Hogyan mosolyog a szemünk?

Akár szemüveget viselünk, akár nem, a szemeink a kommunikációnk jelentős tényezői. Három jó tipp a szemüvegeseknek ahhoz, hogy szemeik mosolyoghassanak.

A nevetés jót tesz nekünk – mivel egy igazán jó nevetés körülbelül 100 izmot mozgat meg a testünkben és az arcunkban. A szemkontaktus és a mosolygó szemek is jelentősen megkönnyítik a másokkal való kommunikációt. De hogyan érthetjük el, hogy a szemünk a lehető legjobban nézzen ki? Hogyan segíthetnek a szemüveglencsék abban, hogy a szemünk mosolyogni tudjon?

A pillantásunk az egyik legfontosabb kommunikációs eszközünk. Szemünk tükrözi az érzéseinket azzal a személlyel szemben, akivel beszélünk, különösen a szimpátiát és az ellenszenvet. Ez rendkívül gyorsan történik, és nagymértékben tudatalatti észlelést tartalmaz. A szemkontaktus híd a beszélgetéseinkben, amely megkönnyíti számunkra az információk közvetítését.

Sok hétköznapi helyzetben, például a munkahelyünkön, vagy új emberek megismerése során nagyon fontos, hogy spontán szerethetőnek tűnjünk. Szeretnénk kellemes légkört kialakítani akkor, amikor beszélgetünk. Szemünk ebben jelentős szerepet játszik. Ha sikerül elérnünk, hogy szemeink megnyugtató módon mosolyogjanak, akkor bármilyen feszélyezettséget sikerülhet leküzdenünk. Ez azonban semmi esetre sem könnyű, különösen a stresszes helyzetekben. Viszont gyakorolhatunk is: tegyük félre a stresszt és az aggodalmainkat legalább egy rövid időre, és koncentráljunk a szemmel történő mosolygásra. A kommunikáció oktatók még azt is tanácsolják, hogy ezt tükör előtt gyakoroljuk.

Őszintén mosolygó szemek

Tényleg minden mosoly őszinte? Paul Ekman amerikai kutató tanulmányozta az emberek mosolyát. Azt figyelte meg, hogy mely mosoly során mely arcizmaink aktívak, és végül 19 különböző mosolyfajtát határozott meg. Azonban a 19 nevető arckifejezésből csak egy valóban őszinte, amikor nem udvariasságból, zavarunkban, vagy akár szorongás miatt mosolygunk. Valójában a szem körüli izmunk az őszinte nevetés igazi ismérve. A szem körüli izmunk segítségével húzzuk össze a szemünket és ilyenkor jelenik meg a nevetőránc a szemek sarkainál. Sőt Ekman ennek a mosolynak egy különleges nevet is adott a kutatása során: a Duchenne-mosoly, amelyet Guillaume Duchenne neurológusról nevezett el, aki először 1862-ben tanulmányozta ezt az izmot. 

És mit jelent mindez a szemüvegesek számára?

Az emberek ösztönösen le tudják olvasni az igazi érzéseinket az arcunkról. A rokonszenves mosolyt nemcsak a szájzugunk helyzete mutatja, hanem igen határozottan a szemünk is. Ugyanakkor az a személy, akivel beszélgetünk, meg tudja mondani a szemünkről, hogy őszinte-e a nevetésünk, és hogy valóban boldogok vagyunk-e.

A szemüveges emberek számára ez különösen nagy kihívást jelent, mivel régi barátjuk, a szemüvegük, a szemkontaktus útjába áll.

Három jó tipp a szemüvegeseknek ahhoz, hogy az ő szemeik is mosolyoghassanak:

1. Szemüveg tükröződéscsökkentő bevonattal a tiszta látásért

A szemüveglencséink döntő szerepet játszanak a mosolygásunkban, és a feltételezésekkel ellentétben nem a keretek külleme számít. Annak a személynek, akivel beszélünk, a lehető legtisztábban kell látnia a szemünket. Így például a lencséknek nem lehet kellemetlen tükröződő hatásuk. Tippünk: A csúcsminőségű tükröződéscsökkentő bevonat igen fontos, hogy a lehető legtermészetesebben meg tudjuk mutatni a szemünket annak a személynek, akivel beszélünk.

2. Vékonyított lencsék a remek megjelenésért

Az erős dioptriájú szemüveg jelentősen megváltoztathatja a szemünk megjelenését. Minél nagyobb a látásromlás mértéke, általában annál vastagabb és nehezebb lencsékre van szükség. A távollátó emberek, pluszos dioptriájú, vastag, domború szemüveglencséket viselnek. Ezek felnagyítják a szemet. Ugyanakkor a rövidlátók mínuszos dioptriájú lencséket viselnek, amely mögött a szemük kisebbnek tűnik. Mindkét hatás hátrányosan érintheti a szemüveges ember szemének a megjelenését. Ennek eredményeként a mosolyuk nem biztos, hogy olyan természetesnek tűnik, mint amilyen valójában. Tippünk: A magas törésmutatójú, speciális műanyag alapanyagok és az optimalizált lencsekialakítások a szemüveglencséket kényelmesen könnyűvé és vékonnyá tehetik. Ezzel elkerülhetőek a nemkívánatos hatások, és a szem mérete is sokkal természetesebbnek tűnik majd a többi ember számára.

3. A napszemüveg tönkre teszi a kommunikációt:

Vagány és divatos kiegészítők, ugyanakkor kellemes és hatékony eszközei a napfény vakító hatásának a kiküszöbölésében: mindenki tudja, hogy a napszemüvegek igen fontosak, hogy megvédjük a szemet az erős napfénytől. Azonban akadályozza a kommunikációt, például egy fontos beszélgetés során. Az a személy, akihez beszélünk, nem észleli sem a szemkontaktus meglehetősen határozott jeleit, sem pedig a szemünkben lévő kifejezést. Elképzelhető, hogy a másik fél ezt meglehetősen kellemetlennek találja. Tippünk: a fontos beszélgetés során vonuljon árnyékba, és tolja fel elegánsan a napszemüvegét a homlokára, vagy egyszerűen tegye vissza a tokjába.

De mi van akkor, ha nincs Önnél a "sima" szemüvege? Van valami, ami segíthet. Azok számára, akiknek folyamatosan vizuális segédeszközre van szükségük, és nem akarnak mindig két szemüveget magukkal hordani, segítséget nyújthatnak az új ZEISS PhotoFusion X fényre sötétedő lencsék. Ezek a szemüveglencsék a korábbinál gyorsabban változnak világosról sötétre, majd vissza.

A nevetés a test egyik legtermészetesebb válasza. Nem csak a szórakoztató és vicces helyzetekben, hanem egyfajta megkönnyebbülés kifejezésére a problémák megoldása után, illetve fenyegető konfliktusok esetén nagyon hatékony önvédelmi mechanizmus. A nevetés egyszerűen jót tesz nekünk!

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Gyors sötétedés. Gyorsan kivilágosodik: modern fényre sötétedő lencse A ZEISS PhotoFusion X fényre sötétedő lencsével a nap 24 órájában kitűnő látásban lehet része kint a szabadban, és beltérben is

Életmód + divat 2022. szept. 16.

Tags: Napszemüvegek

Fényre sötétedő lencsék a kényelmesebb látás, a rugalmas használat és a szem védelme szolgálatában 10 tipp a JOBB LÁTÁS-tól: kiknek ideálisak a ZEISS fényre sötétedő szemüveglencsék, és mikor érdemes viselni őket?

Életmód + divat 2022. szept. 16.

Tags: Napszemüvegek

Így készül a napszemüveg Milyen lépésekből áll a napszemüveggyártás? Ismerje meg, milyen alapanyagokat használunk a napszemüveggyártásban, és hogyan keltik életre az ötleteiket a tervezők!

Életmód + divat 2018. júl. 3.

Tags: Napszemüvegek

A divatos napszemüveg története Minden évtizedet igen egyedi stílus jellemez.

Életmód + divat 2018. júl. 3.

Tags: Napszemüvegek

Kapcsolódó termékek