Hogy a fény ne vakítson el

A napszemüveg divatos kiegészítő, de ennél is fontosabb, hogy nélkülözhetetlen UV-védelmet biztosít szemünknek.

A napsugarak agyunkban, testünkben és lelkünkben egyaránt azt az érzést keltik, hogy nyaralunk, és mosolyt csalnak arcunkra. Az UV-védelem bőrünk mellett szemünket is megóvja, így garantálja, hogy a napsütést következmények nélkül élvezhessük. A szemüveg viselésének elmulasztása károsíthatja a szaruhártyát, a lencsét és a kötőhártyát. A ZEISS napvédő lencsék megbízható UV-védelmet biztosítanak.

Mi az, amit a színészek, a zenészek és a show business télen és nyáron, éjjel-nappal visel? A napszemüveg. A napszemüveg azonban több mint egy vagány kiegészítő, hiszen megvédi szemünket a veszélyes UV-sugaraktól. Amikor tehát napszemüveget vásárolunk, feltétlenül jó minőségűt érdemes választanunk.


Míg napjainkban a legkedvezőbb árú modellek is CE tanúsítvánnyal rendelkeznek és következésképpen megfelelő UV-védelmet nyújtanak, az olcsó modellekben elhelyezett lencsék általában préseltek, nem pedig csiszoltak. Éppen ezért ezek a lencsék nem minden esetben biztosítják a jó látást. Különösen akkor fáradhat el szemünk, ha hosszú ideig viselünk ilyen napszemüveget. Az olcsóbb napszemüveget emellett nehezebb beállítani, és még akkor is nyomot hagyhat a bőrén, ha csak rövid ideig hordja. Ez igen kellemetlen.


Tippünk: Mielőtt napszemüveget vásárol, keressen fel egy optikust és kérjen tőle részletes tanácsot a jó UV-védelmet nyújtó napszemüvegekről. Tesztelje a különbséget a minőségi lencsék és az egyszerű préselt lencsék között.


Miért viseljünk napszemüveget? Bár szemünk a különböző fényviszonyokhoz pupillánk segítségével tud alkalmazkodni, amely beszűkül, amikor erős fény éri a szemet, erre azonban csak bizonyos mértékig képes. Ha környezetünkben sok a csillogó elem, akkor szemünk elvakulhat, és elképzelhető, hogy egyáltalán nem képes látni még akkor sem, ha látásunk egyébként jó.


Egy jó napszemüveg segítségével mindez megelőzhető. Egy másik nagyon fontos szempont, hogy kitűnő UV-védelmet nyújt. Az intenzív, de láthatatlan ultraibolya sugarak a kötőhártya és a szaruhártya fájdalmas gyulladásához vezethet, és végül károsodást okozhat. Léteznek olyan figyelmeztető jelek, amelyek azt mutatják, hogy szemünket túl sok napfény éri: szemeink fáradtak, vörösek és feszültek. Néha könnyezni is kezdhetnek. Ilyen esetben néhány napig óvjuk a napfénytől és vásároljunk egy jó minőségű napszemüveget.

Napfény és tükröződés elleni védelem

A minőség jelképe: CE jelzés

Miről ismerhető fel a jó napszemüveg? Nézzük meg, van-e CE jelzése, ami garantálja, hogy a napszemüveg megfelel az európai irányelvekben rögzített alapvető biztonsági követelményeknek. Sajnos nincs még olyan ügynökség, amely tanúsítja az ezen szabványoknak való megfelelést. A látszerész azonban egy mérőeszközzel meg tudja vizsgálni a szemüveget. 

Milyen paraméterekre figyeljünk még napszemüveg vásárlásakor?

  • UV-védelem: A jó napszemüveg legfontosabb kritériuma.
  • A lencse színe: Míg az UV-védelem mértékére nincs hatással, addig a vakítás elleni védelemre igen. A barna, szürke és zöld lencsék torzítják legkevésbé a természetes színeket, így a dolgokat eredeti színükben láthatjuk. Minden más szín esetében szemünknek alkalmazkodnia kell. Ügyeljünk arra, hogy olyan színt válasszunk, amelyet autóban is használhatunk, amennyiben vezetéshez is szeretnénk napszemüveget (jelfelismerés, DIN EN ISO 14889). Valamennyi alapszínű ZEISS lencse megfelel ennek a szabványnak. Tippünk: A 25 % vagy annál nagyobb abszorpciójú színezett lencsék általában nem alkalmasak éjszakai vezetésre.
  • A lencse minősége: Mint minden valamirevaló szemüvegben, a napszemüvegben is csiszolt lencsének kell lennie. A műanyag és az üveg egyaránt megfelelőek. A kiváló minőségű, első kategóriájú lencsékben nincsenek csíkok vagy buborékok, amik egyébként fejfájást vagy szemfáradságot okozhatnak. Ha a lencsét ujjunkkal finoman megnyomjuk, akkor nem szabad elmozdulnia. Végezzünk tesztet: Ha a napszemüvegen keresztül nézünk egy tárgyat, akkor a képnek nem szabad eltorzulnia, miközben a szemüveget előre-hátra mozgatjuk.
  • Fototróp lencsék: Amennyiben valaki nem tud dönteni a világos, vagy tiszta árnyalat között, jó választásnak bizonyulhat számára a fényre sötétedő lencse. Mintha csak varázslat történne, a lencse besötétedik erős fényben, és kivilágosodik a sötétben, mindössze pár másodperc alatt. A napfényre különösen érzékeny szemek számára a fényre sötétedő lencsék vásárlását ajánljuk.
  • Tükröződéscsökkentett lencse: Sokan azért nem veszik igénybe ezt az opciót, mert fölöslegesnek tartják. A színezett lencsék tükröződései azonban sokkal bosszantóbbak mind a szemüveget viselőnek, mind az őt néző személynek, mint a nem sötétített szemüveget viselőknek.

 

Tippünk: Kontrasztfokozó napszemüvegek

A Carl Zeiss Vision olyan napszemüvegeket is kínál, amelyek prémium minőségű színezésűek. Olyan speciális alkalmazásokhoz fejlesztettük ki ezeket, amelyek egyrészt fokozott UV- és vakítás elleni védelmet igényelnek, másrészt pedig meghatározott kontrasztkövetelményeknek kell megfelelniük. Bizonyos sportokat (pl. ejtőernyőzés, síelés, motorkerékpározás, biciklizés) gyakran szélsőséges fényviszonyok között űzünk. A kontraszt dús látás különösen fontos, főleg biztonsági okokból.

Speciális szűrőlencsék retinaproblémákkal küzdő pácienseknek

A retinaproblémákkal küzdő pácienseknek speciális napszemüvegre van szükségük. A ZEISS speciális szűrőlencséi ideális megoldást kínálnak, mivel a látható hullámhossz bizonyos tartományát teljesen elnyelik. Az erre a tartományra érzékeny receptorok szándékosan alulexponáltak a szem védelme érdekében. Ez a szemüveg különösen hasznos azoknak a pácienseknek, akik retinitis pigmentosában, vagyis diabéteszes retinopathiában szenvednek. A Carl Zeiss úgynevezett szemüvegre-csippenthető szűrőt is kínál.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Gyors sötétedés. Gyorsan kivilágosodik: modern fényre sötétedő lencse A ZEISS PhotoFusion X fényre sötétedő lencsével a nap 24 órájában kitűnő látásban lehet része kint a szabadban, és beltérben is

Életmód + divat 2022. szept. 16.

Tags: Napszemüvegek

Fényre sötétedő lencsék a kényelmesebb látás, a rugalmas használat és a szem védelme szolgálatában 10 tipp a JOBB LÁTÁS-tól: kiknek ideálisak a ZEISS fényre sötétedő szemüveglencsék, és mikor érdemes viselni őket?

Életmód + divat 2022. szept. 16.

Tags: Napszemüvegek

Így készül a napszemüveg Milyen lépésekből áll a napszemüveggyártás? Ismerje meg, milyen alapanyagokat használunk a napszemüveggyártásban, és hogyan keltik életre az ötleteiket a tervezők!

Életmód + divat 2018. júl. 3.

Tags: Napszemüvegek

A divatos napszemüveg története Minden évtizedet igen egyedi stílus jellemez.

Életmód + divat 2018. júl. 3.

Tags: Napszemüvegek

Kapcsolódó termékek