Szemüvegek távolra és közelre

Mit kell észben tartani egyfókuszú szemüveglencse vásárlásánál?

A távoli és a közeli olvasószemüvegek a leggyakoribb látásjavító segédeszközök. De akkor mitől válnak olyan különlegessé ezek az egyfókuszú szemüveglencsék? És mit kell észben tartani a megfelelő szemüveg vásárlásánál?

Egyfókuszú szemüveglencsék - a legszélesebb körben használt szemüveglencsék

Az egyfókuszú olyan változatú szemüveglencse, ami egy adott pontjában – az úgynevezett optikai középpontban – rendelkezik azzal a dioptriaértékkel, amivel a viselő az adott távolságra – mely figyelembevételével a látásvizsgálat során meghatározták a korrekciós értéket - élesen láthat. Segítségével egy adott távolságra javítható a látás. A viselő életkora és szemeinek közeli alkalmazkodóképessége határozza meg, hogy egy távolra éles képet biztosító lencsetípus milyen közeli vagy köztes távolságra szolgáltat még éles képet. Az egyfókuszú lencsék jelentik a távoli és a közeli olvasószemüvegek alapját is. Az egyfókuszú lencsék távollátás korrekciója esetén a közepüknél vastagabbak (pluszos), rövidlátás korrekciója esetén a szélükön (mínuszos).

De bármilyen korrekcióra is legyen szüksége, ZEISS technológiával lehetősége van arra, hogy rendkívül lapos és pehelysúlyú lencséje legyen még akár magas dioptria esetén is. A négy különböző minőségi szint pedig garancia arra, hogy ki tudja választani az egyedi vizuális igényeinek és olvasási szokásainak legjobban megfelelő megoldást. Ez azt jelenti, hogy olyan egyfókuszú szemüveglencséje lesz, amely tökéletes látást és tökéletes megjelenést biztosít! Bővebb információt az oldalon lejjebb a ZEISS egyfókuszú kínálat részben talál.

ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!

Olvasószemüveg – a legjobb megoldás a fáradt szemnek

Olvasószemüveg

40 éves kor felett a közeli látás romlani kezd, az olvasás egyre nehezebbé válhat, a szavak összemosódnak az oldalakon. Ilyenkor segít az olvasószemüveg. Az olvasószemüveg egyfókuszú szemüveglencséje a viselő egyedi, általában 30-40 cm közötti olvasótávolságához igazodik. Nemcsak a könyvek szerelmeseinek életét könnyíti meg, hanem az okostelefonok és tabletek apró betűihez is használható. Mivel kimondottan a viselő olvasási szokásaihoz és tipikus olvasótávolságához igazodik, ismét pihentető és fáradtságmentes lesz vele a közeli látás, bármilyen korrekcióról is legyen szó.

Miért jobb elkerülni a kész olvasószemüveget?
Lehet, hogy olcsó, de több érv nem is szól mellette. Kész olvasószemüveg ma már rengeteg hipermarketben és kereskedésben kapható, de az ilyen szemüvegek minősége a rendes szemüvegeké mögött messze elmarad. Negyeddioptriás eltérésekkel választhatunk közülük, azonban azonos dioptriájú lencsével rendelkeznek mindkét oldalon, és nem képesek korrigálni a gyakran felmerülő asztigmiát sem. Nem igazodnak a viselő egyedi vizuális szokásaihoz, ami azt jelenti, hogy nem vesznek figyelembe olyan tényezőket, mint például a pupillák közti távolság. Ez prizmatikus hatást okozhat, bizonyos esetekben tovább ronthatja a viselő látását, s nem utolsó sorban szemfáradtságot, fejfájást, émelygést és akár migrént is kiválthat. Tény, hogy egy kész olvasószemüveg sosem tudja azt az optimális látáskorrekciót biztosítani, amit egy optikusnál készíttetett szemüvegtől elvárunk. Kétség sem fér hozzá, megéri befektetni egy szakszerűen illesztett olvasószemüvegbe. Nemcsak azért, hogy kihasználjuk a látásunkban rejlő maximumot, hanem azért is, hogy javítsuk az általános közérzetünket.

Távollátó szem

ZEISS SmartLife Lenses
Egész napos éles és kényelmes látás.
ZEISS SmartLife lencsék.
Legyen felkészült napjaink szemünket érő kihívásaira.
Egész napos éles és kényelmes látás.
ZEISS SmartLife lencsék.
Legyen felkészült napjaink szemünket érő kihívásaira.

Honnan tudom, hogy távollátó szemüvegre van szükségem?

Amint a nevében is benne van, a távollátó, pluszos dioptriával rendelkező szemüveg abban segít viselőjének, hogy a távoli tárgyakat lássa élesebben. A pluszos dioptriával rendelkező lencsetípusokat, ha távolra nincs is szükség korrekcióra, közeli éleslátáshoz körülbelül 40 éves kor környékén kezdik el használni az emberek. Ettől az életszakasztól kezdődően a szem különböző távolságok közötti fókuszáló készsége, vagyis az akkomodáció képessége már nem elegendő ahhoz, hogy élesen lásson bármilyen távolságra. Ennek eredményeképp kevésbé tud közeli tárgyakra fókuszálni. A szakemberek ezt hívják presbiópiának. A távollátás és a presbiópia korrekciójához eltérő dioptriák szükségesek, így vagy váltogatjuk a távoli és a közeli olvasószemüvegeket, vagy lencseréljük őket ún. bifokális kétszfókuszú vagy progresszív szemüvegre.

Rövidlátó szem

A ZEISS egyfókuszú kínálata

A négy különböző minőségi és teljesítményszint között – Szférikus, ClearView, FreeForm, személyre szabott FreeForm – minden bizonnyal megtalálja a saját vizuális igényeinek leginkább megfelelő egyfókuszú lencsét akár távoli- akár olvasószemüvegről van szó. Az összes minőségi szint felöleli az azt megelőző előnyeit.

1-es minőségi szint: Szférikus - a hagyományos lencse
Ide tartoznak a szférikus kialakítású egyfókuszú szemüveglencsék, amiket előszeretettel használnak egyfókuszú olvasószemüvegekhez. A ZEISS mutatta be az első pontszerű leképzést biztosító szférikus lencsét, a ZEISS Punktal®-t 1912-ben. A szférikus lencse lehet műanyag vagy üveg, magas és alacsony dioptriák esetén is használható. Az egy ponton optimalizált lencsefelület pontos fókuszálást tesz lehetővé az optikai középpont területén, így ezzel a belépő szintű lencsével is biztos, hogy jó látásban lesz része.

A műanyag egyfókuszú lencse tökéletes az olvasószemüvegekre jellemző alacsony dioptriák esetén a kényelmes látás eléréséhez. Ezért a műanyag egyfókuszú szemüveglencse gyenge és mérsékelt miópia (rövidlátás) és gyenge hipermetrópia (távollátás) esetén ideális. A szférikus szemüveglencse tökéletes látást biztosít, kialakítása csökkenti a széli homályt. A viselő javát szolgálják a modern gyártási módszerek is, melyek következtében a lencse kivételesen könnyű. A műanyag egyfókuszú szemüveglencse az üveghez képest akár 40%-kal csökkentheti a szemüveg súlyát. A műanyag lencse erősen ellenálló is, emiatt tökéletes gyerekeknek és sportoláshoz.

Azonban az erősen rövidlátók számára még mindig az üveg szemüveglencse a jó választás. A szükséges törésmutatótól függően ma már rendkívül vékony és esztétikus lencséket lehet gyártani még magas dioptriák esetén is. Ezenfelül az antireflex réteg jelentősen csökkenti a kellemetlen látványt keltő „dioptriagyűrűket”, amelyek a magas törésmutatóknál jelennek meg, ezáltal a viselő szeme természetesebben néz ki. A keret méretének és formájának gondos kiválasztása is hatással van a lencse vastagságára, így a szemüveg súlyára is. Mint mindig, az a legjobb megoldás, ha a látszerész tanácsát kéri.

2-es minőségi szint: ClearView – precízebb, jobb képalkotás
A ZEISS ClearView egyfókuszú szemüveglencsékkel viselőik kiváló látásélességet tapasztalhatnak a lencse közepétől a perifériáig, köszönhetően a szférikus lencsékhez képesti jóval precízebb gyártástechnológiának. A szférikus lencsékkel szemben a ClearView lencséket nem csupán egy ponton, az optikai középpontban, hanem 700 különböző ponton optimalizálunk a képminőség fokozása érdekében. A lencsék laposabbak, vékonyabbak és esztétikusabbak, mint a hagyományos egyfókuszú SPH vagy egyfókuszú AS lencsekialakítások. A ZEISS ClearView szemüveglencsék bármely dioptriaérték esetén előnyösebbek, magasabb dioptriaértékek esetén azonban különösen ajánlottak a jobb optikai teljesítmény és esztétikusabb megjelenés miatt.

3-as minőségi szint: Pontról pontra történő optimalizálás freeform technológiával
Ez az élesség ámulatba fogja ejteni! Ebben a minőségi csoportban az egyfókuszú szemüveglencsét csúcstechnológiás ZEISS freeform technológiával gyártjuk, amely a lencse teljes felületén nagyobb látáskomfortot eredményez és szinte teljesen kiküszöböli a szokványos egyfókuszú szemüveglencsére jellemző torzításokat a lencse perifériáján. Az ide tartozó egyfókuszú szemüveglencse gyártása során a viselő korrekciójának több személyes paraméterét vesszük figyelembe, többek között a szférikus értéket, cilindert, tengelyt, prizmát és a prizma bázisát. A lencsekialakítás kimondottan vékony és lapos, minden élesebbnek és természetesebbnek látszik. Tudjon meg többet a ZEISS freeform technológiáról!

4-es minőségi szint: Egyedi, mint egy ujjlenyomat – a csúcskategória
Ha a legeslegjobbat keresi, akkor ez a minőség való Önnek! A 4-es minőségi csoportba tartozó egyfókuszú szemüveglencsék nyújtják szemeinek a legjobb élményt. Az optometrista által mért paraméterek figyelembevétele és a csúcstechnológiás gyártási módszerek kiemelkedően éles látást biztosítanak minden irányban még a lencse széleinél is, akár magas dioptriák esetén is. Ugyanakkor ezek a nagy mértékben személyre szabott szemüveglencsék rendkívül kiemelkedő spontán megszokást biztosítanak még nagy cilinder és prizmás korrekció esetén is. Ezeket a lencséket kimondottan ajánljuk azoknak a viselőknek, akiknél heterofória áll fenn, amely prizmával korrigálható. Ez a csoport tökéletesen személyre szabott lencséket kínál.

Ne feledje! A ZEISS műanyag lencséken mindig van keményréteg, akármelyik minőségi csoportba tartozzanak is, így Önnek hosszú ideig lehet része tökéletes látásban karcmentes lencséin keresztül. Ezenfelül mind a műanyag, mind az üveg egyfókuszú lencséket rendelheti i.Scription® technológiával, mely élénkebb színeket, élesebb kontrasztot és jobb éjszakai látást nyújt. További részletekért forduljon optikusához! Tudjon meg még többet...

 

Műanyag vagy üveg szemüveglencsét válasszak? Mik az előnyeik és a hátrányaik?

Műanyag vagy üveg szemüveglencsét válasszak? Mik az előnyeik és a hátrányaik?

Számos tényező befolyásolja azt, hogy Önnek melyik alapanyag a legmegfelelőbb, többek között a szükséges korrekció, a viselési szokásai, valamint milyen a személyes ízlése a keretek terén. Manapság azonban a szemüvegviselők többsége műanyagot választ. Az üveg szemüveglencse egyre ritkább, bár néhány konkrét jellemzőjének köszönhetően vannak hű viselői.

Az üvegből, vagy néha úgy is mondják, ásványi üvegből készült lencsét kimondottan nagyra tartják a karcokkal szembeni rendkívüli ellenállása miatt. Az üveg lencse másik előnye, hogy relatív vékony még magas dioptriáknál is, és alacsony színszórásából adódóan tiszta (magas Abbe szám).

A műanyagból készült lencsék, amelyekre néha szerves üvegként is hivatkoznak, bármilyen szemüveghez használhatók, kimondottan népszerűek sportoláshoz és gyerekszemüvegeknél. Különösen könnyűek, így kényelmes viseletet jelentenek, nem törnek szilánkosra, erősen törésállóak. Alapanyagtól függően akár százszor ellenállóbbak az üvegnél. Egyik hátránya, hogy a műanyag szemüveglencse a karcolódásokkal szemben kevésbé ellenálló, mint az üveg. Azonban ezt részben orvosolja egy keményréteg – amit ráadásul a ZEISS felár nélkül biztosít minden lencséjénél. A műanyag lencsének a divat szempontjából is van némi előnye: miközben üveg lencsét csak néhány színben tudnak előállítani és színezni is igen nehéz őket, a műanyagot szinte bármilyen színben lehet gyártani. Így ha divatos kiegészítőnek keres színezett lencséjű szemüveget, akkor mindenképp műanyagban kell gondolkodnia. A műanyag lencsék kontrasztfokozó színezéssel (ZEISS Skylet®), polárszűrővel és fényre sötétedő kivitelben (ZEISS PhotoFusion X) is kaphatók. Tudjon meg még többet a műanyag és üveg lencsékről…

Mint mindig, most is a legjobb, ha látszerészéhez fordul részletes információért az Önnek leginkább megfelelő alapanyaggal kapcsolatban.

Tanácsok sofőröknek: Ha vezetéshez kell szemüveget választani, akkor mindig a műanyag a legjobb megoldás, hiszen törésálló és szilánkmentes, ami azt jelenti, hogy valószínűleg nem okoz sérülést az olyan váratlan esetekben, ha például kinyílik a légzsák.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Ívelt, vékony vagy színes: A ZEISS lencsék mindig minden kritériumnak megfelelnek! Divatos keret és precíziós szemüveglencse? Ez a kihívás a legkiemelkedőbb optikai szaktudást teszi szükségessé.

Életmód + divat 2017. okt. 16.

Tags:

Tippjeink a pihentetőbb nyaraláshoz Amit a szemüvegviselőknek tudniuk kell nyaralásuk előtt

Életmód + divat 2017. okt. 16.

Tags:

Maximális komfort az ultravékony, szuperkönnyű szemüvegekkel A kevesebb néha több! Az alábbi tippeket követve szuperkönnyű szemüveglencsékhez és keretekhez juthat.
Mini stíluskalauz, amely a végletekig mehet: szemüveg és divat – verhetetlen csapat Ezek az ötletek garantálni fogják, hogy minden alkalommal magára vonja a figyelmet

Életmód + divat 2017. okt. 16.

Tags: Szemüveg divat

Kapcsolódó termékek