Szemtorna gyakorlatok

A szemünk minden nap keményen dolgozik. Néhány egyszerű szemtorna gyakorlattal megpihentetheti a szemét és felfrissítheti a látását.

A modern életstílus nagy igényeket támaszt a szemünkkel szemben. Ha például számítógép előtt dolgozik, a szemének különböző kontrasztokhoz és fényviszonyokhoz kell alkalmazkodni naponta 30 000 alkalommal. A vezetésre és sporttevékenységre vonatkozó adatok hasonlóak. Nem csoda, ha a szemünk szenved ettől, és elkezd könnyezni, viszketni és kivörösödik. Ehhez gyakran nyaki panaszok és fejfájás is társul. Ennek azonban nem kell így lennie. Néhány egyszerű szemtorna gyakorlattal újra fájdalommentesen láthat.

Napjaink társadalmában két dolgozó közül több mint egy a számítógép képernyője előtt ül. A tudományos kutatások azt mutatják, hogy ha állandóan a képernyőt nézzük, akkor romlik a látásunk. A kontrasztok észlelése, a színek megkülönböztetése és a távolságok közötti váltás egyre nehezebbé válik. Az állandó közelre nézéssel járó munka ráadásul korlátozhatja a látómezejét is.

Néhány egyszerű szemtorna gyakorlattal segíthet ezen. Mindössze néhány percet vesznek igénybe, bárhol és bármikor elvégezhetőek, és segíthetnek, hogy jobban tudjon koncentrálni, miközben a számítógépen dolgozik. Miért ne próbálná meg? Tekintsük át, mi a legjobb módja a szeme pihentetésének:

Szempihentető gyakorlatok

Eltakarás tenyérrel
Ügyeljen rá, hogy kényelmesen üljön, tegye a karját sima felületre, és a két tenyerét helyezze a szemére. Teljesen sötétnek kell lennie. Most egy-két percig lélegezzen be és ki lassan, sietség nélkül. Amikor ezt elvégezte, nyissa ki újra a szemét.

Torna négy irányban
Üljön kényelmesen egy széken, és tartsa a fejét egyenesen. Nézzen mind a négy irányba két-három másodpercig: felfelé, lefelé, balra és jobbra. Ismételje meg háromszor. Fontos: csak a szemét mozgassa, a fejét ne.

A szemgödör masszírozása
Az enyhe masszírozás nagyon pihentető a szemnek. A hüvelykujja végével masszírozza meg a szemöldök alatti területet – az orra tetejétől a szemhéj széléig – körkörös mozdulatokkal.

Szempihentető gyakorlat
Üljön egyenesen, és nyújtsa ki az egyik karját az orra elé, miközben a hüvelykujja felfelé néz. Most válasszon ki öt tárgyat: az orra hegyét, a kinyújtott karját, a hüvelykujját és két másik, távolabb lévő tárgyat a szobában. Nézzen mindegyik tárgyra felváltva, minden tárgyon pihentetve a tekintetét néhány lélegzetvételig. Végül a két szemével nézzen az orrára, a karjára, a hüvelykujjára és a két tárgyra, majd fejezze be azzal, hogy a távolba néz.

Alkalmazkodóképesség javító gyakorlat
Tartsa a jobb mutatóujját a szem magasságában körülbelül fél karnyi távolságra a szemétől. A bal mutatóujját tegye kb. 15 cm-rel mögé. Egyenletes ritmusban nézzen egyik ujjáról a másikra. Végezze a gyakorlatot egy percen át.

Pillangó gyakorlat (a szemszárazság megakadályozására)
Nézzen előre, fejét tartsa egyenesen, és lazítsa el az arcizmait és az alsó állkapcsát. Nyissa ki és zárja le mindkét szemhéját 20-szor. Egész idő alatt tartsa az izmait lazán – a szemhéjának finoman és erőfeszítés nélkül kell mozognia, mint a pillangó szárnyainak.

ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!

Ismerje fel a gyanús ajánlatokat

Sok cég és ügynökség kínál professzionális szemtornát tanfolyamokon és könyvekben, és azt ígéri, hogy szemüveg nélkül élhet. Egy dolog azonban világos: jelenleg semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra, hogy az ilyen módszerek hatékonyak. A tanulmányok szerint minimális mértékben nő a látásélesség, de nem annyira, hogy szemüveg nélkül autót tudjon vezetni. Sokkal fontosabb, hogy a sajátos szükségleteihez igazított szemüveglencséje legyen, és rendszeres szemvizsgálaton vegyen részt optikusánál.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Rontja a szemét a rossz fényviszonyok melletti olvasás? A népszerű mítosz, amelyet már szinte mindenki hallott: a rossz fényviszonyok melletti olvasás rontja a szemet. Azonban a legújabb kutatások azt mutatják, hogy ez egyáltalán nem igaz.

Egészség + megelőzés 2017. okt. 16.

Tags: Megelőzés

A sárgarépa valóban jó a szemnek? Fiatal korunktól kezdve halljuk, hogy a sárgarépa jó a szemnek. Sajnos ez csak bizonyos mértékig igaz.

Egészség + megelőzés 2017. okt. 16.

Tags: Megelőzés

Miért annyira fontos a jó látás? Ha az egyik érzékszervünk nem működik megfelelően, akkor a többi érzékszervnek kell átvennie a munkát. A szemnek fontos szerepe van ebben.

Egészség + megelőzés 2017. okt. 16.

Tags: Megelőzés

A szem allergiás megbetegedései – gyors gyógyírek Hatékony kezelés, hatékony védelem.

Egészség + megelőzés 2017. okt. 16.

Tags: Megelőzés

Kapcsolódó termékek