UV- és tükröződés elleni védelem

Mi a különbség?

Amikor süt a nap, a napszemüvegünkkel biztosítjuk a védelmet szemünknek a vakító napfénnyel és a káros UV-sugarakkal szemben. De a tükröződés elleni védelmet gyakran összekeverik az UV-védelemmel. Annak ellenére, hogy ez két teljesen különböző dolog. Az, hogy egy lencse milyen tükröződés elleni védelemmel vagy színárnyalattal rendelkezik, nem sokat árul el arról, milyen UV-védelmet nyújt. A JOBB LÁTÁS bemutatja, mi a különbség az UV- és a tükröződés elleni védelem között. Miért fontos az UV-védelem a színezett és színtelen, valamint a napszemüveglencséknél? És honnan lehet tudni, hogy egy lencse jó UV-védelmet nyújt?

Nem sokan tudják, hogy szemünket az UV-fénnyel szemben nem csak a napszemüvegek védik hatékonyan. Ezt a feladatot a színtelen lencsék is tökéletesen ellátják. Azonban pusztán attól, hogy egy napszemüvegnek sötét a lencséje és véd a tükröződésekkel szemben, az még nem biztos, hogy tökéletes védelmet biztosít az UV-sugárzással szemben. Az UV-védelemnek igazából nincs sok köze a színárnyalathoz vagy a tükröződés elleni védelemhez. Ha a napszemüvege gyenge minőségű UV-szűrővel van ellátva, az többet árthat, mint használ. Azért, mert a sötét lencse kevesebb fényt enged át, így a pupilla kitágul. Tehát, ha a napszemüvege gyenge UV-védelmet biztosít, lényegében kárt tehet a szaruhártyában, kötőhártyában és végül a szem belső részeiben, például a szemlencsében és akár a retinában is. A tükröződés elleni védelem mellett egy jó UV-szűrő a napszemüveg legfontosabb jellemzője. A színtelen lencséknek is szűrniük kell az UV-t annak érdekében, hogy védjenek a sugárzás okozta sérülésekkel szemben.

De nagy minőségbeli eltérések vannak az egyes UV-szűrők között. Az UV-védelemnek nincs szabvány típusa. Sok színtelen és színezett lencse csak 380 nm-es hullámhosszig védi a szemet az UV-fénnyel szemben. Különböző egészségügyi szervezetek, például az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egészen 400 nm-ig1 terjedő UV-védelmet ajánl. A ZEISS lencsék ezért automatikusan egészen 400 nm-ig nyújtanak átfogó UV-védelmet. És ez vonatkozik a színtelen, színezett és napszemüveglencsékre is.

Bár a szemüveg szárában szereplő CE jelölés megmutatja, hogy a napszemüveg biztosít-e UV-védelmet, ez csak 380 nm-ig garantálja a védelmet a káros UV-sugarakkal szemben.

Bár a szemüveg szárában szereplő CE jelölés megmutatja, hogy a napszemüveg biztosít-e UV-védelmet, ez csak 380 nm-ig garantálja a védelmet a káros UV-sugarakkal szemben.

Ha nem biztos abban, hogy szemüvege vagy napszemüvege jó UV-védelmet biztosít, az optikusa örömmel segít. Ő ellenőrizni tudja, hogy a szemüveg védelmet biztosít-e az UV-sugárzással szemben, és szükség esetén tud ajánlani jó védelmet nyújtó lencsét. Az UV-védelmet nyújtó megfelelő színezés vagy fényre sötétedő lencse kiválasztásában is tud segíteni.

Az UV- és a tükröződés elleni védelem közötti különbség

A tükröződés elleni védelem azt jelzi, a napfény mekkora részét látjuk. Tehát minden sötét lencse rendelkezik tükröződés elleni védelemmel, mivel szűri vagy csökkenti a látható fényt. De van egy láthatatlan rész is, amit UV-fényként ismerünk. A szemünknek pedig védelemre van szüksége ezzel szemben még borús napokon is, amikor a nap csak részben látható. Ha nincs UV-védelem, a szemünk sérülhet. Ez a sérülés sokféle lehet. Ilyen egy ártalmatlan kötőhártya-gyulladás és az ideiglenes „hóvakság”, de az is előfordulhat, hogy elpusztulnak a fotoreceptorok és szürkehályog alakul ki. Ha tovább olvas, megismerheti az UV-fény különböző típusait.

Az UV- és a tükröződés elleni védelem közötti különbség

Sötét és sötétebb – változó fényviszonyokhoz alkalmazkodó intelligens napszemüveglencsék.
Melyik a kedvenc színe és stílusa?


A tükröződés elleni védelem különböző típusai

Egy jó minőségű napszemüveg UV-védelmet és tükröződés elleni védelmet is nyújt. A tükröződés elleni védelem azt jelenti, hogy színezett vagy polarizált lencsével védjük a szemet a beeső fénnyel szemben például úgy, hogy csökkentjük a vizes útról vagy vízfelszínről visszaverődő fény által okozott kellemetlenségeket. Ezt a védelmet különböző kategóriákra osztjuk attól függően, hogy mennyire sötét a lencse. Szinte bármilyen elvárásra találni hatékony tükröződés elleni védelemmel rendelkező napszemüveglencsét. Attól függ, milyen védelemre van szüksége, hogy a napszemüveget mikor és hol szeretné használni.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Gyors sötétedés. Gyorsan kivilágosodik: modern fényre sötétedő lencse A ZEISS PhotoFusion X fényre sötétedő lencsével a nap 24 órájában kitűnő látásban lehet része kint a szabadban, és beltérben is

Életmód + divat 2022. szept. 16.

Tags: Napszemüvegek

Fényre sötétedő lencsék a kényelmesebb látás, a rugalmas használat és a szem védelme szolgálatában 10 tipp a JOBB LÁTÁS-tól: kiknek ideálisak a ZEISS fényre sötétedő szemüveglencsék, és mikor érdemes viselni őket?

Életmód + divat 2022. szept. 16.

Tags: Napszemüvegek

Hogyan fertőtleníthetem a szemüvegemet, és hogyan előzhetem meg a párásodást maszkviselés közben?
Nem minden napszemüveg egyforma A Jobb Látás Útmutató elmagyarázza, hogy mit kell tudnia az UV-védelemről, a színezett és polarizált lencsékről, a tükrös réteggel ellátott lencsékről és minden egyéb tényezőről, ami segíthet Önnek megtalálni az egyéni igényeinek megfelelő napszemüveget.

Sport + szabadidő 2019. jún. 25.

Tags: Napszemüvegek

Kapcsolódó termékek