Mérsékelt és súlyos szürhehályog

Minden, amit a műtétekről, kezelési lehetőségekről és a megelőzésről tudnia kell

Látása fokozatosan romlik, és lassanként homályos felhőréteg jelenik szeme előtt, míg végül a vastag ködréteg teljesen elfedi látását: bár a szürkehályog súlyos szembetegség, amely kezeletlenül vaksághoz vezethet, ma már egy rutineljárás keretében biztonságosan gyógyítható, így látása helyreállítható. A JOBB LÁTÁS útmutatóból megtudhatja, hogy milyen műtéti és egyéb módszerek jöhetnek szóba a szürkehályog kezelésére, és melyek a legjobb megelőzési stratégiák.

A szürkehályog gyógyszeres kezeléssel történő megszüntetése a mai napig nem kivitelezhető. A műtét azonban járható út: a fátyolos lencsét műlencsére (ún. intraokuláris lencsére) cserélik, ami általában akrilból vagy szilikonból készül. Még ha komoly beavatkozásnak is hangzik, valójában az egyik legbiztonságosabb műtét, amelyet rendszeresen végeznek a szürkehályog kezelésére. Valójában ez a napjainkban leggyakrabban végzett műtéttípus. A beteg és az orvos megegyeznek a műtét időpontjában. A fő szempont az, hogy a homályos lencse milyen mértékben befolyásolja a beteg életét. A szürkehályog első jelei a ködszerű látáshibák, valamint a fokozott fényérzékenység. A betegség előrehaladtával jelentkező tipikus tünet a színek és a kontrasztok elhalványulása, a látás problémássá válása szürkületben vagy gyenge fényviszonyok mellett, a tükröződések fokozott mértékű érzékelése, valamint az erős fényhez vagy sötétséghez való alkalmazkodóképesség romlása. Szürkehályog esetében a homályosodás általában lassan jelentkezik és több éven keresztül fokozódik, ezért a betegek általában csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor már túl késő. Ha a szürkehályog genetikai eredetű, a műtétet haladéktalanul ajánlott elvégezni a beteg látásának lehető leggyorsabb helyreállítása és a maradandó károsodás kockázatának csökkentése érdekében. Az életkorral összefüggésben kialakuló szürkehályog esetében is azonnali műtét javasolt. A kezeletlen szürkehályog vaksághoz vezethet. Olvasson tovább, és tudjon meg többet a szürkehályogműtétekről és a betegség megelőzésről.

A szürkehályog: mi történik a műtét során?

A szürkehályog: mi történik a műtét során?

A szürkehályogműtétet ambuláns kezelés keretében, helyi érzéstelenítés mellett végzik. Először helyi érzéstelenítőt alkalmaznak az érintett területen szemcsepp vagy injekció formájában. Az általános érzéstelenítés ritka, és általában csak gyermekeknél vagy speciális esetekben alkalmazzák, például ha a beteg erősen köhög. Amint az érzéstelenítő hatni kezd, az orvos először eltávolítja a súlyosabban érintett szem homályos lencsejét, majd új, mesterséges lencsét „horgonyoz” a szembe. A második szem műtétjére későbbi időpontban kerül sor, és csak azután, hogy az első szem meggyógyult és megfelelően funkcionál. A megfelelő mesterséges lencse kiválasztásához a szemorvosnak alaposan meg kell vizsgálnia az érintett szemet. Csak így biztosítható, hogy a művelet komplikációk nélkül végrehajtható legyen, és a páciens a lehető legjobban lásson az új lencsével. Az optimális eredmények érdekében az összes szürkehályogműtét több mint 75 százalékát a ZEISS orvosi műszereivel végzik. A szürkehályog kezelése a diagnózistól az utókövetésig számos különböző lépésben és többféle eszköz használatával történik. A ZEISS megfelelő termékeket és megoldásokat kínál a folyamat valamennyi lépéséhez,ezáltal segítve az orvosokat a szürkehályog kezelésében.

Milyen műtétek elérhetőek?

Olvasson tovább, és tudjon meg mindent a szürkehályog kezelésére szolgáló standard sebészeti eljárásokról. Kérjük, kattintson ide, ha szeretne többet megtudni a szem szerkezetéről és funkcióiról.

A betegség kezelésére jelenleg két sebészeti eljárás áll rendelkezésre: az extracapsuláris szürkehályog-extrakció (ECCE) és az intrakapszuláris szürkehályog-extrakció. A kettő közül az extrakapszuláris műtét a gyakoribb. Ennek során a lencse „természetes rögzítése”, vagyis a lencsetok érintetlen marad. A lencsét eltávolítják, de „hátsó falához” nem nyúlnak. Ennek az eljárásnak az az előnye, hogy az új, mesterséges lencse szilárdabban rögzíthető a szemben. Az extrakapszuláris szürkehályog-extrakció három lehetséges módja a phacoemulzifikáció, a femtoszekundumos lézerrel végzett szürkehályogműtét és a manuális ECCE.

Intrakapszuláris szürkehályog-extrakció

Az intrakapszuláris szürkehályog-extrakció ma már elavult műtéttípus. Az 1960-as évekig gyakran végezték, ekkor lépett a helyébe az extrakapszuláris szürkehályog-extrakció. Az intrakapszuláris szürkehályog-extrakció során a homályos szemlencsét és a lencsetokot egyaránt teljesen eltávolítják a szemből. Ez a technika általában elég kockázatos, és csak kivételes esetekben végezhető el, például ha más módszerek orvosi okokból kifolyólag nem kivitelezhetőek.

Phacoemulzifikáció

A szürkehályog kezelésének leggyakoribb módja a phacoemulzifikáció. Az érzéstelenítés után egy kis (két-három milliméteres) bemetszést ejtenek a szemen, majd egy ultrahangos szondát helyeznek a szembe. A szonda ultrahanghullámai a homályos lencsét feldarabolják, majd a darabokat szívással eltávolítják. A sebész ezután egy apró metszésen keresztül óvatosan behelyezi a testreszabott, összehajtott állapotban lévő mesterséges lencsét. Öltésekre nincs szükség: a bemetszés olyan kicsi, hogy magától gyógyul.

Femtoszekundumos lézerrel végzett szürkehályogműtét

Napjainkban a femtoszekundumos lézerrel végzett szürkehályogműtétet tekintik a legpontosabb és legkíméletesebb eljárásnak. A lencse bemetszését, feldarabolását és eltávolítását egyaránt számítógéppel vezérelt lézerrel, ún. femtoszekundumos lézerrel végzik. Nevét az általa kibocsátott fényimpulzusokról kapta, amelyek hossza a femtoszekundumos tartományban van. A femtoszekundumok hihetetlenül rövidek: egy femtoszekundum 0,000000000000001 másodperc. A lézer csak a másodperc töredékének időtartamára kerül kapcsolatba a szövettel, ami a lehető legkíméletesebb műtét elvégzését teszi lehetővé. A femtoszekundumos lézerrel végzett szürkehályogműtét nem alkalmas olyan betegek kezelésére, akiknek szemlencséje a betegség előrehaladott stádiumának következtében nagyon kemény.

Manuális ECCE műtét

Amint azt neve is mutatja, a manuális extrakapszuláris szürkehályog-extrakciót kézzel, azaz lézer vagy ultrahang használata nélkül végzik. A sebész bemetszést végez, melyet azután összevarr. Ez a varrat összehúzza és begörbíti a szaruhártyát. A manuális ECCE műtét után a lábadozás hosszabb ideig tart, és nagyobb a gyulladás kialakulásának kockázata. Ezt a műtétet ezért csak kivételes esetekben végzik, pl. előrehaladott szürkehályoggal rendelkező betegeknél a szaruhártya védelme érdekében, vagy ha a lencse olyan kemény, hogy nem lehet cseppfolyósítani és egy darabban eltávolítani.

A műtét után: Mire kell odafigyelnem?

A szürkehályogműtét után a betegek általában azonnal hazamehetnek. Ha a műtét fekvőbeteg-ellátás keretében történik, akkor a beteget rendszerint két-három napig megfigyelés alatt tartják. Mint a legtöbb szemészeti kezelésnél, a megfelelő orvosi utánkövetés itt is elengedhetetlen. A műtét után a páciensnek legalább 24 órán át kenőccsel átitatott kötést kell viselnie a szem védelme és ápolása érdekében. Az orvos antibiotikumos és gyulladáscsökkentő szemcseppeket is felír, amelyeket akár négy hétig is használni kell. A szemorvos rendszeres időközönként ellenőrzi a gyógyulási folyamatot. A szürkehályogműtét után a betegeknek be kell tartaniuk a következő előírásokat:

  • Ne dörzsölje vagy nyomja szemét
  • Szedje az előírt gyógyszereket az orvos javaslata szerint
  • Menjen el az összes ellenzőrző vizsgálatra
  • Kerülje a sportolást és az egyéb fizikai tevékenységeket, különösen a műtét utáni első napokban
  • Gondoskodjon róla, hogy ne érje szemét víz, sampon vagy szappan
  • A lábadozási időszakban ne menjen uszodába vagy szaunába

Bár nem kizárható, hogy a szürkehályogos betegnek esetleg más szemproblémája is van, a műtét valószínűleg teljes mértékben helyreállítja látását. Más szavakkal kifejezve: a beteg szemüveg vagy kontaktlencse viselése nélkül is tisztán fog látni. Amint másnap eltávolítják a kötszereket, látása tiszta lesz. Ugyanígy, ha a beteg más szembetegségekben vagy látászavarokban szenved, akkor ezeket a műtét után a megfelelő látásjavító segédeszközzel korrigálni kell.

Hogyan előzhető meg a szürkehályog kialakulása?

Kérjük, ne feledje, hogy a szürkehályog nem minden kiváltó oka ismert. A kiváltó októl függően a szürkehályog kialakulásának megelőzésére több módszer is létezik. Az életkorral összefüggésben kialakuló szürkehályog az öregedési folyamat természetes velejárója; ez a fajta szürkehályog nem előzhető meg – ugyanez vonatkozik az öröklött szürkehályogra is. A méhen belüli kanyarófertőzés is okozhat szürkehályogot a születendő gyermekben. A kanyaró elleni oltás beadatásával tehát megelőzheti, hogy születendő gyermekének szürkehályoga legyen. A legjobb, ha még a teherbe esés előtt ellenőrzi oltásait, vagy amint megtudja, hogy várandós, és beadat minden szükséges oltást.

A szürkehályog megelőzésének egyéb hatékony módja nincs, leszámítva azon tényezők kerülését, amelyek növelik a szürkehályog kialakulásának kockázatát. Ezek az alábbiak:

  • Dohányzás és alkohol: mivel a dohányzás és a szürkehályog kialakulása között összefüggést mutattak ki, a szokás abbahagyása – vagy a rászokás elkerülése – segíthet a szürkehályog megelőzésében. Ugyanez vonatkozik a túlzott alkoholfogyasztásra is.
  • Diabétesz: a cukorbetegség egy másik kockázati tényező. A cukorbetegség megelőzésének kulcsfontosságú tényezői közé tartozik a kiegyensúlyozott étrend, a megfelelő mennyiségű alvás és a rendszeres testmozgás. Ha a betegséget már diagnosztizálták, azonnal kezelni kell.
  • Szemsérülések: a szem sérülései fokozzák a szürkehályog kialakulásának kockázatát. A szemsérülések előfordulásának kockázatát csökkenthetjük, ha veszélyes munka (például fúrás és csiszolás) végzése közben védőszemüveget viselünk.
  • UV-sugárzás: az UV-sugarak okozta károsodás elkerülése érdekében mindig viseljen UV-védelemmel ellátott szemüveget, különösen nyaraláskor, szoláriumban vagy a hegyekben. Egy napszemüveggel vagy síszemüveggel sokat tehet szeme védelme érdekében, és hatékonyan csökkentheti a szürkehályog kialakulásának kockázatát is. Ne feledje, hogy az UV-fény és az UV-sugárzás felhős napokon is kockázatot jelent. Ügyeljen tehát arra, hogy szeme és bőre mindig védett legyen az UV-sugárzással szemben, még borús napokon is.
ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Hogyan fertőtleníthetem a szemüvegemet, és hogyan előzhetem meg a párásodást maszkviselés közben?
10 tanács, hogy megőrizze szeme egészségét Így előzheti meg a száraz szem és a szemfáradtság kialakulását.

Egészség + megelőzés 2019. ápr. 18.

Tags:

Glaukóma, azaz zöldhályog – minden, amit tudnia kell a vakság kialakulásának második legfőbb okáról A glaukóma egy súlyos, a szemnyomást érintő szembetegség.

Egészség + megelőzés 2019. márc. 14.

Tags:

Ezért kell egy gyerekszemüvegnek a lehető legjobb UV-védelmet biztosítania Amit minden szülőnek tudnia kell a gyerekek szemének káros UV-sugárzással (UV) szembeni védelméről.

Kapcsolódó termékek