Az ember szemüvege tükrözi a jellemét

A szemüveg kiválasztása többet jelent a formai kritériumok kiválasztásánál – fontos a stílus kérdése is.

A szemüveg nem csak látási segédeszköz, hanem egyúttal stílusos kiegészítő is. A szemüveg kifejezi az egyéniségedet és kihangsúlyozza a stílusodat. De hogyan mutatja meg a szemüveg azt, hogy valaki milyen típusú ember? Szerettünk volna mélyebbre ásni ebben a kérdésben, mivel ez fontos értékelési szempont mind az optikus, mind a vevők számára, amikor a tökéletes szemüveget kell megtalálni.

Az arc formája alapvető szerepet játszik a megfelelő szemüveg kiválasztásában, de vannak más tényezők is, amelyeket figyelembe kell venni. A tapasztalt optikus gyorsan felismeri, hogy milyen típusú szemüveg illik a páciens egyéniségéhez és arcformájához. Ennek az az oka, hogy az optikus ismeri a két alapvető típust: az első az a személy, aki „láthatatlan szemüveget akar” – vagyis olyan szemüvegkeretet szeretne, amelyik a lehető legharmonikusabban beleolvad az arcába és alig észrevehető. A második típus az, akit jobban motivál a divat, és ennek megfelelően divatos kiegészítőnek tartja a szemüveget. Valóban csak ez a két „kategória” létezik? Részletesen megvizsgáltuk a kérdést, és nagyon izgalmas eredményre jutottunk. A szemüvegeseknek alapvetően három megkülönböztethető csoportja van.

Divatos szemüveget igénylő típusok

A stílus megszállottja
A divat jó szórakozás – ki tudod fejezni vele a stílusodat. Ebbe a célcsoportba olyan emberek tartoznak, akiknek gyakran több szemüvegük is van. Az ilyen típus számára semmi nem lehet eléggé extravagáns vagy divatos. Mindig a legújabb modellt akarja, és gyakran színezett lencsével: minden megfelel neki, ami tetszik, és ami illik a hangulatához és/vagy a szereléséhez. A kreatív, extrovertált típusok díszítőelemnek és a személyes megjelenésük kiegészítőjének tartják a szemüveget. Az optikusnak csupán a legeredetibb modelleket kell megmutatnia – a divatmániások maguk választanak. Ami azt illeti, ők valóban szakértők a divat területén.

A márkák kedvelője
Az ilyen típus a márkákat és a hozzájuk kötődő dizájnt értékeli, ami jellemző az öltözék kiválasztására is. Az ilyen típusú embert a választáskor elsősorban a címkék befolyásolják. Csakis a világ legkiválóbb tervezőitől származó keretek fogják valaha is elnyerni a tetszésüket. A szemüvegnek természetesen összhangban kell lennie a stílusuk többi elemével is – fontos, hogy a megjelenés egységes legyen. A neves tervezők által készített szemüvegek rajongói a jó minőségű szemüveglencsékre is vevők. Végtére is tudják, hogy a minőséget meg kell fizetni, de megéri is az árát.

Trükkös vásárlók
A szemüvegkeretek divatos kiegészítők azok számára, akiknek nincs szükségük látáskorrekcióra. A dioptria nélküli szemüvegeket mostanában divatüzletekben árulják az arc díszítőelemeként. A Nerd szemüvegek, az óriási 70-es évek stílusát idéző és a John Lennonéra emlékeztető szemüvegek mind a hipster stílus kedvelőire jellemzőek, akiknek nincs szükségük látási segédeszközre, de mégis viselni akarják a kiegészítőt a megjelenésük részeként. A szemüveglencsék kiválasztásához szakértelemre van szükség; azonban a nagy keretek valóban csak a vékony műanyag lencsével mutatnak jól. Így sokkal kényelmesebb is őket viselni. Az optikusok jó tanácsot tudnak adni a lencse színének kiválasztásához is.

ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!

Praktikus szemüveget igénylő típusok

A megoldás-orientált
Ennek a típusnak először hozzá kell szoknia a szemüveg viseléséhez. A szemvizsgálat feltárja, hogy korrekcióra van szüksége – és semmi mást nem vár a szemüvegtől. Az érintett személy csak egy dolgot akar: azt, hogy újra láthasson. Az elsőként szemüveget viselő személyeknek segítség lehet, ha a szemüvegkeret és a lencsék a lehető legkönnyebbek, és könnyen tisztíthatóak – ez segíteni fog, hogy megszokja a szemüveg viselését.

A tartózkodó típus
Szükségem van szemüvegre ahhoz, hogy lássak – de ezt nem kell mindenkinek látnia. Úgy tűnik, ez az ő mottójuk. Azt szeretnék, hogy a szemüvegükön lehetőleg ne legyen feltűnő a keret, hogy alig lehessen észrevenni. Az ilyen típusú személyek közül némelyek csakis a keret nélküli szemüveget tudják elviselni. A magas törésmutatójú szemüveglencséket lehet alkalmazni az erős dioptria leplezésére, mivel az ilyen típusú lencse vékonyabb, mint az ugyanolyan dioptriájú hagyományos lencsék. Így a szemüveg még súlyos fénytörési rendellenesség esetén sem néz ki úgy oldalról, mint a szódásüveg. Az ilyen típus kifinomultabb képviselői általában évekig hűek maradnak a szemüvegükhöz – míg egyszer csak ki nem cserélik egy újra, ami rendkívüli mértékben hasonlít a régire.

A szakértő
‘Csak a legjobbat a szememnek’ - ezt helyezi előtérbe az ilyen típus, amikor elmegy az optikushoz. Ők megértik, mennyire fontos az optimális korrekció a látásélességhez. Ismerik az olyan kifejezéseket, mint bifokális, progresszív lencsék és tükröződéscsökkentő bevonatok. Amikor szemüveglencsét választanak, akkor a minőségre adó vevők kevésbé figyelnek az árra, és inkább arra összpontosítanak, hogy a szemüveg megfeleljen a speciális szükségleteiknek. A kereteknek is ki kell elégíteniük a minőségi elvárásaikat, időtállónak kell lenniük és egyúttal be kell tölteniük a funkciójukat.

Aktív szemüveget igénylő típusok

A gyűjtő
Ez a típus úgy kezeli a szemüveget, mint egy drága tárgyat, amelyet büszkén mutogathat. Szenvedélyesen gyűjti a szemüvegeket, és ha tehetné, naponta váltaná a modelleket. Az ilyen szemüvegvadászoknak nem okoz gondot, hogy a megjelenésükhöz és az alkalomhoz illő szemüveget viseljék. Ők inkább a személyes megjelenésükre koncentrálnak, és nem a legújabb divattrendekre. Az ilyen típus nem dobja el a szemüvegét egy szezon után, valójában szerelmes belé. A szaru kerettől a fémkeretig és a többszínű keretekig minden stílus képviselve van. Mivel valószínűleg már rendelkeznek a klasszikus modellek „alapkollekciójával”, az optikusuk nyugodtan megmutathatja nekik, milyen újdonság van a kollekcióban. Az ilyen típust érdekelhetik a szemüvegkerethez illő színárnyalatok vagy akár az ívelt lencsék is, mint pl. a ZEISS Monofocal/Progressive Sport.

A mindenre kiterjedő típus
Valami, ami mindenre jó: ez a típus szeret mindig felkészült lenni minden helyzetre. Ez azt jelenti, hogy olyan szemüveget szeretne, amelyikre mindig számíthat. A szemüvegkeretet illetően ez azt jelenti, hogy legyen vonzó, de ne feltűnő; könnyű, de erős; és természetesen tökéletesen illeszkedjen. A divatos fémkeretek általában nem felelnek meg az ízlésének. A szemüveglencséknek mindenre jónak kell lenniük. Ez azt jelenti, hogy az ilyen szemüvegesek szeretnek hallani a több dioptriás szemüvegekről és a fényre sötétedő lencsékről, mivel ezekkel nem kell cserélgetni a szemüvegeket – akár közelre, akár távolra néznek vele, akár süt a nap, akár nem. A sportos típusok még erős sportszárakkal is felszerelik a szemüvegüket. Az eredmény? A látási segédeszköz alkalmazkodik az ilyen típusú aktív élethez.

A mindennapok hőse
Az ilyen emberekből sugárzik az életerő és a tettrekészség. Mindig mozognak, és rengeteg időt töltenek a szemüvegeik keresésével. Igen, többes számban, mert az ilyen típusnak szüksége van szemüvegre az olvasáshoz és a másikra a távollátáshoz. Két szemüveg azonban nem elég: az ilyen szeretetre méltó, tűzről pattant menyecskéknek szükségük van megoldásra a konyhában a főzéshez; a fürdőszobában a sminkjük elkészítéséhez; a nappaliban a TV nézéshez; és az ágyban az olvasáshoz. Az emberek szeretnek élesen látni az irodában és az autójukban is. Nekik vagy helyen van megfelelő szemüvegük, vagy a nyakukban hordják a két szükséges modellt, nehogy elveszítsék őket. A folyton rohanó emberek számára a robusztus szemüvegkeretek és lencsék elengedhetetlenek, hiszen szemüvegük könnyen bekerülhet egy mappakupac alá, leeshet az asztalról, vagy olykor leeshet az autóban.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Egyszerűség és elegancia: LINDBERG szemüvegkeretek ZEISS napszemüveglencsékkel – egy nyári sláger A JOBB LÁTÁS megkérdezte a LINDBERG keretek gyártóját, hogy mi teszi különlegessé a LINDBERG napszemüvegeket.
Keretek egy lépéssel a trend előtt Mit rejt az idei keretdivat? És mihez illenek a legjobban?
Mini stíluskalauz, amely a végletekig mehet: szemüveg és divat – verhetetlen csapat Ezek az ötletek garantálni fogják, hogy minden alkalommal magára vonja a figyelmet

Életmód + divat 2017. okt. 16.

Tags: Szemüveg divat

A forma anatómiája: a Mykita és Bernhard Willhelm által tervezett Franz Minden, amit mindig tudni akart a napszemüvegekről, de félt megkérdezni

Életmód + divat 2017. okt. 16.

Tags: Szemüveg divat

Kapcsolódó termékek