Segítség! A gyermekemnek szemüvegre van szüksége?

Miért olyan fontos a rendszeres szemvizsgálat a babáknál és a gyermekeknél?

Csakúgy, mint a felnőttek, a gyermekek is vizuálisan szerzik benyomásaik körülbelül 80%-át. Ezért a jó, éles látás alapvető fontosságú a gyermekek fejlődéséhez. Mit kell tudni a szülőknek, mielőtt először keresik fel a szemorvost vagy az optikust? A JOBB LÁTÁS ad néhány tippet, hogy megtalálják a tökéletes megoldást a fiatal szemüvegesek számára.

Az első szemvizsgálat

Talán furcsán hangzik, de soha nem lehet túl korán a gyermekek szemvizsgálatához. Nem mindig könnyű kideríteni, hogy egy gyermeknek rossz-e a látása vagy sem. A szülők általában azt veszik észre, ha a gyermeknek a járással vannak problémái, mielőtt észreveszik a látással kapcsolatos problémákat. A kisbabák és a kisgyermekek nem képesek a csökkent képességet észlelni vagy közölni. Még az idősebb gyermekek is csak korlátozottan tudják megkülönböztetni az éleset a homályostól. A szülők általában csak azt veszik észre, ha a gyermek látásélessége drasztikusan, több mint 60%-kal csökkent. Azonban minél korábban korrigálják a csökkent látásképességet a gyermekek és a csecsemők esetében, annál jobb és sikeresebb lesz a korrekció. Ne feledje, hogy a két szemmel való látás csak akkor tud teljesen kifejlődni, ha a kép mindkét szem retináján egyformán éles. A járás és a beszéd tanulásához hasonlóan a babák és a kisgyermekek folyamatos gyakorlás útján tanulnak meg látni. Csak a látás esetében ez sokkal korábban megtörténik, hiszen a kicsik vizuális tapasztalása akkor kezdődik, amikor a születést követően először kinyitják a szemüket.

A gyermekek első szemvizsgálatának életük első tíz napjában kell megtörténnie. A vizuális problémák korai korrekciója, amikor a szem még nem fejlődött ki teljesen, sokkal sikeresebb, mint a későbbi. Ezen kívül bizonyos látáshibák, melyeket később nem lehet korrigálni, minimalizálhatók, vagy teljesen elkerülhetők, ha korán észreveszik és kezelik őket.

A koraszülött babáknak különösen gyakran vannak látással kapcsolatos problémái, az anyaméhben töltött kevesebb idő miatt, amíg fejlődni tudtak. A látásélességet tehát addig kell ellenőrizni, amíg a baba még az inkubátorban van. A babák és a kisgyermekek esetében a vizsgálatot egy objektív eljárással végzik, amit a látásélesség skiaszkópiai mérésének neveznek, amikor az orvos egy csepp atropin származékot cseppent a gyermek szemébe. Ez kitágítja a pupillát, és megakadályozza az alkalmazkodást (az alkalmazkodás a szem alkalmazkodóképessége arra, hogy a különböző távolságban lévő tárgyakat élesen jelenítse meg a retinán), ami lehetővé teszi az orvos számára, hogy hajszálpontosan meghatározzon minden esetleges látáshibát. Szemüveg, sőt kontaktlencse is felírható, és alkalmazható a koraszülött babák, kisbabák és kisgyermekek esetében is. Speciális szemüvegkeretek és lencsék elérhetők még a legkisebb arcokhoz is, néhányat az optikusok rendelésre is készítenek.

Az első vizsgálat után a szülőknek rendszeresen meg kell vizsgáltatni a gyermekeik látását – ideális esetben évente egyszer. A szülőknek ajánlott figyelni a gyermekeik szemét és vizuális viselkedését is. A szemorvost akkor kell felkeresni, ha olyan változások jelentkeznek, mint a kancsalság, a szem gyakori dörzsölése, a szemkontaktus hiánya, hályogok, hunyorítás, vagy amikor az iskoláskorú gyermeknek olvasás vagy írás közben túl közel kell tartani a papírt, és rosszul másol a tábláról 

A szemorvos és az optikus kiválasztása

Csakúgy, mint a gyermekorvost, a szemorvost és az optikust is gondosan kell megválasztani, figyelembe véve, hogyan kezelik a fiatal és idősebb gyermekeket.

Mindig vegye figyelembe, mennyire gyermekbarát az orvos vagy az optikus, és mennyi tapasztalata van a gyermekekkel kapcsolatban. Nincs annál rosszabb, ha a gyermek fél az orvostól. A szemüveget soha nem úgy kell „eladni” a gyermekeknek, mintha az valami rossz lenne. Ehelyett hangsúlyozza, hogy a szemüveg nagyszerű dolog! A szemüveg csodát művel: hirtelen az igazán kicsi dolgokat is láthatjuk.

A gyermekekkel szemben tanúsított barátságos és könnyed viselkedés mellett nyilvánvalóan döntő tényező a szakember szakértelme is. Győződjön meg arról, hogy az első vizsgálat gyermekbarát, mégis teljeskörű legyen (kórtörténet). Ugyanúgy, mint a felnőttek esetében, az optikusnak beszélnie kell Önnel és a gyermekével azokról a helyzetekről, amikor a látásproblémák általában jelentkeznek, azokról a helyzetekről, amikor a gyermeknek leginkább szüksége lesz a szemüvegre, hogy a gyermek nagyon aktív-e, sokat sportol-e, sokat olvas-e (többek közt este az ágyban, gyenge világítás mellett). Minél pontosabban beszél Ön és a gyermeke ezekről a mindennapi szokásokról, annál könnyebb lesz a vizuális segédeszköz kiválasztása és beállítása.

Az optikusnak fel kell készülnie, hogy legyen ideje és türelme, amikor Önt és a gyermekét fogadja. A szemüvegkeret kiválasztásakor figyeljen arra, mit szeretne a gyermek. Kerülje a kényszert – ideális esetben a gyermeknek el kell fogadnia a szemüveget és magától kell felvennie azt.

Kérjen részletes információt a szemüveglencse bevonataival kapcsolatban, mint például a fokozott igénybevételhez készült bevonat, vagy a tükröződéscsökkentő bevonat. Ezek a kiegészítő bevonatok nem kerülnek sokkal többe, miközben a szemüveget időállóbbá és tartósabbá és a látást sokkal kellemesebbé teszik gyermeke számára. Keressen robusztus szemüveglencséket és olyan szemüvegkereteket, amelyeknek a halántékrésze és orrnyerge biztonságos a gyermekek számára.

Éljen az utókövetési ajánlatok és vizsgálatok lehetőségével a gyermek szemüvegekkel kapcsolatban. Ilyen a szemüveg szakszerű tisztítása, vagy annak vizsgálata, hogy a szemüveg megfelelően illeszkedik-e. Érdemes rendszeresen beállítatni a keretet főleg az aktív gyermekek számára mely megnöveli a szemüveg élettartamát.

Apró látással kapcsolatos játékok gyermekeknek

1. Nézd meg alaposan!

Ezt a játékot több gyermekkel is lehet játszani, de legalább három szükséges hozzá. Kérje meg a gyerekeket, hogy nagyon alaposan nézzék meg és figyeljék meg egymást. Öt perc elteltével válasszon ki egy gyereket, és kérje meg, hogy hagyja el a helyiséget. Egy másik gyereket takarjon le egy takaróval vagy lepedővel, hogy csak a feje látsszon ki. Kérje meg azt a gyereket, aki kiment, hogy jöjjön vissza, és kérje meg, hogy a lehető legpontosabban írja le a takaró alatt lévő ruhát. A gyermek minden helyes leírásért egy pontot kap. A következő körnél kicserélhetik a gyermekek ruháit, vagy más kiegészítőket vetethet fel velük.

2. Látok valamit, amit te nem látsz

Ehhez a játékhoz egy házi készítésű távcsőre lesz szükség. A legjobb, ha ezt két WC papír gurigából készíti el. A középen található nyereg egy darab kartonból vagy üres gyufásdobozból is készülhet például.

Ehhez a játékhoz legalább két emberre van szükség. Helyezzen el néhány tárgyat, például játékokat, cipőket, vagy hasonló dolgokat egy kupacban a szoba közepén. Kérje meg az egyik gyereket, hogy tartsa a „távcsövet" a szeme elé, és nézze meg a tárgyak halmazát. A gyermek elkezdi leírni az egyik tárgyat. A kört az az első gyerek nyeri, aki helyesen kitalálja, melyik tárgyról van szó, és most ő veszi át a távcsövet.
 

3. Spagetti

10 hosszú zsinegre lesz szüksége (például különböző típusú gyapjúszálra, vagy ajándékkötöző szalagra). Bizonyosodjon meg arról, hogy a két zsineg ugyanolyan színű. Először kérje meg a gyerekeket, hogy segítsenek Önnek jól összekeverni a zsinegeket. Most kérje meg az egyik gyereket, hogy a spagetti halomból vegye ki azt a két zsineget, amely ugyanolyan színű.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Ezért kell egy gyerekszemüvegnek a lehető legjobb UV-védelmet biztosítania Amit minden szülőnek tudnia kell a gyerekek szemének káros UV-sugárzással (UV) szembeni védelméről.
A megfelelő szemüvegkeret gyermekek számára A döntés sosem könnyű. A gyermekszemüvegek kiválasztásánál pedig nemcsak a megjelenés a fontos.

Kapcsolódó termékek