Egyszerűség és elegancia: LINDBERG szemüvegkeretek ZEISS napszemüveglencsékkel – egy nyári sláger

A JOBB LÁTÁS megkérdezte a LINDBERG keretek gyártóját, hogy mi teszi különlegessé a LINDBERG napszemüvegeket.

A dán királyi család tagjai, politikusok, befolyásos üzletemberek és A-listás sztárok egyaránt a dán szemüvegkeret-tervező cég, a LINDBERG szemüvegkereteit viselik. Kiemelt figyelmet érdemel az idei napszemüvegkollekció, amely ismét a LINDBERG márka rajongói által megszokott és kedvelt elegáns, minimalista dán formatervezési hagyomány jegyeit viseli. Mivel a kiváló minőségre helyezett hangsúly a LINDBERG és a ZEISS közös vonásai közé tartozik, valamennyi keretben ZEISS szemüveglencsék vannak. A JOBB LÁTÁS megkérdezte, hogy miben különleges ez a kollekció, és miért alkotnak e keretek kiváló párost a ZEISS napszemüveglencsékkel.

LINDBERG 8569-es modell
LINDBERG 8569-es modell

A LINDBERG sikertörténete a nyolcvanas években kezdődött Dániában, amikor Poul-Jorn Lindberg közös projektbe kezdett Hans Dissing építésszel, hogy megtervezzék az AIR Titanium keretet, az első csuklópánt és csavar nélküli formatervezett szemüveget. Azóta a könnyű, keret nélküli titániumból készült LINDBERG szemüveg az esztétika, a technológiai innováció és a kifogástalan kivitelezés szinonimája. A LINDBERG keretek egyedülállóak, kialakításuk szigorúan a lényegre összpontosít, egyetlen felesleges csavar, szegecs vagy hegesztés sincs bennük. Az eredmény egy hihetetlenül erős és rugalmas szemüveg, amely mégis a világ legkönnyebb és legkényelmesebb viseletei közé tartozik.

2009 óta a LINDBERG napszemüvegeket is gyárt. A LINDBERG a kezdetektől fogva a ZEISS napszemüveglencséivel egészíti ki napszemüvegkollekcióit.


JOBB LÁTÁS: A LINDBERG és a ZEISS már jó ideje egy csapatot alkotnak. Miért döntöttek úgy 2009-ben, hogy az első napszemüvegkereteket ZEISS szemüveglencsékkel egészítik ki?
 

LINDBERG: Azért döntöttünk a ZEISS mellett, mert olyan partnert kerestünk, akivel együttműködve kivételes vizuális teljesítményt és optimális UV-védelmet nyújtó, valamint vonzó színekben elérhető napszemüvegeket tervezhetünk és hozhatunk létre. A ZEISS lencséi tökéletes párost alkottak termékeinkkel.

JOBB LÁTÁS: Ez 2009-ben volt. Most beszéljünk a 2013-as napszemüvegkollekcióról. Honnan erednek a keretek és lencsék formáinak, stílusainak és színeinek ötletei?
 

LINDBERG: Nehéz pontosan meghatározni, hogy honnan erednek az ötleteink. A LINDBERG-nél nem hiszünk abban, hogy csak a letűnt korok divatjából meríthetünk inspirációt. Éppen ellenkezőleg: a jelenben és a minket körülvevő világban szeretnénk inspirációt találni, és úgy gondoljuk, hogy még a hétköznapi dolgok, például a zene és az ételek is fontos ihletforrást jelenthetnek. Számunkra a design egyfajta gondolkodásmód: a formák, színek és anyagok technológiával, kivitelezéssel és kényelmi megfontolásokkal kombinált kifejezésmódja. Bár sok különböző forrásból merítünk ihletet, mindig szem előtt tartjuk alapvető értékünket, nevezetesen a szegély nélküli kialakítást. Szeretnénk biztosítani, hogy napszemüvegeink mindig megfeleljenek a saját magunk számára támasztott elvárásoknak – vagyis vonzónak és kényelmesnek kell lenniük.

LINDBERG 8570-es modell
LINDBERG 8570-es modell

JOBB LÁTÁS: A LINDBERG napszemüvegek ZEISS napszemüveglencsékkel készülnek. Hogyan és mely pontban befolyásolja a lencseválasztás a tervezési folyamatot?


LINDBERG:
A lencsék napszemüvegeink igen fontos részét képezik. Klasszikus napszemüvegeink minden egyes lencseszín- és méretbeli módosítás révén teljesen új megjelenést kapnak. Vegyük például 8570-es modellünket: pusztán a lencsék színének megváltoztatásával a modell a diszkréttől a bohémen át a letisztultan nyersig bármilyenné válhat. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a ZEISS napszemüveglencséivel egyéniséget adunk napszemüvegeinknek.


JOBB LÁTÁS: Melyik a kollekció legikonikusabb modellje?


LINDBERG:
Legikonikusabb modellünk valószínűleg a 8556-os. Ez a modell a kezdetektől fogva része napszemüvegkollekciónknak. Mára modern klasszikussá vált, és mindig is divatos lesz. A modell valódi kaméleon: színtől és lencsetípustól függően sokféle embertípust vonz mind a férfiak, mind a nők körében. A modellt emellett folyamatosan megújítjuk: az idei októberi párizsi Silmo kiállításon például új verziót mutatunk be ZEISS lencsékkel, vadonatúj LINDBERG színben.

LINDBERG 8556-os modell
LINDBERG 8556-os modell

JOBB LÁTÁS: A LINDBERG szemüvegek egyik legfontosabb jellemzője az értékes alapanyag – például titánium, arany, platina, gyémánt vagy bölényszarv. Az ilyen anyagok időtlen eleganciát és rendkívüli erőt sugallnak, valamint kivételes vizuális hatást keltenek. Milyen összefüggés áll fenn az anyagválasztás és a keret kialakítása között?


LINDBERG:
Az anyagválasztás és a keret kialakítása között igazán szoros kapcsolat áll fenn – úgy is fogalmazhatunk, hogy a két dolog kölcsönösen függ egymástól. Egy puha és finom kerethez például egyértelműen az acetát a megfelelő választás. Az anyagnak természetéből adódóan van egy puhasága és mélysége, ami a titániumra nem jellemző. A titánium könnyed, ugyanakkor erőteljes megjelenést kölcsönöz a keretnek, ezért sportos, klasszikus és divatos modellekhez egyaránt használható.

Ha arannyal dolgozunk, fontos, hogy a design könnyű és esztétikus legyen – Coco Chanel szavaival kifejezve: „A luxusnak kényelmesnek kell lennie, különben nem luxus”.

Ezen felül kombináljuk is az anyagokat, például az acetát napszemüvegekbe titániumbetétet illesztünk, mivel a titánium megerősíti az acetátot, így a napszemüveg igazán rugalmas és könnyen állítható lesz. Ennek köszönhetően kereteink hihetetlenül erősek és rugalmasak – mégis a piac legkönnyebb és legkényelmesebb viseletei közé tartoznak. Ez pedig egyike legfőbb prioritásainknak, amelyeket szemüvegeink tervezésekor szem előtt tartunk: kényelem és rugalmasság, valamint az a törekvés, hogy minden egyes keretet ahhoz a személyhez igazítsunk, aki azt viselni fogja. Ez pedig napszemüvegeinkre is vonatkozik.


JOBB LÁTÁS: És egy utolsó kérdés: Kétségkívül elégedettséggel tölti el Önöket, hogy a LINDBERG szemüvegeket híres emberek, köztük a dán királyi család tagjai viselik. Fel tud esetleg eleveníteni egy emlékezetes pillanatot, ami ezzel kapcsolatos?

LINDBERG: Nos, úgy gondoljuk, magától értetődő, hogy a dán királyi családnak dán tervezésű szemüvegeket kell viselnie. Azonban természetesen nagyon örülünk és megtiszteltetésnek tartjuk, hogy a mi napszemüvegeinket viselik.

Az egyik emlékezetes pillanat, ami valóban nagy meglepetés volt számunkra, a „James Bond – A holnap markában” című film plakátjának megjelenése volt. A plakáton a főgonosz, Elliot Carver médiamogul LINDBERG Rim szemüveget viselt. Mint kiderült, a szemüveget a produkció saját kezdeményezés alapján vásárolta, így ez nem is fizetett termékmegjelenítés volt. Le voltunk nyűgözve!

A LINDBERG-ről:

Az LINDBERG-egyik legjelentősebb ügyfele a dán királyi család. Őfelsége II. Margit királynő és Henrik dán herceg LINDBERG Titanium keretet; míg Frigyes dán királyi herceg és Mária dán királyi hercegnő LINDBERG Sun keretet viselnek. A vállalat a Dán Királyi Bíróság exkluzív királyi kinevezésében részesült, amelyet csak a királyi család elsőrangú beszállítói kaphatnak meg.

A több mint 60 formatervezési díjjal, köztük a Red Dot díjjal kitüntetett csúcskategóriás szemüveggyártó cég kétségtelenül az exkluzív szemüveg-formatervezés kiváló képviselője.


Képek: LINDBERG / Cover Modell 8571

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Gyors sötétedés. Gyorsan kivilágosodik: modern fényre sötétedő lencse A ZEISS PhotoFusion X fényre sötétedő lencsével a nap 24 órájában kitűnő látásban lehet része kint a szabadban, és beltérben is

Életmód + divat 2022. szept. 16.

Tags: Napszemüvegek

Fényre sötétedő lencsék a kényelmesebb látás, a rugalmas használat és a szem védelme szolgálatában 10 tipp a JOBB LÁTÁS-tól: kiknek ideálisak a ZEISS fényre sötétedő szemüveglencsék, és mikor érdemes viselni őket?

Életmód + divat 2022. szept. 16.

Tags: Napszemüvegek

Így készül a napszemüveg Milyen lépésekből áll a napszemüveggyártás? Ismerje meg, milyen alapanyagokat használunk a napszemüveggyártásban, és hogyan keltik életre az ötleteiket a tervezők!

Életmód + divat 2018. júl. 3.

Tags: Napszemüvegek

A divatos napszemüveg története Minden évtizedet igen egyedi stílus jellemez.

Életmód + divat 2018. júl. 3.

Tags: Napszemüvegek

Kapcsolódó termékek