Így készül a napszemüveg

Milyen lépésekből áll a napszemüveggyártás? Ismerje meg, milyen alapanyagokat használunk a napszemüveggyártásban, és hogyan keltik életre az ötleteiket a tervezők!

Minden napszemüveg-kollekció egy ötletből indul. Mivel az ihlet lehetséges forrása abszolút végtelen, az ötletet szinte bármilyen hatás kiválthatja. Sok tervezőt a természet, az építészet vagy a (pop)kultúra inspirálja. Általában a tervező fejében az születik meg, hogy az új napszemüveg milyen különleges „érzést” keltsen. Az „érzés”, más szóval hangulat vagy benyomás pontosításához a tervező az ötleteit, vázlatait és inspirációit egy úgynevezett moodboardon gyűjti össze, ami később segít neki a terve pontos megvalósításában.

Sok esetben a tervező a termékmenedzsertől is kap visszajelzéseket, mivel üzleti szempontból az új napszemüveg tervezésének fő oka a nyilvánvaló igény. Milyen típusú napszemüvegre van szüksége a célcsoportnak? Speciális téli napszemüvegre? Egy kerek arc kiegészítésére? Vagy esetleg olyan cuki napszemüvegre, ami tetszene a gyerekeknek? Ideális esetben a termékmenedzser és a tervező együtt dolgozik az ötlettől az új kollekció bevezetéséig.

Egy márkás napszemüveg vázlatai

Amint megvan a tökéletes inspiráció, a tervező hozzálát a vázlatokhoz. Ezt minden tervező másként csinálja. A tervező, aki rajong a retro napszemüvegekért talán megnéz pár napszemüveget a 80-as évekből, hogy ráhangolódjon a kor divatjára. Az a tervező, aki gyerekeknek szeretne napszemüveget tervezni, lehet, hogy a saját gyerekkori élményeiből merít ihletet.

Egy márkás napszemüveg vázlatai © La Giardiniera

Amint elkészült a vázlat, a tervező elkészíti az első prototípust. Ez általában kézzel készül, és nagyon sok munkával jár. Az alapanyagoktól függően a prototípust préselik és reszelik. Amint elkészül a prototípus megfelelő modellje, 3D szken készül róla, majd a tervezési folyamat következő lépéseit számítógépes CAD programok valósítják meg.

Milyen alapanyagokat használnak leginkább a napszemüveggyártás során?

A napszemüveggyártáshoz számos alapanyag közül választhatunk. Vannak keretek, amik fémből, mások műanyagból, de olyanok is akadnak, amik fából készülnek.

A legtöbb szemüvegkeret fröccsöntött műanyagból vagy acetátból készül. Az egyik fő különbség az, hogyan készül a napszemüveg. A műanyag napszemüveget öntik, az acetátot pedig acetátlapokból vágják ki. Az acetát gyapotból készül. Ezt először kiszárítják, cellulózporrá őrlik és savval kezelik, hogy elkészüljön az alapanyag, amit acetátlapokká préselnek.

Egy márkás napszemüveg vázlatai © Sophie Hemels for Dick Moby

Egyik partnerünk, a Dick Moby a (nap)szemüvegek gyártásához fenntartható alapanyagokra specializálódik. Saját munkájukról ezt mondják:

„A Dick Moby-nál inkább bioacetátot használunk a normál helyett. Mivel már van a világon elég káros műanyag, célunk, hogy növényi alapú acetátból készítsünk szemüveget, ami a normál acetátnál egyszerűbben lebomlik biológiai úton. A fő különbség az, hogy a bioacetát kőolaj és mérgező lágyítószerek nélkül készül.”

Igazán egyedi napszemüvegek

Egyes tervezők elhivatottan próbálják meg összekapcsolni a funkcionalitást és a dizájnt. Partnerünk, a Chrome Hearts ékszerként tekint a napszemüvegekre is, nagy hangsúlyt fektet a művészi előállításra. Azt mondják:

„Szellemiségünk sarkalatos pontja, hogy alapanyagok és gyártás tekintetében mindig a műszaki innováció élvonalában maradjunk. A Chrome Hearts az iparban jól ismert a széles körű termékskálájának kiváló minőségű fa, fém és drágakő alapanyagairól, és elszántan használja ugyanezeket a szemüvegeihez is. Az ékszerekhez és kiegészítőkhöz hasonlóan a szemüvegek is kézzel készülnek, és ugyanúgy bánunk velük, mint egy finom ékszerrel.”

Igazán egyedi napszemüvegek © Ovvo Optics

A napszemüveggyártásnak különböző módjai vannak. Mindegyik olyan egyedi, akárcsak a belőle születő napszemüveg-kollekció. A napszemüveggyártás különböző kreatív módszerei teszik lehetővé a fogyasztók számára, hogy hatalmas kínálatból tudjanak választani.

Sötét és sötétebb – változó fényviszonyokhoz alkalmazkodó intelligens napszemüveglencsék.
Melyik a kedvenc színe és stílusa?


ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Gyors sötétedés. Gyorsan kivilágosodik: modern fényre sötétedő lencse A ZEISS PhotoFusion X fényre sötétedő lencsével a nap 24 órájában kitűnő látásban lehet része kint a szabadban, és beltérben is

Életmód + divat 2022. szept. 16.

Tags: Napszemüvegek

Fényre sötétedő lencsék a kényelmesebb látás, a rugalmas használat és a szem védelme szolgálatában 10 tipp a JOBB LÁTÁS-tól: kiknek ideálisak a ZEISS fényre sötétedő szemüveglencsék, és mikor érdemes viselni őket?

Életmód + divat 2022. szept. 16.

Tags: Napszemüvegek

A divatos napszemüveg története Minden évtizedet igen egyedi stílus jellemez.

Életmód + divat 2018. júl. 3.

Tags: Napszemüvegek

Hogy a fény ne vakítson el A napszemüveg divatos kiegészítő, de ennél is fontosabb, hogy nélkülözhetetlen UV-védelmet biztosít szemünknek.

Életmód + divat 2017. okt. 16.

Tags: Napszemüvegek

Kapcsolódó termékek