Fényképezés szemüvegben

A ragyogó fényképek és sikeres pillanatképek készítése már nem jelentenek gondot a szemüvegesek számára.

Fotózáskor természetesen minden fotós a lehető legélesebb képet szeretné látni a keresőn keresztül, hogy a legjobb fotót készíthesse el. Ezt a szemüvegesek nem tehetik meg. Mindazonáltal a nagyszerű képek készítése szemüveggel sem jelenthet problémát, csak néhány dologra kell ügyelnünk.

Vannak, akik hangulatos tájképeket szeretnek fotózni, míg mások inkább portréképeket készítenek emberekről. A fotózás az egyik legkedveltebb hobbi a világon. Szemüvegesként gyakran kerülünk nehéz döntés elé: szemüveggel vagy szemüveg nélkül fotózzak? Azoknak, akik okostelefonnal, vagy egyszerű digitális fényképezőgéppel fotóznak, számukra nem lehet kérdés. Egyszerűen ránéznek a kijelzőre, és megnyomják a gombot. A modern digitális tükörreflexes (SLR) fényképezőgépekkel egyaránt lehet szemüveggel és szemüveg nélkül is fotózni.

Korrekciós lencsékkel ellátott fényképezőgépek

A digitális tükörreflexes (SLR) fényképezőgéppel a kereső dioptriáját a fotós látásának megfelelően optimálisan be lehet állítani. Ezután a szemüveges emberek körülbelül 90 százaléka könnyedén elboldogul szemüveg nélkül. Azonban csak akkor éri meg egy úgynevezett korrekciós lencsét vásárolni, ha a látása komolyabb javításra szorul: vagyis a látáskorrekciója 6 dioptriánál magasabb. A korrekciós lencsék a keresőbe vannak illesztve, és tiszta látást biztosítanak szemüveg nélkül is.

Sok digitális tükörreflexes fényképezőgép LiveView funkcióval is el van látva. A hátsó kijelző közvetlenül mutatja, amit a digitális érzékelő lát, és azt, amit a gép az exponáló gomb lenyomásakor fényképként elmentett. Annak végső ellenőrzésére, hogy a fénykép jól fókuszált-e, a képet a nagyítás funkció segítségével közelre lehet hozni. Így pontosan láthatja, hogy a témát tökéletesen fényképezte-e le. Sok kompakt és tükör nélküli fényképezőgépen csak a téma megtekintésére alkalmas kijelzőt találunk. Azonban ragyogó napsütésben ezek a kijelzők jelentős hátrányban vannak a keresővel rendelkező gépekkel szemben. És ilyenkor csak a keresővel rendelkező fotós fog tisztán és csillogásmentesen látni a lencséjén keresztül.

Az időskori látásromlástól (presbiópiától) szenvedők számára valódi előnyt jelent, hogy szemüveg nélkül fényképezhetnek. Az igaz, hogy közelre már nem látnak túl jól és az újságot is a lehető legtávolabbra kell tartaniuk, hogy el tudják olvasni. Mivel azonban a kereső fénytörése egy méterre van kalibrálva, a látásprobléma könnyen helyrehozható. Tisztán és élesen lát, és semmi nem akadályozza meg abban, hogy remek fotót készítsen.

Fényképezőgéppel a látszerészhez

Ha fotózáskor szívesen magán hagyja a szemüvegét, akkor egy kis időbe telik, amíg megtanulja a szemüvegben történő fotózást. A fotósok általában a lehető legközelebbről próbálnak átnézni a fényképezőgép keresőjén, és egy bizonyos ponton túl a szemüveglencsék már útban vannak. És ekkor egy további probléma jelentkezik: mivel a szem nem tud teljesen közel kerülni a keresőhöz, a látótere kissé korlátozott lesz. A középső rész fókuszban van, de a szélek kissé elmosódottak lesznek. Ilyenkor a szakkereskedésben kapható különleges prizma segíthet. Ez éles látást biztosít még a perifériákon is. A progresszív lencsék viselőinek is szükségük lesz egy kis gyakorlatra. Nekik először meg kell találniuk a szemüvegüknek azt a részét, amelyen keresztül fotózás közben a legjobban látnak. Tipp: Ha Ön új szemüveget vásárol, és szemüvegviselés közben gyakran akar fotózni, akkor vigye magával a fényképezőgépét is, amikor a látszerészéhez megy.

ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!

Jobb az üveg alapanyag és a jó bevonat

Ha gyakran fényképez szemüvegben, ne feledje, hogy a szemüvegének a felszíne megsérülhet, amikor a keresővel érintkezik. Anyagtól függően egy idő után karcolások jelenhetnek meg a szemüveglencséken, különösen a nem megfelelően védett műanyag szemüveglencséken. Sok fényképezőgép gyártó különösen puha gumival bevont keresőt kínál. Szemüvegesként Önnek erre külön figyelmet kell fordítania. A műanyaglencsék manapság már sokkal ellenállóbbak, mint néhány évvel ezelőtt, de a lencsék még így is megsérülhetnek. Ha Ön gyakran fotóz szemüvegben, akkor ellenállóbb üveg alapanyagú lencsét viseljen, vagy kérjen a látszerészétől kemény bevonatot a szemüvegére.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Maximális komfort az ultravékony, szuperkönnyű szemüvegekkel A kevesebb néha több! Az alábbi tippeket követve szuperkönnyű szemüveglencsékhez és keretekhez juthat.
Divatosan elsőrendű magas törésmutatójú lencsék Jobb látás és vonzóbb megjelenés az extra vékony, szuper könnyű innovatív lencséknek köszönhetően.

Kapcsolódó termékek