A divatos napszemüveg története.

Minden évtizedet igen egyedi stílus jellemez.

Manapság számtalan típusú napszemüveg közül tudunk választani. A tükrös napszemüvegtől a rápattintósig, és nemcsak különböző árnyalatú lencsék vannak, hanem eltérő alakú napszemüvegek is. Néhányuk mára már ikonikus darab. A klasszikus macskaszem és az aviátor napszemüveg a legismertebbek a jelenleg kaphatóak között. Mint a divat minden más területe, a napszemüvegek stílusa és formája is állandóan változik. Különösen a filmekben szereplő napszemüvegek gyakoroltak nagy hatást a divatra és általában az aktuális korszellemet tükrözték. Összefoglaltuk a különböző stílusikonokat és a napszemüvegekre gyakorolt hatásukat.

Az 50-es évek: Grace Kelly fenséges stílusa

1956-ban Grace Kelly amerikai színésznő összeházasodott Rainer monacói herceggel. A házasság előtt és utána is gyakran lehetett látni Grace hercegnőt fekete napszemüvegben. Jellegzetes stílusa, a szögletes napszemüveg nagy hatással volt az aktuális divatra, és még mindig a manapság ismét kedvelt vintage napszemüveg mintapéldánya.

Az 50-es évek: Grace Kelly fenséges stílusa

A 60-as évek: Álom napszemüveg luxuskivitelben

Amikor Audrey Hepburn az Álom luxuskivitelben című filmben feltette a híres macskaszem napszemüveget, egy tartós trendet alapozott meg. Ezt az ikonikus formát olyan szorosan összekapcsoljuk a színésznővel, hogy néha még Audrey Hepburn napszemüvegnek is szoktuk hívni. Talán ez volt az első alkalom, hogy egy filmben szereplő napszemüveg jelentős hatással volt a divat alakulására, de az biztos, hogy nem az utolsó. A 60-as években népszerű napszemüvegek többnyire Hepburn klasszikus példáját követték.

A 60-as évek: Álom napszemüveg luxuskivitelben

A 70-es évek: Nincs középút

Ha a 70-es évek napszemüvegeiről van szó, két legendás alak jut az eszünkbe. Egyfelől a túlméretezett keretek, másfelől a kis kerek napszemüveg, mint például a John Lenon által gyakran viselt darab. A sokszor John Lennon napszemüvegnek nevezett keretet főleg a 60-as és 70-es évek hippi szubkultúrával kötjük össze. Ez a napszemüveg különféle színekben, például kékben, pirosban és rózsaszínben is elterjedt volt.

A 80-as évek: A Top Gun és a 80-as évek furcsa napszemüvegei

Kétség kívül a Top Gun (1986) című film miatt lett az aviátor napszemüveg divatos a férfiak körében. A főszereplő Tom Cruise napszemüvegének arany kerete és zöld lencséi voltak. A film népszerűségének ellenére, sokan rendőr napszemüvegnek hívják az aviátort. Frank „Ponch” Poncherello szerepében Erik Estrada gyakran viselt úgynevezett rendőr napszemüveget a népszerű CHiPS TV-sorozatban. Mivel Estrada egy rendőrt alakított, az ikonikus alak és a napszemüvegtípus beceneve közötti kapcsolat még jobban megszilárdult.

Sir Elton John kimondottan híres különc napszemüvegeiről. Az általa választott darabok azonban nem biztos, hogy alkalmasak lennének mindennapos viseletre. Annyi azonban biztos, hogy ezek minden idők legkreatívabb és legegyedibb szemüvegei. Elton Johnt gyakran lehet látni strasszos, túlméretezett vagy más bohókás napszemüvegben.

A 80-as évek: A Top Gun és a 80-as évek furcsa napszemüvegei

A 90-es évek: Szupermodell elegancia

Az 1990-es évek kétségtelenül a szupermodellek évtizede. A népszerű modellek, például Kate Moss vagy Claudia Schiffer a fényes kereteket és a sötét árnyalatokat kedvelték. Fényes, kis darabok uralták a divatipart és a grunge hullám éles ellenpontja volt az évtized egyébként színes és eleven divatjának. A 90-es évek végén készült sikerfilmekben különböző népszerű napszemüvegek tűntek fel. Talán a legismertebb példák erre a Mátrix-filmek Keaunu Reeves főszereplésével.

A 2000-es évek: Szuperhős napszemüvegek

A század elején Marvel filmvászonra vitte az X-Men képregénysorozatot. Küklopsz szerepében James Marsden vörös napszemüveget visel, mert a karaktere ezzel tartja kordában az erejét. A keret inkább kicsi volt, de ívelt.

A másik fontos trend a 2000-es években a keret nélküli napszemüveg volt, amit például Paris Hilton és más sztárjelöltek hordtak. Gyakran használt szín volt a kék, a piros és a rózsaszín különféle árnyalatai. Volt, hogy a lencséken strasszok vagy más díszítések voltak.

Egészen az 1850-es kezdetek óta a ZEISS mindig is erősen összpontosított az optikára. Az 1920-as években a ZEISS megkezdte a színezett lencsék gyártását, hogy nyugodtan élvezhessük a természet szépségeit anélkül, hogy szemünk túl sok napfénynek lenne kitéve. Az elmúlt században különböző árnyalatok kerültek be a kínálatba. A 2000-es években a ZEISS Sunlens bővítette termékskáláját és dioptria nélküli napszemüveglencséket is felvett a kínálatába.

A 2010-es évek: Eredeti lencsék - a ZEISS Sunlens visszahozza a klasszikusokat

Hogy bemutassuk a múlt században megismert napszemüvegek, gyönyörű színek és a lencsék iránti szenvedélyünket, a ZEISS Sunlens bevezette az Original Lenses kollekciót, amit a tervezők munkáik kiváló minőségű alapjaként használnak. Vintage lencsekollekciónk gyönyörű színes lencséket és valódi klasszikusokat tartalmaz, hogy kihangsúlyozza a napszemüvegek hagyományát.

A 2010-es évek: Eredeti lencsék - a ZEISS Sunlens visszahozza a klasszikusokat

Bár a ZEISS nem forgalmaz napszemüvegeket közvetlenül a fogyasztók számára, tervezőknek kínálunk színezett lencséket, akik így a ZEISS Sunlens termékekkel a legjobb védelmet biztosító napszemüvegeket tudják megalkotni. Egyik partnerünk az európai Massada, szemüvegmárka, ami művészi kialakításokkal készít védelmet nyújtó szemüvegeket.

ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!

* Az UV-sugarakat három csoportba osztjuk, melyek közül csak az UV-A és az UV-B sugarak érik el a föld felszínét. A rövid hullámhosszú (100-280nm), nagy energiájú UV-C-sugarakat szinte teljesen elnyeli a földi légkör. UV-sugarak alatt csak az UV-A és UV-B sugarakat értjük, melyek elérnek bennünket a földön. A szem az UV-A és UV-B sugarakat különböző mértékben nyeli el, ha azt nem szűri ki a szemüveglencse.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Gyors sötétedés. Gyorsan kivilágosodik: modern fényre sötétedő lencse A ZEISS PhotoFusion X fényre sötétedő lencsével a nap 24 órájában kitűnő látásban lehet része kint a szabadban, és beltérben is

Életmód + divat 2022. szept. 16.

Tags: Napszemüvegek

Fényre sötétedő lencsék a kényelmesebb látás, a rugalmas használat és a szem védelme szolgálatában 10 tipp a JOBB LÁTÁS-tól: kiknek ideálisak a ZEISS fényre sötétedő szemüveglencsék, és mikor érdemes viselni őket?

Életmód + divat 2022. szept. 16.

Tags: Napszemüvegek

Így készül a napszemüveg Milyen lépésekből áll a napszemüveggyártás? Ismerje meg, milyen alapanyagokat használunk a napszemüveggyártásban, és hogyan keltik életre az ötleteiket a tervezők!

Életmód + divat 2018. júl. 3.

Tags: Napszemüvegek

Hogy a fény ne vakítson el A napszemüveg divatos kiegészítő, de ennél is fontosabb, hogy nélkülözhetetlen UV-védelmet biztosít szemünknek.

Életmód + divat 2017. okt. 16.

Tags: Napszemüvegek

Kapcsolódó termékek