Ideális esetben a szemüveglencse-rétegnek mindenre képesnek kell lennie

A JOBB LÁTÁS a DuraVision® Platinum, az eddigi legerősebb ZEISS szemüveglencse-réteg termékmenedzserével beszélget

Nap mint nap úgy használjuk szemüveglencséinket, hogy nem gondolunk sem arra, hogy azok mire képesek optikailag, sem arra, hogy mennyire erősnek kell lenniük ahhoz, hogy mindannak ellenálljanak, aminek kitesszük őket. Ennek így is kell lennie. Nincs még egy olyan optikai eszköz, amely folyamatosan ugyanolyan mechanikus terhelésnek és környezeti behatásnak van kitéve, mint a szemüveglencsénk, ezért a Carl Zeiss fejlesztői folyamatosan dolgoznak a szemüveglencsék rétegeinek és felületkezeléseinek javításán. A JOBB LÁTÁS a DuraVision® Platinum termékmenedzserét, René Stanke-t kérdezi arról, mi áll a modern felületkezelések mögött.

JOBB LÁTÁS: Amikor szemüveget csináltatunk optikusunknál, a konzultáció közben általában alig fordítunk figyelmet a lencse felületkezelésére. Hajlamosak vagyunk arra, hogy az optikus tanácsaira támaszkodjunk, pedig a felületkezelés kritikus szerepet játszik a szemüveglencse élettartamában, képalkotásában és tisztán tarthatóságában. Mi az, amit mindenképpen tanácsos a szemüvegeseknek megfontolniuk a réteg kiválasztásakor?

Termékmenedzserét, René Stanke
Termékmenedzserét, René Stanke

René Stanke: Teljesen igaza van. A szemüveglencsék felületkezelése sokat számít. Manapság a legtöbben műanyag lencsét vásárolnak, de alapvetően a műanyag nem olyan kemény, tartós és ellenálló a karcokkal szemben, mint az üveg. Emiatt mindenképpen kemény réteget ajánlanék, hogy hosszabb lehessen a lencse élettartama, és a felülete kevésbé legyen érzékeny a mechanikus terheléssel szemben, amely idővel karcokat eredményezhet, majd rosszabb látást.

A kiváló minőségű antireflex réteg nem csak a megjelenés szempontjából fontos, hanem a zavaró visszatükröződéseket is csökkenti, például éjszakai vezetés közben és természetes vagy lámpafénynél való olvasáskor.

Emellett egy jó lencse nem vonzhatja a koszt, port és a szöszöket, legyen könnyen tisztítható. A modern felületkezelések nagyon tartós mindennapi használati tárggyá tehetik a szemüveglencsét. Erősen ajánljuk a szemüvegviselőknek, hogy kérdezzék ki optikusukat a réteg pontos tulajdonságairól.

JOBB LÁTÁS: A Carl Zeiss nemrég vezette be legújabb felületkezelését, a DuraVision® Platinumot. Ön is részt vett a fejlesztésben. Mi teszi különlegessé a DuraVision® Platinumot? Mi az újdonság?

René Stanke: A piackutatásaink alapján, a ZEISS szemüveglencse-rétegek teljes kínálatát optimalizáltuk. Főként a következő négy tulajdonságról van szó:

Először is, sokat dolgoztunk azon, hogy a szemüveglencse felülete keményebb legyen. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy elsőként alkottunk olyan műanyag szemüveglencsét, amely legalább olyan kemény, mint az üveg vagy még keményebb is annál. Méréseink bebizonyították, hogy a DuraVision® Platinummal gyártott szemüveglencsék háromszor keményebbek a korábbiaknál.

Másodsorban jelentősen javítottuk az antireflex réteg tulajdonságait. Az antireflex réteg ellenére minden szemüveglencsének van egy úgynevezett maradványreflexe, azaz a szemüveglencse visszaver valamennyi fényt, amely nem jut el a lencsén keresztül a szembe. Emiatt az antireflex rétegek minősége eltérő attól függően, hogy milyen alacsony a maradványreflexük. Korábbi lencsékhez képest sikerült 20%-kal csökkentenünk a maradványreflexet.

Természetesen a ZEISS lencsék kimagasló, szabadalmaztatott antisztatikus tulajdonságát is meg akartuk tartani, annak érdekében, hogy ne koszolódjanak hamar, és jóval kevésbé vonzzák a port és koszt. Ez a harmadik fontos tulajdonság. A negyedik a lencse felületének kivételesen könnyű tisztíthatósága, amit a víz- és olajlepergető felső réteg biztosít. A DuraVision® Platinum réteggel ellátott szemüveglencséket egyszerű tisztítani a ZEISS tisztító termékekkel vagy ha szimplán megmossuk őket langyos folyóvízben, lerázzuk a maradék cseppecskéket, akkor alig van szükség arra, hogy mikroszálas kendővel áttöröljük őket.  

JOBB LÁTÁS: Ezeket a fejlesztéseket mennyire lehet tesztelni? Konkrétan a fokozott keménységre gondolok.

René Stanke: Intenzív laboratóriumi tesztelést végzünk. Például egy gyémánt fejet nyomunk hagyományos szemüveglencse-rétegbe, és az összehasonlítandó új termékbe. Azt az erőt mérjük, amelynél a réteg már nem tud ellenállni, és eltörik. Ezáltal meg tudjuk állapítani, és össze tudjuk hasonlítani a különböző rétegeket. A DuraVision® Platinum a korábbi ZEISS felületkezeléseknél akár 50%-kal jobb eredményeket ért el a teszt során.

Azonban a gyakorlati teszteket sokkal fontosabbnak találtuk, hiszen a szemüveglencséknek a mindennapi használat során kell helytállniuk, nem laboratóriumi körülmények között. 2-3 éves élettartamot veszünk alapul, ezt az időtartamot szimuláltuk, hogy bemutassuk az új rétegünk kopásállóságát. „Szabvány szennyeződést” szereztünk be (ezt használja például a porszívóipar is), összekentünk vele egy szemüveg-törlőkendőt, majd meghatározott nyomást alkalmazva 600 alkalommal áttöröltünk ezzel a koszos kendővel egy hagyományos réteggel ellátott szemüveglencsét és egy DuraVision® Platinum réteggel ellátott szemüveglencsét is. A következményeket ezután részletesen elemeztük mikroszkóp alatt. Az eredmény: a DuraVision® Platinum réteggel ellátott szemüveglencsén szinte egyáltalán nem voltak sérülések, miközben az összehasonlított termék egyértelműen karcolódott a teszt során.

JOBB LÁTÁS: Meggyőző. De ez nem olyasmi, aminek normál esetben ki kell tenni a lencsénket, igaz?

René Stanke: Nem, otthon ezt a tesztet senki ne próbálja ki! Mindannak ellenére, amire egy modern réteg képes, gondosan kell bánni a szemüvegekkel. Az idő múlásával a sok-sok apró karcolástól bemattulhat a szemüveglencse, így romlik a látás, és az antireflex tulajdonság is jelentősen csökken. Ne tisztítsunk szemüveglencsét ruhával, papír zsebkendővel vagy egyéb hasonló dologgal. A szemüveg mindennapi tisztításához langyos folyóvizet vagy ZEISS tisztítóspray-t ajánlunk. Időnként ZEISS nedves szemüvegtörlőt is használhatnak, mely nem tesz kárt a rétegben. Egy másik tanács: ne hagyják a szemüveget az autóban. A magas hőmérséklet kárt tesz a szemüvegben. Ne viseljenek szemüveget a szaunában sem, és ne tegyék le lencsével lefelé. Ha ezeket betartják, nő a szemüveg élettartama.

JOBB LÁTÁS: Pontosan. Igazán nagy kár lenne, ha a személyre szabott progresszív lencsék nem tartanának annyi ideig, amennyi ideig tartaniuk kellene.

René Stanke: Igaza van. Sajnos az olyan sérüléseket, mint egy karc, nem lehet kipolírozni a műanyag lencséből, és a lencse nem kaphat új réteget. Ez azt jelenti, hogy a szemüveglencse örökre megsérül, és teljesen újat kell gyártani ahhoz, hogy az eredeti teljesítményét visszakapjuk.

JOBB LÁTÁS: Önt személy szerint mi nyűgözte le leginkább a ZEISS DuraVision® Platinum rétegének fejlesztésével kapcsolatban?

René Stanke: A leginkább? Két dolog is. Először is az a tény, hogy olyan műanyag szemüveglencsét hoztunk létre, amely ugyanolyan kemény, mint egy üveg lencse vagy talán még annál is keményebb. Másodsorban pedig az, hogy jelentősen sikerült javítanunk az antireflex teljesítményt.

Így kapják meg a ZEISS precíziós szemüveglencsék az új DuraVision® Platinum felületkezelést:

  1. Először is, hogy a viselőnek a lehető legjobb látásban lehessen része a szükséges egyedi optikai és viselési tulajdonságok elérése érdekében megmunkálunk egy félkész műanyag terméket. Ezt követi az esztergálás és a marás, majd a műanyag lencsét polírozzuk, hogy megfelelően átlátszó legyen.
  2. A keménylakkot immerziós fürdőben visszük fel, majd egy kemencében teljesen hőkezeljük. Ez adja meg a szemüveglencse alap keménységét, és a lakk optimális kötést biztosít az alaplencse és az antireflex réteg között.
  3. Ezután egy nagyvákuumrendszerben megkezdődik az anti-reflex gyártási folyamat az egyes anti-reflex rétegek felvitelével. Összesen nyolc ultra vékony réteget vákuumgőzölünk a lencsére. Felváltva fémek és félvezetők oxidjait gőzöljük a keménybevonattal ellátott szemüveglencse felületére. Az eljárás alatt speciális módon nagy energiájú ionokkal, vagyis feltöltött részecskékkel bombázzuk a szemüveglencsét. Ezek az ionok leadják az energiájukat amikor nekiütköznek a felületnek, így sűrítik az egyes rétegeket, s egyben fokozzák a komplett réteg keménységét. A keménylakkal együtt ez a speciálisan kialakított réteg adja a szemüveglencse felületkezelésének szükséges keménységét.
  4. Ezen kívül felvisszük a ZEISS által szabadalmaztatott antisztatikus réteget, majd végül a CleanCoat réteget, amitől a szemüveglencse víz- és olajlepergető, valamint könnyen tisztítható lesz.
  5. Keménylakkal történő merítéses bevonás után, az egyes rétegek vákuumgőzölése körülbelül háromnegyed órát vesz igénybe a bevonatkészítő berendezésben. De mindez csak a szemüveglencse egyik oldalának felületkezelése. A lencsét megfordítják, és a másik oldal is megkapja ugyanezt a kezelést. A teljes rétegzési eljárást pormentes tisztatérben kell elvégezni. A termék már a szemüveglencse legkisebb szennyeződése esetén is (pl. egy porszem) selejtnek minősül.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Rétegek: antireflex, keményréteg, CleanCoat és mások. Milyen rétegek kaphatók és milyen minőségi különbségek vannak köztük? Milyen előnyöket biztosítanak a felületkezelések?

Kapcsolódó termékek