A legújabb trend: színezett lencsék

Hogyan legyünk „színőrültek” sötétített lencsékkel.

A színezett lencsék már egy ideje a piacon vannak. A divattrendek befolyásolják ezt a terméket és a rendelkezésre álló választék jelentős színskálát kínál. Jelen cikk betekintést nyújt, hogy miként tud eligazodni a „színdzsungelben” a látszerészénél akkor, amikor a legjobbat szeretné kiválasztani a szemének – és különösen akkor, amikor az UV sugarak elleni védelemről van szó.

A kedvenc keretének a kiválasztásán túl személyre szabhatja a szemüvegét különböző színezett lencsékkel. Elvégre a szemüveg egyben divattárgy, amely a tulajdonosa személyes stílusát is kihangsúlyozza. A mottó: Nézzen ki ragyogóan és élvezze a kitűnő látást. A Carl Zeiss beszínezi a lencséit a legújabb divatszínekkel, egy vagy két színnel, vagy különféle színekkel. Mielőtt kiválasztaná a színt, beszélje meg a látszerészével, hogy milyen alkalmakkor fogja viselni a színezett lencséjű szemüvegét. A lencséket csak nap elleni védelemre fogja használni, vagy naponta fogja viselni ezt a szemüveget, esetleg speciális tevékenységek során hordja majd?

A látszerésze a színminták széles választékát kínálja majd mindenféle színárnyalatban. A minták segítségével vizsgálja meg a színeket, hogy okos döntést hozhasson. Saját, egyedi kívánsága és színmintái szerint is beszíneztetheti a szemüveglencséit, például egy színes szövetdarab alapján, amelyet Ön visz be.

Az enyhén sötétített lencsék szűrőhatásai kellemesebbé teszik a szem számára a mesterségesen megvilágított helyeket, ugyanakkor a divat terén is ki tudja fejezni az egyéniségét.

ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!

Néhány tipp a színezett lencsék kiválasztásához:

Amikor színárnyalatot választ a lencséi számára, a kevesebb határozottan több lehet. Amennyiben gyakran szeretné viselni a színezett szemüvegét, a sötétítésnek minimálisnak kell lennie azért, hogy az Önnel beszélgető emberek jól láthassák a szemét. A szín kiválasztásakor a hölgyeknek a szokásos szemsminket kell viselniük, és ahhoz illő árnyalatot kell választaniuk. Vegye figyelembe a leggyakrabban viselt ruháit is. A látszerésze ezután mutatni fog Önnek egy, a szemüvegéhez illő színskálát a saját gyűjteményéből.

A divatirányzat elsősorban a sárga, a rózsaszín vagy a kék színárnyalatokat részesíti előnyben. Viszont amennyiben a szemüvegét napszemüvegként is viselni szeretné, nagy odafigyeléssel válassza ki az árnyalatot, mivel nem minden lencse biztosít megfelelő napvédelmet és főként UV sugarak elleni védelmet. Néhányuk még károkat is okozhat. Amikor napszemüveget visel, a pupillái teljesen kitágulnak és ezért nem biztosítanak elegendő védelmet. Bizonyosodjon meg afelől, hogy UV sugarak elleni szűrővel ellátott szemüveget választ: azok a ZEISS szemüveglencsék, amelyek a fényt több mint 30%-át kiszűrik, 100 % UV védelmet biztosítanak.

Fontos tudnunk: a sötétítés színárnyalata nem jelzi az UV védelem szintjét, az egyetlen megbízható mutató a CE címke. Általánosságban elmondhatjuk, hogy az optikusok által eladott összes napszemüveg CE tanúsítvánnyal rendelkezik és ezért az UV védelmük is megfelelő. Az UV sugarak elleni védelmen túl egy második tényezőre is oda kell figyelnie. A világos színspektrumon belül a kék fény okozza a legsúlyosabb sérülést a szemnek. Ott támadja meg a szemet, ahol a legélesebben látunk. Sőt, szórt fényt is létrehozhat, amely lecsökkenti a kontrasztot. A jó napszemüvegeknek biztosítaniuk kell az UV sugarak, valamint a kék fény elleni védelmet is.

Amennyiben kétségei lennének a jelenlegi napszemüvegével kapcsolatban, a látszerésze tud Önnek segíteni: megméri az UV védelmet. A látszerésze le tudja ellenőrizni az üzletben a lencsék torzítását is. Előzetes ellenőrzést Ön is végezhet otthon: emelje fel a szemüvegét és nézzen egy egyenes vízszintes vonalat majd mozgassa előre és hátra. Amennyiben a napszemüvege jó minőségű, a vonal nem torzulhat. Ez a vizsgálat azonban csak a nem dioptriás napszemüvegekre alkalmazható.

Hogyan lehetnek a műanyag szemüvegek színesebbek, mint az üvegből készült szemüvegek?

Az ásványi anyagból készült szemüvegeket, vagyis az üvegből készült szemüvegeket úgy színezik, hogy beszívódó rétegeket gőzölnek rájuk. Ezek a vékony rétegek fém vagy fém-oxid vegyületekből állnak és csak bizonyos magas hőmérsékleten gőzölhetőek fel. Magas természetes fénytörő képességgel is rendelkeznek és a visszatükröződésük mértéke megnő. Emiatt a rétegeket több lépésben gőzölik fel, hogy megtartsák az üveg előnyös tulajdonságait. Tehát az üveg lencsék különböző árnyalatú barna színárnyalatokban kaphatók, és egységes jellemzőjük, hogy a hátoldaluk mindig tükröződéscsökkentő réteggel van ellátva.

A műanyag szemüveglencsék színezését úgy végzik, hogy a lencséket speciális festékbe merítik. Ennélfogva a műanyag lencséket gyakorlatilag bármely színre be lehet festeni.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Gyors sötétedés. Gyorsan kivilágosodik: modern fényre sötétedő lencse A ZEISS PhotoFusion X fényre sötétedő lencsével a nap 24 órájában kitűnő látásban lehet része kint a szabadban, és beltérben is

Életmód + divat 2022. szept. 16.

Tags: Napszemüvegek

Fényre sötétedő lencsék a kényelmesebb látás, a rugalmas használat és a szem védelme szolgálatában 10 tipp a JOBB LÁTÁS-tól: kiknek ideálisak a ZEISS fényre sötétedő szemüveglencsék, és mikor érdemes viselni őket?

Életmód + divat 2022. szept. 16.

Tags: Napszemüvegek

Így készül a napszemüveg Milyen lépésekből áll a napszemüveggyártás? Ismerje meg, milyen alapanyagokat használunk a napszemüveggyártásban, és hogyan keltik életre az ötleteiket a tervezők!

Életmód + divat 2018. júl. 3.

Tags: Napszemüvegek

A divatos napszemüveg története Minden évtizedet igen egyedi stílus jellemez.

Életmód + divat 2018. júl. 3.

Tags: Napszemüvegek

Kapcsolódó termékek