Távoli szemüvegek és olvasószemüvegek

Mit kell észben tartani egyfókuszú szemüveglencse vásárlásánál?

A távoli- és az olvasószemüvegek a leggyakoribb látásjavító segédeszközök. De akkor mitől válnak olyan különlegessé ezek az egyfókuszú szemüveglencsék? És mit kell észben tartani a megfelelő szemüveg vásárlásánál?

Egyfókuszú szemüveglencsék - a legszélesebb körben használt szemüveglencsék

Az egyfókuszú szemüveglencse olyan szemüveglencse, amelynek teljes felületén azonos a korrekciója. Segítségével közelre vagy távolra javítható a látás, ezért az egyfókuszú lencsék jelentik a távoli- és az olvasószemüvegek alapját is. Túl azon, hogy eltérő a dioptriájuk, ez a két típus a megjelenésében is különbözik: a távollátók szemüvege a lencse közepénél vastagabb valamivel, a rövidlátóké pedig a szélénél.

De bármilyen korrekcióra is legyen szüksége, ZEISS technológiával lehetősége van arra, hogy rendkívül lapos és pehelysúlyú lencséje legyen még akár magas dioptria esetén is. A négy különböző minőségi szint pedig garancia arra, hogy ki tudja választani az egyedi vizuális igényeinek és olvasási szokásainak legjobban megfelelő megoldást. Ez azt jelenti, hogy olyan egyfókuszú szemüveglencséje lesz, amely tökéletes látást és tökéletes megjelenést biztosít! Bővebb információt az oldalon lejjebb a ZEISS egyfókuszú kínálat részben talál.

ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!

Olvasószemüveg – a legjobb megoldás a fáradt szemnek

Olvasószemüveg

40 éves kor felett a közeli látás romlani kezd, az olvasás egyre nehezebbé válhat, a szavak összemosódnak az oldalakon. Ilyenkor segít az olvasószemüveg. Az olvasószemüveg egyfókuszú szemüveglencséje a viselő egyedi, általában 30-40 cm közötti olvasótávolságához igazodik. Nemcsak a könyvek szerelmeseinek életét könnyíti meg, hanem az okostelefonok és tabletek apró betűihez is használható. Mivel kimondottan a viselő olvasási szokásaihoz és tipikus olvasótávolságához igazodik, ismét pihentető és fáradtságmentes lesz vele a közeli látás, bármilyen korrekcióról is legyen szó.

Miért jobb elkerülni a kész olvasószemüveget?
Lehet, hogy olcsó, de több érv nem is szól mellette. Kész olvasószemüveg ma már rengeteg hipermarketben és kereskedésben kapható, de az ilyen szemüvegek minősége a rendes szemüvegeké mögött messze elmarad. Csak negyeddioptriás eltéréssel választhatunk közülük, a dioptria azonos lesz mindkét oldalon, és a szemüveg nem igazodik a viselő egyedi vizuális szokásaihoz, ami azt jelenti, hogy nem vesz figyelembe olyan tényezőket, mint például a pupillák közötti távolság. Ez prizmatikus hatást okozhat, bizonyos esetekben tovább ronthatja a viselő látását, s nem utolsó sorban szemfáradtságot, fejfájást, émelygést és akár migrént is kiválthat. Tény, hogy egy kész olvasószemüveg sosem tudja azt az optimális látáskorrekciót biztosítani, amit egy optikusnál készíttetett szemüvegtől elvárunk. Kétség sem fér hozzá, megéri befektetni egy szakszerűen illesztett olvasószemüvegbe. Nemcsak azért, hogy kihasználjuk a látásunkban rejlő maximumot, hanem azért is, hogy javítsuk az általános közérzetünket.

Hosszú távú szem

ZEISS SmartLife Lenses
Egész napos éles és kényelmes látás.
ZEISS SmartLife lencsék.
Legyen felkészült napjaink szemünket érő kihívásaira.
Egész napos éles és kényelmes látás.
ZEISS SmartLife lencsék.
Legyen felkészült napjaink szemünket érő kihívásaira.

Honnan tudom, hogy távoli szemüvegre van szükségem?

Amint a nevében is benne van, a távoli szemüveg abban segít viselőjének, hogy távoli tárgyakat lásson élesebben. Az emberek általában 40 éves koruk körül kezdik használni. Ettől az életkortól kezdődően a szem különböző távolságok közötti fókuszváltó készsége, vagyis az akkomodáció nagysága már nem elegendő ahhoz, hogy élesen lásson bármilyen távolságra. Ennek eredményeként kevésbé tud közeli tárgyakra fókuszálni. A szakemberek ezt hívják presbiópiának. Ezeknek az ellentétes igényeknek különböző megoldások felelnek meg, így vagy váltogatjuk a távoli- és az olvasószemüveget, vagy lecseréljük őket bifokális vagy progresszív szemüvegre.

Rövidlátó szem

A ZEISS egyfókuszú kínálata

A négy különböző minőségi és teljesítményszint között – szférikus, aszférikus, optimalizált és személyre szabott – minden bizonnyal megtalálja a saját vizuális igényeinek leginkább megfelelő egyfókuszú lencsét akár távoli- akár olvasószemüvegről van szó. Az összes minőségi szint felöleli az azt megelőző előnyeit.

1-es minőségi szint: Szférikus - a hagyományos lencse
Ide tartoznak a szférikus kialakítású egyfókuszú szemüveglencsék, amiket előszeretettel használnak egyfókuszú olvasószemüvegekhez. A ZEISS mutatta be az első pontszerű leképzést biztosító szférikus lencsét, a ZEISS Punktal®-t 1912-ben. A szférikus lencse lehet műanyag vagy üveg, magas és alacsony dioptriák esetén is használható. Az optimalizált lencsefelület pontos képalkotást biztosít, így még ezzel a belépő minőségű lencsével is biztos, hogy kiváló látásban lesz része.

A műanyag egyfókuszú lencse tökéletes az olvasószemüvegekre jellemző alacsony dioptriák esetén a kényelmes látás eléréséhez. Ezért a műanyag egyfókuszú szemüveglencse gyenge és mérsékelt miópia (rövidlátás) és gyenge hipermetrópia (távollátás) esetén ideális. A szférikus szemüveglencse tökéletes látást biztosít, kialakítása csökkenti a széli homályt. A viselő javát szolgálják a modern gyártási módszerek is, melyek következtében a lencse kivételesen könnyű. A műanyag egyfókuszú szemüveglencse az üveghez képest akár 40%-kal csökkentheti a szemüveg súlyát. A műanyag lencse erősen ellenálló is, emiatt tökéletes gyerekeknek és sportoláshoz.

Azonban az erősen rövidlátók számára még mindig az üveg szemüveglencse a jó választás. A szükséges törésmutatótól függően ma már rendkívül vékony és esztétikus lencséket lehet gyártani még magas dioptriák esetén is. Ezenfelül az antireflex réteg jelentősen csökkenti a kellemetlen látványt keltő „dioptriagyűrűket”, amelyek a magas törésmutatóknál jelennek meg, ezáltal a viselő szeme természetesebben néz ki. A keret méretének és formájának gondos kiválasztása is hatással van a lencse vastagságára, így a szemüveg súlyára is. Mint mindig, az a legjobb megoldás, ha a látszerész tanácsát kéri.

2-es minőségi szint: Aszférikus – jó választás távollátás esetén
Ebben a minőségi csoportban az egyfókuszú szemüveglencse kialakítása aszférikus, mely a pluszos korrekciókhoz a legideálisabb, azaz a távollátóknak. A szférikus kialakítással szemben az az előnye, hogy az aszférikus lencse általában azonos dioptria esetén 20%-kal vékonyabb és könnyebb, valamint jelentősen laposabb az első felszín görbülete, ugyanakkor kimagasló vizuális teljesítményük megegyezik. Ennek eredményeként a viselő szemét egy hagyományos lencsénél kevésbé nagyítja. Az aszférikus egyfókuszú szemüveglencse magas dioptriák esetén jó választás, ha a szemüvegviselő tetszetős szemüveget és nagyszerű látást szeretne.

3-as minőségi szint: Pontról pontra történő optimalizálás freeform technológiával
Ez az élesség ámulatba fogja ejteni! Ebben a minőségi csoportban az egyfókuszú szemüveglencsét csúcstechnológiás ZEISS freeform technológiával gyártjuk, amely a lencse teljes felületén nagyobb látáskomfortot eredményez és szinte teljesen kiküszöböli a szokványos egyfókuszú szemüveglencsére jellemző torzításokat a lencse perifériáján. Az ide tartozó egyfókuszú szemüveglencse gyártása során a viselő korrekciójának több személyes paraméterét vesszük figyelembe, többek között a szférikus értéket, cilindert, tengelyt, prizmát és a prizma bázisát. A lencsekialakítás kimondottan vékony és lapos, minden élesebbnek és természetesebbnek látszik. Tudjon meg többet a ZEISS freeform technológiáról!

4-es minőségi szint: Egyedi, mint egy ujjlenyomat – a csúcskategória
Ha a legeslegjobbat keresi, akkor ez a minőség való Önnek! A 4-es minőségi csoportba tartozó egyfókuszú szemüveglencsék nyújtják szemeinek a legjobb élményt. Az optometrista által mért paraméterek figyelembevétele és a csúcstechnológiás gyártási módszerek kiemelkedően éles látást biztosítanak minden irányban még a lencse széleinél is, akár magas dioptriák esetén is. Ugyanakkor ezek a nagy mértékben személyre szabott szemüveglencsék rendkívül kiemelkedő spontán megszokást biztosítanak még nagy cilinder és prizmás korrekció esetén is. Ezeket a lencséket kimondottan ajánljuk azoknak a viselőknek, akiknél heterofória áll fenn, amely prizmával korrigálható. Ez a csoport tökéletesen személyre szabott lencséket kínál.

Ne feledje! A ZEISS műanyag lencséken mindig van keményréteg, akármelyik minőségi csoportba tartozzanak is, így Önnek hosszú ideig lehet része tökéletes látásban karcmentes lencséin keresztül. Ezenfelül mind a műanyag, mind az üveg egyfókuszú lencséket rendelheti i.Scription® technológiával, mely élénkebb színeket, élesebb kontrasztot és jobb éjszakai látást nyújt. További részletekért forduljon optikusához! Tudjon meg még többet...

 

Műanyag vagy üveg szemüveglencsét válasszak? Mik az előnyeik és a hátrányaik?

Műanyag vagy üveg szemüveglencsét válasszak? Mik az előnyeik és a hátrányaik?

Számos tényező befolyásolja azt, hogy Önnek melyik alapanyag a legmegfelelőbb, többek között a szükséges korrekció, a viselési szokásai, valamint milyen a személyes ízlése a keretek terén. Manapság azonban a szemüvegviselők többsége műanyagot választ. Az üveg szemüveglencse egyre ritkább, bár néhány konkrét jellemzőjének köszönhetően vannak hű viselői.

Az üvegből, vagy néha úgy is mondják, ásványi üvegből készült lencsét kimondottan nagyra tartják a karcokkal szembeni rendkívüli ellenállása miatt. Az üveg lencse másik előnye, hogy relatív vékony még magas dioptriáknál is, és alacsony színszórásából adódóan tiszta (magas Abbe szám).

A műanyagból készült lencsék, amelyekre néha szerves üvegként is hivatkoznak, bármilyen szemüveghez használhatók, kimondottan népszerűek sportoláshoz és gyerekszemüvegeknél. Különösen könnyűek, így kényelmes viseletet jelentenek, nem törnek szilánkosra, erősen törésállóak. Alapanyagtól függően akár százszor ellenállóbbak az üvegnél. Egyik hátránya, hogy a műanyag szemüveglencse a karcolódásokkal szemben kevésbé ellenálló, mint az üveg. Azonban ezt részben orvosolja egy keményréteg – amit ráadásul a ZEISS felár nélkül biztosít minden lencséjénél. A műanyag lencsének a divat szempontjából is van némi előnye: miközben üveg lencsét csak néhány színben tudnak előállítani és színezni is igen nehéz őket, a műanyagot szinte bármilyen színben lehet gyártani. Így ha divatos kiegészítőnek keres színezett lencséjű szemüveget, akkor mindenképp műanyagban kell gondolkodnia. A műanyag lencsék kontrasztfokozó színezéssel (ZEISS Skylet®), polárszűrővel és fényre sötétedő kivitelben (ZEISS PhotoFusion) is kaphatók. Tudjon meg még többet a műanyag és üveg lencsékről…

Mint mindig, most is a legjobb, ha látszerészéhez fordul részletes információért az Önnek leginkább megfelelő alapanyaggal kapcsolatban.

Tanácsok sofőröknek: Ha vezetéshez kell szemüveget választani, akkor mindig a műanyag a legjobb megoldás, hiszen törésálló és szilánkmentes, ami azt jelenti, hogy valószínűleg nem okoz sérülést az olyan váratlan esetekben, ha például kinyílik a légzsák.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Ívelt, vékony vagy színes: A ZEISS lencsék mindig minden kritériumnak megfelelnek! Divatos keret és precíziós szemüveglencse? Ez a kihívás a legkiemelkedőbb optikai szaktudást teszi szükségessé.

Életmód + divat 2017. okt. 16.

Tags:

Tippjeink a pihentetőbb nyaraláshoz Amit a szemüvegviselőknek tudniuk kell nyaralásuk előtt

Életmód + divat 2017. okt. 16.

Tags:

Maximális komfort az ultravékony, szuperkönnyű szemüvegekkel A kevesebb néha több! Az alábbi tippeket követve szuperkönnyű szemüveglencsékhez és keretekhez juthat.
Mini stíluskalauz, amely a végletekig mehet: szemüveg és divat – verhetetlen csapat Ezek az ötletek garantálni fogják, hogy minden alkalommal magára vonja a figyelmet

Életmód + divat 2017. okt. 16.

Tags: Szemüveg divat

Kapcsolódó termékek