Több mint divatos kiegészítő: nap elleni védelem a gyermekek szemének

A napszemüvegek még gyermekeken is egészen divatosak lehetnek. A gyermek szemének védelme azonban fontosabb, mint a divatos megjelenés.

A gyermekek szeretnek a szabadban játszani, amikor süt a nap, akár a tengerparton nyaralnak, akár otthon pihennek a kertben. A legtöbb szülőnek eszébe jut, hogy naptejjel vagy sapkával védje gyermekét a naptól, de sokan nem ismerik fel, hogy a napszemüveg éppen olyan fontos. A gyermekek szeme különösen érzékeny. Ezért az optikus által kiválasztott, egyénre szabott napszemüveg nélkülözhetetlen a gyermekek számára, amikor a szabadban tartózkodnak.

A gyermekeket semmi sem tartja vissza, ha süt a nap. Kint akarnak lenni, játszani és mókázni. A felelős szülők naptejjel kenik be a gyermeküket, és kalapot tesznek a fejükre, hogy távol tartsák a napsugarakat. Napszemüveget is kellene azonban viselni minden alkalommal, amikor kalapra és naptejre van szükség. A nap sugarai különösen veszélyeztetik a gyermekek szemét. Az ő szemük tisztább, és sokkal több fényt enged át, mint a felnőttek szeme. Ez azt jelenti, hogy az UV sugarak sokkal több kárt okozhatnak, mivel a gyermekek nem rendelkeznek semmilyen védelemmel a nap rövidhullámú sugarai ellen. A maradandó sérülés kockázata nagyon megnő, ha hosszabb ideig vannak kitéve a nap sugarainak. Az évtizedeken át tartó UV sugárzás egészségi problémákat, például szürkehályogot okozhat a későbbi életszakaszokban. Ezért a gyermekek számára a napszemüveg sokkal több, mint divatos kiegészítő. 

A normál szemüvegekhez, és különösen a szemüveglencsékhez hasonlóan, a napszemüveg minősége különösen fontos. A mókás, de olcsó szemüvegek általában nem biztosítják a szükséges védelmet. A torzításokat vagy csíkokat tartalmazó szemüveglencsének a játékdobozban, vagy inkább a szemétben van a helye. Ugyanez igaz a sárga, kék vagy piros lencsével ellátott napszemüvegre, mivel ezek torzítják a gyermek színérzékelését. Az optikusa segít kiválasztani a megfelelő terméket a gyermeke számára.

ZEISS Online Látásellenőrzés Milyen jól látja a kontrasztot és a színeket? Itt gyorsan és egyszerűen ellenőrizheti látását!

Mit kell tudnia, amikor napszemüveget vásárol gyermekének?

A szemüvegkereten nem lehetnek élek, illetve nem lehet törékeny, mert különben a gyermeke játék közben megsérülhet. A kiváló minőségű szemüveglencse még fontosabb. A napszemüveg viselése esetén mind a felnőttek, mind a gyermekek pupillája kitágul. Ha a napszemüveg lencséje nem biztosít megfelelő UV védelmet, akkor a veszélyes UV sugarak akadálytalanul áthatolhatnak, és bizonyos körülmények között maradandó sérülést okozhatnak. Ügyeljen rá, hogy a lencséken legyen CE jelölés és UV-400 címke. Csak az ilyen szemüveglencsék felelnek meg az európai követelményeknek.Biztonsági okokból a gyermeknapszemüvegek csak erős műanyag lencsékkel készülhetnek.

Természetesen a legjobb napszemüveg sem jó semmire, ha a gyermek nem viseli. A legnagyobb probléma az, hogy a gyermekek nem tudják maguk megítélni, hogy a szemüveg jól illeszkedik-e, esetleg túl szoros vagy kényelmetlen. A szülőnek az optikus tapasztalatára kell támaszkodnia, aki segíteni tud a választásban. A szakemberek biztosan megtalálják a gyermeke fejformájához tökéletesen illeszkedő napszemüveget.

Tipp: Ha biztos akar lenni abban, hogy a gyermekei viselik is majd a napszemüveget, engedje meg nekik, hogy segítsenek a kiválasztásban.

Apropó: a napszemüvegek nem alkalmasak a nagyon kicsi gyermekek számára. Az orrnyergük és a fülük még nem fejlődött ki eléggé ahhoz, hogy szemüveget viseljenek. A csecsemők számára a legjobb védekezés a széles karimájú kalap, vagy ha az árnyékban tartják őket. A gyermekek számára legkésőbb akkor kell megfelelő napszemüveget vásárolni, amikor elkezdenek óvodába járni.

ZEISS Vizuális Profilom Határozza meg most személyes vizuális szokásait, és találja meg személyre szabott szemüveglencséjét.
Keressen ZEISS Optikust a Környékén

Kapcsolódó cikkek

Ezért kell egy gyerekszemüvegnek a lehető legjobb UV-védelmet biztosítania Amit minden szülőnek tudnia kell a gyerekek szemének káros UV-sugárzással (UV) szembeni védelméről.
Gyermekeink szeme világa Amikor egy gyermek megszületik, azonnal lát. Ugyanakkor a látásélességének később kell kialakulnia.
Segítség! A gyermekemnek szemüvegre van szüksége? Miért olyan fontos a rendszeres szemvizsgálat a babáknál és a gyermekeknél?
A megfelelő szemüvegkeret gyermekek számára A döntés sosem könnyű. A gyermekszemüvegek kiválasztásánál pedig nemcsak a megjelenés a fontos.

Kapcsolódó termékek