Tippek szemüvegvásárláshoz: hogyan találja meg az Önnek megfelelőt

Új szemüveg vásárlásakor két dologra figyeljen: az optimális pihentető látásra, valamint a jó megjelenésre.

Az új szemüveg kiválasztására irányuló erőfeszítés megéri, mivel a szemüvege nem csak szemet gyönyörködtető lesz, hanem tükrözni fogja a személyiségét is és szinte annak részévé válik. Manapság magától értetődik, hogy maguknak a szemüveglencséknek kell optimális látást biztosítaniuk a szemüvegesek számára. A látszerész nemcsak az optimálisan illeszkedő, megfelelő szemüvegkeretek kiválasztásában segít, hanem személyre tudja szabni a szemüveglencséit is, hogy azok tökéletesen megfeleljenek az Ön igényeinek.

Időnként bizony új szemüveget kell vásárolnia. Nem csak azért, mert megváltozott a dioptriája, hanem azért is, mert a divat is időről időre változik, vagy azért, mert bizonyos tevékenységekhez egy tartalék szemüvegre is szüksége van. Esetleg egyszerűen elhasználódott a régi szemüvege. Azonban a manapság kínált széles választéknak köszönhetően az új szemüvegkeretek és lencsék vásárlása már nem egyszerű feladat. Ma már a jó látszerészek végtelen számú különféle modellt és lehetőséget kínálnak az ügyfeleik részére. De aki tudja, hogy mit keres, könnyen megtalálja a tökéletes szemüveget.

Az új szemüveg használati területe

Amikor új szemüveget vásárol, nagyon fontos szempont, hogy figyelembe vegye a szemüveg használati célját. Ez a szempont személyenként meglehetősen eltérő lehet. A legelső kérdések, amelyeket fel kell tennie magának, hogy valójában milyen tevékenységnél van szüksége a szemüvegre, és elsősorban mire használja majd? Annak, aki minden nap számítógép előtt dolgozik, más szemüvegre van szüksége, mint annak, aki elsősorban a szabadban dolgozik, vagy aki sport közben visel szemüveget. Minél több információt kap a látszerész, - és egy jó látszerész mindig rengeteg kérdést tesz fel - annál könnyebb lesz a kiválasztási folyamat. A szemüveg vásárlási tapasztalatait egy új autó vásárlásával hasonlítsa össze és hagyja, hogy a látszerésze megmutassa és tájékoztassa az összes olyan "funkcióról", amely hasznos lehet az Ön számára.

A legkorszerűbb technológiák

És íme, egy másik igazság, amely a szemüvegvásárlásra vonatkozik: minél inkább testre szabott a szemüveg, annál jobb eredményeket lehet elérni a látásminőség, a viselési tulajdonságok és a viselés megszokásának tekintetében, például a multifokális szemüvegek esetében. Hasonló ez egy testre szabott öltöny vásárlásához, amelyet az Ön pontos méreteire igazítanak, szemben a konfekcióöltöny vásárlásával. Lehet, hogy ez utóbbi is tökéletesen illeszkedik, de erre nincs garancia. Az innovatív modern technológiák, mint például az  i.Scription® a ZEISS-től, az FaceFit® Technológia progresszív lencsék esetében, illetve a ZEISS látásvizsgálat, mind hozzájárulnak az új szemüveg személyre szabott megalkotásához.

A legkorszerűbb technológiák

A szemüveglencsék kiválasztása

Miután talált egy megfelelő szakembert és optikai üzletet, teljesen érthető, ha csinos szemüvegkeretek után kutatva át szeretné böngészni a bolt kínálatát. Azonban nem minden szemüveglencse illeszkedik minden típusú szemüvegkerethez, ezért általában jobb először a szemüveglencséket kiválasztani. Ha pihentető és jobb látást szeretne, magától értetődik, hogy a szemüveglencsék lesznek az új szemüvege legfontosabb alkotóelemei. Csak akkor támaszkodhat teljes mértékben a szemüvege vizuális támogatására, ha megfelelő szemüveglencséket választ.

A múltban elsősorban üveg alapanyagot használtak a szemüveglencsék előállításához, ezzel szemben manapság egyre gyakoribb a műanyag lencsék alkalmazása. Ez a fejlődés együtt jár néhány fontos előnnyel: a műanyag lencsék magasabb fokú törésállósága kisebb sérülési kockázatot rejt magában. A csúcsminőségű speciális műanyagok és egy jó bevonat védelmet nyújt az anyaghibákkal és karcolásokkal szemben. De vannak más szempontok is, amelyek fontos szerepet játszanak a tökéletes szemüveglencsék kiválasztásában: eltekintve a már közhelynek számító dioptria erősségtől, egy másik fontos tényező az anyag törésmutatója (amely a lencsevastagság szempontjából fontos), az úgynevezett aszférikus geometria (amely a lencse széleinél csökkenti a torzítást), a tükrözéscsökkentő és kezelési tulajdonságok, és a törésállóság. A kiegészítő lencse bevonatok vagy felületek is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy élete a szemüveggel még egyszerűbb legyen. Miért ne próbálhatná ki például a hidrofób, vagy az antisztatikus bevonatot?

Tippünk: Ha a szemüveg más részeinek nem is, a szemüveglencséknek jó és hatékony tükrözéscsökkentő bevonatot kell kapniuk. Ennek oka, hogy a szemüveg által okozott fényvisszaverődések nagyon zavaróak napsütésben, éjszakai vezetéskor vagy számítógépes munka közben. Továbbá tükrözéscsökkentővel ellátott szemüveglencsék esetében a szemüveges ember szinte észre sem veszi, hogy szemüveget visel.

Ha esetleg színezett, vagy fényre sötétedő szemüveglencsék. beszerzését fontolgatja, legyen óvatos: a fényre sötétedő szemüveglencsék minőségében hatalmas különbségek vannak. Vásárláskor döntő szempont legyen, hogy az úgynevezett fototróp szemüveglencséknek a lehető leggyorsabban kell reagálniuk a változó fényviszonyokhoz, vagyis a szobában átlátszóvá kell halványulniuk, és napon napszemüveghez hasonló árnyalatra kell sötétedniük. Szintén igen fontos, hogy a lencsék 100%-os védelmet nyújtsanak az UVA és az UVB sugárzás ellen.

A szemüveglencsék kiválasztása

A szemüvegkeretek

Ami a szemüvegkereteket illeti, a látszerész általában előre ki tud választani néhány alkalmas modellt, mivel ő ismeri a legjobban a termékválasztékot, és végül ő lesz az, aki segít Önnek utat találni a termékek és az ajánlatok labirintusában. Azonban ügyeljen arra, hogy a színek, az anyagok és az árkategória tekintetében a kezdetektől fogva hangot adjon az elképzeléseinek. A legfontosabb arra ügyelnie, hogy az új szemüveg illeszkedjen az arcformájához és megfeleljen a kiválasztott szemüveglencsének.  

Az alábbi alapszabályok érvényesek: A kerek arcú emberek szögletes szemüvegkeretet válasszanak, ugyanakkor a szögletes arcú emberek jobban mutatnak kerek szemüvegkeretekkel. Az ovális arcú emberek szerencsések, mivel bármelyik keretformát választhatják. A háromszög vagy szív alakú arccal rendelkezők döntését a látszerész minden bizonnyal egy finom, ovális szemüvegkeret irányába befolyásolja majd.

Tippünk: Amikor szemüvegkeretet választ, vigyen magával valakit, aki jól ismeri Önt. Egy második vagy harmadik vélemény is igazán hasznos lehet. Három lehetőség áll az olyan emberek rendelkezésére, akik szemüveg nélkül alig látnak: kérhet a látszerészétől fél szemüveget vagy kozmetikai szemüveget, viselhet egyszer használatos kontaktlencséket, vagy készíttethet egy digitális fényképet a potenciális új szemüvegkeretéről, amit aztán a döntés megkönnyítése érdekében a számítógép képernyőjén megnézhet.

A szemüvegkeret kiválasztásakor egy másik megfontolandó szempont a keret anyaga. Magától értetődik, hogy a szemüveg súlya fontos szerepet játszik a döntésében. Az új szemüvegkeretnek a felpróbálás pillanatától kényelmesnek kell lennie. Ha allergiában szenved, nagyon fontos, hogy a szemüvegkeretek összetevőiről is érdeklődjön.

A vásárlást követő további segítség

A legtöbb esetben körülbelül öt-hét nap múlva már átveheti az új szemüvegét. Átvételkor a látszerész leellenőrzi a szemüveg kényelmes illeszkedését, viszont az Ön véleményére is kíváncsi.

Tippünk: Saját maga is ellenőrizze le, hogy az új szemüveg viselése kényelmes-e. A szemüveg nem lehet kényelmetlen az orrán, a halántékánál, vagy a füle körül.

A „ha nem látom, nem is gondolok rá” elv a legkevésbé sem vonatkozik a látszerészekre. Néha nagyon hasznos lehet, ha a vevők egy-két héttel az új szemüveg átvétele után visszamennek a látszerészükhöz a szükséges, finom beállítások elvégzésére. A jó látszerész mindig örömmel nyújt segítséget és ad tanácsot, amikor csak szüksége van rá.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Hogy találhat jó optikust? Elmondjuk, mire figyeljen az első vizsgálattól kezdve a szemüveg illesztéséig
Ellenőrzőlista szemüvegvásárláshoz Közellátó szemüveg, távollátó szemüveg, progresszív szemüveg, sportszemüveg, olvasószemüveg, munkahelyi szemüveg. De mit kell egy szemüvegnek tudnia?
Árt a szemnek a nem megfelelő szemüveg, vagy az elégtelen világítás? Elmagyarázzuk Önnek, hogy mi történik, ha túlságosan megerőlteti a szemét
Tegye fel az alábbi kérdéseket a következő látásvizsgálat alkalmával!

Kapcsolódó termékek