Hogyan ápoljam a dioptriás szemüvegemet?

Amennyiben megfelelően ápolja a szemüvegét, sokkal tisztábban lát majd. Tippeket is adunk.

A mai modern, dioptriás szemüveglencsék tényleg a technológia csodái. Ha a szemüveget a lehető leghosszabb ideig szeretné megelégedéssel használni, nemcsak az lényeges, hogy megfelelően ápolja és meggyőződjön arról, hogy kiváló minőségű lencsebevonattal látták el, hanem az is fontos, hogy megvédje a szemüvegét a káros külső tényezők által okozott sérülésektől.

Akár rövidlátó, akár távollátó, a megfelelő dioptriás szemüveglencsék lehetővé teszik az éleslátást. Ön hosszú éveken keresztül élvezheti a szemüvegét, ha azt speciálisan, az Ön egyéni dioptriaigényének megfelelően alakítja ki egy látszerész. Másrészt viszont fontos, hogy a dioptriás szemüveglencséit megfelelően ápolja, és helyesen kezelje. Erre azért van szükség, mert a technikailag fejlett, modern szemüvegek nem megfelelő kezelése a lencsék karcolódásához, vagy egyéb sérüléséhez vezethet.

Ez különösen igaz a műanyag lencsék esetében. A csúcsminőségű rétegek maximális védelmet nyújtanak akár a nagyon vékony és törékeny műanyag lencsék számára is, amelyek azonban még így is megkarcolódhatnak. A karcolások miatt a lencsék kevésbé áttetszőek, egyre nehezebb átlátni rajtuk, és így a látás kevésbé lesz éles. De nem szükségszerű, hogy ez megtörténjen. Íme néhány hasznos tippünk:

Mikroszálas lencsetörlő kendők

A szemüveg mindennapos ápolása során nagyon fontos, hogy csak mikroszálból készült lencsetörlő kendőket használjunk. Ilyen kendők bármely optikus szakembertől beszerezhetőek. A használat során a por és a szennyeződés rátapad a lencsékre. Az úgynevezett száraz tisztítás eltávolítja a szennyeződések és a por részecskéit és bármikor elvégezhető, akár útközben is. Amennyiben a dioptriás szemüveglencsék erősebben szennyezettek, az első elvégzendő feladat a lencsék langyos vízzel történő lemosása. A szintén igen hatékony lencsetisztító spray-k optikus szakemberektől vásárolhatóak meg. Miután a dioptriás szemüveglencséket megtisztította a spray-vel, törölje szárazra a lencsetörlő kendővel.

Ne használjon ruhákat lencsetörlő kendő helyett

A dioptriás szemüveglencsék nem tisztíthatóak pólókkal, pulóverekkel, és egyéb szövetekkel. Így, még ha ez is tűnik a legkönnyebb és legvonzóbb lehetőségnek, sohasem jó ötlet a szemüvegét a ruháival megtörölni. Túl nagy a dioptriás szemüveglencsék megkarcolásának a kockázata. Mivel a karcolásokat továbbra sem lehet lepolírozni a lencsékről, az okozott sérülés tartós lesz.

Időnként érdemes meglátogatni egy optikus szakembert, és megtisztíttatni a szemüvegét. Az optikus szakember olyan speciális berendezésekkel rendelkezik, amelyek a szemüvegek alapos és óvatos tisztítására lettek kifejlesztve. A legfontosabb ezek közül az ultrahangos fürdő. Ebben a folyamatban a szemüveget egy különleges tartályba teszik. Néhány perc alatt a szemüveget ultrahangos rezgésekkel rendkívül hatékonyan letisztítják. A folyamat során nem csupán a lencséket, hanem a keretet is megtisztítják. Már otthoni használatra alkalmas készülékek is kaphatóak. Ha ilyen készüléket szeretne vásárolni, akkor azt tanácsoljuk, hogy látogasson el egy szaküzletbe és kérjen szaktanácsot. Erre azért van szükség, mert a legjobb tisztítási eredményt csak olyan gépekkel lehet elérni, amelyek igen nagy rezgési frekvencián működnek.

Óvakodjon a magas és az alacsony hőmérsékletektől

A szemüveg megfelelő, rutinszerű ápolásán túl nagyon fontos a szemüveg helyes kezelése. Nyilvánvalónak tűnik, de a rend kedvéért megismételjük: soha ne tegye le a szemüvegét lencsével lefelé. Ehelyett hajtsa össze a szemüveget, és a keretre támasztva tegye le. A szemüvegkeresés bosszúságának az elkerülése érdekében célszerű mindig ugyanarra a helyre letenni. Akkor mindig ott lesz és könnyen meg fogja találni. Érdemes itt megjegyeznünk, hogy az ülőkék, székek és kanapék teljesen alkalmatlanok a szemüveg elhelyezésére. Egyszerűen túl könnyű véletlenül a szemüvegre ülni.

Amennyiben hosszú ideig nem viseli a szemüvegét, például az éjszaka folyamán, legjobb, ha megfelelő szemüvegtokban tárolja. Ez a tanács különösen fontos a kutyatulajdonosok számára. Előfordulhat, hogy négylábú barátja élvezettel rágcsálja a keretet, sőt akár a szemüveglencséket is. A végeredmény nem csak az Ön számára bosszantó, de a kutyára nézve még veszélyes is lehet.

Ha van valami, ami nem tesz jót a szemüvegeknek és dioptriás szemüveglencséknek, az a magas hőmérséklet. Tehát akár nyár van, akár tél, soha ne tegye ki a szemüveget közvetlen napsugárzásnak. Ne hagyja semmiképpen az autó műszerfalán. A radiátorok sem tesznek jót a szemüvegének. És ha szaunába megy, legjobb, ha a szemüvegét nem viszi magával. A hideg hónapok is károsíthatják a szemüveget, amely nagyon alacsony hőmérsékleten elvetemedhet. Tehát téli éjszakákon ne hagyja a szemüvegét az autóban.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy egy jó minőségű szemüveglencse bevonat sokkal könnyebbé teheti az életét, és a szemüveg-tisztítási gyakorlatot. A ZEISS DuraVision Platinum lencsebevonat például víz-, és szennyeződés-taszítóvá teszi a dioptriás szemüveglencséket, és még antisztatikus tulajdonságokat is biztosít. A ZEISS DuraVision Platinum bevonattal rendelkező dioptriás szemüveglencsék esetében a lencse felületét a bevonat olyan simává teszi, hogy a szennyeződés részecskéi, valamint a vízcseppek nem tapadnak rá erősen, hanem leperegnek róla, mint egy lótuszlevélről. Emiatt az így bevont dioptriás szemüveglencsék könnyebben tisztíthatóak. És ritkábban is van szükség a tisztításukra. A dioptriás szemüveglencsékről még a zsíros ujjlenyomat is könnyen eltávolítható.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Kristálytiszta előnyök a szemüvegesek számára ZEISS szemüvegtörlő kendők szemüvegekhez és más optikai felületekhez.

Egészség + megelőzés 2017. okt. 16.

Tags:

Kapcsolódó termékek