Ezért kell egy gyerekszemüvegnek a lehető legjobb UV-védelmet biztosítania

Amit minden szülőnek tudnia kell a gyerekek szemének káros UV-sugárzással (UV) szembeni védelméről.

Amikor a gyerekek szabadtéri játékáról van szó, a legtöbb szülő tisztában van azzal, hogy fontos naptejet használni, de arra sokan nem figyelnek, hogy a szemükre is hatással van az UV. A JOBB LÁTÁS elmondja, hogyan tudja védeni gyermeke látását az UV-védő szemüveg és az UV-védő napszemüveg.

A gyerekeknek a szabadban a helyük

A szabadban töltött idő elengedhetetlen a gyerekek fejlődéséhez, és valószínűleg ön is örömmel játszik, sportol, sétál vagy piknikezik a friss levegőn gyerekeivel.

A szabadban töltött idő megtanítja nekik, hogyan tiszteljék a természetet, friss levegőn lehetnek, kiegyensúlyozza a képernyő előtt töltött időt, és kellő mozgást biztosít a gyerekek mindennapjaiban. Emellett erősíti az immunrendszerüket, segíti az egészséges alvást és pozitívabb hangulatot varázsol.1 Kutatások szerint azoknál a gyerekeknél, akik több időt töltenek a szabadban, alacsonyabb a rövidlátás kialakulásának esélye.2

A gyerekek szervezetének szüksége van napfényre ahhoz, hogy D-vitamint termeljen, mely fontos szerepet játszik a csontok erősítésének folyamatában.1

A gyerekeknek a szabadban a helyük

A napsugarakban rejlő veszély

De a szabadban töltött idő gyerekekre gyakorolt jótékony hatása mellett azt is tudni kell, hogy a túl sok napfény veszélyeket is rejt.

A Föld felszínét elérő UV-sugárzás 95-97%-a mélyen behatol a bőrbe és bőrrákot és korai bőröregedést okozhat. A túl sok napfény idővel kárt tehet a szemben és olyan szembetegségeket okozhat, mint például a photokeratitisz, dermatoheliózis (a bőr gyors öregedése UV hatására) és szürkehályog.1

A napsugarakban rejlő veszély

Szülőként természetesen a legjobbat akarjuk gyermekeinknek, így nehezen engedjük a szabadtéri játékot, ha tudjuk, hogy veszélyekkel jár. A jó hír az, hogy megfelelő UV-védelem mellett nem kell lemondanunk semmiről. Ahhoz, hogy megérthessük, miből áll az UV-védelem, lépjünk vissza egyet és vegyük át, mi az UV-sugárzás.

Mi az az ultraibolya sugárzás (UV)?

A Nap látható fényt, hőt és ultraibolya sugárzást (UV) bocsájt ki. Az UV-sugarakat három csoportba osztjuk – UV-A, UV-B és UV-C.

A napsugarak áthaladnak az atmoszférán, majd az ózonréteg, a pára, a széndioxid és az oxigén elnyeli az UV-C-sugarak 100%-át és az UV-B-sugarak 90%-át. A maradék, Föld felszínét elérő UV-sugárzás UV-A- és kis részben UV-B-sugarakból tevődik össze. Az UV jelen van mindennap, egész évben, minden évszakban, még borús napokon is.

Az UV-sugárzást nanométerben (nm) mérjük és hullámhossz alapján határozzuk meg 100 és 400 nm között. Gondoljunk erre a fontos mértékegységre, amikor később a lencsék UV-védelmi szabványairól beszélünk.

Mi az az ultraibolya sugárzás (UV)?

Miért érzékenyebbek a gyerekek az UV-re?

Előfordulhat, hogy gyermeke egy szabadban töltött nap végére fájdalmasan leégett. Ez a tartós UV-sugárzás közvetlen következménye. Azonban azt is tudjuk, hogy az UV-A- és UV-B-sugarak bőrrákot3 és szembetegségeket okoznak és a gyerekek több okból kifolyólag is fogékonyabbak az UV okozta károkra:

 • A gyerekek általában több időt töltenek a szabadban, így átlagosan háromszor több UV éri őket, mint a felnőtteket. A 60 éves korunkig bennünket érő UV-sugárzás 40-50%-a 20 éves korunk előtt ér bennünket4.
 • A melanin a bőr természetes védekezőpigmentje.5 Hatékonyan elnyeli a fényt és szétszórja a bőr által elnyelt UV-sugárzást. A gyerekek bőrében kevesebb a melanin.
 • A szemet védő szemlencse gyerekeknél még átlátszóbb. Ezért a 10 évnél fiatalabb gyerekeknél az UV-sugárzás több mint 75%-át átengedi a szemlencse. Összehasonlításként 25 éves kor felett már csak 10%-át.6

A gyerekek érzékenyebbek az UV-sugárzásra. Mindenképpen legyen tisztában azzal, hogyan védheti gyermeke bőrét és szemét.

Így védje gyermekét az UV-vel szemben

Kutatások szerint a gyermekek napvédő szokásai és hozzáállásuk nagyban függ attól, milyen példát és tanácsot kapnak szüleiktől. 7 Így van ez még idősebb korukban is, amikor már saját döntéseket hoznak. Ez nagyszerű hír a szülőknek!
Ragaszkodjon a napszemüveghez még akkor is, ha gyermeke azt gondolja, nem menő viselet és tartson ki amikor totyogóját nehéz bekenni naptejjel. Példamutatása végül sokat fog számítani gyermeke egészsége szempontjából.
Az UV-indexet arra találták ki, hogy segítséget nyújtson az embereknek ahhoz, hogy hatékonyan védjék magukat az UV-sugárzással szemben. Szokjon hozzá ahhoz, hogy ellenőrzi az UV-indexet, különösen olyankor, amikor gyermeke a szokásosnál hosszabb időre indul a szabadba, mondjuk kirándulni. A helyi UV-indexet megtudhatja az időjárás-jelentésből vagy gyorsan rákereshet az interneten. Az alábbi táblázat segít eligazodni:
Use the UV Index to help protect your child from harmful UVR, but remember that bright surfaces such as sand, water and snow will increase the UV exposure and extra care should be taken.
Use the UV Index to help protect your child from harmful UVR, but remember that bright surfaces such as sand, water and snow will increase the UV exposure and extra care should be taken.

Ne feledkezzen meg gyermeke szemének védelméről!

Bizonyára olvasott már szülői magazinokat, honlapokat, gyermekek egészségét tárgyaló blogokat vagy posztokat a közösségi oldalakon, amikben a bőrvédelem a téma. Nagyon jó, hogy figyel erre, de afölött hajlamosak vagyunk átsiklani, hogy az UV-sugárzás a szemben is kárt tehet.
 
Amint azt már említettük, a gyerekek szemlencséje a felnőttek szemlencséjénél több káros UV-sugárzást enged át. A nap már korán komoly károkat tud okozni, annak ellenére, hogy lehet, hogy csak később válik nyilvánvalóvá szürkehályog (ami a vakság kialakulásának 48%-áért felelős) vagy a bőr korai öregedésének formájában.
 
A hosszú távú károk mellett gyermeke szaruhártyája is megéghet (photokeratitisz), ami igen fájdalmas. Természetesen mindig a megelőzés a legjobb megoldás, de itt olvashat bővebben a  szem napégése esetén alkalmazandó elsősegélyről.
ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!

Így védje gyermeke szemét az UV-vel szemben

Az egyik legjobb módja annak, hogy megakadályozzuk vagy lelassítsuk a különböző szembetegségek kialakulását, ha olyan színtelen vagy színezett lencsés szemüveget hordunk, ami nem engedi, hogy a káros UV-sugarak és nagy energiájú látható fény eljusson a szemig. 9 Sajnos a lencsékre jelenleg vonatkozó UV-védelmi szabványok nagyon változóak, a színtelen lencsékre vonatkozó UV-védelmi szabvány nem fedi le az UV teljes spektrumát. Emiatt mindenkinek tudnia kell, mit is jelent valójában az átfogó UV-védelem.
 
WHO és a Nemzetközi Nem-ionizáló Sugárvédelmi Bizottság (ICNRP) 400 nm-ig terjedő UV-védelmet javasol, az UV-sugarak 100%-os szűrése érdekében (mint már említettük, az UV maximális hullámhossza 400 nm).
 
A legtöbb szemüveglencse csak 380 nm-es hullámhosszig véd az UV-sugarakkal szemben, ami azt jelenti, hogy a fennmaradó sugárzás még így is eléri a gyermek szemét. Lehet, hogy apró különbségnek hangzik, de a 380 és 400 nm közötti sugárzás jóval intenzívebb.
 
Beszéljen látszerészével a  400 nm-ig védelmet nyújtó lencsékről.
How to protect your child’s eyes from UV

UV-védő napszemüvegek

Sok aranyos gyereknapszemüveg van a piacon, de ne feledje el, hogy többről van szó egy menő kiegészítőnél.  A gyermekek szemének napfénnyel szembeni védelme komoly kérdés. Ahogyan alaposan megfontolva választ magas faktorszámú jó naptejet, azt is gondolja át, milyen  minőségű napszemüveget választ. Az alábbi tanácsokat útmutatóként használhatja a legjobb gyerekszemüveg kiválasztásához:
 
 • Az első és legfontosabb dolog, hogy ellenőrizze, hogy amit vásárol, az valóban UV-védő napszemüveg. A szemüvegen legyen rajta a CE jelölés és szűrjön 400 nm-ig (ez a terméken sokszor UV400 jelöléssel jelenik meg, de megkérdezheti látszerészét is, ha biztosra szeretne menni).
 • napfénnyel szembeni és az UV-védelem nem ugyanaz. Minden sötét színű lencse szűri vagy csökkenti a látható napfény mennyiségét (hogy csökkentse az éles fényt vagy a zavaró visszatükröződéseket), de az UV-sugárzást csak 400 nm-ig terjedő UV-védelemmel lehet teljesen kiszűrni.
 • Ha gyermeke vízi sportot űz vagy síel, jó ötlet a polarizált lencse, de az a legjobb, ha beszél látszerészével, aki segít megtalálni a legideálisabb megoldást.
 • Biztonsági okokból a gyermeknapszemüveg lencséje legyen műanyag, ami könnyű és ellenálló.

UV-védő szemüveg - válassza színtelen lencsénél is a 400 nm-ig tartó védelmet

Sok gyerek hord mindennap korrekciós szemüveget, hogy jobban lásson. De azt tudta, hogy egyes színtelen lencsék is hatékonyan megakadályozzák, hogy a káros UV-sugarak a szembe jussanak?
 
Azonban amint azt már említettük, nincs egyértelmű iparági UV-védelmi szabvány, így a szülőknek a következőket kell tudniuk:
 
 • Az általános iparági szabvány színtelen lencséknél 380 nm, ami nem szűri teljesen a WHO által ajánlott szintig az UV-sugárzást.
 • Csak minden 5. lencse szűri 400 nm-ig az UV-t (ez az UV maximális hullámhossza), így 4:5-höz az esélye annak, hogy gyermeke szemüvege csak részben szűri az UV-t.
 • Ha a színtelen lencse egészen 400 nm-ig szűri az UV-t, akkor nemcsak a gyermek szemét védi, hanem a szemkörnyéki érzékeny bőrt is, ahová általában nem kenünk naptejet. 
UV-védő szemüveg - válassza színtelen lencsénél is a 400 nm-ig tartó védelmet

Erre figyeljen, amikor gyerekszemüveget vásárol

Lehet, hogy túl soknak tűnik az információ, amikor gyermekét szemvizsgálatra viszi, de legalább már érti az UV-védő lencsék jelentőségét.

Itt egy gyors ellenőrzőlista korrekciós gyerekszemüveg vásárlásához:

 • Ragaszkodjon teljes UV-védelmet nyújtó lencséhez. A ZEISS UVProtect Technológiájú színtelen lencsék ugyanolyan védelmet nyújtanak gyermeke szemének, mint egy prémium kategóriás napszemüveg. 
 • A gyerekszemüveg kerete legyen kényelmes, és figyeljen oda arra, hogy a legjobb keretet válassza gyerekének
 • A gyerekek napszemüvegéhez hasonlóan a gyerekek szemüvege is legyen könnyű – törés esetén biztonsági okból műanyag lencsét ajánlunk.
 • Ha gyermeke kimondottan aktív vagy sportol, kérjen bővebb információkat látszerészétől a speciális rétegekkel és a korrekciós napszemüvegekkel kapcsolatban.
   

Így védje gyermeke bőrét

Ha már megtalálta gyermeke számára a tökéletes napszemüveget vagy UV-védő szemüveget, a többi már gyerekjáték. Figyelje az UV-indexet és kövesse az alábbi bőrvédelmi tanácsokat:
 
 • Használjon legalább 50+ faktorszámú (SPF) naptejet 30 perccel azelőtt, hogy kimenne a napra és sportoláshoz vagy vizes programokhoz válasszon vízálló naptejet.
 • Adjon gyermekére napvédő ruházatot. Nagyon hatékony a leégés ellen a hosszú ujj és az olyan ruhák, amik fedik a nyak, kulcscsont, kar és lábak bőrét.
 • Szerezzen be egy jó napvédő kalapot, ami elrejti az arcot és a szemet. Egy széles karimájú kalap vagy egy tarkóvédős sapka hatékonyabb, mint egy sildes sapka, egy napellenző vagy egy baseball sapka.
 • Győződjön meg róla, hogy gyermeke kalapja fixen áll. A legtöbb kalapon van madzag, pánt vagy kötő, amivel rögzíteni lehet, hogy ne essen le szaladgálás közben.
 • A babákat tartsuk távol a naptól, az ő bőrüknek szinte nincs is természetes védekezési ideje. A legtöbb babakocsi alaptartozéka a napellenző, amit be lehet csukni, ha előbújik a nap. Használja ezt, hogy a kisbabát teljesen eltakarja a szabadban. Akkor is használjon naptejet, ha az árnyékban marad a baba.
ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Gyors sötétedés. Gyorsan kivilágosodik: modern fényre sötétedő lencse A ZEISS PhotoFusion X fényre sötétedő lencsével a nap 24 órájában kitűnő látásban lehet része kint a szabadban, és beltérben is

Életmód + divat 2022. szept. 16.

Tags: Napszemüvegek

Fényre sötétedő lencsék a kényelmesebb látás, a rugalmas használat és a szem védelme szolgálatában 10 tipp a JOBB LÁTÁS-tól: kiknek ideálisak a ZEISS fényre sötétedő szemüveglencsék, és mikor érdemes viselni őket?

Életmód + divat 2022. szept. 16.

Tags: Napszemüvegek

Hogyan fertőtleníthetem a szemüvegemet, és hogyan előzhetem meg a párásodást maszkviselés közben?
Nem minden napszemüveg egyforma A Jobb Látás Útmutató elmagyarázza, hogy mit kell tudnia az UV-védelemről, a színezett és polarizált lencsékről, a tükrös réteggel ellátott lencsékről és minden egyéb tényezőről, ami segíthet Önnek megtalálni az egyéni igényeinek megfelelő napszemüveget.

Sport + szabadidő 2019. jún. 25.

Tags: Napszemüvegek

Kapcsolódó termékek