Elsősegély a szem napégése esetén

A szem napégésének felismerése és kezelése

Tudta, hogy a szeme is leéghet a napon? A köznyelvben ez a „hóvakság”, az erős UV-sugárzás okozta kellemetlen szemsérülés. A JOBB LÁTÁS bemutatja: Honnan tudhatja, hogy szeme leégett a napon? Hogyan tehet kárt a szemben az UV-fény és a napégés, és mit tegyen, ha megtörtént a baj?

A szakértői tanácsok forrása: Dr. Albert J. Augustin, a Karlsruhe-i Szemészeti Klinika igazgatója

Mindegy, hogy a strandon vagy a sípályán vagyunk, ha süt a nap, jól érezzük magunkat. Sajnos van néhány dolog, ami be tudja árnyékolni ezt a jókedvet. Ezek közül az egyik a szem napégése. Alapszabály, hogy gyorsan cselekedjünk, mivel a szem leégésének közvetlen hatása van a látásra. De mi a legjobb kezelési mód, ha leégett a szemünk?

De mi a legjobb kezelési mód, ha leégett a szemünk?

Erről ismeri fel a szem napégését

Mivel számos dolog irritálhatja a szemet, először is meg kell győződni arról, hogy a szem napégéséről van szó. Az egyik vagy akár mindkét szemünk is le tud égni. A szem napégésének, ami a köznyelvben „hóvakság” (keratitis photoelectrica) tünetei: fájó, könnyező, viszkető, vörös szem; fokozott fényérzékenység; és akár homályossá is válhat a látás.

Súlyos napégés esetén a szaruhártya külső rétege megsérül, így az idegvégződések fedetlenné válnak. A napégés hatására idegentest-érzést tapasztalunk, mintha homok ment volna a szemünkbe. A pislogás kellemetlenné válik, esetenként igen fájdalmas. De a szem napégése rendszerint ártalmatlan. Ugyanakkor, ha rendszeresen fordul elő, akár rákot, makula degenerációt vagy krónikusan száraz szemet is okozhat. Azért használatos a „hóvakság” kifejezés a szem napégésére, mert általában hegyekben túrázóknál jelentkezik, mivel a hó az UV-sugarak akár 88 százalékát is visszaverheti, így még jobban felerősíti azt. Hasonló a helyzet a strandon is: a víz az UV-sugarak 10–20 százalékát veri vissza.Ne felejtse el, hogy minél magasabbra mászik, annál erősebb az UV-sugárzás. 100 méteres magasságkülönbözet akár 12 százalékkal is felerősítheti az UV-sugárzást.2 Ez havas talajnál akár 16-szor magasabb. Ezért nem csak napozás közben kell védeni a szemet. Síelés, hegyi túrázás vagy hegesztés közben is jelen vannak a káros UV-sugarak.

Ezért nem csak napozás közben kell védeni a szemet. Síelés, hegyi túrázás vagy hegesztés közben is jelen vannak a káros UV-sugarak.

Sötét és sötétebb – változó fényviszonyokhoz alkalmazkodó intelligens napszemüveglencsék.
Melyik a kedvenc színe és stílusa?


Elsősegély a szem napégése esetén

A normál napégéshez hasonlóan a szem napégésének tünetei is gyakran csak később jelentkeznek: általában 3-12 óra elteltével tapasztaljuk őket. Amint azt gyanítja, hogy szeme leégett, fontos, hogy mielőbb cselekedjen, hogy a kellemetlen tüneteket enyhítse és elkerülje a további sérüléseket.

1. Vizsgáltassa meg a szemét

Bár a szem napégése igen fájdalmas, leggyakrabban néhány nap alatt elmúlik, mivel a szaruhártya felső rétege képes magától rendbe jönni. A szem egy nagyon érzékeny szerv, így a tüneteket mindig szemésszel kell kivizsgáltatni. Extrém esetben akár meg is lehet vakulni. Orvosa fájdalomcsillapító gyógyszereket írhat fel, és szemét fertőtlenítő vagy antibiotikumos szemcseppel vagy kenőccsel tudja kezelni a gyulladással szemben. Egy A-vitaminos kenőcs szintén segítheti a sérült szövetek regenerálódását.

2. Maradjon beltérben és próbálja lehűteni magát

Napégés esetén, ha szeretnénk elkerülni a szaruhártya maradandó károsodását, azonnal kerüljük el a közvetlen napfényt, és gyorsan hűtsük le a szemünket például egy hideg vízzel benedvesített ruhával vagy egy zselével töltött szemüveggel vagy maszkkal. Ezeket a gyors fájdalomcsillapítást biztosító termékeket gyógyszertárakban vagy drogériákban lehet beszerezni.

3. Ne dörzsölje és ne vakarja!

Ne dörzsölje a szemét még akkor sem, ha viszket, mivel azzal csak jobban kipirosodik.

4. A kontaktlencsét cserélje szemüvegre

A kontaktlencsét azonnal vegye ki, hogy ne lépjen fel további irritáció. A tünetek enyhüléséig tanácsos besötétített szobában tartózkodni.

4. A kontaktlencsét cserélje szemüvegre

5. A patikában kaphat gyorsan ható fájdalomcsillapítót

Ha a fájdalom erősödik, és nem tud gyorsan orvoshoz fordulni, az ibuprofen vagy a paracetamol segíthet.

6. Megelőzni jobb, mint kezelni

A megelőzés a legjobb kezelés, mindenképpen kerülje el a szenvedést! Egy jó minőségű napszemüveg, síszemüveg vagy munkahelyi védőszemüveg, melyek mindegyike 400 nm-ig3 hatékony UV-szűrővel van ellátva, védi a szemet a káros UV-sugarakkal szemben. A napégéssel szemben védelmet nyújtó jó minőségű napszemüveg legalább 3-as osztályú, ha a havas területen használjuk, akkor inkább 4-es. A védelmi osztály száma általában az egyik száron szerepel. Mindig győződjön meg róla, hogy napszemüvege ki tudja szűrni a fentről vagy oldalról érkező UV-fényt. Olvasson tovább és megtudhatja, mikor kell védenie a szemét az UV-fénnyel szemben. Léteznek színtelen lencsék is, amelyek szintén teljes és állandó UV-védelmet biztosítanak.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Gyors sötétedés. Gyorsan kivilágosodik: modern fényre sötétedő lencse A ZEISS PhotoFusion X fényre sötétedő lencsével a nap 24 órájában kitűnő látásban lehet része kint a szabadban, és beltérben is

Életmód + divat 2022. szept. 16.

Tags: Napszemüvegek

Fényre sötétedő lencsék a kényelmesebb látás, a rugalmas használat és a szem védelme szolgálatában 10 tipp a JOBB LÁTÁS-tól: kiknek ideálisak a ZEISS fényre sötétedő szemüveglencsék, és mikor érdemes viselni őket?

Életmód + divat 2022. szept. 16.

Tags: Napszemüvegek

Hogyan fertőtleníthetem a szemüvegemet, és hogyan előzhetem meg a párásodást maszkviselés közben?
Nem minden napszemüveg egyforma A Jobb Látás Útmutató elmagyarázza, hogy mit kell tudnia az UV-védelemről, a színezett és polarizált lencsékről, a tükrös réteggel ellátott lencsékről és minden egyéb tényezőről, ami segíthet Önnek megtalálni az egyéni igényeinek megfelelő napszemüveget.

Sport + szabadidő 2019. jún. 25.

Tags: Napszemüvegek

Kapcsolódó termékek