Fényre sötétedő szemüveglencsék: könnyed, kényelmes látás mindenkinek

A JOBB LÁTÁS kérésére Volker Gahr, a ZEISS PhotoFusion vezető projektmenedzsere a modern fényre sötétedő lencsék legfontosabb jellemzőiről beszél.

Amint azt minden szemüvegviselő tudja, ideális esetben a szemüveget viselése közben észre sem lehet venni, mert minden egyes helyzethez olyan jól alkalmazkodik. Nagyon zavaró tud lenni, amikor folyton váltogatni kell a normál szemüveget és a napszemüveget. Miközben váltunk a két szemüveg között, és az egyiket visszatesszük a tokjába, néhány kellemetlen másodpercig látásunk nem tökéletes. Ez egy fárasztó procedúra, amellyel értékes időt pazarolunk. Erre a kényelmetlenségre nyújt jó megoldást a fényre sötétedő szemüveglencse. De hogyan válasszunk jó „fotokromatikus”, azaz fényre sötétedő lencsét? A téma körüljárása érdekében a JOBB LÁTÁS Volker Gahrral, a ZEISS PhotoFusion vezető projektmenedzserével beszélgetett.

JOBB LÁTÁS: Már jó ideje létezik fényre sötétedő szemüveglencse. Szinte varázslatos, ahogyan besötétedik, mégis sokan még mindig régimódinak és rondának tartják. Mit tud nyújtani a fényre sötétedő lencsék legújabb generációja? Miben jobb a régebbi modelleknél?

Volker Gahr: Mielőtt belekezdtünk a PhotoFusion ként ismert ZEISS fotokromatikus szemüveglencse fejlesztésébe megkértük a viselőket, hogy írják le, pontosan hogyan nézne ki az ideális fényre sötétedő szemüveglencse, és milyen tulajdonságokkal bírna.

A viselők számára az volt a legfontosabb, hogy a lencse gyorsan reagáljon a napfényre, majd gyorsan világosodjon ki beltérben. Amint kimegyek a szabadba a napsütésbe, a szemüveglencse sötétedjen be, majd amint ismét beltérbe megyek a lehető leggyorsabban világosodjon ki. Nehéz kifejezni, mennyire kellemetlen bemenni például egy boltba, és hirtelen sötétségben találni magunkat!

Azzal a felvetésével kapcsolatban, hogy a fényre sötétedő lencsét sokan idejétmúltnak vagy divatjamúltnak gondolják, azt tudom mondani, hogy ez jórészt a korábbi generációs fényre sötétedő lencsékkel tapasztalt problémáknak köszönhető. Amikor ezeknek ki kellett volna világosodniuk, úgy tűnt örökre egy amolyan köztes állapotban maradnak. Emiatt a régebbi barna lencsék világos állapotban kissé sárgásnak tűntek, ezért nem voltak túl esztétikusak.

Így ma a szemüvegviselők számára nagyon fontos, hogy olyan lencséjük legyen, ami teljesen kivilágosodik beltérben, és teljesen úgy néz ki, mint a normál szemüveg. Ez volt a második legfontosabb szempont, amit a viselők említettek az után, hogy a lencse gyorsan alkalmazkodjon a változó fényviszonyokhoz.

A modern fényre sötétedő lencsétől azt is elvárják, hogy ugyanolyan szintű védelmet nyújtson az UV-sugárzással és a tükröződésekkel szemben is, mint a normál napszemüveg.

A viselők által felhozott legfontosabb jellemzők adták a PhotoFusion fejlesztésének az alapját. Egyben ezek a legfontosabb szempontok, amelyekre érdemes odafigyelni, amikor a szemüvegesek fényre sötétedő lencsét választanak.

JOBB LÁTÁS: Hogyan érik el, hogy a lencse gyorsabban reagáljon a változó fényviszonyokra?

Volker Gahr: A titok nyitja a lencsében lévő speciális fotoaktív molekulákban rejlik, amelyek a nagy energiájú UV-sugárzásra reagálnak. A lencsét érő napfény hatására a molekulák felülete megnő, a lencse besötétedik. Minél erősebb a napfény vagy az UV-sugárzás, annál sötétebb lesz a lencse. Az UV-sugárzás megszűnésével a molekulák eredeti méretükre zsugorodnak.

A fotoaktív molekulák egyszerűen olyan speciális kémiai vegyületek, amelyeket a PhotoFusion lencséknél úgy optimalizáltunk, hogy a lehető leggyorsabban lássák el feladatukat.

JOBB LÁTÁS: Az UV-sugárzás szempontjából a ZEISS fényre sötétedő szemüveglencsék valóban ugyanolyan magas szintű UV-védelmet nyújtanak, mint a ZEISS napszemüveglencsék? Akár rendkívül erős napfényben is viselhetem őket, mondjuk a hegyekben is?

Volker Gahr: Csakúgy, mint a napszemüveglencséink, a PhotoFusion lencsék is 100%-os UV-védelmet* biztosítanak, ami azt jelenti, hogy a viselője biztos lehet abban, hogy a lehető legjobb védelemben van része. A PhotoFusion UV-szűrő hatása még a lencse világos állapotában is teljesen hatékony. A hegyekben a napfény kimondottan erős, mivel az UV-sugárzás intenzitása a magassággal arányosan nő. Így, ha PhotoFusion lencsét választ, biztos lehet abban, hogy nem vállal felesleges kockázatot. De nem az UV-védelem a könnyed látás egyetlen kulcsa! Tükröződés elleni védelemre is szüksége van, ha szikrázó napsütéssel van dolga. Ezért a speciális felhasználási területekre kialakított lencsék előnyösek lehetnek azok számára, akik nagy magasságban végeznek extrém tevékenységeket. Olyan tevékenységek esetében, mint például a gleccsermászás vagy hosszú séták a hóban ez kiterjedhet a halánték felőli védelemre, egy sötétebb színre és tükrös rétegre. A hó tükörként veri vissza a fényt, amely még jobban fokozza az intenzitását.

JOBB LÁTÁS: Ön szerint kinek lehetnek előnyösek a fényre sötétedő lencsék?

Volker Gahr: A fényre sötétedő lencsék könnyed, kényelmes látást garantálnak. Legyen akár szabadban vagy beltérben, biztosítják, hogy megfelelő látásban legyen része. Így azt mondanám, hogy a fényre sötétedő lencsék remek megoldást jelentenek bárkinek, aki sok időt tölt úgy, hogy ki-be járkál épületekből a szabadba, és nyűgnek érzi a szemüvegek állandó cserélgetését. És nyilvánvalóan remek választás azok számára is, akik érzékenyek a napfényre, hiszen a folyamatos hunyorgás nagyon fárasztó tud lenni, és extrém esetekben még akár fejfájáshoz is vezethet.

JOBB LÁTÁS: És ráncokhoz is...

Volker Gahr: Talán. De mi a ZEISS-nél a tökéletes, könnyed látásra összpontosítunk. Ha ez kevesebb ránccal is jár, akkor az egyértelműen egy plusz előny!

JOBB LÁTÁS: Mennyi ideig tudják ellátni a feladatukat a PhotoFusion lencsékben használt molekulák?

Volker Gahr: Sosem fáradnak el! Képességük nem csökken észrevehető mértékben a lencse élettartama alatt. Ugyanakkor a fényre sötétedő lencsék is pont olyan „optikai eszközök”, mint a távcsövek, mikroszkópok és fényképezőgép-objektívek, így megfelelő gondoskodásra és védelemre van szükségük. Kétség sem merülhet fel azzal kapcsolatban, hogy egy kiváló antireflex tulajdonságokkal bíró kemény réteg meghosszabbítja a lencse élettartamát és fokozottabb kényelmet garantál.

JOBB LÁTÁS: Számos vita folyik arról, hogy jó-e vezetés közben fényre sötétedő lencsét viselni. A PhotoFusion lencse alkalmas vezetéshez?

Volker Gahr: Természetesen vezetés közben is viselhetünk PhotFusion lencsét, hiszen úgy alkottuk meg, hogy teljes körű megoldást jelentsen, amellyel bármilyen vizuális feladatot elvégezhetünk. De mint azt már korábban említettem, a PhotoFusion lencsék az UV-sugárzásra reagálnak, tehát az autóban nem sötétednek be olyan mértékben, mint a szabad ég alatt, mivel a szélvédő elnyeli az UV-sugarak nagy részét. Ez azt jelenti, hogy valamivel kevesebb védelmet nyújtanak a tükröződések ellen, ezért hosszú, napsütéses autóutak idején kényelmesebb lehet napszemüveget viselni. Optikusa meg tudja mondani Önnek, hogy ajánlott-e második szemüveget beszereznie az ilyen szituációkra.

JOBB LÁTÁS: Minden korrekcióval és ZEISS réteggel kombinálható a PhotFusion lencse?

Volker Gahr: Nagyon fontos számunkra, hogy az ügyfeleknek a lehető legnagyobb rugalmasságban lehessen részük, amikor a ZEISS termékek kombinálásáról van szó. Ezért általában a PhotoFusion lencse mindennel kombinálható: az összes lencsetípusunkkal, minden létező rétegünkkel, bármilyen dioptriával és kerettípussal. Ez azt jelenti, hogy tényleg bárki megtapasztalhatja és kihasználhatja a PhotoFusion lencse által nyújtott fokozott kényelmet.

JOBB LÁTÁS: A PhotoFusion a fejlesztési folyamat végét jelenti vagy még tovább javíthatók a fényre sötétedő szemüveglencsék?

Volker Gahr: A ZEISS már több mint 100 évnyi innovációval rendelkezik a szemüveglencse-fejlesztés terén. A PhotoFusion lencsével hatalmas szakértelemre tettünk szert a fényre sötétedő lencsékkel kapcsolatban, és ez természetesen olyasmi, amire a jövőben is építeni szeretnénk. Olyan ez, mint a sport abban az értelemben, hogy folyamatosan a teljesítményünk fokozása a célunk. Jelenleg vezetünk, és azt akarjuk, hogy ez így is maradjon!

Sötét és sötétebb – változó fényviszonyokhoz alkalmazkodó intelligens napszemüveglencsék.
Melyik a kedvenc színe és stílusa?


ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!

* Az UV-sugarakat három csoportba osztjuk, melyek közül csak az UV-A és az UV-B sugarak érik el a föld felszínét. A rövid hullámhosszú (100-280nm), nagy energiájú UV-C sugarakat szinte teljesen elnyeli a földi légkör. UV-sugarak alatt csak az UV-A és UV-B sugarakat értjük, melyek elérnek bennünket a földön. A szem az UV-A és UV-B sugarakat különböző mértékben nyeli el, ha azt nem szűri ki a szemüveglencse.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Így készül a napszemüveg Milyen lépésekből áll a napszemüveggyártás? Ismerje meg, milyen alapanyagokat használunk a napszemüveggyártásban, és hogyan keltik életre az ötleteiket a tervezők!

Életmód + divat 2018.07.03.

Tags: Napszemüvegek

A divatos napszemüveg története Minden évtizedet igen egyedi stílus jellemez.

Életmód + divat 2018.07.03.

Tags: Napszemüvegek

Gyorsan sötétedik. Gyorsan világosodik: fényre sötétedő lencsék a ZEISS-től Szabadban vagy zárt helyiségben: 24 órán át kitűnő látás a ZEISS által gyártott PhotoFusion fényre sötétedő lencsékkel

Életmód + divat 2017.11.24.

Tags: Napszemüvegek

Hogy a fény ne vakítson el A napszemüveg divatos kiegészítő, de ennél is fontosabb, hogy nélkülözhetetlen UV-védelmet biztosít szemünknek.

Életmód + divat 2017.10.16.

Tags: Napszemüvegek

Kapcsolódó termékek