Rétegek: antireflex, keményréteg, CleanCoat és mások.

Milyen rétegek kaphatók és milyen minőségi különbségek vannak köztük? Milyen előnyöket biztosítanak a felületkezelések?

A rétegek a lencséjén védőbevonatként működnek, a modern műanyag lencsét erős hétköznapi tárggyá teszik. Sajnos gyakran előfordul, hogy a rétegek nem kapják meg egy új szemüveg vásárlásánál a kellő hangsúlyt, a viselő ezt a döntést sokszor nagyjából az optikusára hagyja. Annak érdekében, hogy megfelelően tájékozott legyen az antireflex, kemény-, CleanCoat és egyéb rétegekkel kapcsolatban, összeállítottunk egy útmutatót, ami segít kiigazodni a rétegek útvesztőjében. Végtére is, Ön dönt!

1. Antireflex réteg:

a klasszikus választás, hogy jobban lásson, és jobban lássák

Sok szemüvegviselő a klasszikust választja: az antireflex réteget.

Az antireflex réteg előnyei

Segíti a tiszta, éles és zavartalan látást; esztétikusabbá teszi a szemüveget és zavartalan, tükröződésektől mentes látást biztosít viselője számára.

Az antireflex réteg nélküli lencsének van egy nagy hátránya: Viselője rengeteg tükröződéssel találkozik. Ezek a tükröződések különösen zavaróak a nedves úton vagy éjszakai vezetésnél, de akkor is, ha valakivel beszélünk, mivel beszélgetőpartnerünk helyettünk önmagát fogja látni a szemüvegünkben.

Honnan tudni, hogy a lencsén van antireflex réteg?

Az antireflex réteget a maradványreflexéről lehet felismerni. A lencse alapanyagától függetlenül, a rétegnek van egy jellegzetes színe, ha a szemüveget fehér háttér előtt enyhén megdöntjük. Ez rendkívül praktikus a viselő számára: a látszerész meg tudja mutatni az antireflex réteget, sőt azonosan magas minőséget tud biztosítani, ha esetleg másik alapanyagot kell választani.

A maradványreflex színe általában zöld. A ZEISS modern DuraVision® Premium rétegét esztétikus kékes színű maradványreflex jellemzi. Az alig érzékelhető kékes maradványreflex révén a lencse több fényt enged át a szemének. És ez nem minden. A kék színt kevésbé érzékeli a szem. Így az ilyen maradványreflexű lencsének az is nagy előnye, hogy rajta keresztül a szeme mások számára jobban látható és kevesebb a tükröződése. A szeme természetesebb hatást kelt, mintha nem is viselne szemüveget.

Beszéljen mielőbb látszerészével a kínálatában szereplő antireflex rétegekről és arról, hogy ezek a rétegek mennyire tartósak! Kérjen tanácsot arról, hogy mire figyeljen oda ahhoz, hogy a réteg minél tovább megőrizze eredeti állapotát.

 

 

Antireflex réteg nélkül Antireflex réteggel

2. Keményréteg: műanyag lencsénél különösen fontos

Műanyag (más néven szerves üveg) lencsénél feltétlenül szükség van egy kemény lakk rétegre. Bár a műanyag lencse könnyű, az alapanyaga lágyabb, így könnyebben karcolódik, mint az üveg (más ásványi üveg), legalábbis, felületkezelés nélkül.

Az alapanyaghoz igazodó kemény lakkréteget is tartalmazó speciális felületkezelések karcállóbbá teszik a lencsét, valamint emellett a viselőnek állandó látásminőséget, a lencsének pedig hosszabb élettartamot is biztosítanak. A DuraVision® Platinum rétegnek köszönhetően a ZEISS olyan lencsét kínál, ami háromszor keményebb a korábbi keménylakk (AR) réteggel ellátott műanyag ZEISS lencséknél, és 35%-kal karcállóbbak az AR réteggel ellátott üveg ZEISS lencséknél. Ezt az teszi lehetővé, hogy a lencse rétegzését ionokkal zárjuk. Olvassa el a részleteket! Olvassa el, hogy többet megtudjon.

Keményréteg nélkül val vel keményréteg

3. Ha CleanCoat réteg is van a lencsén, nem is kell többet tisztítani a szemüveget?

Sajnos, nincs olyan réteg, ami helyettesíteni tudná a lencse tisztítását. Azonban lehet alkalmazni olyan réteget, aminek köszönhetően a szennyeződések kisebb valószínűséggel tapadnak meg a lencsén. A CleanCoat kisimítja a szemüveglencse felszínét, így a por és a kosz nehezen tapad meg rajta. Ez jelentősen leegyszerűsíti a lencse ápolását. Minél simább a lencse felülete, annál jobb.

A réteg nedvesíthetőségi tulajdonságaiból adódóan a víz azonnal lecsúszik róla, pont ahogyan a lótuszleveléről is. Ez egy remek extra, különösen antireflex szemüveglencsék esetén, hiszen ezeken a tükröződések csökkenése miatt valószínűbb, hogy észrevesszük a koszt, mint az ilyen réteg nélküli lencséken.
Egy másik bevonat, az antisztatikus réteg is segíthet a lencsék tisztán-tartásában. Hatására a szöszök, amik például a ruhákról származnak, kevésbé tapadnak meg a lencsén.

CleanCoat nélkül val vel CleanCoat

Univerzális rétegek

A szemüveglencse-gyártók szeretnék megkönnyíteni a rétegválasztást ügyfeleik számára, ezért rétegrendszereket kínálnak. És ez alól a ZEISS sem kivétel: a DuraVision® prémium rétegek egyszerre biztosítják a felső antireflex, a kemény-, az antisztatikus és a CleanCoat rétegeket.

Kérdezze nyugodtan látszerészét! A megfelelő réteg kiválasztása akkor is fontos, ha gyerekszemüveget vagy tartalék szemüveget vásárol. Ne bízza a véletlenre ezt a fontos döntést!

Speciális rétegek az optimális látásért

Könnyedebb látás a digitális világban:

védelem a kék fénnyel szemben

Alaposan megváltozott a látásunk, amióta okostelefonokat, tableteket és más digitális eszközöket használunk, valamint modern megvilágítás vesz körül minket a LED-ek és kijelzők világában. Több kék fény vesz körül bennünket, mint eddig bármikor. Igazából a nap minden percében. Feltételezhető, hogy a nagy energiájú kék fény hosszú távon rossz hatással van a látásunkra.

Egy dolog biztos: A fény nagy hatással van szervezetünk belső órájának működésére, így az alvásritmusunkra is. A kora esti órákban az erős fény arra ösztönzi szervezetünket, hogy tovább maradjon ébren. Amikor a számítógépe vagy más digitális eszköz kijelzőjét nézi, nagy mennyiségű kék fény éri a szemét, ezáltal többek között csökken a kontrasztérzékenység. A kijelzőre való fókuszálás megerőltető lehet a szervezetének és szemének; hozzájárul a szem digitális megterheléséhez.

Egy speciális szűrő révén a lencse védelmet nyújthat a kék fénnyel szemben, így könnyebb lehet a számítógépes munka vagy a digitális eszközök használata. A ZEISS DuraVision® BlueProtect prémium kategóriás réteget és kékszűrőt is biztosít, ami igazán jól jön minden szemüvegviselőnek, akit fáraszt vagy zavar a LED-es izzók, TV készülékek vagy a számítógép monitorának fénye a hosszabb beltéri elfoglaltságok közben. Ezért ajánlott ezt a réteget választani olyan szemüveghez, amiben dolgozik vagy Tv-t néz.

Kivételes kényelem és nagyobb biztonság az utakon:

Prémium réteg sofőröknek

Mind ismerjük a szituációt: A szembejövő járművek vagy a közvilágítás kellemetlenül vakító fénye zavarja a látásunkat. Ez vezetés közben fárasztó, sőt veszélyes is lehet.

Egy ZEISS DriveSafe szemüveglencsébe épített prémium kategóriás réteg segíthet. Ez csökkenti például vakító fény szubjektív érzékelését* – amit például a szembejövő autók LED vagy Xenon fényszórói okoznak – és hatékonyan védi lencséjét a karcokkal és a kosszemcsék tapadásával szemben is.

Hogyan lehet felismerni a ZEISS DriveSafe réteget?
A ZEISS DriveSafe réteg ismérve a kissé lilás maradványreflexe a lencsén, ami alig látszik, ezért nem zavaró.

Nagyszerű napfény elleni védelem és csodás kiegészítő

A napfény hatására sötétedő lencse

A fényre sötétedő lencse tökéletes bárkinek, aki nem szeretné cserélgetni a szemüvegeit, amikor kimegy a napra, mivel az ilyen lencse speciális technológiával rendelkezik, alkalmazkodik a fényhez. Ilyen például a PhotoFusion X a ZEISS-től.

Napfény elleni védelem – megjelenéséhez igazodó stílusos színezések

A lényeg, hogy védje szemét a nappal és a vakító fénnyel szemben a szabadban. Látszerészével közösen meghatározhatja ideális napszemüvege színét és stílusát is. Műanyag és üveg napszemüveglencsékhez is választhat színezéseket. A ZEISS napszemüveglencse-kínálatában széles skálán talál színezéseket. Biztosítunk egységes és átmenetes színeket, valamint kettős és speciális gyógyászati célú színezéseket is. Így a szemüvege, akár egyfókuszú, akár progresszív, kedvenc kiegészítője lesz, ami elsőosztályú védelmet biztosít a napfénnyel szemben is.

A legújabb divat: napszemüveg tükrös réteggel

Korábban csak élénk napsütésnél volt rá szükség, de a tükrös napszemüveg ma már nagyon felkapott kiegészítő. És elérhető a szükséges korrekcióval. Beszéljen látszerészével még ma, hogy megismerje a napszemüveglencsékhez elérhető színezések és funkciók széles skáláját.

* A DuraVision DriveSafe lencsét viselők 64%-a más prémium kategóriás antireflex rétegekhez képest kevesebb problémát tapasztalt a vakító fényből adódóan az új réteggel. Forrás: Belső viselési próba (CZV alkalmazottak Németországban), külső viselési próba (látszerészek és fogyasztók Spanyolországban)

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Hogyan fertőtleníthetem a szemüvegemet, és hogyan előzhetem meg a párásodást maszkviselés közben?
10 tanács, hogy megőrizze szeme egészségét Így előzheti meg a száraz szem és a szemfáradtság kialakulását.

Egészség + megelőzés 2019. ápr. 18.

Tags:

Glaukóma, azaz zöldhályog – minden, amit tudnia kell a vakság kialakulásának második legfőbb okáról A glaukóma egy súlyos, a szemnyomást érintő szembetegség.

Egészség + megelőzés 2019. márc. 14.

Tags:

Ezért kell egy gyerekszemüvegnek a lehető legjobb UV-védelmet biztosítania Amit minden szülőnek tudnia kell a gyerekek szemének káros UV-sugárzással (UV) szembeni védelméről.

Kapcsolódó termékek