UV-védelem a mindennapokban

Ablaküveg, ruházat és szemüveg. Melyik szűri az UV-t? És melyik nem?

Ha kimegyünk a szabadba, UV-sugarak vesznek körül minket. Még borús napokon is. Bár az UV-nek vannak pozitív hatásai, bizonyos formákban kárt is tehet a szervezetünkben. Ezért naptejjel és napszemüveggel védekezünk. De mi az, ami tényleg szűri az UV-t? A JOBB LÁTÁS megválaszolja a következő kérdéseket: Az ablaküveg és az autóüveg hatékony UV-védelmet biztosít? Mi a legfontosabb, amikor UV-védelmet biztosító szemüveget választunk? Ha az árnyékban tartózkodunk, akkor kevésbé vagyunk kitéve az UV-sugárzásnak? És megfelelő ruházattal védhetjük a testünket az UV-sugarakkal szemben? Ha igen, hogyan?

Süt a nap, egy felhő sincs az égen. Az ilyen napokon sokan fogják a napszemüvegüket és bekenik magukat naptejjel, hogy gondoskodjanak a védelemről, amikor hosszabb időt töltenek a szabadban. De az UV nem csak a napon a szabadban van jelen. Az UV-sugarak átjutnak az ablakokon. Bár a legtöbb ablaküveg biztosít valamilyen fokú UV-védelmet, a káros UV-fény egy része, az UV-A-sugárzás szűrés nélkül jut át az üvegen. Ez jól látható az olyan ruhákon, amik hosszabb időt töltöttek a kirakatban, hiszen a napfénytől a színek kifakulnak.

A legjobb UV-védelem a szemének

A legjobb UV-védelem a szemének

Az UV-fény kárt tehet a szemünkben és a bőrünkben is – ráadásul nem csak akkor, amikor süt a nap. Ezért nemcsak a napszemüveglencséknek kell speciális, 400 nm-ig* védelmet nyújtó UV-szűrővel rendelkezniük, hanem a normál lencséknek is, hogy a szem hatékony védelmet kapjon az UV-sugárzással szemben. A napszemüvegek esetén azonban nem szabad összetéveszteni a tükröződés elleni védelmet az UV-védelemmel. Egy UV-védelmet nem biztosító napszemüveg is csökkenti a napfény erősségét, így védelmet biztosít a tükröződésekkel szemben. Azonban ez csak a fényerősséget csökkenti, nem pedig az UV-sugárzás mértékét. Az ilyen napszemüvegeknél nemcsak arról van szó, hogy átjutnak az UV-sugarak, hanem arról, hogy lehet, hogy többet ártanak, mintha nem viselnénk napszemüveget. A sötét lencse hatására a pupilla kitágul, így még több UV-fényt enged be. Ezért mindenképpen csak olyan napszemüveglencsét vegyen, ami optimális védelmet biztosít a vakító fénnyel, visszatükröződésekkel és a káros UV-sugárzással szemben. Szemüveglencse vásárlásakor mindig nézze meg, hogy az 400 nm-ig1 biztosít-e UV-védelmet. Ahol az eladó nem tud erről információt adni vagy nagyon pontatlanul fogalmaz a napszemüveglencse által biztosított védelemről, ott inkább ne vásároljon.

Sötét és sötétebb – változó fényviszonyokhoz alkalmazkodó intelligens napszemüveglencsék.
Melyik a kedvenc színe és stílusa?


UV-sugárzás az autóban és beltérben

UV radiation in the car or indoors – how to protect your eyes

A legtöbb autó csak részben biztosít UV-védelmet. A szélvédők hatékony UV-szűrővel vannak ellátva, ami az UV-A- és az UV-B-sugarakkal szemben is véd. Az 1980-as évek óta például minden új német autó első szélvédőjét egy színtelen, átlátszó réteggel látják el, ami az UV-B-sugarakat teljesen, az UV-A-sugarakat pedig szinte teljesen kiszűri.

Ez azonban nem elég az autóban az átfogó UV-védelemhez. A legtöbb oldalsó és hátsó ablakot nem látják el UV-szűrővel sem az UV-A- sem az UV-B-sugarakkal szemben. Ebből adódóan ezek a kezeletlen ablakok az UV-A-sugárzás akár 80 százalékát is átengedik. Még a színezett szélvédő sem jelent hatékony védelmet, mivel csak körülbelül az UV-A-sugárzás 40 százalékát szűrik ki Itt olvashat bővebben az UV-sugárzás különböző típusairól.

Ezért az UV-sugárzás nem csak akkor jelent veszélyt, amikor a strandon élvezzük a napsugarakat. Szinte mindenhol körülvesz minket a pontos időtől függetlenül. A naptej és a ruhák segítenek védeni a bőrt a káros UV-sugarakkal szemben. Minél erősebb szövésű, annál komolyabb védelmet biztosít. Ezt részletesebben is elmagyarázzuk később. A szemnek azonban így is UV-védelmet biztosító normál vagy napszemüveglencsére van szüksége. .

Az árnyék megfelelő védelmet nyújt az UV-vel szemben?

Az árnyék megfelelő védelmet nyújt az UV-vel szemben?

Bár gyengébb az UV-sugárzás az árnyékban, mint a közvetlen napon, a káros UV-sugarak akár 50 százaléka is elérhet bennünket. Még a teraszon a napernyő vagy az árnyékoló alatt is érhet bennünket káros dózisú UV-fény. Az épületek, a víz és a homok akár a sugárzás 85 százalékát is visszaverheti. Az UV-sugárzás még a víz felszíne alá is eljut. Ezért vigyázzunk úszásnál is, hiszen egy méterrel a víz felszíne alatt az UV-A-sugárzás mértéke még mindig elérheti a 75, az UV-B-sugárzásé pedig az 50 százalékot. Mindenképpen használjon az arcán és a testén is megfelelő, vízálló naptejet. Mivel különböző típusú UV-sugárzások vannak, az emberek általában különféle módon reagálnak rájuk a bőrtípusuktól függően.

Nekem melyik a legjobb naptej?

A napvédelem ideális formája nagyban függ a bőrtípustól és attól, hogy a bőr mennyi ideig képes önállóan védekezni a napsütéssel szemben. Ez az idő arra vonatkozik, hogy mennyi időt tölthetünk el a napon napvédő nélkül úgy, hogy nem égünk le. A világos hajú (szőke, vörös, világosbarna) és bőrű embereknél ez az idő általában rövidebb, mint a sötét hajú (barna, fekete) és bőrű típusoknál. Egy szőke, világos bőrű személynél ez kb. tíz percet jelent. A naptej faktorszáma (SPF - sun protection factor) azt mutatja meg, mennyivel többet maradhatunk a napon leégés nélkül. Például egy 30-as faktorszámú naptejjel 30-szor hosszabb ideig maradhatunk a napon, vagyis a 10 perces természetes védelmet 30-cal szorozva 300 percet, azaz öt órát kapunk. A naptej tehát ennyi ideig fog védeni bennünket a bőr károsodása nélkül.

Így határozhatja meg, hogy az Ön esetében mi az ideális faktorszám: ossza el a napozásra szánt időt a természetes védekezési idejével, így megkapja a megfelelő faktorszámot. Ha egy 10 perces természetes védekezési idejű világos bőrű személy 150 percet szeretne tölteni a strandon, akkor a 15-ös faktorszám teljesen megfelelő.

Léteznek speciális UV-ruhák is, amik úszásnál vagy hosszabb idejű szabadtéri elfoglaltságnál UV-szűrőként működnek.

A ruhák segítenek kiszűrni az UV-sugarakat

Az öltözet jó napvédő a szabadban. Ha a szemeit egy kiváló napszemüveggel, a bőrét pedig megfelelő naptejjel védi, akkor hatékony védelmet biztosít az egész testének. Feltételezve, hogy megfelelő ruházatot visel. Annak ellenére, hogy minden ruha biztosít valamilyen védelmet a káros UV-sugárzással szemben, a védelem pontos mértéke két dologtól függ: a ruha szövésétől és vastagságától. A következő alapszabályt tartsa észben: minél sűrűbb a szövés, annál kevesebb UV éri el a bőrét. Bár a fehér len és pamut pólók különösen népszerűek a meleg nyári napokon, alig nyújtanak védelmet, az UV-sugárzás nagy részét átengedik. A szintetikus szövetekből, például poliészterből készült ruhák jobb védelmet biztosítanak, mivel ezeket sűrű szövéssel állítják elő. A pamut sűrűsége magától a pamuttól függ. A természetes anyagok közül a természetes selyem magas UV-védelmet biztosít, mivel a szövet összetapadt elemeket is tartalmaz, amik visszaverik és elnyelik az UV-sugarakat. Az „UV-védelmi faktorszám” (UPF - ultraviolet protection factor) azt jelzi, hogy a speciális UV-ruha milyen szintű védelmet biztosít. Azt mutatja meg, mennyivel tovább maradhatunk a napon kellemetlenség nélkül. Nagyjából, mint a naptej faktorszáma. Ha UV-védelmet nyújtó speciális ruházatot vagy fürdőruhát vásárol, mindenképpen olyat válasszon, ami a napvédő faktor mellett 801-es UV-szabvány szerinti besorolással is rendelkezik. Ez garantálja, hogy a ruházat nemcsak nem nyúlt és száraz állapotban biztosítja az UV-védelmet, hanem nyúlt és vizes állapotban is. Így az UV-t hatékonyan szűri bármilyen helyzetben.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Gyors sötétedés. Gyorsan kivilágosodik: modern fényre sötétedő lencse A ZEISS PhotoFusion X fényre sötétedő lencsével a nap 24 órájában kitűnő látásban lehet része kint a szabadban, és beltérben is

Életmód + divat 2022. szept. 16.

Tags: Napszemüvegek

Fényre sötétedő lencsék a kényelmesebb látás, a rugalmas használat és a szem védelme szolgálatában 10 tipp a JOBB LÁTÁS-tól: kiknek ideálisak a ZEISS fényre sötétedő szemüveglencsék, és mikor érdemes viselni őket?

Életmód + divat 2022. szept. 16.

Tags: Napszemüvegek

Hogyan fertőtleníthetem a szemüvegemet, és hogyan előzhetem meg a párásodást maszkviselés közben?
Nem minden napszemüveg egyforma A Jobb Látás Útmutató elmagyarázza, hogy mit kell tudnia az UV-védelemről, a színezett és polarizált lencsékről, a tükrös réteggel ellátott lencsékről és minden egyéb tényezőről, ami segíthet Önnek megtalálni az egyéni igényeinek megfelelő napszemüveget.

Sport + szabadidő 2019. jún. 25.

Tags: Napszemüvegek

Kapcsolódó termékek