Új szemüvege ellenére látási problémái vannak?

Új szemüvegéhez hozzá kell szoknia, hogy a lehető legjobbat hozza ki belőle.

Új szemüvege divatos, és jól áll Önnek. Az egyetlen probléma, hogy még mindig nem lát vele élesen. Talán csodálkozik, mi lehet a baj. Miért nem tökéletes a látása az új szemüveg ellenére? Az ilyen látási problémáknak sok különböző oka lehet. Jó hír, hogy a probléma általában magától megoldódik, és fordulhat az optikusához további segítségért.

A szemüveg olyan találmány, amely tökéletes eszközt biztosít a látási hibák kijavításához. A megfelelő lencsék most már gyakorlatilag bármilyen látási rendellenességhez rendelkezésre állnak, legyen szó akár rövidlátásról, távollátásról, vagy öregkori látásromlásról. Ha kap egy új szemüveget, és nem lát vele azonnal élesen, nyilván nagyon csalódott lesz.

Sok különböző oka lehet azonban annak, hogy miért kell ezt megtapasztalnia.

A megszokási időszak

Amikor vadonatúj szemüveget kap, amit még soha nem viselt előtte, hozzá kell szoknia. Néhány embernek csak pár napra van szüksége ahhoz, hogy megszokja az új szemüveget, míg másoknak ez két hétbe is beletelik. Tehát teljesen normális, ha csak a szemüvege keretének a szegélyét látja, amikor először felveszi azt. Ennek oka az agy látási központjában van. Először igazodnia kell az új, sokkal jobb látási viszonyokhoz. Ez vonatkozik azokra is, akik a korábbitól eltérő dioptriájú szemüveget kapnak, vagy új keretet, vagy más üveget választottak. Ezért fontos, hogy kitartóan viselje tovább a szemüvegét, hogy a szeme hozzá tudjon szokni.

Lehet, hogy túl sokáig várt

A természet rendje az, hogy 40 és 49 éves kor között az emberek látása elkezd romlani, és végül szemüvegre lesz szükségük. Az egyik 20.000 embert érintő vizsgálat szerint az emberek közel 60%-a, akiknek valóban szükségük lenne szemüvegre, túl sokat várnak, mielőtt első alkalommal megvásárolnák a látási segédeszközt. És miután végül megszerzik a szemüveget, az agyuknak is első alkalommal igazodnia kell az új feltételekhez. Ez azonban általában nagyon gyorsan megtörténik. Szinte az összes korábbi nem szemüveges személy csodálkozik rajta, hogy miért nem íratott már hamarabb fel szemüveget.

Értékes tanács azok számára, akik már viselnek szemüveget, és akiknek a lencse erőssége drámaian megnőtt (például súlyos szemtengelyferdülés vagy rövidlátás következtében) a vizsgálatok közötti hosszú idő miatt: az agynak hozzá kell szoknia az új látási benyomásokhoz, mielőtt újra komfortos és tökéletes látásnak örvendhet. Ezért legyen türelmes az új szemüvegével. Általában kétévente szemvizsgálat javasolt bárkinek, aki már szemüveget visel.

Progresszív lencsék

A progresszív lencsék éles látást tesznek lehetővé minden távolságra. A különböző látómezők zónái folytonosan egybeolvadnak. Ez lehetővé teszi, hogy minden részletet tisztán lássunk – közel és távol egyaránt, képugrások nélkül. A megszokási időszak maximum három hétig tarthat. A megszokás különösen nehéz az idősebbeknek, ha a közeli és távoli dioptria között nagy a különbség. Ilyen esetekben a megszokási idő három hétig is tarthat.

A szakemberek tippje: Ha problémákat tapasztal, kezdje azzal, hogy csak ülve viseli az új szemüvegét. Lassan szoktassa magát az új progresszív lencsékhez úgy, hogy viseli a mindennapi tevékenységek során, például, amikor lépcsőn megy fel, autót vezet vagy sportol. Mondanunk sem kell, hogy a lencsék minősége jelentős szerepet játszik. Szakmai tanácsadásért és segítségért mindig keresse fel optikusát.

Stressz

Stressz

A túl sok stressz nem csak a vérnyomását és a pulzusát befolyásolja hátrányosan, hanem a látása is gyengülhet miatta. Gyakran érezheti úgy, hogy minél stresszesebb, annál rosszabb a látása.

Tipp: amikor új szemüveget akar készíttetni, ügyeljen rá, hogy akkor menjen el vizsgálatra az optometristához vagy a szemorvoshoz, amikor a lehető legnyugodtabb. Ha stressz alatt áll, akkor lehet, hogy a vizsgálat eredményei pontatlanok lesznek.

Krónikus betegségek

Időnként hirtelen gyengén lát, bár viseli az új szemüvegét, amit éppen most állítottak be Önnek? Ha igen, akkor lehet, hogy valamilyen krónikus betegsége van, például cukorbetegség vagy magas vérnyomás. Mindkét betegségnek óriási hatása van a személy látásélességére. Ilyen esetben a látási problémákat valószínűleg nem a szemüveg okozza, hanem a vércukorszint vagy a vérnyomás erős ingadozása. Sok ember nem is tudja, hogy ilyen betegsége van, ezért ideje megvizsgáltatni magát.

Gyógyszerek

Egyes gyógyszerek szintén gyengíthetik a látását. Kérdezze meg orvosát, hogy ez előfordulhat-e valamelyik gyógyszernél, amelyet szed.

Ha még mindig nem elégedett és a látási benyomása sem javul, akkor nézesse meg újra az optikusánál az adatokat: ellenőrizzék, hogy a lencse dioptriája megfelel-e a felírt receptnek, és vizsgálják meg a lencsék centrálását. Lehet, hogy a szemüveg illeszkedését is újra meg kell vizsgálni: az orron lecsúszó, vagy nem egyenesen álló szemüveg befolyásolhatja a korrekciót, és így a látási teljesítményt. Az optometrista az a szakember, aki el tudja végezni az összes ilyen vizsgálatot, és felül tudja vizsgáltatni a lencséket a gyártóval.

Apropó: Ha bármilyen más problémája van a szemüvegével, például a lencsék felületével, akkor forduljon optikusához, aki értékeli a körülményeket és eldönti, hogy szükséges-e megvizsgáltatni a gyártóval. A mechanikai, hő- vagy vegyi hatások esetleg a bevonat sérüléséhez vezethetnek. A szemüvegen lévő karcolások szintén okozhatnak látási problémákat. Ez zavaró, mert a karcolásokat nem lehet eltávolítani, és a lencséket ki kell cserélni.  

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Hogyan fertőtleníthetem a szemüvegemet, és hogyan előzhetem meg a párásodást maszkviselés közben?
10 tanács, hogy megőrizze szeme egészségét Így előzheti meg a száraz szem és a szemfáradtság kialakulását.

Egészség + megelőzés 2019. ápr. 18.

Tags:

Glaukóma, azaz zöldhályog – minden, amit tudnia kell a vakság kialakulásának második legfőbb okáról A glaukóma egy súlyos, a szemnyomást érintő szembetegség.

Egészség + megelőzés 2019. márc. 14.

Tags:

Ezért kell egy gyerekszemüvegnek a lehető legjobb UV-védelmet biztosítania Amit minden szülőnek tudnia kell a gyerekek szemének káros UV-sugárzással (UV) szembeni védelméről.

Kapcsolódó termékek