Glaukóma, azaz zöldhályog – minden, amit tudnia kell a vakság kialakulásának második legfőbb okáról

A glaukóma egy súlyos, a szemnyomást érintő szembetegség.

A glaukóma a vakság kialakulásának második legfőbb oka1. Az Egészségügyi Világszervezet szerint világszerte megközelítőleg 4,5 millióan vakulnak meg glaukóma következtében. Becslések szerint ez a szám 2020-ra 11,2 millióra fog emelkedni. Ez 149%-os növekedés—további 6,7 millió ember veszítheti el a látását a „néma vakító kór” következtében, és még csak nem is tudnak erről.2 A JOBB LÁTÁS elmondja, mit érdemes tudni erről a szembetegségcsoportról, a szemnyomásról és a glaukóma kiváltó okairól, kockázati tényezőiről, szűrési módszereiről és kezeléséről.

Mi az a glaukóma?

A glaukóma egy komplex betegség, ami számos formát ölthet, de röviden azt mondhatjuk, hogy a szemet és az agyat összekötő ideg (látóideg) károsodása, ami leginkább a szemnyomás (szembelnyomás) miatt következik be, és a látóeret és a látóélességet is befolyásolja.
A glaukóma kialakulásának kockázata 60 éves kor felett hatszorosára nő.

Ahhoz, hogy jobban megértsük, hogyan károsodik a látóideg, vegyük át, hogyan működik a szem:

A sugártest termeli az elülső csarnokban az átlátszó, vízszerű folyadékot, a csarnokvizet, ami biztosítja a tápanyagot a szem különböző részei, például a szemlencse, a szaruhártya és a szem szövetei számára. Ez a folyadék később egy szivacsos rendszeren, a trabecularis hálózaton keresztül vezetődik el, majd a Schlemm-csatornán át a vénás rendszerbe lép.

A glaukóma leggyakrabban a Schlemm-csatornát vagy a trabecularis hálózatot érinti, vagyis a csarnokvíz nem tud a megszokott módon távozni a szemből. Ezt egy betongáthoz lehet hasonlítani, aminek el van tömődve a túlfolyója. Ha folyamatosan teletöltik vízzel, ami nem tud lefolyni, emelkedik a nyomás, a gát fala pedig végül át fog szakadni. Ehhez hasonlóan, amikor a Schlemm-csatorna vagy a trabecularis hálózat áteresztő képessége csökken, a csarnokvíz-elvezetése szintén csökken, emiatt a szemnyomás megemelkedik, ez pedig kárt tesz a látóidegben, így romlik a látás.

A glaukóma kialakulása

Egészséges szem
Egészséges szem
Glaucomás szem: A szemnyomás emelkedik, és kárt tesz a látóidegben.
Glaucomás szem: A szemnyomás emelkedik, és kárt tesz a látóidegben.

A glaukóma fajtáinak két csoportja a zárt zugú és nyitott zugú glaukóma.
Mindegyik kategóriát a szemlencse és az írisz trabecularis hálózathoz3 viszonyított helyzete határozza meg, ami megadja, távozik-e a szemből a csarnokvíz és ha igen, hogyan.

Zárt zugú glaukóma

Zárt zugú glaukóma esetén a szaruhártya és az írisz közötti zug leszűkül vagy elzáródik, illetve a trabecularis hálózat sérül, így a csarnokvíz felhalmozódik és a szemnyomás hirtelen megnő. Ez heves szemfájdalmat okoz, sürgősségi ellátást igényel, hogy elkerülhető legyen a vakság kialakulása.

Elsődleges zárt zugú glaukómánál nem határozható meg az emelkedett szemnyomás oka, elképzelhető, hogy egyszerűen a szem felépítése miatt történik. Ha van másodlagos ok, például más betegség, sérülés, gyulladás vagy cukorbetegség ami okozza a emelkedett szemnyomást, másodlagos zárt zugú glaukómáról beszélünk.

Nyitott zugú glaukóma

A nyitott zugú glaukómánál az írisz és szaruhártya közötti csarnokzug széles és nyitott, az elvezető vénák vannak eltömődve. A folyadék (csarnokvíz) elvezetése nem megfelelő, mivel túl lassan halad át a trabecularis hálózaton. Így fokozatosan nő a szemnyomás, ami kárt tehet a látóidegben, így vakságot eredményezhet. A tüneteket nem azonnal vagy gyakran egyáltalán nem észlelik.

Ezek közül a nyitott zugú glaukóma a leggyakrabban előforduló szembetegség, a glaukómás esetek 90%-a ebbe a csoportba tartozik a Glaukóma Kutató Társaságszerint. 

A zárt zugú glaucomához hasonlóan a betegség nyitott zugú változata is elsődleges és másodlagos, vagy primer és szekunder csoportokra bontható:

Elsődleges (primer) nyitott zugú glaukóma (POAG - Primary open-angle glaucoma)

A glaukóma ezen csoportjában tömöttebbé válik a csatorna, ennek az eltömődésnek nincs másodlagos oka, ami tisztán beazonosítható lenne.

A POAG kockázati tényezői az alábbiak:

 • Emelkedett szemnyomás
 • Életkor (60 év felett)
 • Genetikai tényezők, például korábban előfordult már glaukóma a családjában
 • Etnikai hovatartozás – hispán, afrikai felmenők esetén nagyobb a POAG kialakulásának kockázata4
 • Rövidlátás (miópia) esetén fokozott a POAG kialakulásának kockázata5
 • Cukorbetegség
 • Bizonyos krónikus gyógyszerek használata
 • Alvási apnoe

Másodlagos nyitott zugú glaukóma (SOAG - Secondary open-angle glaucoma)

Ebben a csoportban, az elvezető vénák lassú eltömődésének közvetlen kiváltó oka van.

Néhány másodlagos tényező, ami a SOAG kialakulását okozhatja:

 • Műtét
 • Sérülés
 • Gyógyszerek, például kortizon használata
 • Veleszületett tényezők, melyek születéskor vagy korábban alakulnak ki
 • Olyan állapotok, mint például a pszeudoexfoliáció (abnormális fehérjefelhalmozódás a szem részeiben) és a pigmentdiszperziós szindróma (ami pigmentglaukómához vezet)
 • Gyulladásos szembetegségek (uveitis)
 • A szemlencse megvastagodásából adódó mechanikai  eltömődés (phacomorfikus glaukóma)

Hogyan befolyásolja a glaukóma a látást?

A zárt zugú típusokra jellemző hirtelen szemnyomásemelkedést és extrém erős fájdalmat leszámítva a glaukóma gyakran észrevétlen marad mindaddig, amíg nem károsítja jelentősen a látóideget és a retinát. Valójában az eIsődleges nyitott zugú glaukómában szenvedő betegeknek szinte soha nincs látásukkal kapcsolatos panaszuk, legalábbis a betegség kezdeti időszakában.6

A glaukóma a perifériás (széli) látást befolyásolja, az észlelt tünetek között van a csőlátás, a beszűkült látótér, az éles fényforrások körül megjelenő színes gyűrűk és a látóélesség és kontrasztérzékelés általános romlása. Előfordul, hogy a látótér bizonyos részei kiesnek. Érintheti az egyik vagy mindkét szemet, kezeletlenül teljes vaksághoz vezethet.

Normál látás Látás glaukóma esetén
Normál látás
Látás glaukóma esetén

Nevezhető néma betegségnek, mivel még ha érintett is a látás, az agynak az a feladata, hogy megbirkózzon a megváltozott körülményekkel, így kiegészíti a hiányzó információkat, ezért a beteg nem veszi észre a tüneteket.

A glaukóma megelőzése

A glaukóma kialakulását nem lehet megelőzni, de ha kezeljük a szembetegséghez kapcsolódó kockázati tényezőket, a vakság elkerülhető.

Ha etnikai hovatartozása, cukorbetegsége, családi kórtörténete vagy életkora miatt a glaukóma magas kockázati tényezőjű csoportjába tartozik, fontos, hogy rendszeresen vegyen részt glaukóma szűrésen.

Az egyéni életmód is szerepet játszhat. Hatékonyan csökkenthető a glaukóma kialakulásának kockázata a magas vérnyomás és az alvási apnoe kezelésével, valamint a kortizonhasználat szakember általi felügyeletével.

Figyelmeztető jelek, amikre figyelni kell:

 • Krónikus fejfájás
 • Homályos látás
 • Fájdalom a szemgolyó mögötti részen
 • Könnyezés

Ha ezek bármelyikét vagy közülük egyszerre többet is tapasztal, keressen fel mielőbb egy optometristát vagy szemorvost és kérjen glaukóma szűrést.

Milyen gyakran kell a szemnyomást ellenőriztetni?

2 évente mindenkinél ajánlott a rendszeres  szemvizsgálat amibe a glaukóma szűrése is bele tartozik, különösen 40 éves kor felett. A glaukóma kialakulásának kockázata tovább nő 60 éves kor felett. Egyeztessen látszerészével a szűrés ideális gyakoriságáról.
 
Ha hord szemüveget, optometristája valószínűleg minden alkalommal végez glaukóma szűrést, amikor ellenőrzi a korrekcióját. De ha nincs problémája látásával, akkor kevésbé valószínű, hogy rendszeresen ellenőrzik. Számoljon ezzel és jelentkezzen be egy optometristához  a környéken hogy a szűrés még akkor is megtörténjen, ha nem hord szemüveget.
 
Ha cukorbeteg, elmúlt 60 éves vagy előfordult a családjában glaukóma, akkor a szűrés évente ajánlott.

Hogyan zajlik a glaukóma szűrése?

Számos módja van a glaukóma szűrésének, optometristája akár ezek kombinációját is alkalmazhatja a glaukóma diagnózisához.

Tonometria

Az optometristák ezzel az eljárással mérik leggyakrabban a belső szemnyomást.
A tonométer nevű készülék egy finom légbefúvást bocsájt ki a szem felé és megméri a nyomását. Ez nem fájdalmas vagy invazív vizsgálat, mindössze néhány perc alatt kész, de van, aki apró kellemetlenséget tapasztal közben.

A tonométer adatai alapján optometristája értelmezi az értékeket. Bár a szemnyomás egyénenként változó, a Glaukóma Kutató Társaság szerint a normál tartomány általában 12-22 mm Hg között van, de a legtöbb glaukómás esetet 20 mm Hg fölött diagnosztizálják.

Azt érdemes észben tartani, hogy a tonométer adatai az adott pillanatban fennálló szemnyomás durva becslését mutatják. A vérnyomáshoz hasonlóan a szemnyomás is változhat két mérés között.

Optometristája pontos információt ad arról, hogyan értékelik a tonometriai adatait, és ha bármi rendellenességet lát, javasolni fogja, hogy keressen fel szemész szakorvost.

 

A ZEISS VISUPLAN 500 segítségével egy finom légbefúvással könnyen diagnosztizálható a glaukóma. Anélkül, hogy megérintenék vagy érzéstelenítenék a szemet.
A ZEISS VISUPLAN 500 segítségével egy finom légbefúvással könnyen diagnosztizálható a glaukóma. Anélkül, hogy megérintenék vagy érzéstelenítenék a szemet.

Szemfenékvizsgálat és fundus-fotográfia

A pupillát szemcseppel tágítják, majd egy szemtükörrel szemvizsgálatot végeznek, vagy funduskamerával fényképet készítenek a látóideg felnagyításához. Bármilyen rendellenesség esetén további vizsgálatokra lehet szükség.

Erre akkor lehet szükség, ha a tonometriai adatai magas szemnyomást mutatnak, előfordult a családban ilyen megbetegedés vagy magas a glaukóma kialakulásának kockázata. Optometristája rutin vizsgálat során is végezhet szemfenékvizsgálatot.

Fejlett képalkotás

Mivel a glaukóma igen komplex betegség, aminek számos oka és tünete lehet, előfordulhat, hogy optometristája többféle átfogó vizsgálatot végez. Szóba jöhet további speciális vizsgálat is, például látótérvizsgálat, szemfenékvizsgálat vagy OCT-vizsgálat (optikai koherencia tomográfiás vizsgálata) és pachymetria a szaruhártya vastagságának méréséhez.

A glaukóma kezelése

A glaukóma kezelése személyre szabottan történik, nincs a  szürkehályog műtéti kezeléséhez hasonló kimondottan egységes glaukóma kezelési módszer.

Kívánt nyomás

A diagnózist követően optometristája egyéni helyzete alapján határozza meg a további lépéseket. Azonban általános, hogy kiszámítanak egy kívánt szemnyomást, és megpróbálják kezelni vagy csökkenteni a szemnyomását, hogy elérjék ezt a kívánt értéket. Ez történhet gyógyszeres úton (szemcsepp vagy más gyógyszer segítségével) vagy műtéttel, esetleg a kettő kombinációjával.

Lehetséges műtéti módszerek:

 • Lézersebészet – a trabecularis hálózat elzáródását lézerrel nyitják meg.
 • Minimálisan invazív glaukómaellenes műtétek – a műtét során apró készülékekkel mikrométer nagyságú vágásokat ejtenek, hogy az elzárt vénákat megnyissák vagy kikerüljék. Ezek a műtétek gyorsak, minimális komplikációval és gyors felépüléssel járnak.
 • Bemetszés – a csarnokzug szabaddá tétele és a nyomás csökkentése egy vágással történik. Ilyen a trabeculectómia, a sclerectómia és a viscocanalostómia valamint a canaloplasztika. Bővebb információkért forduljon optometristájához vagy szemész szakorvosához.
 • Tubusbehelyezés – ideiglenesen egy tubust helyeznek a szembe, amin keresztül a csarnokvíz távozik és a nyomás csökken.

Általában glaukóma esetén a felépülési esélyek műtéti beavatkozás után jók lehetnek, ha a kiváltó tényezők kezelése nem marad el, de sajnos a látóideg sérülése nem fordítható vissza.

Életmódbeli változások

A műtéti beavatkozás mellett optometristája átfogó kezelésébe bizonyos életmódbeli változások is beletartozhatnak. Fontos, hogy megosszuk vele a teljes kórtörténetünket, beszéljünk a hobbijainkról és szokásainkról. Például ha jógázunk vagy egy adott fúvós hangszeren játszunk, azzal befolyásolhatjuk a szemnyomásunkat.
 
Amint már említettük, foglalkozni kell a cukorbetegséggel, vérnyomással (alacsony és magas is) és a krónikus gyógyszerhasználattal is. Javasolt a dohányzásról való leszokás, az egészséges étkezés és a rendszeres testmozgás is.
Ez a cikk csupán általános áttekintést ad a glaukómáról. Mindig egyeztessen orvosával, egészségügyi tanácsadójával vagy képzett optometristájával, ha bármilyen kérdése van a glaukómával és a diagnózisával kapcsolatban.
 
 
Dr Marissa Willemse  (MBChB (UP), FC(Ophth) SA, MMed (UL) szemsebész és a  Dél-Afrikai Glaukóma Társaság igazgatósági tagja, aki hasznos információkkal segítette e cikk megírását.

 
ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Gyors sötétedés. Gyorsan kivilágosodik: modern fényre sötétedő lencse A ZEISS PhotoFusion X fényre sötétedő lencsével a nap 24 órájában kitűnő látásban lehet része kint a szabadban, és beltérben is

Életmód + divat 2022. szept. 16.

Tags: Napszemüvegek

Fényre sötétedő lencsék a kényelmesebb látás, a rugalmas használat és a szem védelme szolgálatában 10 tipp a JOBB LÁTÁS-tól: kiknek ideálisak a ZEISS fényre sötétedő szemüveglencsék, és mikor érdemes viselni őket?

Életmód + divat 2022. szept. 16.

Tags: Napszemüvegek

Hogyan fertőtleníthetem a szemüvegemet, és hogyan előzhetem meg a párásodást maszkviselés közben?
Nem minden napszemüveg egyforma A Jobb Látás Útmutató elmagyarázza, hogy mit kell tudnia az UV-védelemről, a színezett és polarizált lencsékről, a tükrös réteggel ellátott lencsékről és minden egyéb tényezőről, ami segíthet Önnek megtalálni az egyéni igényeinek megfelelő napszemüveget.

Sport + szabadidő 2019. jún. 25.

Tags: Napszemüvegek

Kapcsolódó termékek