Mikor kell védeni a szemet az UV-sugárzással szemben?

Optimális UV-védelem bármilyen évszakban

Mindenki tudja, hogy védenünk kell magunkat az intenzív napfénnyel szemben. De azt sokan nem tudják, hogy az ultraibolya fény még akkor is jelen van, amikor a nap a felhők mögé bújik. Ezért a szomorú, borús napokon és az árnyékban is elengedhetetlen a hatékony védelem az UV-sugárzással szemben a szemsérülések megelőzéséhez. De mikor kell védeni a szemet az UV-sugárzással szemben és mi ennek a legjobb módja? A JOBB LÁTÁS összefoglalója.

UV-védelem még borús napokon is

Ha az UV-védelemről van szó, sokan azonnal a napra gondolnak. De az ultraibolya fény nem csak akkor van jelen, amikor süt a nap. Az UV-fény erőssége még borús napokon is igen magas lehet. A káros ultraibolya sugárzás akár 95 százaléka is átjuthat a felhőkön még akkor is, ha szomorú az idő, és kárt tehet a szemünkben és bőrünkben akár egy őszi kávézás, egy nyári kirándulás vagy egy téli síelés alkalmával is.

Az árnyék sem biztosít teljes védelmet az ultraibolya fénnyel szemben, mivel a UV-sugárzás 50%-a elér minket visszaverődések vagy szórt fény formájában.

Ez a hatás fokozódik, ha például természetes vízben úszunk, mivel a víz felszíne visszaveri az ultraibolya fény egy részét. Ezért azt javasoljuk, minden helyzetben védje szemét a nappal szemben napsütéses és borús időben is. Ez azt jelenti, hogy nem csak a szemüvegviselőknek, hanem mindenkinek gondoskodnia kell szeme megfelelő védelméről a nap UV-A- és UV-B-sugárzásával szemben egy teljes UV-védelmet nyújtó magas minőségű napszemüveggel vagy teljes UV-védelmet biztosító színtelen vagy színezett lencsével. A ZEISS színtelen és színezett lencséi, valamint napszemüveglencséi ilyen átfogó védelmet nyújtanak az UV-A- és UV-B-sugárzással szemben egészen 400 nm-ig1. Így lelkiismeret-furdalás nélkül élvezheti a szikrázó napsütést és a szabadtéri elfoglaltságokat. A ZEISS minden színtelen és színezett lencséje, valamint napszemüveglencséje rendelkezik UV-szűrővel, így azt nem kell külön megrendelni.

Mikor a legerősebb az UV-sugárzás?

Az UV-sugaraknak különböző fajtái vannak, mindegyik másként hat az emberi szervezetre. Az erősség a nap folyamán változik. A védtelen szem leginkább reggelente és délutánonként van kitéve az UV-sugárzásnak, nem csak délben, ahogyan azt általában gondoljuk. Délben a Nap fölülről süt le ránk, nem pedig közvetlenül a szembe. A bőr- és szemsérülések elkerülése végett nélkülözhetetlen a hatékony védelem az UV-sugárzással szemben. A bőrt az UV-sugárzással szemben például a megfelelő ruházattal, vagy egy ideig egy ideális faktorszámú naptejjel tudjuk védeni, a szemet pedig napszemüveggel vagy UV-védelmet biztosító szemüveggel. Ne csak a napszemüveg gondoskodjon az UV-védelemről! A színtelen lencsék is biztosítsák a hatékony UV-védelmet! A jó szemüveg - mindegy, hogy napszemüvegről vagy normál szemüvegről beszélünk - pontosan ezt biztosítja: teljesen elnyeli a káros sugárzást. Ezt az „UV-védelmet” nem szabad összetéveszteni a „tükröződés elleni védelemmel”. Ezért fontos, hogy gondoskodjunk az optimális védelemről a tükröződésekkel és a káros UV-sugárzással szemben is, akkor különösképp, ha szikrázóan süt a nap.

A legjobb mód a szem ultraibolya fénnyel szembeni védelmére

Semmiképp nem ajánljuk olyan napszemüveg használatát, amely nem biztosít UV-védelmet. Ezek többet ártanak, mintha egyáltalán nem viselnénk napszemüveget, mivel tévesen nyújtanak biztonságérzetet. Csökkentik a lencsén átjutó fény mennyiségét, így a pupilla kitágul, pedig nincs UV-védelem. Ebből fakadóan a fény ártalmasabban jut a szembe. Ha nem biztos abban, hogy szemüvege vagy napszemüvege jó UV-védelmet biztosít, az optikusa örömmel segít. Ő ellenőrizni tudja, hogy a szemüveg teljes védelmet nyújt-e 400 nm-ig1 és tud ajánlani jó lencsét UV-védelemmel. Az UV-védelmet nyújtó megfelelő színezés vagy fényre sötétedő lencse kiválasztásában is tud segíteni.

A jó napszemüveg alaptulajdonságai: akkor kapja a legnagyobb védelmet, ha olyan méretet választ, ami a szemei körül nagy területet lefed. Így a szem körüli igen érzékeny bőrt is védi.

Sötét és sötétebb – változó fényviszonyokhoz alkalmazkodó intelligens napszemüveglencsék.
Melyik a kedvenc színe és stílusa?


UV-védelem babáknak és gyerekeknek

UV-védelem babáknak és gyerekeknek

A legtöbb gyerek imád nyáron a szabadban a napon játszani. Azonban a babáknak és a gyerekeknek különösen nagy szükségük van a következetes védelemre az UV-sugárzással szemben, mivel az ő szervezetük kimondottan érzékenyen reagál rá. Ez nemcsak a bőrükre vonatkozik, hanem a szemükre is különösen. Emiatt a szülőknek mindig gondoskodniuk kell arról, hogy a gyerekeik a védelmet adó ruházat és naptej mellett jó és strapabíró napszemüveget vagy UV-védelmet biztosító színtelen lencsét is használjanak. Egy gyerek napszemüvegbe is kerülhet korrekciós lencse. A mi tanácsunk: hagyja, hogy gyermeke magának válasszon napszemüveget, így nagyobb eséllyel fogja viselni akkor is, ha egyedül van.
Egy év alatti gyerekek esetén a szakemberek azt tanácsolják, hogy kerüljük a közvetlen napfényt, mivel ebben a korban a retina még szinte semmilyen védelemmel nem rendelkezik az UV-sugárzással szemben. Ha a kisbabája még ebben a korban van, praktikus lehet egy nagy kalap vagy egy árnyékolós babakocsi, ami legalább valamennyi védelmet biztosít az érzékeny szemének. Azonban, mint már említettük, az UV-sugárzás 50%-a még árnyékban is elérheti a szemet. Attól függ, mekkora az UV-sugárzás az árnyékban, hogy mennyi UV tud átjutni az árnyékot adó tárgyon. Egy épület például erősebb árnyékot ad, mint egy olcsóbb napellenző. Egy napszemüveg a babáknak vagy a gyerekeknek mindig extra védelmet nyújthat. És ne feledje! Mindez a borús napokra is vonatkozik. Még szürke égboltnál is körülvesznek minket a káros UV-sugarak!

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Gyors sötétedés. Gyorsan kivilágosodik: modern fényre sötétedő lencse A ZEISS PhotoFusion X fényre sötétedő lencsével a nap 24 órájában kitűnő látásban lehet része kint a szabadban, és beltérben is

Életmód + divat 2022. szept. 16.

Tags: Napszemüvegek

Fényre sötétedő lencsék a kényelmesebb látás, a rugalmas használat és a szem védelme szolgálatában 10 tipp a JOBB LÁTÁS-tól: kiknek ideálisak a ZEISS fényre sötétedő szemüveglencsék, és mikor érdemes viselni őket?

Életmód + divat 2022. szept. 16.

Tags: Napszemüvegek

Hogyan fertőtleníthetem a szemüvegemet, és hogyan előzhetem meg a párásodást maszkviselés közben?
Nem minden napszemüveg egyforma A Jobb Látás Útmutató elmagyarázza, hogy mit kell tudnia az UV-védelemről, a színezett és polarizált lencsékről, a tükrös réteggel ellátott lencsékről és minden egyéb tényezőről, ami segíthet Önnek megtalálni az egyéni igényeinek megfelelő napszemüveget.

Sport + szabadidő 2019. jún. 25.

Tags: Napszemüvegek

Kapcsolódó termékek