszemüveg alatt viselhetnek. Ilyen esetben antisztatikus réteget is ajánlunk, hogy elkerülje a párásodást, de saját korrekciójával is elkészíttetheti síszemüvegét, esetleg használhat bepattintható lencsét is.

További információk:

Vízisport-szemüvegek

Jobb látás téli sportokhoz

Tökéletes látás biciklizés közben: melyek a legjobb szemüvegek bicikliseknek?

Szemüvegek pilótáknak - tökéletes látás még a felhők fölött is

 

Vásárlás után - a szemüveg tényleg tökéletesen van beállítva?

Végre elhozhatja optikusától új szemüvegét! Ilyenkor az optikusnak az alábbiakat ismét ellenőriznie kell:

  • Mennyire lát jól új szemüvegében?
  • Jól illesztették a szemüveglencsét és ideálisan állították be a keretet?
  • Az extrák jól beválnak és megfelelőek (rétegek, színezés, stb.)?
  • Progresszív szemüveglencsénél tökéletes a centrálás? Jól teljesítenek az egyéni látómezők? Szánjon rá időt és sétáljon körbe a helyiségben pár percig új progresszív szemüvegében.

Azt is ellenőrizze, hogy a lencsék masszívan helyezkednek-e el a keretben. Kell valamit állítania az optikusnak a szemüvegen? Ugyanez vonatkozik arra is, ha a lencsék széle túl tisztán látható szemből vagy a szemüveg túl nagy nyomással nehezedik az orra vagy a fülre.

A következő az általános szabály: Beszéljen optikusával, aki örömmel segít Önnek! Ha a későbbiekben bármilyen problémája van szemüvegével, menjen vissza optikusához! Ne felejtse el: bár lehet, hogy egy kis időre lesz szüksége, hogy hozzászokjon új szemüvegéhez, annak mindig kényelmesnek, látásának pedig a lehető legélesebbnek kell lennie.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Hogy találhat jó optikust?

Elmondjuk, mire figyeljen az első vizsgálattól kezdve a szemüveg illesztéséig

A jó optikusoknak vannak közös ismertetőjegyeik. A JOBB LÁTÁS elmondja, miben más egy jó optikus a többinél kitérve a...

Árt a szemnek a nem megfelelő szemüveg, vagy az elégtelen világítás?

Elmagyarázzuk Önnek, hogy mi történik, ha túlságosan megerőlteti a szemét

Árthat a szemnek, ha nem a megfelelő szemüveget viseli? Mi történik, ha gyenge világításnál olvas? A mobiltelefon vag...

Tegye fel az alábbi kérdéseket a következő látásvizsgálat alkalmával!

ZEISS kérdések, amelyeket tanácsos feltenni a következő látásvizsgálat alkalmával: Az optometristánál tett látogatás...

Tanácsok a szemorvos kiválasztásához

ZEISS tanácsok a szemorvos kiválasztásához A szakember kiválasztása fontos döntés. Tanácsok a szemorvos kiválasztásá...

Kapcsolódó termékek