Maximális komfort az ultravékony, szuperkönnyű szemüvegekkel

A kevesebb néha több! Az alábbi tippeket követve szuperkönnyű szemüveglencsékhez és keretekhez juthat.

Minél könnyebb a szemüveg, annál kényelmesebb viselet: Optimális komfort akkor érhető el, ha a keret és a szemüveglencse a lehető legkönnyebb. A modern gyártási módszerek, valamint a szemüveglencsék és keretek kimondottan pehelysúlyú alapanyagai lehetővé teszik, hogy kimagasló minőségű és különlegesen kis súlyú szemüvegeket készítsünk. A JOBB LÁTÁS öt pontban összegyűjtötte, hogyan juthat ultravékony és különlegesen könnyű szemüveglencsékhez, és megmutatja, hogy miért jöhet jól bárkinek egy kis súlyvesztés.

Először is: Miért jó ötlet minimálisra csökkenteni a szemüveglencsék és keretek súlyát?

Minél könnyebb a szemüveg, annál kényelmesebb viselet: Lehet, hogy meglepően hangzik, de orrunk annyira érzékeny, hogy minden egyes grammot megérzünk, ami ránehezedik! Az ideális megoldás olyan szemüveg lenne, amiről viselése közben meg is feledkezünk; ami úgy látja el a feladatát, hogy észre sem vesszük. Megszűnteti a viselő orrára nehezedő nyomás okozta problémákat, és szárai sem okoznak kényelmetlenséget, ugyanakkor kényelmesebb viselet, és jobban illeszkedik. És ez a probléma nem csupán a gyerekeket és a sportolókat érinti. Az optimalizált súlyú szemüveglencséknek, és a szuperkönnyű kereteknek köszönhetően a nehéz szemüvegek által okozott fejfájástól bárki megszabadulhat. A szemüveg súlyának csökkentése kulcsfontosságú tényező a maximális komfort elérésében, de az embereknek néha időbe telik, amíg rájönnek, hogy az új szemüvegükkel az a baj, hogy a szemüveglencsék és a keret néhány grammal többet nyom a kelleténél. Ezt a helyzetet kezdettől fogva elkerülheti, ha megszívleli alábbi javaslatainkat.

ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!

Hogyan csökkenthető minimálisra a szemüveg súlya?

1. A szemüveglencsék alapanyaga kritikus tényező.

A hihetetlenül vékony és könnyű kialakítás titka a műanyagból készült speciális ZEISS magas törésmutatójú szemüveglencse, még magas dioptria esetén is. Négy különböző alapanyag kapható (tekintse meg az infografikánkat is a cikk végén): szokásos alapanyagok, átlagos alapanyagok, speciális minőségű alapanyagok és csúcsminőségű alapanyagok. Minél magasabb minőségű az alapanyag, annál vékonyabb szemüveglencse készíthető belőle. A műanyag szemüveglencséknél például mintegy 50%-kal csökkenthető a súly (üveg szemüveglencséknél mintegy 40%-kal), ha az átlagos alapanyag helyett a csúcsminőségű opciót választjuk. Ez komoly súlyt vesz le a válláról! És ugyanúgy érvényes a progresszív szemüveglencsékre is.

2. A szemüveglencsék készítésénél használt eljárások: aszférikus csiszolás és a ZEISS OPTIMA vékonyítási módszer.

A szemüvegek „lefogyasztásának“ egy másik módszere aszférikus csiszolásként ismert: A hagyományos csiszolású szemüveglencse, amit a szakma szférikus szemüveglencsének hív, elülső és hátsó felszínének görbülete gömb alakú. Az aszférikus szemüveglencse felszíne ezzel szemben speciálisan optimalizált. Azért, hogy a szemüveglencse elülső felszínének ne a jellegzetes, ugyanakkor esztétikailag nem előnyös görbületét kapjuk, de tökéletes képminőséget biztosítsunk, az aszférikus szemüveglencsék elülső felszínét úgy optimalizáljuk, hogy annak görbülete a lencse közepétől kifelé csökkenjen. Ez lehetővé teszi, hogy az aszférikus lencse vékonyabb és jelentősen könnyebb legyen, miközben optikai tulajdonságait megtartja. A korábban említett ZEISS magas törésmutatójú szemüveglencse-alapanyagokkal kombinálva az aszférikus lencsekialakítási technológia lapos, vékony és különlegesen könnyű szemüveglencsék kialakítását teszi lehetővé - még jelentős látásproblémákkal küzdő szemüvegesek esetében is.

Az ultravékony szemüveglencsék előállításának másik módja a ZEISS által kifejlesztett, OPTIMA vékonyítási módszer (link to compendium). Ez a keret valamennyi jellemzőjének figyelembevételével lehetővé teszi, hogy a szemüveglencse keretben látható szélének és közepének vastagságát már az előállítás folyamán minimumra csökkentsük. Az OPTIMA gyakran lehetővé teszi, hogy a szemüveglencsét sokkal vékonyabbra gyártsuk. A szakember a ZEISS speciális ajánló programjait használva szemléltetheti az eltérő vastagságokat.

Vékony és könnyű szemüveglencsék

1.5

0%

1.5

0%

1.6

20%

1.6

20%

1.7

35%

1.67

40%

1.9

40%

1.74

50%

3. A keret megfelelő alapanyaga

A keret és a szárak jelentős szerepet játszanak a szemüveg teljes súlyában. Ezért fontos, hogy keskeny formájú, valamint speciális, szuperkönnyű alapanyagból készült keretet válasszunk. Például a titán úgy 50 %-kal könnyebb, mint a hagyományos fém vagy műanyag. A titán keret ezért az első számú kedvence azoknak, akiknek kivételesen stabil és mégis könnyű szemüvegre van szükségük, és tökéletes megoldás sportolóknak valamint a gyerekeknek. A pehelysúly maximális élményét biztosító ultrakönnyű titán keretek napjainkban kevesebb, mint 2 grammot nyomnak. A titán nem csak kis súlya miatt lépett az első helyre, ha a keretek és szárak alapanyagáról van szó: a titán keretek különlegesen könnyűek, erősek és korrózióállók, és az igényeknek megfelelően ultra rugalmas kialakításokhoz is felhasználhatók. Tulajdonképpen ez az alapanyag ma már annyira rugalmas, hogy a szemüveg szárai sérülés veszélye nélkül hajlíthatók. Amint elengedjük őket, egyszerűen visszaugranak eredeti alakjukba. A titánt számos gyártó kínálatában, hagyományos és ultramodern színek széles választékában, egy sor különleges kialakítással, akár csavarmentes kivitelben is megtalálhatjuk. A kialakítások egyetlen közös nevezője a különlegesen kis súly. A titán keretek nem tartalmaznak nikkelt, így allergiások számára is nagyszerű választást jelentenek.

4. A keret kialakítása

A szemüveg súlyát a keret mérete is befolyásolja, mert ez határozza meg, hogy a szemüveglencsék nagyobbak és nehezebbek lesznek-e. Minél kisebb a keret, annál vékonyabbak és könnyebbek a szemüveglencsék.

5. A jó szakember

Az is kulcsfontosságú szerepet játszik a lehető legkönnyebb szemüveghez vezető úton, hogy a megfelelő felszereléssel rendelkező, kellő szaktudású szakembert keressük-e fel. Gondos számításokkal és a megfelelő szemüveglencse -típus kiválasztásával a jó szakember segíthet a szemüveglencse vastagságának csökkentésében, így a szemüveg könnyebb is lesz. Így találhat jó szakembert...

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Ívelt, vékony vagy színes: A ZEISS lencsék mindig minden kritériumnak megfelelnek! Divatos keret és precíziós szemüveglencse? Ez a kihívás a legkiemelkedőbb optikai szaktudást teszi szükségessé.

Életmód + divat 2017. okt. 16.

Tags:

Fényképezés szemüvegben A ragyogó fényképek és sikeres pillanatképek készítése már nem jelentenek gondot a szemüvegesek számára.
Tippjeink a pihentetőbb nyaraláshoz Amit a szemüvegviselőknek tudniuk kell nyaralásuk előtt

Életmód + divat 2017. okt. 16.

Tags:

Divatosan elsőrendű magas törésmutatójú lencsék Jobb látás és vonzóbb megjelenés az extra vékony, szuper könnyű innovatív lencséknek köszönhetően.

Kapcsolódó termékek