Hogyan fertőtleníthetem a szemüvegemet, és hogyan előzhetem meg a párásodást maszkviselés közben?

A Covid19-járvány az egész világ figyelmét felhívta a kézmosás fontosságára. De ez nem az egyetlen ok a jó higiénia fenntartására. A kórokozók elterjedésének megakadályozása érdekében általános higiéniai rutin fenntartására van szükség. A JOBB LÁTÁS elmagyarázza, hogy miért és hogyan kell fertőtleníteni a szemüveget, az okoseszközöket és egyéb, gyakran megérintett tárgyakat, illetve tippeket ad arra, hogyan kerülheti el a szemüveg párásodását maszkviselés közben. 

A kórokozók mindenhol ott vannak, ideértve a lakásunk különböző felületeit és a naponta használt tárgyakat is. De nincs ok az aggodalomra, mert néhány egyszerű higiéniai eljárással könnyen megszabadulhat a többségüktől. 

A kézmosás bizonyítottan segít a tisztaság biztosításában, de ez nem az egyetlen észszerű védekezési módszer a kórokozók elterjedésének megelőzésében. A lakásban a különböző felületeket – ajtókilincseket, kapcsolókat, csapokat és pultokat – alaposan le kell tisztítani és fertőtleníteni a kórokozók terjedésének minimalizálása érdekében. 

A rendszeres tisztítás és fertőtlenítés során néha figyelmen kívül hagyjuk a folyamatosan használt és megérintett személyes tárgyainkat. Ezeket nevezzük gyakran megérintett tárgyaknak, és a következők tartoznak ide:

 • okoseszközök (mobiltelefonok, táblagépek és okosórák) és számítógépek (laptopok, monitorok és billentyűzetek)
 • szemüveg
 • bankkártyák
 • autókulcsok, pénztárcák és kézitáskák

Miért fontos a gyakran megérintett tárgyak tisztítása?

A gyakran megérintett tárgyak kórokozókkal szennyeződhetnek, amikor nem tiszta kézzel fogja meg őket. Még ha kezet is mos vagy kézfertőtlenítőt használ a közterületeken, például üzletekben való tartózkodás vagy tömegközlekedési eszköz használata után, ugyanúgy fertőtlenítenie kell a gyakran megérintett személyes tárgyait, mert lehet, hogy megfogta ezeket a tárgyakat, mielőtt alaposan kezet mosott volna. 

Kimutatták, hogy a gyakran megérintett felületek szerepet játszanak a kórokozók átterjedésében, közvetlenül a felület és arc vagy a test közötti érintkezés révén, valamint közvetett módon a kéz szennyeződésével és az emberi test bármely erre fogékony helyével történő későbbi érintkezéssel (a vírustól függően), beleértve az orrot és a szemet 1,2. A kórokozók betegségeket okozó baktériumok, vírusok vagy mikroorganizmusok, amelyek nem megfelelő fertőtlenítés esetén a felületeken maradnak. A tudományos kísérletek kimutatták, hogy a hepatitis A és a rotavírus két hónapig vagy tovább is fertőzőképes maradhat a felületeken, míg a légzőszervi vírusok néhány órától néhány napig lehetnek fertőzőképesek. A Covid19-et okozó vírus ugyancsak képes túlélni a felületeken. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a legfrissebb tanulmányok arra utalnak, hogy a vírus akár 72 órán át is fertőzőképes marad a műanyag és a fémfelületeken, legfeljebb 4 órát bír ki a rézen, és kevesebb mint 24 órát a kartonon. Ez számos tényezőtől függ (mint például a felület típusa vagy a környezeti hőmérséklet vagy páratartalom). 

Különböző kutatási projekteket végeztek néhány gyakran megérintett tárgy baktériumtartalmáról, és ezek átfogó képet adhatnak arról, hogy mennyire piszkosak lehetnek ezek a tárgyak:

Okoseszközök

Okoseszközök

Mindannyian egész nap használjuk az okostelefonjainkat. Egy műszaki javításokkal foglalkozó globális vállalat, az Asurion becslése szerint egy átlagos amerikai naponta 96-szor érinti meg a telefonját.5 Ez azt jelenti, hogy számos lehetőség van arra, hogy a kórokozók az okostelefonjára kerüljenek. 

Egy német egyetem (Hochschule Furtwangen University) tanulmányában 60 okostelefont elemeztek a baktériumok szaporodása szempontjából, és a meg nem tisztított telefonok 100%-án kis koncentrációban kimutatták a baktériumok jelenlétét.4 A kutatás kimutatta, hogy egy meg nem tisztított 4 hüvelykes érintőképernyőn körülbelül 60 mikroorganizmus volt jelen. Fontos megjegyezni, hogy ezek közül nem mindegyik volt káros és/vagy veszélyes. A tanulmány azonban kimutatta, hogy néhány potenciálisan veszélyes baktériumot, például Escherichia colit kis mennyiségben találtak az érintőképernyőkön, és a baktériumok 50%-a potenciális kórokozó volt.

Ha ez igaz az okostelefonokra, ugyanez az elv érvényes a táblagépekre, okosórákra, számítógép-monitorokra, billentyűzetekre és laptopokra. Ezért fontos, hogy a jó higiéniai gyakorlatokat kiterjesszük az okoseszközök tisztítására is.

Szemüveg

Szemüveg

Az Amerikai Szemészeti Akadémia szerint bizonyos kórokozók, ideértve a Covid19-et okozó vírust is, ugyanúgy terjedhetnek a szemen, mint az orron és a szájon keresztül. Bár a szemüvegek és a napszemüvegek nem nyújtanak teljes védelmet a potenciálisan patogéneket tartalmazó nyálcseppekkel szemben, kiegészítő védőréteget képezhetnek. Ha gyakran érinti vagy dörzsöli meg a szemét, a szemüveg megakadályozza ebben, ezzel csökkentve a kórokozók átvitelét a kezéről a szemére. 

A kiegészítő védelmi rétegként működő szemüveg ugyanakkor érintkezik az orrával és arcbőrével. A szemüvegét a kezével kell feltennie és levennie, ami azt jelenti, hogy gyakran megfogja a szemüveget.

Egy kutatási tanulmány a használatban lévő szemüvegek baktériumtartalmát vizsgálta, és elemezte a különféle tisztítási módszerek hatását. A tanulmányban minden szemüvegen találtak baktériumokat.3

Ezért jogosan feltételezheti, hogy a szemüveglencse és a keret potenciális kórokozókat hordoz, így mindenképpen rendszeresen tisztítsa és fertőtlenítse a szemüveget lencsetisztítóval.

Bankkártyák

Bankkártyák

A bankjegyek és bankkártyák ugyancsak gyakran megérintett tárgynak minősülnek. Mivel a saját készpénzét vagy kártyáját nemcsak Ön fogja meg, mindig mossa meg vagy fertőtlenítse a kezét, miután bankjegyeket vagy érméket fogott meg, és tisztítsa meg a bankkártyáját, ha a bolti eladó megfogta. 

Ezen tárgyak megérintését legkönnyebben az érintés nélküli fizetési módok használatával kerülheti el, például a kártyának a leolvasóhoz való odatartásával vagy a fizetési vonalkód telefonos fizetési alkalmazással való beolvasásával.

Autókulcsok, pénztárcák és kézitáskák

Autókulcsok, pénztárcák és kézitáskák

Gondoljon bele, hogy mi a rutinja, amikor egy élelmiszerboltba vagy plázába megy. Az áru megvásárlásakor a fizetés előtt és után egyaránt megfogja a pénztárcáját és a kézitáskáját. A fizetési folyamat során általában megfog valamit: bankjegyeket vagy a bolti eladó által is megérintett bankkártyát. Ha utána autóval megy haza, megfogja az autókulcsot is.

Ennek során számos különböző felületet és tárgyat fog meg, ami után kezet kell mosni, vagy fertőtleníteni kell ezeket a tárgyakat.

A gyakran megérintett tárgyak legjobb tisztítási módjai

A jó hír az, hogy a szappan, az alkoholalapú kézfertőtlenítő és a leggyakrabban használt háztartási tisztítószerek általában rendkívül hatékonyak a kéz és az egész lakás megtisztítására.

A rutinszerű tisztítás a kórokozók terjedése minimalizálásának legjobb módja. Tisztítsa meg naponta a gyakran megérintett felületeket és tárgyakat, és ha láthatóan piszkossá válnak, azonnal tisztítsa meg őket.

Az okoseszközök tisztítása

A digitális eszközök könnyen megtisztíthatók erre a célra gyártott nedves törlőkendőkkel
A digitális eszközök könnyen megtisztíthatók erre a célra gyártott nedves törlőkendőkkel

Az okoseszközeit kizárólag erre a célra gyártott monitortörlővel törölje le, mint például a ZEISS nedves monitortörlő kendővel. A gyorsan száradó és alkoholmentes törlőkendők eltávolítják az ujjlenyomatokat és a szennyeződéseket az okostelefonjáról és a többi Eszközéről. Az okoseszközét naponta vagy gyakrabban tisztítani kell – a kórokozóknak való kitettség kockázatától függően. A tisztítás előtt ellenőrizze a gyártó által rendelkezésre bocsátott információkat. 

A táblagépek, mobiltelefonok, okosórák és egyéb digitális eszközök képernyőinek tisztítása:

 1. Vegye ki az eszközt a tokjából.
 2. Vegye ki a ZEISS nedves monitortörlő kendőt a csomagolásából, és az összehajtogatott törlőkendővel finoman törölje le a képernyőről a felületén meggyűlt port.
 3. Ezután nyissa ki teljesen a törlőkendőt, és körkörös mozdulatokkal tisztítsa meg a telefon, a tablet vagy az okosóra képernyőjét, majd az egész készüléket. Figyeljen arra, hogy az eszköz minden felületét megtisztítsa.
 4. A töltési pontokban rengeteg por és lerakódás felgyülemlik. A törlőkendők segítségével tisztítsa meg ezek környékét, majd egy kis ecset, száraz szivacs vagy száraz vattapamacs segítségével finoman távolítsa el a belsejükben felgyülemlett szennyeződést.
 5. Ne felejtse el megtisztítani a tokot vagy a tartót sem az anyagának megfelelő tisztítószerrel. A műanyag vagy kemény tokok legnagyobb részében a meleg víz és a szappan megfelelő. Várja meg, amíg a tok teljesen megszárad, és csak utána tegye vissza az okoseszközt a helyére.

Szemüvegek tisztítása

A szemüvegeken rengeteg korpa, por és szennyeződés gyülemlik fel, és naponta tisztítani kell őket.
A szemüvegeken rengeteg korpa, por és szennyeződés gyülemlik fel, és naponta tisztítani kell őket.

Naponta legalább egyszer tisztítsa és fertőtlenítse a szemüvegét, illetve hazaérkezéskor is. Ha, nagy, egy légterű irodában dolgozik, rendszeresen tisztítsa meg a szemüvegét.

A szemüvegtisztítás legjobb módja a lencsetisztító használata, például, nedves törlőkendő, tisztítóspray vagy mikroszálas törlőkendő. Egy nemrégiben megjelent tanulmány kimutatta, hogy a lencsék cellulóz-alkohollal vagy alkoholmentes lencsetisztító törlőkendőkkel történő tisztítása akár 99-100%-kal is csökkentheti a domináns baktériumokat.5 Az előnedvesített törlőkendők, például a ZEISS nedves törlőkendői hatékonyan megtisztítják az optikai felületeket, beleértve a réteggel ellátott lencséket. Az előre megnedvesített törlőkendők csíkmentes száradást biztosítanak, és nem áll fenn a karcolódás veszélye.

A szemüveg tisztítása:

 1. Tiszta kézzel bontson fel egy ZEISS nedves törlőkendőket tartalmazó csomagot, emelje ki belőle az összehajtogatott törlőkendőt, és hajtsa ki.
 2. Gyengéden fogja meg a szemüveget a keretnél fogva.
 3. Az összehajtogatott törlőkendő segítségével gyengéden törölje le a felületen meggyűlt port.
 4. Nyissa ki teljesen a törlőkendőt, és körkörös mozdulatokkal tisztítsa meg a lencsét.
 5. Tartsa a szemüvegét tiszta és pormentes tokban.

A gyakran megérintett tárgyak tisztításához ajánlott tisztítószerek

Tárgy

Ajánlott tisztítószer

Autókulcs

Háztartási törlőkendő vagy spray

Pénztárcák és kézitáskák

A textilből készült tárgyakat a többi ruhával együtt kimoshatja a mosógépben, normál mosószerrel. A bőrből készült tárgyakat enyhén szappanos, benedvesített kendővel törölje át. A műbőrből készült tárgyakat alkoholos törlőkendővel törölheti át. (Először mindig ellenőrizze a gyártó címkéjét)

Okoseszközök (mobiltelefonok, táblagépek és okosórák), laptopok és számítógépek

Nedves monitortörlő kendők

Szemüveg

Szemüvegtisztításra alkalmas nedves törlőkendők

Italosüvegek

Mosogatógép vagy mosószeres elmosogatás kézzel

Hogyan kerülhető el a szemüveg párásodása arcmaszk viselésekor?

Hogyan kerülhető el a szemüveg párásodása arcmaszk viselésekor?

A Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) intézményhez hasonló hivatalok közterületi maszkviselést javasolnak a kórokozók és betegségek terjedésének lelassítása érdekében. De ha az arcmaszkot szemüveggel együtt viseli, az kényelmetlen és akár stresszes is lehet. Lélegzés és beszéd közben a meleg levegő a maszk felső részénél távozik, és a szemüveg bepárásodik. Ha nem tudja, hogyan kerülhetné el a maszk viselése miatt fellépő párásodást, szükségtelenül meg kell fognia a szemüvegét, és esetleg szennyeződéseket vihet fel rá.

De szerencsére van megoldás a problémára, amellyel megelőzheti a szemüveg bepárásodását maszk viselése esetén.

Először is győződjön meg arról, hogy a maszk pontosan illeszkedjen, és hogy megfelelően tette fel. Tiszta kézzel és közterületre történő menet előtt szorosan nyomogassa hozzá az orr környékéhez a hajlítható fémcsíkot. Ha házilag készült textilmaszkja van, zseníliadróttal vagy az anyagba varrt puha dróttal igazítsa a maszkot az orrhíd alsó részéhez. A megfelelő illeszkedésnek köszönhetően kevesebb levegő távozik, csökkentve a lencséken bekövetkező kicsapódást. A szemüveg bepárásodása megelőzésének leghatékonyabb módja azonban egy páramentesítő spray vagy készlet.

A szemüveg bepárásodásának megelőzése a ZEISS páramentesítő szettel:

 1. Tisztítsa meg a lencséket a lencsespray-vel vagy nedves törlőkendővel a por és a szennyeződések eltávolítása érdekében.
 2. Nedvesítse meg a különleges páramentesítő kendőt úgy, hogy a páramentesítő spray-ből egyszer vagy kétszer ráfúj a kendőre.
 3. Törölje át a lencséket a törlőkendővel egyenletesen mindkét oldalon, amíg a felület teljesen száraz nem lesz.
 4. Az optimális teljesítmény érdekében minden 72 órában ismételje meg a páramentesítő spray használatát.
ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

10 tanács, hogy megőrizze szeme egészségét Így előzheti meg a száraz szem és a szemfáradtság kialakulását.

Egészség + megelőzés 2019. ápr. 18.

Tags:

Glaukóma, azaz zöldhályog – minden, amit tudnia kell a vakság kialakulásának második legfőbb okáról A glaukóma egy súlyos, a szemnyomást érintő szembetegség.

Egészség + megelőzés 2019. márc. 14.

Tags:

Ezért kell egy gyerekszemüvegnek a lehető legjobb UV-védelmet biztosítania Amit minden szülőnek tudnia kell a gyerekek szemének káros UV-sugárzással (UV) szembeni védelméről.
Milyen napszemüveg passzol tökéletesen a kedvenc elfoglaltságához? Minden alkalomra van tökéletes napszemüveg

Kapcsolódó termékek